Slovenija

Umrla pevka Marjana Deržaj

Ljubljana, 19. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/B.M./B.T
Komentarji
0

V 69. letu starosti je umrla legenda slovenske zabavne glasbe in izvajalka nepozabnih zimzelenih pesmi <em>Poletna noč</em>, <em>Zemlja pleše</em>, <em>Orion</em> ter mnogih drugih.

Marjana Deržaj
Marjana Deržaj FOTO:

V Ljubljani rojena pevka velja za prvo damo slovenske popevke. Marjana Deržaj je v svoji bogati glasbeni karieri zmagala na festivalih slovenske popevke v Opatiji in na Bledu, ko se je s pesmima Vozi me vlak v daljave in Poletna noč vtisnila v srca mnogim generacijam. 'Poletna noč' še vedno velja za najbolj popularno slovensko popevko vseh časov, Marjana Deržaj pa jo je prvič zapela leta 1957 na takratnem Radiu Ljubljana.

Zaslovela je tudi z drugimi pesmimi, kot so Zemlja pleše, Orion in Naš mali avto.

Marjana Deržaj v duetu s  Stanetom Mancinijem
Marjana Deržaj v duetu s Stanetom Mancinijem FOTO:

Marjana Deržaj se je rodila maja 1936 v Ljubljani. Svojo kariero začela je že zelo zgodaj, saj je že v najstniških letih začela peti priredbe svetovnih uspešnic takratnega časa po ljubljanskih klubih. Kasneje je veliko nastopala na radiu in televiziji. Ljubezen do petja ji je že v rosnih letih prizvgojil oče, sicer navdušen obiskovalec opere. Njuni skupni obiski opere in očetova zagrizenost pa so Marjani, tačas veliki oboževalki filma Ples na vodi, že pri desetih letih izpolnili vročo željo, da je dobila priložnost in zapela v opernem zboru v predstavi Carmen. S svojimi interpretacijami je zaznamovala zlato dobo slovenskega popevkarstva, v času, ko so nastale nepozabne melodije avtorjev, kot so Jože Privšek, Jure Robežnik, Mojmir Sepe in drugi.

Marjana Deržaj je že tretja izvrstna pevka in velika dama slovenske zabavne glasbe, ki jo bodo pogrešali vsi ljubitelji slovenskih popevkarskih zimzelenih viž. Pred njo sta odšli Jelka Cvetežar in Berta Ambrož.

Deržajeva, ki so jo nekateri primerjali s slavno ameriško pevko Doris Day, je na Bledu leta 1964 zmagala s Sepetovo Poletno nočjo, za katero je besedilo napisala Elza Budau, leta 1966 s pesmijo Ples oblakov, leta 1975 pa je v duetu z Bracom Korenom prejela nagrado občinstva za skladbo Mi smo taki.

Deržajeva se je v 60-ih letih udeleževala tudi tekmovanj za izbor pesmi za Evrovizijo. Leta 1961 je nastopila v duetu s Stanetom Mancinijem s pesmijo Kako sva si različna, leta 1964 pa je s pesmijo Zlati april celo delila prvo mesto, vendar je Jugoslavijo na koncu zastopal Sabahudin Kurt s pesmijo 'Život je sklopio krug', ker je od regionalnih žirij dobil več najvišjih ocen.

Marjana s prijatelji
Marjana s prijatelji FOTO:

Marjana Deržaj je posnela več kaset in plošč, med drugim Kitare iz Meksika, Ptičje strašilo, Vrni se kdaj v Ljubljano, Življenje s pesmijo in Pesmi od srca. Pela je tudi narodnozabavno glasbo z ansamblom Dobri znanci in bila redna gostja razvedrilnih oddaj na TV Slovenija.

Legendarna slovenska pevka je zadnja leta živela odmaknjeno življenje in se je le redko pojavljala v javnosti.

Marjana Deržaj
Marjana Deržaj FOTO:

In memoriam: Marjana Deržaj

ORION

Čez tisoč let, ko naju več ne bo,
bo spet prav tak večer, kot je nocoj.
Na modrem nebu daljen in svetal
spet kot nocoj bo Orion sijal.

Zeleni hrast, ki pošumeva v noč,
takrat prastaro temno bo drevo
šumel bo v vetru kot teman spomin
na ta večer, ko stala sva pod njim.

Skoz mrak bo trepetala
istih zvezd srebrna luč,
le mladi par, ki se bo tu takrat objel bo drug,
prav kot nocoj v pomladni mrak sijal bo Orion
in prav takrat kot jaz morda bo rekla deklica
kako je daleč, kako je lep, kako blešči se
njegovih sedem zvezd.

Čez tisoč let, ko naju ne bo več,
na nebu Orion sijal bo še,
poljubi me za tisoč dolgih let,
ko mlad par se bo poljubil spet.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni