Slovenija

Umrli dojenček je imel tudi pljučnico

Mirna Peč, 02. 09. 2011 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzrok smrti 10-mesečnega dojenčka iz okolice Mirne Peči je huda pljučnica s sepso, so ugotovili na Inštitutu za sodno medicino. Obdukcija je končana, zdaj opravljajo laboratorijske teste. Po potrebi bodo vzorce pregledali tudi v Veliki Britaniji.

Po besedah predstojnika Inštituta za sodno medicino v Ljubljani Jožeta Balažica je 10-mesečni dojenček iz okolice Mirne Peči umrl zaradi hude pljučnice, ki ji je sledila sepsa oziroma zastrupitev krvi.

Obdukcija je končana, zdaj odvzete vzorce in tkiva laboratorijsko preiskujejo. Če v Sloveniji vseeno ne bodo dobili vseh potrebnih rezultatov, lahko vzorce pošljejo tudi v Veliko Britanijo.

Na začetku avgusta je umrl dojenček iz okolice Mirne Peči.
Na začetku avgusta je umrl dojenček iz okolice Mirne Peči. FOTO: Špela Zupan

Po končanih vseh preiskavah bodo izvide poslali preiskovalni sodnici, ki bo odločala o morebitnih nadaljnjih postopkih, je dodal. Takrat bo verjetno tudi znano, koliko časa je imel dojenček pljučnico, med katero je bolnik praviloma apatičen, ima vročino in lahko kašlja.

Umrli naj ne bi imel izbranega pediatra

10-mesečni dojenček je umrl 9. avgusta v ljubljanskem kliničnem centru, ko je domnevno tehtal le 3,5 kilograma. Njegova starša sta vegana, zato se postavlja vprašanje, ali je imel primerno prehrano.

Prav tako naj bi bil rojen doma, mati naj bi se v bolnišnici javila tri dni po rojstvu in ga prijavila, tako da naj bi imel zdravstveno kartoteko, vendar ni imel izbranega pediatra. Tako dejansko ni bil v slovenskem zdravstvenem sistemu.

Izbira zdravnika je sicer pravica, in ne dolžnost staršev. Njegova naj bi se odločila, da ne bo obiskoval zdravnika, kot je bilo vse do prihoda sorodnice, ki naj bi zaradi njegovega slabega zdravstvenega stanja zahtevala takojšen odhod k zdravniku.

Konec je bil žal tragičen. V ljubljanskem kliničnem centru, kamor so otroka pripeljali iz novomeškega zdravstvenega doma, ga je sprejel primarij dr. Ivan Vidmar, predstojnik Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. Takrat je povedal: "Potek je bil silno bliskovit in vse, kar lahko rečemo, je to, da je pravzaprav umrl zaradi zastrupitve krvi."

Policisti primer še preiskujejo. Ovadba staršev ni izključena, če se izkaže, da je otrok umrl zaradi malomarnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja