Slovenija

Unicef umika otroke z ulic ...

Ljubljana, 22. 09. 2009 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da bi javnosti približal razmere, v katerih živijo otroci na ulicah Ruande, je Unicef Slovenija na Čopovo ulico postavil dvojnike otrok. V sklopu akcije z 200 evri z ulice reši enega otroka.

V Ruandi je skoraj milijon sirot, več tisoč jih živi na ulicah. Za golo preživetje so prisiljeni beračiti, izpostavljeni so nasilju, izkoriščanju, zlorabam in drugim nevarnostim uličnega življenja. Za te otroke je ulica edini dom, ki ga poznajo. Bolezni in slabe ekonomske razmere so žalostna resničnost velikega števila prebivalcev. Najbolj ogroženi so otroci.

Da bi slovenski javnosti približal razmere, v katerih živijo otroci na ulicah Ruande, je Unicef Slovenija na eno najbolj obiskanih ulic, Čopovo v Ljubljani, postavil dvojnike otrok. "Otroci bodo tam od 22. septembra do 1. oktobra, dokler jih ne bomo skupaj rešili, da jih ne pogubi ulica. Vsak zunanji vpliv na otroke, vreme, vandalizem, kraja oziroma kakršno koli nasilje bo odraz dejanskih razmer, v katerih živijo ti otroci v Ruandi,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Akcijo so prvi podprli Zoran Jankovič, NLB , Si.mobil in agencija Publicis.
Akcijo so prvi podprli Zoran Jankovič, NLB , Si.mobil in agencija Publicis. FOTO:

S to potezo so obeležili začetek akcije Umaknimo ruandske otroke z ulic. Gre za zbiranje sredstev za pomoč sirotam, ki živijo na ulicah Ruande. Da bi z ulice rešili enega otroka, Unicef potrebuje 200 evrov, zato bo v okviru akcije za vsakih skupaj zbranih 200 evrov s Čopove ulice simbolično umaknil enega otroka, dejansko pa bo s tem omogočil boljšo prihodnost enemu otroku v Ruandi.

Unicef v Ruandi sodeluje tudi z nevladno organizacijo Fidesco, ki tem otrokom nudi začasno prebivališče, hrano, osnovno zdravstveno oskrbo, možnost šolanja in poznejšega poklicnega usposabljanja. Pomaga jim vzpostaviti stik z razširjeno družino ter pri njihovi ponovni vključitvi v normalno življenje.

S predajo čekov in prostovoljnim prispevkom so Zoran Janković, NLB, Si.mobil in agencija Publicis med prvimi podprli akcijo ter tako že prvi dan zbiranja sredstev 33 ruandskim otrokom omogočili lepšo prihodnost. "Otroci z ulic Ruande me spremljajo vsak dan. Lani sem se o njihovi usodi prepričal na lastne oči, videl pa sem se tudi, da vsaka mala gesta pomaga okreniti tok njihove usode na boljše. Zato Si.mobil z veseljem pomaga in podpira to človekoljubno akcijo," je povedal Dejan Turk, predsednik uprave Si.mobila.

Po 1. oktobru 2009 boste dogajanje z ulic lahko spremljali na spletnem naslovu Unicefa in se na podlagi števcev prepričali, kako se preko google maps umikajo ruandski otroci z ulic. Unicef Slovenija poziva k vključevanju v akcijo tudi preko SMS-sporočil s ključno besedo Unicef na 1919 in neposrednimi nakazili na TR Društva Unicef Slovenija: 02085-0017741956; namen: pomoč otrokom z ulice Ruande. V 156 poslovalnicah NLB pa boste lahko do konca leta prispevali tudi drobiž v posebne zbiralnike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Masa.D
22. 09. 2009 20.29
Ker je specifično to delo izjemno naporno, Unicef ima ogromno prostovoljcev, ki delujejo na ogromno področjih, ampak specifično delo na cesti je dobesedno naprošanje mimoidočih za denar. In vsak berač nabere v eni uri vsaj 4 evre. Tako da, glejte tudi samo naravo tega dela. @tuerk: Poskusi kdaj v zivljenju kaksno stvar malo pogooglati, vsi ti podatki so na spletu.
nomighty
22. 09. 2009 20.09
To delo bi bil pripravljen delati tudi za normalno študentsko plačilo (4 eur na uro), verjamem, da nisem eden redkih, verjetno pa bi se našlo tudi dovolj prostovoljcev. Vso svoje študentsko življenje sem 10 ur na dan delal v prostovoljni organizaciji in spoznal veliko drugih študentov, ki so počeli isto in bili zelo motivirani za to početje. Če uspe drugim organizacijam, zakaj ne bi to uspelo unicefu in amnesty-ju, in podobnim...
tuerk
22. 09. 2009 20.09
Zakaj UNICEF ne objavi koliko denarja od donatorjev gre dejansko za pomoč in koliko ga porabi za stroške svojega poslovanja (hoteli *****, potovanja, plačila zunanjim sodelavcem, plače ...) Potem bi verjetno ostali brez prispevkov!
Masa.D
22. 09. 2009 19.19
Si ti pripravljen iti zastonj na ulico in zbirati mesečne darovalce? Ti facerji Unicefu prinesejo veliko več denarja od tistih 7-8ih evrov na uro in zato se jim to splača. Misliš da bi drugače plačevali študentom kar tako na lepe oči? Ja, Unicef je neprofitna organizacija, ampak to še ne pomeni da tistih cca 10 zaposlenih živi od zraka in lepih besedi. Get real.
nomighty
22. 09. 2009 18.43
UNICEF, ki postavlja lutke afriških otrok na čopovo, pa po tej isti ulici postavlja študente, ki prosjačijo mimoidoče za donacije UNICEF-u, in taisti UNICEF je te študente pred 2 letoma plačeval 7 evrov na uro, leto kasneje pa že 8 eurov na uro! verjetno je to leto ta postavka še višja. SRAM NAJ JIH BO! PROSIM DA PREVERITE MOJ KOMENTAR IN UPAM, DA BOM VIDEL KMALU PRISPEVEK V ODDAJI PREVERJENO! (če ta še obstaja, sicer pa v kakšni drugi). to je živi dokaz da ta organizacija neučinkovito upravlja s sredstvi !
porka.malorka
22. 09. 2009 18.39
YACKOPoglej si statistiko prebivalcev ki so odvisni od unicefa samo v etiopiji leta 1960 in leta 2005. Pa ti bo vse jasno
Masa.D
22. 09. 2009 18.38
Ah ja, človeška ignoranca, ki ne loči humanitarnie pomoči od razvojne oziroma raznih multilateralnih, in nima blage veze o tem kako deluje ekonomija in še manj o tem kaj počnejo vladne institucije. Porka.malorka, poskusi s tistim svojim očesom zajeti tudi kaj realne slike. Unicef je humanitarna nevladna organizacija. Te tri besede tudi nekaj pomenijo. Drugače pa, zanimiva kampanija, nekaj novega in drznega. Veliko uspehov vam želim!