Slovenija

Umik s Trdinovega vrha?

Zagreb, 29. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska vojska naj bi se v kratkem umaknila s spornega Trdinovega vrha na meji s Hrvaško, piše Večernji list.

Bo z umikom slovenske vojske konec prepirov o Trdinovem vrhu oziroma Sv. Geri?
Bo z umikom slovenske vojske konec prepirov o Trdinovem vrhu oziroma Sv. Geri? FOTO:

Kot piše v današnji izdaji hrvaški časnik, imajo v uredništvu že nekaj dni neuraden podatek, da je skorajšnji umik Slovenske vojske dejstvo in da slovenska stran temu vse manj nasprotuje. Na vrhu naj bi bilo zadnje čase tudi nenavadno mirno. Pri tem opozarjajo na nedavne izjave nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana, češ da ne vidi razlogov za vztrajanje vojakov na vrhu Gorjancev.

Ena izmed možnosti naj bi bila, da vrh po umiku vojakov predajo planincem obeh držav, pišejo v Večernjem listu.

Ena od možnosti je, da bi se to zgodilo ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo ali pa 26. junija, na obletnico napada JLA-ja na Slovenijo, še piše zagrebški dnevnik, je za Večernji list povedal časnikov vir, ki je tudi zatrdil, da je to informacijo dobil s slovenske strani, in to iz dovolj visokih virov, da ni razlogov za dvom o njej. Poskus, da bi to informacijo uradno potrdili, pa je po navedbah časnika naletel na zid molka.

Trdinov vrh planincem?
Trdinov vrh planincem? FOTO:

Na ministrstvu za obrambo pa so za 24ur.com povedali, da se na Trdinovem vrhu ne dogaja nič neobičajnega in da vojaki normalno opravljajo svoje aktivnosti. Odločitev o umiku pa ni v njihovi pristojnosti, saj bi o tem morala odločati vlada.

Poslansko vprašanje SNS premieru Ropu

Na pisanje Večernjega lista se je odzvala Slovenska nacionalna stranka. V pisnem poslanskem vprašanju predsednika slovenske vlade Antona Ropa SNS sprašuje, "ali bo vstop Slovenije v Evropsko unijo kronala še izdaja države?"

"Ali to pomeni, da je bilo včerajšnje bratenje Drnovška z Mesićem posvečeno predaji slovenskega ozemlja tujcem, njegovim nekdanjim pajdašem iz beograjskih hodnikov in skupnega članstva v ZKJ?" v poslanskem vprašanju SNS sprašuje Ropa. "Prepuščanje Trdinovega vrha naslednici nekdanje ustaške tvorbe Nezavisne države Hrvaške lahko okvalificiramo zgolj kot izdajo države in pri tem z žalostjo ugotavljamo, zakaj tega člena v slovenskem kazenskem zakoniku ni več. Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke zato predsednika vlade sprašuje, ali bo res dovolil predajo avtohtone slovenske zemlje tujcu in podlegel pritiskom dveh nekdanjih komunistov, tako sedanjega kot prejšnjega predsednika slovenske države," je med drugim zapisala SNS.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA