Slovenija

Umik spornih zdravil

Ljubljana, 29. 01. 2010 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lekarna Ljubljana mora s svojih polic umakniti sedem uvoženih galenskih izdelkov. Tako je odločila Agencija za zdravila. V Lekarni Ljubljana pravijo, da jih od ponedeljka v njihovih lekarnah ne bodo več prodajali.

Agencija je zaznala kršitev zakona o zdravilih v delu, ko ponudnik pri izdelku, za katerega bi moral imeti dovoljenje za zdravilo, tega ni pridobil. Galenski izdelki naj bi pokrivali predvsem tista področja, ki jih industrijsko izdelana zdravila ne pokrivajo, je na nedavni novinarski konferenci poudarila direktorica agencije Martina Cvelbar. Ob tem je dodala, da galenski izdelki z vidika javnega zdravja ne smejo biti zamenjava za razpoložljiva industrijsko izdelana zdravila. Ta imajo namreč višji standard zagotavljanja kakovosti, varnosti in učinkovitosti. Globa za tako kršitev zakona znaša med 8.000 in 120.000 evrov.

V Lekarni Ljubljana so se sicer že odločili, da bodo sedem spornih izdelkov ne glede na odločitev agencije umaknili. Kot je pojasnila vodja marketinga v Lekarni Ljubljana Urška Vračun, omenjenih izdelkov v ponedeljek več ne bo na prodajnih policah.

Lekarna Ljubljana sporne izdelke trži kot galenske, medtem ko agencija ugotavlja, da bi morali biti registrirani kot zdravila.
Lekarna Ljubljana sporne izdelke trži kot galenske, medtem ko agencija ugotavlja, da bi morali biti registrirani kot zdravila. FOTO: POP TV

Direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič je pojasnil, da je umik omenjenih izdelkov iz prodaje poslovna odločitev lekarne. Sicer pa so po njegovih besedah za dva izdelka že začeli postopek za registracijo zdravila, za dva pa bodo to storili do konca februarja. 

Lekarna Ljubljana je tudi vložila kazensko ovadbo zoper Cvelbarjevo, napovedujejo tudi odškodninsko tožbo. Kot razlog so navedli, da je agencija novembra lani opravila analize nekaterih galenskih izdelkov lekarne, vendar pa rezultatov, ki so bili pozitivni, ni posredovala niti javnosti niti lekarni. Zaradi tega je po mnenju Jakliča lekarni nastala visoka poslovna škoda.

Sicer pa je poslanska skupina SDS v četrtek vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za zdravstvo o zakonitosti poslovanja Lekarne Ljubljana.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petdan
29. 01. 2010 14.52
Prihodnji teden bodo v Ljubljanskih lekarnah pričeli prodajati dve odlični zdravili: Jaklicin in Jnkovicin.
focusSA
29. 01. 2010 09.49
Nihce ne bo odgovarjal za to svinjarijo, saj v nasi lepo Sloveniji se vse lepo pod predpraznik pomete tako kot dobicki iz tovrstnih poslov. Amen drzava!
Klizma
29. 01. 2010 09.19
predno bo ta umazani a za nekatere zelo dobičkonosen posel spet cvetel, mora samo še skozi široko (za izbrance)rešeto naše birokracije, da bo po zakonu !
ex-patriot
29. 01. 2010 08.55
Mene zanima, če bo za to svinjarijo kdo odgovarjal? Če bi to storil kdo drug kot Janković, bi mu sedaj že dihali za ovratnik. Tako pa lahko prosto hara, krade in zastruplja Slovence za svoj profit, ki ga mora od tega imeti! Glede na to, da so prodajali in silili ljudi, da kupujejo strup, mislim da bi morala Jaklič in Janković za to kazensko odgovarjati! Živimo pa v skorumpirani državi brez primere in vem, da iz tega ne bo nič.
marinec
29. 01. 2010 08.43
samo res je žalostno, naj bi jim zaupal ko prideš po nasvet katero zdravilo izbrati. žalostno da so se farmacevti prodali in tako nizko padli, očitno vse kar je v državni lasti ni več vredno zaupanja. jaz osebno raje grem v privat lekarno, pa četudi plačam 2x več za isto stvar. sram vas je lahko da se imenujete farmacevti in se tako prodate. SRAM vas je lahko
goso
29. 01. 2010 08.37
Oba lumpa se gresta ena in ena je tri! Pa polnjenje lastnega žepa, seveda. Že videno.
ggzz
29. 01. 2010 08.24
Točno katera zdravila bodo umaknili, ker sem pri njih dobil "podtaknjeno" Paracetamol (me je prepričala lekarnarka, njem naj bi zaupal), ker grem takoj nazaj v lekarno s tem zdravilom in bom zahteval, da mi vrnejo denar. Čisto iz principa, potem kupje samo še Lekadol ali Aspirin. Jakličeva in Jankovičeva balkanska posla ne bom podpiral.