Slovenija

Umrl belokranjski znanstvenik, ki je v vesolje spravil dva satelita Voyager

Boldraž pri Metliki / Ljubljana, 22. 11. 2019 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V. / Ti.Š.
Komentarji
65

Umrl je v ZDA živeči priznani slovenski znanstvenik Anton Mavretič, ki je med drugim sodeloval pri programu Voyager. Leta 2015 mu je predsednik republike Borut Pahor podelil srebrni red za zasluge. Bil je tudi velik domoljub, s svojim znanstvenim delom pa je prispeval k najvišjim dosežkom na področju vesoljske tehnologije.

Včeraj je v 85. leti starosti umrl slovenski znanstvenik, elektrotehnik in akademik Anton Mavretič, ki je živel in delal v Združenih državah Amerike. Več kot 40 let se je posvečal razvoju vesoljskih tehnologij, med drugim je sodeloval pri programu Voyager, intenzivno pa je deloval tudi na področju promocije znanosti v Sloveniji in svetu.

Sodeloval je pri projektih Voyager 1 in Voyager 2 - predvsem pri napravi za merjenje sončnega vetra. Na instrumentu Voyager 1 je v zlato ploščico vgravirano tudi njegovo ime.
Sodeloval je pri projektih Voyager 1 in Voyager 2 - predvsem pri napravi za merjenje sončnega vetra. Na instrumentu Voyager 1 je v zlato ploščico vgravirano tudi njegovo ime. FOTO: SAZU

Iz Jugoslavije na študij v ZDA, nato nazaj na služenje vojske

Mavretič se je rodil 11. decembra 1934 v Boldražu pri Metliki. Osnovno šolo je sprva obiskoval v Metliki, nato v Ljubljani, kjer je zaključil tudi Srednjo tehnično šolo na oddelku za elektrotehniko. Nato se je vpisal na Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Po 2. letniku študija elektrotehnike je odšel k stricu v ZDA. Jeseni 1957 je študij nadaljeval na univerzi Massachusetts Institute of Technology (MIT) v Denverju, kjer je na oddelku vesoljskih tehnologij leta 1959 diplomiral in v začetku šestdesetih še magistriral.

Mavretič je s svojimi znanstvenimi dosežki bistveno prispeval k izgradnji inštrumenta za merjenje solarne plazme na vesoljski sondi Voyager 1. Naprava, pri razvoju katere je sodeloval kot glavni inženir, še danes meri sončno plazmo na obeh sondah Voyager in igra pomembno vlogo pri iskanju meja Osončja.

Nato se je vrnil v takratno Jugoslavijo in šel na služenje vojaškega roka v Aleksinac. Po končanem služenju vojske se je spet odpravil na študij v ZDA. Tega je končal na državni univerzi Pensilvanije leta 1968, kjer je doktoriral z disertacijo o merjenju elektronov v D plasti ionosfere.

V letih od 1972 do 1979 je delal za Naso - s svojim znanstvenimi dosežki, inženirskim delom in znanjem s področja mikroelektronike je prispeval ključno znanje za uspešno uresničitev ciljev plovil ameriškega vesoljskega programa Voyager 1 in 2. Za oba je načrtoval, preizkusil in usposobil instrumente, s katerimi je človeštvo pridobilo številne podatke o Sončevem vetru, njegovi hitrosti, gostoti, temperaturi in tlaku ter plazmi.

Delal na najbolj prestižnih univerzah in vesolje pomagal pospremiti Voyagerja

Zaposlil se je na MIT, najboljši tehnični univerzi na svetu, kjer je deloval na fakulteti za fiziko in v centru za raziskave vesolja. Kasneje je služboval še na harvardski univerzi (v centru za astrofiziko harvardskega observatorija), kjer je sodeloval v raziskovalni skupini, ki je študirala predvsem sončevo korono kot izvor solarnega vetra.

Mavretič je delal na najbolj prestižnih izobraževalnih ustanovah, kot so MIT, Harvard University in Boston University.

Nato je odšel na bostonsko univerzo, kjer je 15 let deloval kot profesor za elektroniko, načrtovanje čipov in razvoj mikrovezij z visoko stopnjo integracije (VLSI) na oddelku za elektrotehniko in računalništvo. Bil je tudi ustanovitelj, direktor in pridruženi raziskovalec Centra za vesoljsko fiziko.

Po upokojitvi se je najprej zaposlil v elektronski industriji, kasneje pa je deloval kot svetovalec pri različnih elektronskih podjetjih.

Bil je izredno spoštovan, uspešen in cenjen predavatelj na akademskem in kongresnem področju; med drugim je bil leta 1981 proglašen za najboljšega profesorja leta.

Predsednik republike Borut Pahor je junija 2015 Antonu Mavretiču na posebni slovesnosti vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge.
Predsednik republike Borut Pahor je junija 2015 Antonu Mavretiču na posebni slovesnosti vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge. FOTO: STA / Daniel Novaković

Aktiven je bil tudi v različnih združenjih in član najuglednejših znanstvenih ustanov mednarodnega ugleda. Od junija 2007 je bil tudi dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

S svojim inženirskim delom je prispeval ključno znanje za uspešno uresničitev ciljev plovil ameriškega vesoljskega programa Voyager 1 in 2, ki sta že zapustila naš sončni sistem in še vedno pošiljata in zbirata koristne podatke. S temi plovili oziroma instrumenti so bili zbrani podatki o interakciji Sončevega vetra s planeti Jupitrom, Saturnom, Uranom in Neptunom ter o virih, lastnostih in morfologiji plazme iz magnetosfere planetov. Mavretič je izdelal instrumente tudi za druga vesoljska plovila: Explorer 47, Explorer 50, Space Shuttle, Wind in DSX.

Tudi v zadnjih letih, po dolgi karieri - tako v akademskih vodah kot v industriji - je ostajal na tekočem z znanstveno sfero, tudi slovensko.

Več kot 60 let je živel v ZDA, a se je redno vračal domov, v domači Boldraž v Beli krajini. Kot je ob obiskih domovine večkrat poudaril, je bilo njegovo življenje čez lužo verjetno težje, kot bi bilo doma. Je pa ved čas trdno zagovarjal stališče, da Slovenci nismo nič slabši od tujcev in da je naše znanje najmanj primerljivo, če ne boljše.

'Vesoljski popotnik', ki je izpostavljal dobro

Predsednik republike Borut Pahor mu je leta 2015 vročil državno odlikovanje - srebrni red za zasluge za izjemno znanstvenoraziskovalno in inženirsko delo, s katerim je pomembno prispeval k sedanjemu vedenju človeštva o planetu Zemlja, Soncu ter medplanetarnem in medzvezdnem prostoru, so zapisali na spletnih straneh Urada predsednika Republike Slovenije.

V pogovoru s predsednikom Pahorjem je 14. oktobra 2013 opozoril, da je nujno pohvaliti dobro, saj to lahko spodbuja ljudi k razmišljanju in jih motivira, da so inovativni. Podal je misel, ki jo je tudi sicer večkrat ponavljal, saj je menil, da je za razvoj družbe pomembna: "Če daš dobro zrno v pesek, ne zraste iz njega nič. Če ga postaviš v dobro zemljo dobiš nekaj".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novico o njegovi smrti so danes sporočili iz Svetovnega slovenskega kongresa (SSK), katerega dolgoletni član je bil. "21. november 2019 bo v zgodovino zapisan kot žalosten dan za znanost in za Slovenijo. Od nas se je ob 10.00 uri (po ameriškem času) poslovil izjemen Slovenec, znanstvenik in venetolog - prof. dr. Anton Mavretič. Svetovni slovenski kongres ob tem izreka iskreno sožalje njegovim ožjim družinskim članom in sorodnikom," je v izjavi za javnost zapisal predsednik SSK Boris Pleskovič.

Kot so dodali, se je Mavretič ob obisku Slovenije vedno oglasil tudi v pisarni SSK, kjer so ga poznali kot izjemno natančnega, preprostega in premišljenega človeka. "Pri strokovnih konferencah SSK je redno sodeloval kot član organizacijskega odbora, velikokrat pa tudi v vlogi predavatelja ali predsedujočega tematskim sklopom," so poudarili.

Kot so v organizaciji še zapisali ob njegovi smrti, je Mavretič svoje znanje nesebično delil z mladimi in je pogosto priskočil na pomoč slovenskim študentom, ki so študirali v ZDA. Vsako leto je povabil več najboljših slovenskih študentov elektrotehnike na poletno šolo na bostonsko univerzo, kjer je tedaj predaval. Del svoje znanstvene dokumentacije je podaril NUK-u, pomemben del knjižnice - približno 600 strokovnih knjig - pa Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu. Njegova predavanja v Sloveniji so bila zanimiva in dobro obiskana.

