Slovenija

Umrl poslanec SAB Franc Kramar

Ljubljana, 30. 01. 2021 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V 61. letu starosti je umrl nekdanji bohinjski župan in poslanec stranke Alenke Bratušek Franc Kramar. Kramar je bil sicer v zadnjem času zaradi dolgotrajne bolezni bolniško odsoten.

DZ bo Franca Kramarja ohranil v trajnem spominu, je parlament objavil na svoji spletni strani in ob tem sporočil, da se bodo poslanke in poslanci od Kramarja poslovili na žalni seji DZ, ki bo predvidoma v prvih dneh februarja, odprta pa bo tudi žalna knjiga.

Franc Kramar
Franc Kramar FOTO: Miro Majcen

Franc Kramar, rojen 22. aprila 1960 v Bohinjski Bistrici, je kot inženir lesarstva izobraževanje zaključil na Biotehnični fakulteti Univerze v Ljubljani in sprva deloval v podjetju Lip Bled. Dvakrat je bil župan občine Bohinj, prvič med letoma 1994 in 1998, nato pa še vse od leta 2002 do leta 2018, ko je sedel na poslanski stolček.

Bil je član Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, član Odbora za gospodarstvo, Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ter član Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v DUTB. 

Bil je tudi namestnik člana Preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM d.d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018.

Odzivi sožalja

Predsednica SAB Alenka Bratušek je ob Kramarjevi smrti izrekla iskreno sožalje družini in vsem najbližjim, so sporočili iz stranke. Z zapisom na Twitterju sta se nanj spomnila tudi Kramarjeva poslanska kolega iz vrst SAB Maša Kociper in Marko Bandelli.

Sožalje je izrazil tudi predsednik republike Borut Pahor. "Družini Kramar v osebnem imenu in v imenu Republike Slovenije izrekam iskreno sožalje. Župana in poslanca Franca Kramarja si bomo zapomnili po njegovih prizadevanjih za ohranitev in razvoj Bohinja in Triglavskega narodnega parka," je zapisal na Twitter.

Sožalje je izrekel tudi predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič, ki je na Twitter zapisal: "Ob smrti poslanca Franca Kramarja izrekam iskreno sožalje njegovim svojcem in prijateljem, stranki SAB in njeni poslanski skupini. Naj počiva v miru."

"Naj ti bo lahka slovenska zemlja, dragi Franc. Počivaj v miru. Iskreno sožalje družini, znancem in prijateljem," je sožalje prek Twitterja izrazil tudi Matjaž Nemec. "Sodelovala sva dobro, nekajkrat sva govorila tudi o stanju v državi. Stanje je ocenjeval smelo in kritično. Strinjal se je, da moramo skupaj narediti več za vse ljudi. Žal je odšel prezgodaj," pa je izpostavil evropski poslanec iz vrst SD Milan Brglez. 

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je zapisal, da se Kramarja spominja kot plemenitega in odgovornega človeka, ki je zaznamoval lokalno in državno politiko. V imenu poslanske skupine je družini in stranki SAB izrekel sožalje.

V imenu NSi je sožalje družini izrekel predsednik NSi Matej Tonin, ki je zapisal, da se bodo Kramarja spomnili v svojih molitvah. "Dragi kolega Franc, hvala ti za vse. Pogrešali te bomo. Počivaj v miru in zbogom. V imenu poslanske skupine NSi družini in svojcem izrekam iskreno sožalje," pa je navedel vodja poslancev NSi Jožef Horvat.

Oglasili so se tudi v SMC. "Ob žalostni izgubi poslanca Franca Kramarja izrekamo iskreno sožalje njegovim najbližjim, prijateljem, stranki SAB ter njeni poslanski skupini," so zapisali.

Sožalje Kramarjevi družini in prijateljem so izrazili tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič ter vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović in poslanec LMŠ Jani Möderndorfer. Slednji se je Kramarju zahvalil za njegov prispevek v družbi in Sloveniji.

Stranka DeSUS je v svojem imenu in v imenu poslanske skupine DeSUS izrekla sožalje Kramarjevim domačim, sorodnikom, prijateljem in stranki SAB. 

Poslanec Levice Boštjan Koražija je na Twitterju izrekel sožalje družini, vsem najbližjim in poslanski skupini SAB.

Poslansko mesto bo po smrti poslanca Kramarja predvidoma zasedla predsednica stranke Alenka Bratušek. Če poslancu preneha mandat, namreč v skladu z zakonom o volitvah v DZ poslanec postane tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki mu je prenehal mandat. Bratuškova je bila v volilni enoti Kranj na listi SAB-a druga za Kramarjem.

Nadomestni poslanec sicer deluje kot "polnovredni" poslanec z vsemi obveznostmi in pravicami. Tako je tudi upravičen do poslanske imunitete in enoletnega nadomestila za plačo po prenehanju funkcije.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja