Slovenija

Pahor kljub vsem razkritjem še vedno podpira Svetliča. Pirnat: Nad njim visi senca dvoma

Ljubljana, 29. 10. 2021 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, Maruša Slana
Komentarji
458

Kljub nedavnim razkritjem, povezanim s kandidatom za novega ustavnega sodnika Rokom Svetličem, ki vzbujajo dvom v njegovo primernost za to funkcijo, predsednik Pahor ne namerava umakniti predloga za njegovo kandidaturo. Pravni strokovnjak Rajko Pirnat ocenjuje, da nad Svetličem zdaj visi senca dvoma, kar pa ni ugodno za nekoga, ki se poteguje za tako pomembno pozicijo. Kaj pa pravijo poslanske skupine?

Poslanci bi morali v torek glasovati o kandidaturi Roka Svetliča za ustavnega sodnika, a so glasovanje preložili na eno od prihodnjih sej. 

Po nedavnih razkritjih v medijih se namreč postavlja vprašanje, ali je za to mesto sploh primeren. Med drugim smo poročali o njegovi domnevni izjavi o streljanju na migrante, zdaj pa je njegovo ustreznost za mesto ustavnega sodnika pod vprašaj postavilo še sodelovanje v glasbeni skupini Žabjak bend, ki v albumu z naslovom Aristokrat med drugim podaja rasistične in šovinistične opazke, homoseksualnost pa izpostavlja kot bolezen. 

Pahor bi lahko umaknil predlog kandidature, a tega ne stori

Vprašanje, ali lahko v luči novih odkritij predsednik Borut Pahor na lastno željo umakne predlog kandidature za ustavnega sodnika, smo naslovili na pravnega strokovnjaka Rajka Pirnata. Kot nam je pojasnil, to področje ni posebej urejeno, je pa v Zakonu o ustavnem sodišču zapisano, da lahko kandidat umakne soglasje h kandidaturi, dokler ne pride do glasovanja v parlamentu. Po tej analogiji bi torej lahko tudi predsednik umaknil predlog, a je Pirnat prepričan, da je to malo verjetno.

Iz urada predsednika so na naše vprašanje, ali je predsednik države po novih odkritjih spremenil svoje mnenje in bo predlog kandidature umaknil, odgovorili z enakim odgovorom kot dan prej, češ da nimajo česa dodati. "Na zadnjih posvetovanjih s poslanskimi skupinami je bila kandidatu dr. Svetliču zagotovljena zadostna podpora za izvolitev, po vložitvi kandidature pa jo je skupina nepovezanih poslancev odtegnila. Pred preloženim glasovanjem se bo predsednik republike po potrebi posvetoval s poslanskimi skupinami, ki kandidata podpirajo in kandidatom dr. Svetličem," so zapisali. 

Spomnili so, da je predsednik republike v dosedanjih postopkih za izvolitev na to mesto ustavnega sodnika predlagal tri kandidate: dr. Andraža Terška in dr. Anžeta Erbežnika na podlagi javnega poziva in dr. Janeza Kranjca po lastni izbiri. Državni zbor je tako imel možnost izbire med kandidati različnih svetovnonazorskih pogledov in različnih strokovnih profilov. Nobeden od predlaganih kandidatov ni prejel zadostne podpore. 

Svetlič pravi, da besed o streljanju migrantov ni nikoli izrekel, rasizem zavrača, pesmi banda pa da so bile "kritiziranje družbenih anomalij od znotraj".
Svetlič pravi, da besed o streljanju migrantov ni nikoli izrekel, rasizem zavrača, pesmi banda pa da so bile "kritiziranje družbenih anomalij od znotraj". FOTO: Damjan Žibert

'Nad Svetličem visi senca dvoma'

A Pirnat opozarja, da po zadnjih razkritjih nad kandidatom Svetličem visi senca dvoma, kar pa ni ugodno za nekoga, ki se poteguje za tako pomembno pozicijo, kot je ustavni sodnik. Meni, da bi morali Svetličevo sodelovanje v omenjeni glasbeni skupini in sporne pesmi podrobneje preučiti, to bi sicer moral storiti tudi Pahor, še preden je Svetliča predlagal za kandidata. 

Bolj kot pesmi z rasističnimi in šovinističnimi opazkami bi bilo treba bolje raziskati tudi domnevno Svetličevo izjavo o streljanju migrantov. Če se pri sodelovanju z glasbeno skupino lahko sklicuje na "mladostniško pobalinstvo", tako Pirnat, pa izjave o migrantih segajo v njegovo odraslo dobo. V tem primeru bi kot zrel človek v tovrstnih okoliščinah že moral znati tehtati izbiro besede.

(Ne)podpora poslanskih skupin

Ali so se njihova mnenja zdaj spremenila oz. ali Svetliča pri kandidaturi za ustavnega sodnika podpirajo, smo vprašali tudi vse poslanske skupine. 

Socialni demokrati so sporočili, da njegove kandidature ne bodo podprli. "Umik predloga kandidature je v pristojnosti predsednika Republike Slovenije, stališče poslanske skupine Socialnih demokratov bo ostalo enako," so zapisali.

