Slovenija

Umrl je evangeličanski duhovnik Geza Erniša

Moravske Toplice, 01. 06. 2022 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po težki bolezni se je poslovil Geza Erniša, star 70 let. Bil je prvi evangeličanski škof na Slovenskem, to funkcijo pa je opravljal 18 let, dokler ga ni leta 2013 zamenjal Geza Filo. Zadnja leta je služboval kot duhovnik v Moravskih Toplicah.

Geza Erniša je od leta 2013, ko se je umaknil s funkcije škofa, opravljal službo kot duhovnik v Moravskih Toplicah.
Geza Erniša je od leta 2013, ko se je umaknil s funkcije škofa, opravljal službo kot duhovnik v Moravskih Toplicah. FOTO: Bobo

Geza Erniša se je rodil leta 1952 v Tešanovcih. Bil je svetovljan in ugleden Prekmurec, čigar delo so prepoznavali tako v domačem kot tujem okolju, piše lokalni medij Vestnik.si. Leta 1995 je bil med soustanovitelji Sveta krščanskih cerkva v Evropi, leta 2008 pa je bil v Stuttgartu izvoljen v svet Svetovne luteranske zveze.

Po umiku s funkcije škofa je dobil naziv častni škof slovenske evangeličanske cerkve, leta 2013 pa mu je predsednik države Borut Pahor podelil visoko državno odlikovanje Srebrni red za zasluge za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje evangeličanske cerkve. 

Vse do nenadne bolezni, ki ga je v zadnjem obdobju prikovala na bolniško posteljo, je bil duhovnik v Moravskih Toplicah.

Njegovo smrt je potrdil trenutni evangeličanski škof Leon Novak, ki je ob izgubi častnega škofa za STA dejal, da je bil Erniša sprejet z vseh strani. "Tudi sam je sprejel vsako mnenje in s svojim življenjem oznanjal evangelij, ne samo v besedah, ampak tudi v dejanjih," je dodal Novak.

"Evangeličanska cerkev je z izgubo škofa utrpela veliko škodo, saj je s svojim delom in literarnimi prispevki poživil naše versko delovanje," je povedal Novak. Kot je poudaril, je pokojni škof kot glavni urednik Evangeličanskega lista in koledarja pustil globoke sledi v evangeličanski verski skupnosti.

Erniša je pred dvema letoma v pridigi ob dnevu reformacije dejal, da reformacija in njeno praznovanje ne pomenita le spominjati se, ampak predvsem odločitev, da se nenehno spreminjamo in uresničujemo v vrednotah, kot so pridnost, poštenost, odgovornost in empatija. Pri tem je po njegovih besedah upravičeno vprašanje, kaj lahko tudi sami storimo za lepši in prijaznejši danes in jutri.

"Vsi bi tako radi spreminjali svet, le sebe težko spremenimo," je takrat še dejal Erniša.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3