Slovenija

Univerza v Ljubljani: Če ste se zadrževali na ogroženih območjih, ostanite doma

Ljubljana, 25. 02. 2020 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Potem ko je ministrstvo za izobraževanje vrtcem, šolam, univerzam in raziskovalnim institutom poslalo prva priporočila glede koronavirusa, je Univerza v Ljubljani zdaj svoje študente in zaposlene, ki so se v zadnjih 10 dneh zadrževali v severnih italijanskih mestih, pozvala, naj preventivno ostanejo doma.

V skladu z napotki ministrstva za izobraževanje v zvezi z ugotovljenimi primeri okužb z novim koronavirusom na severu Italije in v krajih, kjer je ta virus trenutno bolj razširjen, so na Univerzi v Ljubljani, da ne bi prišlo do zapletov pri izvajanju aktivnosti, sprejeli prve ukrepe za omejitev širjenja virusa.

Najbolj zaskrbljujoči so izbruhi v Iranu, Južni Koreji in Italiji, kjer so zabeležili prvi primer koronavirusa na Siciliji in v Firencah.

Vse zaposlene, sodelavce in študente, ki so se v zadnjih 10 dneh zadrževali na severu Italije ali pa so bili v krajih, kjer je znano, da obstaja epidemija koronavirusa, so pozvali, naj naslednjih 14 dni ostanejo doma ne glede na svoje počutje. 

Kot kritične italijanske kraje Univerza v Ljubljani omenja Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano in okolico kraja Vo' Euganeo v provinci Padova. 

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so odprli nov elektronski naslov, ki je namenjen vprašanjem državljank in državljanov ter vseh deležnikov MIZŠ glede preventivnih ukrepov povezanih s koronavirusom. Elektronski naslov, na katerega lahko zastavljajo vprašanja, je: vprasanja.mizs@gov.si

Če se bodo pri kom v tem času pojavili znaki, ki kažejo na okužbo s koronavirusom, morajo o tem po telefonu ali elektronski pošti obvestiti svojega izbranega zdravnika. Če v 14 dneh ne boste zboleli, se lahko vrnete v službo oziroma k pouku, so še zapisali na Univerzi v Ljubljani. 

Svetujejo tudi, da zaposleni obvestijo študente, profesorje ali poslovne partnerje iz bolj ogroženih držav, da svoj obisk do nadaljnjega odložijo. 

Ministrstvo za izobraževanje je sicer včeraj vrtcem, šolam, univerzam in raziskovalnim institutom poslalo prva priporočila glede koronavirusa. "Najpomembnejše je, da ravnamo preudarno, po premisleku in predvsem brez panike," je na Twitterju sporočil minister Jernej Pikalo. Na ljubljanski ekonomski fakulteti se sprašujejo celo o smiselnosti začasnega zaprtja.

Univerza v Ljubljani je že sprejela nekatere ukrepe.
Univerza v Ljubljani je že sprejela nekatere ukrepe. FOTO: Shutterstock

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, so zaradi velikega števila klicev študentov, staršev študentov na izmenjavi in zaradi zaprtja partnerskih univerz v sosednji Italiji zaprosili ministrstvo za zdravje in NIZJ za protokol ravnanja v zvezi s koronavirusom. Sprašujejo tudi o smiselnosti začasnega zaprtja fakultete glede na njihovo daleč največjo mednarodno izpostavljenost zaradi tako velikega števila vpisanih tujih študentov.

Zbornica in lekarne sledijo objavam in navodilom pristojnih institucij, tj. Ministrstva za zdravje in NIJZ, glede ukrepov za preprečevanje okužb. So pa s strani Lekarniške zbornice Slovenije pozvali obe pristojni instituciji za dopolnitev navodil še posebej glede ukrepov v lekarnah. Lekarniški delavci so zdravstveni delavci in navodila glede njihove zaščite so tudi za ta del dejavnosti pomanjkljiva. Odgovore pristojnih še čakajo.

Kot so navedli, so mednarodna poslovna šola z največjim številom tujih študentov v Sloveniji. "Na fakulteti se ves čas izobražuje okoli 1000 študentov iz več kot 75 držav sveta. Med njimi so tudi študentje iz Kitajske, Italije in drugih držav z visoko stopnjo okuženosti z virusom COVID-19," so opozorili.

Sicer pa širjenje novega koronavirusa ali strah pred njim že vpliva na nekatere procese tudi v izobraževalnih ustanovah. Tako so na koprski Fakulteti za management Univerze na Primorskem davi odpovedali nekaj predavanj. Na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu pa so za nedoločen čas prestavili zagon superračunalnika Trdina.

Na severu Italije zaradi koronavirusa vladajo izredne razmere.
Na severu Italije zaradi koronavirusa vladajo izredne razmere. FOTO: AP

Tudi Gimnazija Bežigrad je zaradi preventivnih ukrepov pri preprečevanju okužbe z novim koronavirusom do nadaljnjega odpovedala za danes napovedano srečanje staršev drugih letnikov. Na ljubljanski Gimnaziji Poljane so odpovedali za marec načrtovane mednarodne izmenjave z Italijo ter aprilske strokovne ekskurzije v Rim in zamejstvo.

Oba suma na koronavirus v UKC Maribor ovržena

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so v ponedeljek zabeležili sum na okužbo z novim koronavirusom pri dveh osebah, vendar so sum s testiranjem ovrgli. Oba testa sta bila negativna, je danes za STA povedal predstavnik uprave kliničnega centra Janez Lencl. Iz previdnosti so prepovedali vse obiske v UKC Maribor.

"V UKC Maribor trenutno ni nikogar s potrjeno okužbo s tem virusom," je povedal vodja centra za odnose z javnostmi in marketing Lencl. Za popolno prepoved obiskov v kliničnem centru so se odločili predvsem zaradi pojava virusa v Italiji. "Za to smo se odločili iz čisto preventivnih razlogov," je pojasnil.

Kot je dejal, so se na morebiten izbruh bolezni pripravljali že prej, minuli konec tedna, ko se je novi koronavirus pojavil v Italiji, pa so intenzivirali priprave. Zaradi bližine okužb je namreč večja verjetnost, da se virus pojavi tudi v Sloveniji.

Že v prejšnjih tednih so v UKC Maribor zabeležili nekaj posamičnih sumov na okužbo s sars-cov-2, a so bili v vseh primerih testi negativni. Lencl to pripisuje večji ozaveščenosti in posledično večji občutljivosti javnosti o nevarnosti okužbe. Obenem zagotavlja, da so v kliničnem centru ustrezno pripravljeni na morebiten izbruh bolezni.

Zdravstvenim delavcem ob sumu okužbe s koronavirusom na voljo podrobna navodila

Za epidemiologe so na NIJZ pripravili obrazca epidemiološke ankete in seznama kontaktov ter primer obvestila osebam, ki so bile v stiku z bolnikom. Bolnišnice pri pripravi protokola izhajajo iz doslednega upoštevanje navodil NIJZ o obravnavi oseb s sumom na okužbo s koronavirusom, vanj pa vnesejo svoje posebnosti. S protokolom nato seznanijo zdravstvene domove in koncesionarje.

Temu so sledili tudi v Splošni bolnišnici Celje, iz katere so se danes oglasili s sporočilom za javnost. Pojasnili so, da morajo zdravstveni domovi in koncesionarji v primeru potrebe po napotitvi bolnika s sumom na okužbo na sekundarni nivo obvezno najaviti prihod odraslega bolnika na telefonsko številko infektologa v urgentni infekcijski ambulanti, ki je 030 203 897.

Če gre za otroka ali mladostnika je obvezna najava prihoda bolnika na telefonsko število pediatra v pediatričnem urgentnem centru, ki je 030 203 886. Vse bolnike, tako otroke kot odrasle, pa napotijo na vhod številka 18, ki je na desni strani vhoda v celjski urgentni center. Ko vstopijo v čakalnico, morajo počakati na poziv zdravstvenih delavcev.

"Vsi pacienti, otroci in odrasli, ki nimajo možnosti za pregled pri izbranem osebnem zdravniku ali izbranem pediatru, napovedo svoj prihod v Urgentni center Celje na zgoraj navedeni telefonski številki in vstopijo v urgentni center na vhodu številka 18, kjer v čakalnici počakajo na poziv," so še zapisali v bolnišnici.

Bruselj odredil delo od doma vsem, ki so bili na območju okužb

Evropski parlament je za zaposlene, ki so bili v zadnjih 14 dneh na območjih, kjer so potrdili okužbe z novim koronavirusom, odredil delo od doma. To velja tudi za območje severne Italije. 

Vodja kadrovske službe v Evropskem parlamentu Kristian Knudsen je zaposlenim svetoval, naj ostanejo v 14-dnevni samoizolaciji, če so v zadnjih dveh tednih potovali v italijanske dežele Lombardija, Piemont, Emilija - Romanja ali Benečija (Veneto), kot tudi na Kitajsko, v Hongkong, Macao, Singapur ali Južno Korejo.

V sporočilu zaposlenim, ki so ga prejeli v ponedeljek zvečer, je Knudsen zapisal, da naj ne prihajajo v Evropski parlament, tudi če ne sumijo, da so bili v stiku z domnevno okuženo osebo. Raje naj najdejo način, kako delo opravljati od doma, izhaja iz sporočila, ki ga povzemata spletna portala Politico in Euractiv.

Zaposlenim je še naročil, naj si dvakrat dnevno merijo temperaturo in če po dveh tednih ne bodo kazali simptomov okužbe, se lahko vrnejo na delovno mesto, če jim je to dovolil osebni zdravnik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
25. 02. 2020 15.59
+2
"Na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu pa so za nedoločen čas prestavili zagon superračunalnika Trdina." Kakšno zvezo pa ima ta s corona virusom?
Domendo
25. 02. 2020 15.28
+5
Tiste maske, ki bi naj odletele na Kitajsko so verjetno tudi za sebe nekam pospravili. So stalno pripravljene za državne goljufe.
bikoborec69
25. 02. 2020 15.22
+2
Meni se zdi, da si bodo situacijo ti lopovi iz univerze ponovno izkoristili za izplačilo dodatka na pripravljenost. Res so poden. Ko vidim tega mramora in ono močnejšo antipatično žensko kako laže mi pride, da bi tv vrgel skozi okno. Barabe brezobrazne lopovske
ElPapo
25. 02. 2020 15.11
+10
to je vse lepo in prav, le zanima me kaj je z neobveznimi obveznimi predavanji. vrjetno odgovor: predelajte sami 🤦‍♂️ r.i.p.
Zsolt1
25. 02. 2020 14.51
+3
Zaposleni na E.F. in ostali zaposleni v prosveti pa dobijo dodatek za stalno pripravljenost, ker so proti virusu.
komarec
25. 02. 2020 14.46
+8
Kje so stari dobri časi, ko je še domači sdjevec bil zdravilo za take stvari.
ElPapo
25. 02. 2020 15.10
+1
hahaha res je. glede na to, da je danes pust in studentske zabave, bi marskikaj razkuzili 🤣🤣
komarec
25. 02. 2020 14.44
+13
Naj mi nekdo pojasni na kakšen način se bomo virusa rešili, to me zanima. Cepiva nimamo, zdravila nimamo, kako naj se virusa rešimo? To vemo vsi, da se je treba izogibat temu, onemu, itd.... Kako bo virus izvenel ali kar sam od sebe?
Vitruvio
25. 02. 2020 14.43
+11
Vsi ki prihajate iz območij kjer je zaznan korona virus ,takoj k dekanji in rektorjem in jih lepo objemite .
komarec
25. 02. 2020 14.41
+3
Za take sorte napotkov nam ni potreba univerze poslušat.
murinar
25. 02. 2020 14.41
+5
So v stalni pripravljenosti
pepe007
25. 02. 2020 14.39
-8
Sramota, da univerzitetno izobraženi ljudje delajo tako paniko. Pobrati doktorate, ker jim manjka preprosta stvar: zdrava kmečka pamet. Oziroma doktorat lahko ostane, samo ne morejo poučevati na študijo, ki je plačan iz proračuna.
simbol
25. 02. 2020 14.41
-3
martinov
25. 02. 2020 14.37
+4
VSI BOSTE DOBIVALI REDNO PLAČO, BOLNIŠKO NADOMESTILO, NADOMESTILO ZA DELO NA DOMU, PRIPRAVLJENOST IN VSE OSTALE NEUPRAVIČENE DODATKE ! NE POZABITE, DA IMAJO ŠTUDENTJE DENAR ZA ZNANJE !!
saknukdhwkfnnkj
25. 02. 2020 14.13
+7
Moram priznat da sem včeraj govoril z IT turisti (ne vem pa od kod so) na busu v LJ, kaj mislite naj grem v karanteno???
simbol
25. 02. 2020 14.41
+9
fairplayy
25. 02. 2020 13.58
+9
NE POTOVAT, NE HODIT KJER JE MNOŽICA TC, GOSTILNE, KONCERTI. VIRUS JE ZAGOTOVO MED NAMI BOLJ POZNO GA ODKRIJEMO SLABŠE SO PREDIKCIJE ZA ZAJEZITEV. DELO OD DOMA, SAMO NAJNUJNEJŠI ZDRAVSTVENI DELAVCI TER VOJSKA IN POLICIJA
Al83
25. 02. 2020 13.54
+26
Je kdo naredil popis in testiranje Kitajskih študentov v Ljubljani, ki so šli praznovat novo leto domov. Jaz bi šel stavit na NE, glede na to, da je bilo narejenih samo 17 testov za koronavirus.
simbol
25. 02. 2020 14.42
-11
dajno
25. 02. 2020 13.48
+14
To bo ja.. Od doma... Študenti bodo delali izpite od doma, delavci za tekočim trakom tudi, mehaniki bodo popravljali avte na daljavo. Šoferji bodo vozili virtualno, zdravniki bodo operirali po telefonu...
MASTERSS
25. 02. 2020 13.27
+0
Zanimlivo Nostradamus je verjel v možnost vroče vojne, ki bi se lahko začela v prihajajočem letu zaradi vse manj naravnih virov in globalnega segrevanja, kot največjo grožnjo svetovnemu prebivalstvu v prihodnosti pa je napovedal teroristične in biološke napade.Baba vanga pa da bo leto 2020 Evropi prineslo invazijo muslimanskega ekstremizma in veliko gospodarsko krizo. Njena preroška napoved je stari celini napovedala kemične napade...
spomin?ica2
25. 02. 2020 13.00
+11
Korona potrjena na Hrvaškem, poroča 24 sata.
saknukdhwkfnnkj
25. 02. 2020 13.34
-5
citiram: Njegova je bolest blažeg oblika... dejte ljudje božji prenehat delat paniko!!!
Uporabnik1152447
25. 02. 2020 13.47
+3
KASL, pa kdo dela paniko? Ti s svojimi komentarji samo pripomoreš k paniki, ker vidimo, kakšne sodržavljane imamo. A veš, traja nekaj časa, da se iz virusa razvije bolezen. Potem jih pa 2% umre, 2% je kritičnih, 15% pa na aparatih. UUUU panika, buhuhuhu kako si ti pameten.
Uporabnik1152447
25. 02. 2020 13.51
+4
Zraven moram še dopisat, da takile "zmerno zdravi" prenašajo virus na tiste, ki niso odporni proti virusu in jim grozi smrt. Zaradi enega zmerno zdravega bolnika lahko na koncu umre na tisoče ljudi. SAm ne panike delat buhuhuu, delajmo se, kot da nič ni.
saknukdhwkfnnkj
25. 02. 2020 14.04
+1
saknukdhwkfnnkj
25. 02. 2020 14.17
+1
@aquačungalunga: Model, nimaš pojma kaj delam in če bi mene in še nekatere ki imamo opravka dnevno z 2000k + folka po LJ grabila panika, Kam bi prišli??? Itak je več al manj to medijska gonija!!! Seveda da zadeva ni ravno tako nedolžna a tudi tako nevarna ni kot pravijo!!! Pa lep dan še naprej - pa brez stresa ;)
Miriyam
25. 02. 2020 12.39
+17
Ekonomsko Fakulteto in cel FDV se lahko primerja z posledicami, katere pušča korona virus, samo, da bo virus povzročil občutno manj škode. Recimo Samo Alenka Bratušek in Cerar sta povzročila za nekaj milijonov škode ?
Paskakvali
25. 02. 2020 13.24
+4
Kaj pa je to proti milijardnemu Janezu.......
Uomo 46
25. 02. 2020 12.37
+15
Se bo sesul sistem suženjstva?