Poslanska skupina Nepovezanih poslancev je sporočila, da je o svoji odločitvi glede podpore oz. nepodpore kandidatu za ustavnega sodnika že pred dnevi obvestila predsednika republike. "Pri imenovanjih na tako pomembno funkcijo ne sme biti niti najmanjšega dvoma o primernosti kandidata. Morebitni umik kandidature je odločitev, ki jo lahko sprejme le predsednik republike," so pojasnili.

Zmago Jelinčič Plemeniti je zapisal: "Leva politična opcija se je predolgo časa igrala s kandidaturami ustavnih sodnikov. Njihova agenda, če ni naš, ne more biti na tako pomembnem mestu, je tokrat šla predaleč. Spodkopavanje kandidata, najprej z lažnimi navedbami, potem pa z nekim komadom, je skrajno neokusno. Kandidat Rok Svetlič je odličen kandidat, strokoven in zaupanja vreden, zato pri SNS še vedno uživa zaupanje. Vsekakor ga bomo podprli."

V poslanski skupini SAB so glede profila kandidata, ki bi ustrezno dopolnjeval trenutno sestavo ustavnega sodišča, predsedniku republike jasno podali svoja stališča – stavijo na žensko ustavno sodnico, ki ima izkušnje pri delu na sodišču, zlasti na področju gospodarstva. "S kandidatom dr. Svetličem smo v naši poslanski skupini v okviru njegovih preteklih kandidatur že opravili razgovor in se seznanili tudi z njegovimi strokovnimi referencami. Glede na vse navedeno smo predsednika republike na posvetu obvestili, da kandidata dr. Roka Svetliča ne podpiramo. Video o njem kot posamezniku pove več kot dovolj, ustavnega sodnika, ki ga bremeni toliko spornih očitkov in zapisov, Slovenija absolutno ne potrebuje," so zapisali.

Tudi iz LMŠ so sporočili, da predlaganega kandidata ne podpirajo. "Prepričani smo, da ustavno sodišče potrebuje osebo, ki bo na prvo mesto postavila ustavo in človekove pravice, namesto političnih želja botrov pa odgovornost posameznika. Od predsednika republike bi pričakovali, da v predlog oziroma iskanje kandidata za ustavnega sodnika vloži več napora kot le matematični izračun, ali ima kandidat dovolj glasov v državnem zboru, ki pa trenutno v javnosti niti nima več legitimnosti, saj ne odraža več volje volivcev," so zapisali. Menijo, da bi morali z imenovanjem ustavnega sodnika počakati in ga izpeljati šele po predčasnih volitvah. "Zgolj te lahko namreč pripomorejo k umiritvi trenutnih razmer, kar bi morala biti po našem trdnem prepričanju ključna prioriteta v državi." 

Iz Levice so sporočili, da je Svetliča, "ki je Hojsu predlagal, da zaščiti državo tudi s streljanjem na begunce na meji", za ustavnega sodnika predlagal Pahor. "Onkraj te popolnoma nesprejemljive in sprevržene izjave je nestrpen odnos do tujcev mogoče razbrati tudi iz kandidatove strokovne literature. To Roka Svetliča, nekdanjega kandidata za varuha človekovih pravic, postavlja ob bok “zvezdam” desnice - Sebastjanu Erlahu, Dušanu Šišku in Zmagu Jelinčiču, ki bi prav tako radi steljali na begunce. Ali pa štajerskim vardam, ki pod tihim pokroviteljstvom vlade opravljajo delo vaških straž in v prostem času lovijo begunce na slovenski meji. V oči bode, da se pozivi k streljanju na tujce in begunce vrstijo, tisti, ki širijo sovraštvo in grožnje, pa ostajajo nekaznovani. Še več, “poziv k streljanju” je postal referenca, ki danes omogoča nominacijo za ustavnega sodnika. Seveda, če si kader SDS. Zato je na mestu predvsem vprašanje, kaj je mislil Borut Pahor, ko je takega kandidata predlagal državnemu zboru."

 Odgovorov ostalih poslanskih skupin nismo prejeli.

