Slovenija

Umrl nekdanji prvi mož NKBM in Pošte Slovenije Aleš Hauc

Ljubljana, 13. 01. 2022 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ni.Š., STA
Komentarji
0

V 58. letu je umrl nekdanji direktor Nove kreditne banke Maribor (NKBM) in Pošte Slovenije Aleš Hauc. V njegovem času je bil izpeljan največji del privatizacije druge največje slovenske banke, a je nato tik pred dokončno izpeljavo projekta februarja 2015 odstopil po daljši bolniški odsotnosti.

Aleš Hauc se je rodil leta 1964, po diplomi na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti pa je poklicno pot začel leta 1991 kot svetovalec za financiranje podjetij pri Ekonomskem inštitutu v Mariboru. Pozneje se je zaposlil v takratni Krekovi banki, karierno pot pa od leta 2002 nadaljeval kot direktor mariborske enote Banke Koper. 

V času Aleša Hauca je bil izpeljan največji del privatizacije druge največje slovenske banke, a je nato tik pred dokončno izpeljavo projekta februarja 2015 odstopil po daljši bolniški odsotnosti.
V času Aleša Hauca je bil izpeljan največji del privatizacije druge največje slovenske banke, a je nato tik pred dokončno izpeljavo projekta februarja 2015 odstopil po daljši bolniški odsotnosti. FOTO: Bobo

Na čelo Pošte Slovenije se je zavihtel junija 2005 in bil tam vse do aprila 2012, nato pa je postal predsednik uprave banke NKBM. Funkcijo je opravljal vse do februarja 2015, ko ga je s položaja zaradi zdravstvenih težav odpoklical nadzorni svet banke. Kot ob novici o njegovi smrti poroča časnik Večer, so Hauca dlje časa pestile zdravstvene težave, zato je po daljši bolniški odsotnosti sam nadzornemu svetu podal predlog za sporazumno razrešitev s položaja predsednika uprave.

V njegovem času je bil izpeljan največji del privatizacije druge največje slovenske banke, a je nato tik pred dokončno izpeljavo projekta februarja 2015 odstopil po daljši bolniški odsotnosti. Banko je vodil skozi njena najbolj krizna leta, ko se je zaradi bremen iz predkriznih časov in posledične rasti slabih posojil znašla v tako težavnem položaju, da jo je morala država večkrat dokapitalizirati, pozneje pa v okviru obsežne sanacije največjih slovenskih bank tudi dokončno nacionalizirati ter del slabih terjatev prenesti na Družbo za upravljanje terjatev bank.

Leta 2019 se je moral Hauc zagovarjati pred parlamentarno komisijo o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v Družbi za upravljanje terjatev bank glede sporne petmilijardne sanacije bank. Takrat je očitke zanikal in dejal, da v Novi KBM niso imeli vpliva na to, katere terjatve bodo na koncu prenesene na DUTB. 

Leta 2020 pa še pred komisijo o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM in domnevnega nezakonitega financiranja stranke SDS. Takrat je Hauc med drugim priznal, da bi na tem področju v banki lahko naredili več.

Leta 2019 ga je murskosoboško sodišče obsodilo na pet mesecev pogojne zaporne kazni zaradi žaljivih obdolžitev proti nekdanji pooblaščenki za preprečevanje pranja denarja v banki Vesni Rožanc, ker naj bi po mnenju sodišča z izjavami škodil njeni časti ali dobremu imenu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3