Slovenija

Umrla slikarka in ilustratorka Marlenka Stupica

Ljubljana, 17. 06. 2022 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
0

Umrla je slikarka in ilustratorka Marlenka Stupica, so sporočili iz Mladinske knjige. V skoraj sedmih desetletjih poklicne poti je ilustrirala in opremila več kot sto otroških knjig in za svoje delo prejela številna priznanja tako doma kot v tujini, leta 2013 tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Pri 94. letih je umrla slikarka in ilustratorka Marlenka Stupica, so sporočili iz Mladinske knjige. Leta 2013 je postala Prešernova nagrajenka. Umetnica je življenje posvetila mladim bralcem. 

Marlenka Stupica
Marlenka Stupica FOTO: Bobo

Slikarstvo je študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 1950 diplomirala. Vse svoje ustvarjanje je posvetila ilustraciji in močno vplivala k uveljavitvi te likovne zvrsti. Ilustrirala je vse znamenite pravljice od bratov Grimm do Andersena, pa tudi dela domačih avtorjev od Otona Župančiča do Ele Peroci. V njenem obsežnem opusu so tudi podobe iz Ostržka, Trnuljčice, Mehurčkov, Pike Nogavičke, Palčica, in drugih knjig. V letu 2010 je pri založbi Mladinska knjiga izšla antologija Drevo pravljic, v kateri je izbor nepozabnih pravljic in pesmic z njenimi podobami.

Stupica je ilustrirala in opremila več kot 100 otroških knjig. Kljub poplavi tovrstne literature v današnjem času je ob prejemu Prešernove nagrade povedala, da se je sama kot mnogi njeni kolegi ilustratorji v prvi vrsti trudila za kakovost. ''Tu gre za našo likovno profesionalnost in za osebno izpovedno moč. Dobro otroško knjigo označuje prav to,'' je menila.  

Za svoje delo je prejela številne domače in mednarodne nagrade ter priznanja, med njimi leta 1972 nagrado Prešernovega sklada, leta 1999 Levstikovo nagrado za življenjsko delo ter leta 2013 Prešernovo nagrado za življenjsko delo in bogat ustvarjalni opus. 

Kot je povedala tedaj, je začela risati že v zgodnjem otroštvu. ''Ko sem se komaj zavedala, so mi dali papir in svinčnik v roke. Začela sem risati in nisem več nehala. Risanje mi je začelo nadomeščati igro. Izmišljala sem si pravljice in jih risala, ker pisati še nisem znala. Te vrste igra me je zasvojila."

Kot je v utemeljitvi Prešernove nagrade zapisal slikar in grafik Črtomir Frelih, ilustratorsko delo Marlenke Stupica z njegovo ambiciozno zasnovo, slikarsko bravuro in bogatim registrom občutij ter trdno zgradbo ob hkratni pozornosti do detajlov najbolje zaznamujemo s pojmom knjižno slikarstvo. Po njegovi presoji čist, jasno razprostrt likovni prostor oblikuje po načelu, ki je majhnim otrokom še posebej pri srcu, to je načelo največje razvidnosti.

Leta 1994 se je Marlenka Stupica uvrstila na mednarodno častno listo Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), ki združuje izjemne avtorje, ilustratorje in prevajalce mladinske literature z vsega sveta. Nazadnje je leta 2019 dobila Župančičevo nagrado mesta Ljubljana za življenjsko delo.

Ilustratorski in slikarski talent se v družini Stupica prenaša iz roda v rod. Njen pokojni mož Gabrijel Stupica je bil slikar, slikarki in ilustratorki pa sta tudi njena hči Marija Lucija in vnukinja Hana.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1