Je pa tudi nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar v torek sporočil, da pričakuje, da bo predsednik republike nemudoma pozval kandidata za ustavnega sodnika k umiku kandidature ali pa umaknil svoj predlog, "ker teh rasističnih in homofobnih besedil kandidat za ustavnega sodnika pač ne more zanikati". "SDS je predsedniku Pahorju dala možnost, da to stori."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (458)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rajko povše
30. 10. 2021 19.44
+1
Iz Nedeljca ...kaj manj škodi NESPOSOBEN ali narcisoiden predsednik ? Mi mamo oboje ...miško Pahor
jodr
30. 10. 2021 19.27
-1
Le kdo še Pirnata jemlje resno?
JOCR1255
31. 10. 2021 08.34
+2
robespierre16
30. 10. 2021 15.50
+8
Kako bo lipicanc umaknu kandidaturo za nekoga,s katerim skupej pucata nosek....ljudje bodite no pametni....hahahaha...
SlobodaNE
30. 10. 2021 14.36
+4
Je še vedno samski račune mu mama plačuje. Pravite gremo na desno ?
Paskakvali
30. 10. 2021 13.45
+7
Nekdo ki prepeva da je rasist in podobno naj bi bil ustavni sodnik? Kaj takega se lahko naplete samo v desnih krhljih......
dfhlsjf
30. 10. 2021 13.10
+8
dr. Andraž Teršek je edini primeren in daleč najboljši kandidat za ustavnega sodnika. Kje najdejo te Svetliče in podobne pajace....katastrofa....
jodr
30. 10. 2021 19.28
-4
Za levake je primeren. Siser pa ne pozna niti U od ustavnega prava, je čisto navaden levak.
JOCR1255
31. 10. 2021 08.39
+4
Za razliko od desnih je vsaj pošten. Govoriti o tem desnim je tako kot metati bisere svinjam. Kaj je poštenje prav tako ne razumete. Za vas je edino laz in spoved na dnevnem redu.
Maki3322
30. 10. 2021 13.09
+6
Pahor podpira tisto kar reče Janša, ker se ga boji.
VP87
30. 10. 2021 12.55
+8
Če borči ne bi imel vez in poznanstev bi po koncu mandata prodajal časopis Kralji ulice !!!
JOCR1255
31. 10. 2021 08.42
+1
Desni tega ne kupujejo, levi pa od njega ne. Torej bi samo prenašal revijo.
nightifly
30. 10. 2021 12.50
+4
Pakor ,,,,,, odstopi ,abdiciraj , ta funkcija pred/cednika te ne zasluzi . Zasluzi si nekaj veliko bolj dostojnega in sposobnega . Kaksen paj ........cko !
poper00
30. 10. 2021 12.44
+6
Pahor bo naredil vse ,da bo ustavno sodišče dobilo Janševe pione.Enkrat je to že naredil in zato je šizo politkomisar na svobodi kljub svojim kriminalnim rabotam.
jodr
30. 10. 2021 19.29
-3
Zato pa je trenutno kar 7 Ustavnih sodnikov čistih levakov.
martinov
30. 10. 2021 12.01
+8
Ste si pogledali prvo fotografijo kandidata ! Če si ji še niste, poglejte še enkrat, da boste dobili drisko ! Pahor ima še vedno zaprtje, kot narod !!
assassin911
30. 10. 2021 13.31
+2
SlobodaNE
30. 10. 2021 11.49
+6
Nima pojma zato ni primeren
disorderliness
30. 10. 2021 11.42
+0
Bolano. Le kaj ima umetniško ustvarjanje veze s stroko? Bedarija na kvadrat! Ta družba je že toliko iztirjena, da vsakodnevno čitam neumnosti o tem, kakšno pesem kdo poje, kako kdo stoji, drži zastavo ali ne, kaj vse je neprimerno i.pd.. Vse drugo, samo to ne, ali je človek sposoben ali ne. Licemerji!
MiskoPol
30. 10. 2021 11.27
+8
Kaj pa če bi Pahor kar sebe predlagal za sodnika? V DZ lahko računa na glasovalni stroj koalicije in še na podporo SD. Do končanja predsedniškega mandata bi hodil na US malo v popoldanskem času. Če zna polagati asfalt in prepevati karaoke pred DSO, ni hudič, da ne bo znal tudi teh nekaj ustavnih presoj.
Et54678
30. 10. 2021 11.00
+3
ma pahor… škoda besed
resslovenka
30. 10. 2021 10.55
+12
Predsednik Pahor je izgubil svojo nepristranskost že dolgo nazaj. Njegova presoja ni vredna počenega groša, odkar je ustolicil svojega prijatelja JJ. V bistvu je izvrševalec Janševih kadrovskih in političnih zolov. Ko je narodu najhuje on govori o potrpljenju, dialogu in podobnih traparijah. Enkrat samkrat nisem zasledila, da bi odlično obsodil ravnanje JJ. Niti enkrat samkrat!! Verjetno z razlogom, kajti tudi njegov mandat gre h kraju. Potreboval bo novo, dobro plačano službo. 😎
resslovenka
30. 10. 2021 10.56
+5
slim386
30. 10. 2021 11.02
+11
Obsodil ni ishtivana zato ker ga je ta podprl med kandidaturo. Roka roko umije pahi je prodana duša
cirenij
30. 10. 2021 10.49
+10
Pahi, 100% bom verjel v onega zgoraj, če ti 100% povrne tvojo nedejavnost, podrepništvo in hinavščino. Izdal si svojo stranko in narod, ker si bil od onih izvoljen in s tem svojim svetovalcem petrovskim.
+10
levi pahor, desni Zrnaj, isti žep! nikoli delala v gospodarstvu, privezana na državne jasle 35 let!
+8
dobr da se drugo leto poslovi ta lutka od Zenaja!
spectator935
30. 10. 2021 09.41
+12
V Pahorja sem verjel do te politične covid krize. Sedaj je pa žal pokazal, da so levi in desni povsem ista navlaka, ki je ne potrebujemo