Tujina

Umrl nekdanji nemški finančni minister Wolfgang Schäuble

Berlin, 27. 12. 2023 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V starosti 81 let je umrl nekdanji nemški finančni minister in predsednik bundestaga Wolfgang Schäuble, je sporočila njegova družina. Schäuble velja za eno najpomembnejših osebnosti nemškega političnega življenja v zadnjih 30 letih. Med drugim je bil minister za finance med krizo v območju evra.

Wolfgang Schauble
Wolfgang Schauble FOTO: AP

Wolfgang Schäuble je umrl v torek zvečer na svojem domu v krogu družine po dolgi in težki bolezni, poročajo nemški mediji. V svoji dolgoletni politični karieri je bil med drugim minister za finance in notranje zadeve, vodja Krščansko-demokratske unije (CDU), vodja poslanske skupine CDU/CSU in predsednik parlamenta. Bil je poslanec z najdaljšim stažem, v klopeh bundestaga je sedel od leta 1972.

Schäuble, ki je bil minister pod nekdanjima kanclerjema Helmutom Kohlom in Angelo Merkel, je odigral ključno vlogo pri ponovni združitvi Nemčije leta 1990 po padcu berlinskega zidu. Od poskusa atentata nanj, ki ga je oktobra 1990 izvedel duševno prizadet moški, je bil Schäuble na invalidskem vozičku, vendar to ni ustavilo njegove politične kariere.

Wolfgang Schäuble in Helmunt Kohl leta 1990
Wolfgang Schäuble in Helmunt Kohl leta 1990 FOTO: AP

Leta 2009 je prevzel vodenje finančnega ministrstva in je veljal za eno najmočnejših političnih figur v vladi kanclerke Merkel. Zaradi svoje varčevalne politike in stroge drže do zadolženih južnoevropskih držav, zlasti Grčije, je bil deležen tako hudih kritik kot tudi pohval.

Leta 2017 je bil izvoljen za predsednika bundestaga, drugo najvišjo funkcijo v državi, ki jo je opravljal do leta 2021.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je ob njegovi smrti zapisal, da je bil Wolfgang Schäuble "sreča za nemško zgodovino", z njim pa je Nemčija izgubila "velikega človeka in strastnega politika, ki je dosegel zgodovinske stvari za našo državo", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški kancler Olaf Scholz je ob smrti Wolfganga Schäubleja na družbenem omrežju X zapisal, da je Nemčija "izgubila navdušenega misleca, strastnega politika in bojevitega demokrata".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Schäubleju se je poklonila tudi nekdanja kanclerka Angela Merkel, ki ga je označila za eno najpomembnejših političnih osebnosti Nemčije. "Nemčija je izgubila izjemno osebnost s političnimi in taktičnimi pogledi," je dejala v izjavi in dodala, da bo pogrešala njegove nasvete. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je njegovo smrt označila za veliko izgubo za Nemčijo in Evropo. "S svojimi dejanji in zgledom je oblikoval nemško demokracijo kot nihče drug. Vedno je razmišljal široko in daleč naprej," je zapisala Nemka na omrežju X.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola pa je Schäubleja označila za političnega vzornika, ki je oblikoval Nemčijo in Evropo kot poslanec, predsednik bundestaga in minister.

Za vodjo politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfreda Webra, ki prihaja iz vrst bavarske Krščansko socialne unije (CSU), je bil Schäuble eden od vodilnih arhitektov nemškega gospodarskega združevanja in integracije v EU.

Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde pa je poudarila njegovo vlogo pri evropskem projektu. Wolfgang Schäuble je bil "eden najvplivnejših evropskih voditeljev svoje generacije", je zapisala na omrežju X. Ob tem pa je pohvalila njegovo "zavezanost Evropi, njegovo intelektualno strogost in njegovo državniško spretnost".

Schäuble, ki je bil osem let finančni minister v vladi kanclerke Merkel, je veljal za glavnega zagovornika stroge nemške proračunske politike in je odigral ključno vlogo v dolžniški krizi v evrskem območju, ki se je razvila po svetovni finančni krizi 2007-2008.

Zaradi svojih ostrih stališč do zadolženih južnoevropskih držav, zlasti Grčije, je bil sicer pri mnogih Grkih nepriljubljen. Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis je tako v današnji objavi na omrežju X zapisal, da je Schäuble prispeval k "obubožanju Grčije", ob tem pa dodal, da mu bo "zgodovina sodila strogo, a ne strožje kot tistim, ki so podlegli njegovi uničujoči politiki".

Na smrt nemškega politika so se odzvali tudi v Parizu. Francoski predsednik Emmanuel Macron je Schäubleja označil za "prijatelja Francije", ki je prispeval k okrepitvi odnosov med državama, pa tudi k izgradnji evra in evropski enotnosti. Tudi premierka Elisabeth Borne je na omrežju X spomnila, da je bil Schäuble goreč zagovornik francosko-nemškega prijateljstva.

Madžarski premier Viktor Orban pa je Schäubleja opisal kot "vizionarskega nemškega politika, velikega evropskega državnika in resničnega prijatelja Madžarske".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
27. 12. 2023 20.43
Zame še vedno eden najbolj sposobnih in umirjenih nemških politikov do danes. Naj počiva v miru.
Sixten Malmerfelt
27. 12. 2023 17.23
+2
zdej se bo reinkarniral kot vnuk Laynarce čez 3 leta!
borjac
27. 12. 2023 11.36
+8
Človeško sožalje , sicer pa Grki verjetno plešejo Sirtaki in pijejo uzi, takrat so jim Nemci pobrali še spodnje hlače, sedaj pa mečejo milijarde v Ukrajino.