Slovenija

Umrl je Aleksander Doplihar, ustanovitelj ambulante Pro bono

Ljubljana, 16. 05. 2022 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

V 92. letu starosti je umrl Aleksander Doplihar, ustanovitelj ljubljanske ambulante Pro bono, ki je bila namenjena tistim, ki so ostali brez zdravstvenega zavarovanja. Tako je pomagal številnim brezdomcem, izbrisanim, tujcem brez urejenega statusa in ljudem z družbenega roba.

Aleksander Doplihar je ambulanto leta 2002 ustanovil v Savskem naselju v sodelovanju z ljubljansko občino, Slovensko filantropijo in Karitas. V ambulanti zdravniki in zdravnice, medicinske sestre, psihoterapevti, fizioterapevtka, farmacevti in pravniki delajo kot prostovoljci ter nudijo zdravstvene in druge storitve uporabnicam in uporabnikom ambulante. V letu 2018 so skupaj opravili več kot 2000 prostovoljnih ur, navajajo na spletni strani.

Aleksander Doplihar
Aleksander Doplihar FOTO: POP TV

Ambulanta je namenjena osebam, ki iz kakršnega koli razloga nimajo urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja, potrebujejo zdravstveno pomoč ali nasvet, ki si ga ne zmorejo plačati in živijo na območju Mestne občine Ljubljana. "Velik poudarek je tudi na svetovanju, zagovorništvu in psihosocialni pomoči uporabnikom. Poleg zdravniške in socialne oskrbe se lahko uporabniki v ambulanti tudi stuširajo in dobijo najnujnejšo materialno pomoč – perilo, higienske pripomočke, obleko, obutev in drugo."

Doplihar je zdravniško kariero začel kot splošni zdravnik v obratni ambulanti Železarne v Štorah. Nato je dve leti delal na Republiškem zavodu za varstvo pri delu v Ljubljani. 

Od leta 1970 je bil zaposlen kot vodja Dispanzerja za Medicino dela v ZD Kamnik, nato kot Vodja TOZD Zdravstveno varstvo Kamnik Združenega Zdravstvenega doma Domžale. Pred upokojitvijo je šest let delal kot Generalni direktor Združenega Zdravstvenega doma Domžale, Kamnik, Litija.
Upokojil se je leta 1991.

Doplihar je na začetku tisočletja ugotovil,  da del prebivalstva nima niti osnovnega zdravstvenega zavarovanja, čeprav naj bi imel vsaj na deklarativni ravni sleherni član skupnosti pravico do zdravstvene oskrbe, poroča Delo. Doplihar je leta 1993 postal častni član Slovenskega zdravniškega društva, za delo v ambulanti Pro Bono pa ga je odlikoval tudi predsednik Borut Pahor

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3