Slovenija

Umrla nekdanja slovenska ministrica Tea Petrin

Ljubljana, 04. 04. 2023 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V 79. letu starosti je umrla ekonomistka, političarka in nekdanja ministrica Tea Petrin. To so potrdili na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, na spletu pa se je od nje že poslovil član Socialnih demokratov Milan Brglez.

Za časopis Delo so smrt nekdanje ministrice Tee Petrin potrdili na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je v preteklosti delovala kot redna profesorica. "Odšla je Tea Petrin. Bila je izjemna profesorica in ministrica v najzahtevnejših časih našega približevanja EU. Ostajamo hvaležni za njeno delo. Naj počiva v miru," se je na spletu od pokojne poslovil član SD Milan Brglez.

Tea Petrin
Tea Petrin FOTO: Bobo

Dr. Tea Petrin se je 9. julija 1944 rodila v Celju. Leta 1969 je diplomirala na ljubljanski Ekonomski fakulteti, podiplomski študij pa je končala leta 1971 na Luisiana State University v New Orleansu. Tam je pridobila naziv magistrice ekonomskih znanosti.

Leta 1981 je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani doktorirala iz ekonomskih znanosti. V četrti, šesti in sedmi slovenski vladi pa je zasedala mesto ministrice za gospodarstvo. Nato je bila veleposlanica na Nizozemskem.

Pokojna je sodelovala tudi s Svetovno banko za obnovo in razvoj pri oceni finančnega potenciala novega podjetništva v Sloveniji in pri pripravi predloga za ustanovitev Agencije za prestrukturiranje in razvoj RS ter Razvojnega fonda RS.