Spomnili so še, da je na instrumentu Voyager 1 v zlato ploščico vgravirano tudi njegovo ime.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
26. 11. 2019 07.34
+3
Iskreno sožalje za velikega človeka.
gasper111
23. 11. 2019 09.08
+9
Moram priznati, da sem prvič slišal zanj, ampak glede na prebrano vsekakor zasluži vsa priznanja. Neverjetno je kaj uspejo nekateri ljudje kot plod svojega intelekta v življenju doseči in to v sistemu, ki takrat za take ambicije ni imel posluha še posebej, če si bil orientiran na zahod. Toliko vrhunskih dosežkov na toliko področjih. Kaj takega uspe le peščici ljudi, zato smo Slovenci nanj lahko zelo ponosni.
Manu Cocker
23. 11. 2019 07.30
+6
zakaj mu Pahor ni dal zlatega???
mario64
28. 11. 2019 15.21
mario64
22. 11. 2019 20.28
+3
felix59 drugič
22. 11. 2019 20.18
-6
A se kdo vpraša kdaj , koliko svinjarije so že poslali v vesolje ??Ko nam bodo začeli na glavo deževati šraufi , ne bo nikomur več do smeha.
mario64
28. 11. 2019 15.23
+2
Malo_sutra
22. 11. 2019 20.08
+1
Bog da mu dusu prosti
ivan res grozni
22. 11. 2019 20.38
-5
abc123def456
22. 11. 2019 19.48
+11
komentarji.... . take teme sa za zakleniti. antona m. sem poznal 30 let in take "osmrtnice" so ponavadi zaprte za komentiranje....
Thruma
22. 11. 2019 19.15
+5
marsal broz.Ne vem koliko si ti Japonec.Vem pa da si navaden puhloglavec.
Cervantes Saavedra
22. 11. 2019 18.23
+9
Nekateri ljudje malih duš ne morejo skriti svoje nevoščljivosti nad uspehi drugih, v tem primeru Slovencev. Mnogi ljudje so namreč morali oditi v bolj razvite države, da so razvili svoje zmožnosti do konca. - Tudi Krištof Kolumb, na primer. Adolf Hitler, žal. Pa naš Luka Dončič. Znanstveniki kot so Antonio Meucci, Alexander Bell (telefonija), Nikola Tesla, Enrico Fermi (fizika), Jože Suhadolnik – Joe Sutter (Boeing), Ludvik Čanžek (Apollo 11!), Elon Musk (vesoljska tehnika)…In neki Slovenec je konec 19. stol. moral oditi v Nemčijo, saj od doma ni mogel postati 2. kancler v zgodovini te države - takoj za Bismarckom.
ivan res grozni
22. 11. 2019 20.41
+2
Mi pa se zapiramo pred migranti. Vseh 6 ameriških nobelovcev v letu 20016 je bilo migrantov. Steve Jobs, ustanovitelj Appla, je bil sin iranskega migranta.
muci007
26. 11. 2019 07.34
+2
ivan res grozni, imaš prav. Vendar je tudi res, da Steve Jobs, njegov oče in ostali ameriški nobelovci nista počeli kriminala in posilstev. Tukaj je Obama izvzet.
mario64
28. 11. 2019 15.25
-2
ina5785
22. 11. 2019 17.01
+60
VEDNO me razveseli ko slišim, da je Slovenec uspešen v tujini. Seveda je mlad odšel, si v tujini ustvaril družino in se v ZDA profesionalno razvijal. A vedno se je vračal v svojo rojstno deželo - pravi mož!!!! Iskrene sožalje družini in globoko spoštovanje do pokojnega rojaka.
AxisDeus
22. 11. 2019 16.16
+66
Ob tem mu lahko dam samo klobuk dol, ob nekaterih komentarjih brez pietete in z nazorom, segajočim tja do sosednjih smrek, pa mu lahko samo čestitam, da je sledil strasti in se ni zamašil v mentalni kloaki, ki v Sloveniji vse prevečkrat zasmrdi.
jazzie12
22. 11. 2019 16.09
+45
Gospod je še iz tistih časov, ko so katrce, stoenke in fičke moški sami šraufali. Današnji ne vedo niti kje ima njihov avto svečke nikar, da bi jo sami zamenjali.
aloalo
22. 11. 2019 16.35
+10
Skankhunt42
22. 11. 2019 19.25
+7
Lisec7
22. 11. 2019 15.44
+42
dodatek komentarjem_ on je izvozil znanje, nekateri naši pa izvozijo premoženje - legalno pridobljeno.
pkj
22. 11. 2019 14.38
+35
Toliko cepcev komentira tu gor, da Bog pomagaj. Moderator, prosim onemogocite komentiranje
Wahl
22. 11. 2019 14.37
+17
Se strinjam s spodnjim komentarje. Blokirajte komentiranje!
pkj
22. 11. 2019 14.35
+31
Moderator. Prosil sem vas da zaklenete tematiko za komentiranje, ker so komentarji nespodobni. Kaj ste vi naredili? Brisali mojo prosnjo, ker je vsebina mojega komentarja neprimerna? Zakaj torej lahko nekateri pisejo neumnosti??? Ostali smo pa konstantno blokirani z vase strani? Kaksni so pogoji komentiranja? Ali moram biti rdec ali bel? Homo ali hetero? A je barva koze tudi pomembna???
CRNALUKNJA
22. 11. 2019 14.50
+20
tudi pri meni je tako, zbrišejo mi skoraj vse, nekateri pa lahko vse..., ko sem samo napisal da so eni šele včeraj zlezli z drevesa...me je že izbrisal.....in to trditev bom še enkrat potrdil...
Transformerji
22. 11. 2019 15.23
-21
Verjetno se preveč ceniš - mogoče si ravno zlezel z drevesa. Pa si še nisi ogledal ta svet.....kaj šele, da bi ga doumel.
Lisec7
22. 11. 2019 15.42
+0
še enkrat komentiram-za brisanje ni važna barva , spol samo ena ćrka se ne sme pojaviti.
pkj
22. 11. 2019 16.36
+3
CRNALUKNJA
22. 11. 2019 16.59
+3
minusi tebi namenjeni , povedo vse ... pa brez komentarja..
Wahl
22. 11. 2019 14.33
+47
G. Mavretič je bil v ZDA živeči slovenski znanstvenik. Kaj potem, če je več kot šestdeset let živel v ZDA,? Redno se je vračal domov. Bil je tudi dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti in častni občan Metlike.
Wahl
22. 11. 2019 14.37
+42
Iluzionist
22. 11. 2019 14.23
+45
voyager bo večni spomin, da smo nekoč obstajali
Transformerji
22. 11. 2019 15.24
-24
Vzletel pa je z Brniškega letališča.....
CRNALUKNJA
22. 11. 2019 17.02
+9
ja, moram pokomentirati..ko berem tvoje izjave se mi kr na wc mudi...
komarec
22. 11. 2019 14.19
-68
In kaj smo imeli Slovenci in Slovenija od njega? Nič. Veliko Slovencev je zapustilo državo, ko jih je potrebovala, vrnili so se ko so jo potrebovali, veliko pa jih je odšlo in za svojo državo jim je kaj malo mar.
JohannDoe
22. 11. 2019 15.38
+35
Kaj imamo Slovenci od nezanemarljive množice tistih, ki ostajajo? Nič, razen jamranja, pljuvanja in psihotičnega sanjanja o tem, kako si jih drugi v tujini želijo imeti na grbi.
Uporabnik1842873
22. 11. 2019 14.03
-64
On SLovenec? :))) On se je samo rodil v SLo in nato TAKOJ odnesli v ZDA!
Marko_13
22. 11. 2019 14.35
+50
A si nepismen? Rodil se je leta 1934, leta 1957 pa se je preselil v ameriko. Se pravi celo mladost je živel v Sloveniji v slovenski družini.
reakcionar
22. 11. 2019 15.48
+29
Njemu je Amerika dala možnost, da svoj potencijal izkoristi do konca. Če bi ostal v Sloveniji bi kvečjemu prišel do mesta napovedovalca vremena. In to, če bi imel vezo seveda.
Transformerji
22. 11. 2019 15.48
+18
Potem je pa ugotovil, da je za svojo domovino prepameten in je odšel . Tukaj ni imel prihodnosti glede na svoje sposobnosti. Leta 1957 pamet pri nas ni veljala nič, pa še mnogo let kasneje ne... pa še sedaj ne! Če si sposoben, če si inovator, odpri svoje podjetje, pa boš ugotovil, koliko ti pobere pametna država.
muceli
22. 11. 2019 16.39
+27
Vrnil se je tudi služit vojsko. Kar za večino današnje mladine in tudi malo starejše ne velja več. Torej je nekaj dal za svojo državo, nekateri pa dajete samo negativizem in pljuvanje. Anton Mavretič nam je lahko vzor.
ivan res grozni
22. 11. 2019 20.44
+1
Naša pametna država vzame manj kot Italija, Avstrija, Nemčija, ....