Film/TV

Umrla igralka Mira Furlan

Zagreb, 22. 01. 2021 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V 65. letu starosti je umrla hrvaško-ameriška igralka in pevka Mira Furlan, najbolj znana po vlogi Delenn v seriji Babilon 5 in vlogi Danielle Rousseau v seriji Skrivnostni otok.

Mira Furlan
Mira Furlan FOTO: Shutterstock

Žalostno novico so prek njenega Twitterjevega računa objavili v četrtek. Pozneje istega dne pa se ji je z zapisom poklonil ustvarjalec Babilona 5 J. Michael Straczynski.

Vzrok smrti še ni znan, je pa Straczynski dejal, da so igralci in zasedba Babylon 5 "že nekaj časa vedeli, da njeno zdravje pojenja". "Ves čas smo upali, da se ji bo zdravje izboljšalo," je zapisal.  

Čeprav so igralsko zasedbo v skupinskem e-sporočilu pred nekaj časa obvestili, da naj bi se njeno stanje izboljševalo, je Straczynskega član igralske zasedbe Babylon 5, Furlanin soigralec Peter Jurasik, prek telefonskega klica obvestil, da jo je mož, režiser Goran Gajić, "pripeljal domov".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Mira je bila dobra in prijazna ženska, izjemno nadarjena izvajalka in prijateljica vsem v igralski zasedbi Babilon 5, žalostna novica nas je hudo potrla," je zapisal Straczynski. Zapisal je še, da bodo člani igralske zasedbe, s katerimi si je bila po koncu oddaje še posebej blizu, potrebovali nekaj časa, da bodo lahko predelali ta žalostni dogodek. "Po tej poti smo šli že prevečkrat in vsakič je težje," je dodal.

Sredi lanskega leta se je vrnila na Reko, kjer je nastopila v predstavi Vadba življenja – drugič. Takrat je dejala, da ji je Reka kot mesto zlezla pod kožo in da upa, da se bo sodelovanje nadaljevalo. Bila je tudi borka za enakopravnost, ki je odločno nasprotovala rasizmu. Pred pol leta je tako dala intervju za hrvaški Novi list, v katerem je dejala, da "vsakemu nacionalistu s tega območja priporoča, da naredi DNK-test, da mu bo jasno, da smo vsi pomešani."

Furlanova se je sicer rodila v nekdanji Jugoslaviji, v kateri je kariero začela kot gledališka igralka, bila je tudi članica Hrvaškega narodnega gledališča. Leta 1991 je emigrirala v Združene države Amerike. 

V znanstvenofantastični seriji Babilon 5 je nastopila leta 1993, in sicer v vlogi Delenn, ambasadorke Minbarija, ki jo je uteleševala vseh pet sezon. Leta 2004 je nastopila tudi v uspešni televizijski seriji Skrivnostni otok, kjer je prevzela vlogo znanstvenice Danielle Rousseau. Nastopila je v nekaj delih v več sezonah. 

Igrala je vse do lanskega leta in v svojem življenju zbrala na desetine zaslug za televizijske in filmske uspehe. Za nastop v filmu Emirja Kusturice Oče na službeni poti je prejela zlato palmo v Cannesu, film pa je bil nominiran tudi za oskarja. Zaigrala je še v filmu Lepota greha Živka Nikolića in A Film With No Name Srđana Karainovića

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni