Slovenija

V Sloveniji 25. okužba s koronavirusom

Ljubljana, 09. 03. 2020 06.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

UKC Ljubljana je sporočil, da so osebi, zaposleni v bolnišnici, potrdili okužbo z novim koronavirusom. Informacijo je za 24UR ZVEČER potrdila tudi direktorica NIJZ Nina Pirnat. V Sloveniji pa so doslej potrdili 25 okužb s koronavirusom, je potrdila Pirnatova.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 23 primerov okužbe s koronavirusom
    03:03
    Iz 24UR: 23 primerov okužbe s koronavirusom
  • Iz 24UR: Simona Repar Bornšek o razmerah v Sloveniji
    03:57
    Iz 24UR: Simona Repar Bornšek o razmerah v Sloveniji
  • Iz 24UR: Kazen za kršitelje
    02:40
    Iz 24UR: Kazen za kršitelje
  • Iz 24UR: Strokovni direktor novomeške bolnišnice o okuženem na urgenci
    02:23
    Iz 24UR: Strokovni direktor novomeške bolnišnice o okuženem na urgenci
  • Iz SVETA: Potrjenih 23 primerov, sprejeti novi ukrepi
    06:07
    Iz SVETA: Potrjenih 23 primerov, sprejeti novi ukrepi
  • Iz SVETA: Kje lahko dobite informacije o koronavirusu?
    03:51
    Iz SVETA: Kje lahko dobite informacije o koronavirusu?
  • Iz SVETA: Na Zdravniški zbornici kritični do odgovornih
    04:36
    Iz SVETA: Na Zdravniški zbornici kritični do odgovornih
  • Iz 24UR ZVEČER: Vklop z Novega mesta o koronavirusu
    03:39
    Iz 24UR ZVEČER: Vklop z Novega mesta o koronavirusu
  • Iz 24UR ZVEČER: Vklop z Nove Gorice o koronavirusu
    01:47
    Iz 24UR ZVEČER: Vklop z Nove Gorice o koronavirusu
  • Iz 24UR ZVEČER: Vklop z Metlike o koronavirusu
    02:16
    Iz 24UR ZVEČER: Vklop z Metlike o koronavirusu
  • Iz 24UR ZVEČER: Nina Pirnat in Šabeder o stanju glede koronavirusa
    12:06
    Iz 24UR ZVEČER: Nina Pirnat in Šabeder o stanju glede koronavirusa
  • IZ 24UR ZVEČER: Izredni ukrepi v Italiji
    05:10
    IZ 24UR ZVEČER: Izredni ukrepi v Italiji

V oddaji 24UR ZVEČER je direktorica NIJZ Nina Pirnat povedala, da imamo v Sloveniji že 25 primer okužbe. Je iz Ljubljane, ta je pogosto potoval po Italiji in tudi drugod po tujini, pogosto je menjal lokacije po različnih evropskih državah. Kot je zagotovila, ni zdravstveni delavec, ampak 'navaden državljan'.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

UKC Ljubljana je na Twitterju sporočil, da so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri eni od zaposlenih oseb na UKC, ki je zbolela preko vikenda in ni bila v stiku s pacienti. S stiki od konca tedna(večinoma iz administracije) bodo izpeljani ustrezni postopki. Na režim in delovanje bolnišnice primer ne bo vplival. 

Po prvih podatkih je  kontakt že znanega bolnika, okuženega s koronavirusom, Trenutno poteka epidemiološka preiskava, je pojasnila Pirnatova.

Splošna bolnišnica Novo mesto je v luči zadnjih ukrepov za omejitev okužbe z novim koronavirusom za naslednjih 14 dni odpovedala vse nenujne specialistične in druge posege za bolnike iz Bele krajine. Za primer večje okužbe je pripravila tudi prostore v nekdanjem internem oddelku, kjer je prostora za tri težje obolele in 20 drugih okuženih.

Kot je na tiskovni konferenci povedala direktorica NIJZ Nina Pirnat, smo še vedno v prvi fazi širjenja okužb, a število vseeno narašča. Od 23 primerov (ki so bili potrjeni do popoldanske novinarske konference) je 14 primerov uvoženih, večinoma iz Italije, devet pa je sekundarnih primerov. Slednje pomeni, da so okužbe povezane z že znanimi, uvoženimi, primeri (osem primerov je povezanih z ZD Metlika, eden pa z Ljubljano). 

Do zdaj imamo devet okuženih na območju Ljubljane z okolico, en primer v slovenski Istri in deset primerov na Dolenjskem. Vsi pacienti se nahajajo v UKC Ljubljana, UKC Maribor ali pa v Splošni bolnišnici Novo mesto. Okuženi se počutijo dobro. Pristojni so odredili karanteno za 50 oseb. 

Pirnatova se je zahvalila vsem zdravstvenim delavcem za izjemno delo, hkrati pa dodala, da se bodo ukrepi v naslednjih dneh še zaostrili. 

Minister Šabeder je ob tem poudaril, da prebivalci ne sledijo navodilom, posledično pa se število okužb povečuje. Vstopna točka, kjer jemljejo brise, je ločena od bolnišnice. Eden od okuženih v Metliki je naredil napako in že okužen vstopil na urgenco. Zato Šabeder vse prebivalce poziva, naj upoštevajo navodila in se, v primeru znakov okužbe, po posvetovanju z zdravnikom odpravijo na vstopno točko, ne pa v bolnišnico ali zdravstveni dom. 

Potrjen primer okužbe tudi v Vodicah

Enega od primerov okužbe s koronavirusom so potrdili tudi v občini Vodice, kot so zapisali na spletni strani občine, so jih o potrditvi okužbe pristojni obvestili včeraj popoldne.

Zbolel naj bi občan, ki je med drugim potoval preko letališča v Benetkah. "Trenutno obolelo osebo v skladu s protokolom obravnavajo na infekcijski kliniki v Ljubljani. Njegovi svojci in druge osebe, s katerimi je bila obolela oseba v tesnih stikih, znakov bolezni ne kažejo, so pa preventivno v izolaciji na svojem domu," še pravijo na občini Vodice.

Prav tako je vodstvo vrtca in šole s strani pristojnih organov prejelo natančna navodila glede izvajanja ukrepov za zmanjšanje širjenje virusa. "Ob tem opozarjamo, da je preplah odveč. Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 velja enaka preventiva kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Najbolj učinkovita sta redno umivanje rok z vodo in milom ter higiena kašlja. Prosimo vas, da se tudi doma pogovorite z otroki in jih opomnite na pomembnost ustrezne higiene," so še zapisali na spletni strani občine. Kot še pravijo, situacijo budno spremljajo, o vseh pomembnih informacijah pa bo javnost obveščena preko občinske spletne in Facebook strani.

Na ZZS še naprej opozarjajo na izzive, ki se pojavljajo na terenu.
Na ZZS še naprej opozarjajo na izzive, ki se pojavljajo na terenu. FOTO: 24ur.com

ZZS o napadih na okužene zdravnike in razmerah na terenu

V povezavi z aktualnimi razmerami in nadaljnjimi ukrepi zajezitve širjenja okužbe s koronavirusom, se je odzvala tudi Zdravniška zbornica Slovenije.

Kot je dejala predsednica Zdenka Čebašek Travnik, zbornica budno spremlja dogajanje naterenu. Znova so od ministrstva zahtevali navodila za zdravnike, zato so pristojnim poslali povezavo na britanska navodila - z vprašanjem - ali lahko ta priporočila svojim članom priporočajo tudi sami.

Na ZZS sicer pravijo, da jim ministrstvo še ni povedalo, kako bodo izbrali zdravnike, ki bodo delali na posameznih žariščnih točkah.

Povedala je tudi, da so se zdravniki in zobozdravniki znašli v situaciji, ko bi potrebovali zaščito pri delu, saj ne morejo opravljati dela na "varni razdalji".

Predsedica ZZS še pravi, da so v stiku tudi z zdravstvenim domom v Metliki, kjer po potrjeni okužbi s koronavirusom opravljajo samo administrativna dela. "Dobivamo pa tudi neprijetna sporočila, zmerljivke čez bolne zdravnike," je dejala Čebašek Travnikova. Zdravnikom, ki se bodo zaradi javnega pritiska znašli v stiski, bodo zagotovili pomoč. Povedala je, da se počutijo prizadete zaradi obtožb, saj "so ravnali v skladu s pravili, ki so veljala na določen dan".

Poudarila je še, da si pri nas nihče ne želi "italijanskega scenarija". "Kar se tiče ukrepov, je bolje imeti kakšnega več, četudi je nekaj gospodarske škode, kot če se nam zgodi Italija." Med drugim se bo svojim dogodkom odpovedala tudi zbornica.

Vodstva zdravstvenih ustanov pa opozorila, da morajo pri načrtovanju oskrbe bolnikov računati na izpad določenega dela zdravstvenega oseba, ki bo zbolelo. Prav tako pa je izpostavila, da je v zakonodaji zapisano, da lahko delavec zavrne delo, če nima na voljo potrebne zaščitne opreme. Izrazila je sicer zadovoljstvo, da je država zmanjšala število vstopnih točk s 55 na 16 in jih opremila z zaščitno opremo, predlagajo pa, da bi imeli dovolj zaščitne opreme vsi zdravstveni delavci, ki prihajajo v stik z bolniki.

Predlagala je, da bi zdravstvene delavce, ki prihajajo iz ogroženih območij, kot ne na primer Italija, avtomatsko testirali.

Krunoslav Pavlović pa je poudaril, da so v zelo rizičnem položaju tudi zobozdravniki - zaradi bližine pacienta, vse zobozdravstvene ambulante pa ne razpolagajo z zadostno zaščitno opremo.

Poudaril je tudi, da so zobozdravnikom poskočili stroški sredstev za dezinfekcijo.

Paciente je zaprosil, da se k zobozdravniku ne odpravljajo, če imajo simptome, ki bi lahko kazali na okužbo s koronavirusom. "Nikakor ne obiskujte ambulante in čakalnice brez predhodnega pogovora," je poudaril.

ZZS je sicer posredovala protokol dela zobozdravnikov, predlagali so sedem ambulant za paciente z nujnimi zobozdravstvenimi težavami in simptomi. Kot je dejal Pavlović, čakajo odgovor.

Na gospodarskega ministra pa so naslovili vprašanje - ali bodo zasebni zobozdravniki upravičeni do sredstev za pomoč podjetjem in podjetnikov zaradi izpada dohodka.

Vse ljudi pa je pozval k odgovornemu vedenju v tem času.

Novi ukrepi v UKC Maribor

V mariborskem UKC so medtem uvedli ukrepe, da bi pred virusom zavarovali osebje. Odsvetovali so odhode na ogrožena območja in izrekli nekaj drugih priporočil. Povedali so tudi, da bo kmalu znan drugi krog testiranj domnevno okuženih članov njihovega osebja. "Tudi navodilo NIJZ je, da se testira na nekaj dni," so pojasnili. Kdor je bil v zadnjih dneh na ogroženih območjih pa bo moral preventivno ostati doma osem dni.

Delo mariborskega UKC zaenkrat ni okrnjeno. Ukrepi so namenjeni temu, da bodo lahko zagotovili vso potrebno oskrbo v primeru večjih potreb, so še pojasnili. V Mariboru se sicer zdravijo trije okuženi, njihovo stanje je stabilno.

Mladi zdravniki: zakaj so potrebni odločni ukrepi

S Facebook zapisom so se na aktualno dogajanje odzvali tudi Mladi zdravniki Slovenije. Kot so zapisali, odločni zaščitni ukrepi niso potrebni zaradi panike, pač pa zato, ker približno 5-10 odstotkov obolelih potrebuje intenzivno zdravljenje.

"Kapacitete v našem zdravstvu so zelo omejene. V primeru večjega števila okuženih ne bo dovolj bolniških postelj in osebja, da bi poskrbeli za vse. Prav tako bo zmanjkalo postelj za bolnike, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje zaradi drugih bolezni. Če bomo omejili širjenje okužbe, bomo ostali znotraj kapacitet zdravstva, kot prikazuje spodnja shema," opozarjajo. Ljudi zato opozarjajo, naj se držijo navodil pristojnih.

Postavili bodo dodatne zabojnike

Uprava RS za zaščito in reševanje bo za pomoč pri omejevanju širjenja okužb s koronavirusom zagotovila 36 zabojnikov, ki bodo pred zdravstvenimi ustanovami po državi namenjeni odvzemu brisov bolnikov s sumom na okužbo. Pri postavitvi sodeluje Slovenska vojska, vse zabojnike bodo dostavili do konca tedna.

Več zabojnikov so že konec minulega tedna postavili pred UKC Ljubljana in UKC Maribor, preostale pa bodo do konca tega tedna, pravijo na upravi.

Skladno z navodili ministrstva za zdravje bo namreč po Sloveniji vzpostavljenih 16 točk za odvzem brisa, pri čemer velja, da naj bolniki s sumom na okužbo na točke za odvzem brisa ne hodijo brez napotitve osebnega zdravnika.

Zabojniki bodo namenjeni odvzemanju brisov bolnikov s sumom na okužbo s koronavirusom, predvidoma do vzpostavitve vstopnih točk. Te bodo v okviru zdravstvenih domov v Murski Soboti, Mariboru, Slovenj Gradcu, Kopru (ponoči in čez vikend pri Splošni bolnišnici Izola), Ljubljani, Postojni, Kočevju, Velenju, Trbovljah, Brežicah, Novem Mestu, na Jesenicah, v Kranju, Novi Gorici, Tolminu in Celju.

Ko bo bolnik prišel v zabojnik, se bo zdravstveni delavec z njim na kratko pogovoril, preveril osnovne vitalne funkcije in mu bo odvzel bris. Bolnik bo nato odšel domov, kjer bo počakal na izvid. Zabojniki ne bodo namenjeni hospitalizaciji.

Za vse, ki bodo sumili, da bi bili lahko okuženi s koronavirusom, velja kot osnovno pravilo, da po telefonu pokličejo izbranega osebnega zdravnika, zunaj njegova delovnega časa pa urgentno službo. Osebni zdravnik bo po pogovoru z bolnikom in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je sum upravičen, bo bolniku prek telefona sporočil, na katero od 16 točk za odvzem brisa naj gre. Stik z zdravnikom prek telefona je ključnega pomena, saj se s tem izognemo fizičnim stikom in morebitnemu prenašanju okužbe, še opozarjajo v upravi za zaščito in reševanje.

Pristojni vse, ki bi pri sebi opazili znake bolezni, opozarjajo, naj se ne odpravijo v čakalnico osebnega zdravnika, ampak pokličejo po telefonu.
Pristojni vse, ki bi pri sebi opazili znake bolezni, opozarjajo, naj se ne odpravijo v čakalnico osebnega zdravnika, ampak pokličejo po telefonu. FOTO: Bobo

Pristojni so vzpostavili klicni center za posredovanje zanesljivih informacij o novem koronavirusu. Prebivalci lahko informacije dobijo na brezplačni telefonski številki 080 1404 med 8. in 20. uro.

Na vprašanja bodo odgovarjali študentje višjih letnikov medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb in strokovnjakov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1927)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prinašalec
12. 03. 2020 19.10
+1
Če imaš denar greš smučat v Italijo, če nimaš pa na Pohorje.
brabusednet
10. 03. 2020 13.24
+3
V našem kraju se tudi govori,da je zdravnica v zdravstvenem domu ukužena.Pa po medijih govorijo,da so lažne informacije in,da je bil test negativen.Bom šel preverit ali gospa dela ali ne,da se prepričam.
?loveški
10. 03. 2020 12.55
+4
60 milijonov ljudi v karanteni v sosednji Italiji je za nekatere sodeč po komentarjih neumnost. Edino pravilno!!! Samo mi v Sloveniji se sprenevedamo, blodimo, polemiziramo in to smatramo kot navadno gripo, kar itak ni. Dajmo vsaj ljudje začeti ravnati odgovorno, če je že zdravstvo vred s politiki odpovedalo.
En procent
10. 03. 2020 12.46
+4
Kopirano od @Boris6116: KAKO PREPOZNATI OKUŽBO S COVID-19 Najprej se okuži grlo, zato boste imeli vneto grlo, ki bo trajalo 3/4 dni. Zaprt nos, ki je tudi eden izmed nadaljnjih simptomov, se ne občuti tako kot pri običajnem prehladu. Pri koronavirusu se zdi, kot da se utapljate. Virus se nato prestavi v nosno tekočino, ki vstopi v sapnik in nato v pljuča, kar povzroči pljučnico. To traja približno 5/6 dni. Koronavirusna pljučnica je suh kašelj brez izcedka iz nosu.S pljučnico pride tudi visoka temperatura in oteženo dihanje. Če nekdo kihne in je kužen, okužene kapljice potujejo po zraku približno 3 metre preden padejo na tla. Koronavirus na kovinski površini preživi 12 ur, na tkanini 6-12 ur, na rokah le 5–10 minut, vendar je slednji prenos najnevarnejši.
zdrava.pamet
10. 03. 2020 12.35
-7
Kučan pa se je potuhnil isto kot med vojno za Slovenijo
Malek
10. 03. 2020 12.38
+6
En procent
10. 03. 2020 12.48
+3
Se vidi, da nisi rojen pred osamosvojitvijo.!
Malek
10. 03. 2020 12.19
+20
Zjutraj sem se peljal v sluzbo in poslusal izjavo vodje organizacije za Planico. Zaradi histerije enega virusa bomo ob 650000 tisoc evrov je dejal. Ta bi moral letet iz tega odbora, kolikor je dolg in sirok. Sramota je, da imamo taksne funkcionarje. Njemu se hebe za zdravje ljudi, glavno da bo dobicek. Sramota.
Aktualec
10. 03. 2020 12.17
+3
Zaprite šole ter vrtce dragi ministri ker hudo šee prihaja!!!
fafajonka
10. 03. 2020 13.09
+2
Pametneje bi bilo ..... zapreti vlado ..... :-))))))))))))))))))))))
JBT
10. 03. 2020 11.58
+22
Saj ni to, da sem paničen, ampak zdravstveni sistem je pri nas pogrnil po celi črti. Kaj, če bi bila to res smrtonosna gripa? Malo heca, ampak v Metliki je dejansko en zdravnik okužil "pol" Bele krajine.
JBT
10. 03. 2020 12.04
+9
Vem pa tudi, da nekateri, ki kažejo simptome na ta virus, sploh ne pošiljajo na bris, ampak jih osebje pošiljajo domov naj se zaprejo...
JBT
10. 03. 2020 11.52
+11
Recimo, žena in otrok od voznika reševalnega vozila ZD Metlika, sta tudi v bolnici.
JBT
10. 03. 2020 11.51
+9
To sploh ne poročajo realno. Metliki in tudi v Črnomlju je veliko več, kot to dajo v javnost
mojcd
10. 03. 2020 11.38
+9
kje je danes prenos v živo ? Smo pa ja ze na 30?
fafajonka
10. 03. 2020 13.11
Statistiki na NIJZ ti odgovarjajo,.....smo že pri 30,237 okuženih .... :-))))))))))))))
fafajonka
10. 03. 2020 11.35
+8
Hura...NIJZ sporoča,.....da je kronavirus v SLO ustavljen......deset ur že ni novega okuženca....:-)))))))))))))))
graš?ak
10. 03. 2020 11.08
-20
oj....a ste se kdaj uprašal koliko jih je prehlajenih, z gripo ali z virozo ?.....ogromnooooooooo.......no zdej jih je pa 25 s korona je pa kr za dol past...ane ane......dejte se mal umirit, ker od skrbi boste še zbolel.....al pa znorel.....uprašte se kaj bo bolš če bo pa mene zdej ful skrbel in bom v paniki......komu bo bolš v tem primeru?????LP
JohannDoe
10. 03. 2020 11.36
+21
Če pride do epidemije in množičnih okužb, se glede na naše kapacitete lahko zgodi, da za tistih 30%, ki pa potrebujejo bolnišnično oskrbo, ne bo praznih postelj ali aparatov, ali pa jih ne bo imel kdo oskrbovat. In potem se bomo, tako kot menda že v Italiji, šli an ban pet podgan komu pomagat in koga pustit umirat. To pa ni več zafrkancija, a?
mojcd
10. 03. 2020 11.38
+6
mojcd
10. 03. 2020 11.39
+7
Pa glede na slovenščino nimaš več kot 15 let...
JohannDoe
10. 03. 2020 11.41
-3
Skratka, to je kot prehlad, pojdite na šoping v Italijo, kot baje pravi en srbski zdravnik. Ali pa smučat. Zaradi enega virusa, zaradi katerega neumneži delajo paniko, ja ne boste odpovedali rezervacij.
Malek
10. 03. 2020 12.22
+7
Pojdi to povedat neukim Italijanom, da so dali 60 mio ljudi v karanteno. Daj jim ti to razlozi Nobelov nagrajenec za neumnosti.
Rotter80
10. 03. 2020 11.07
+19
Naj zdravstveni delavci opravijo svoje, mi pa po pameti in odgovorno.
janezccc
10. 03. 2020 10.59
+12
Kr rinte zdej v restavracije....
fafajonka
10. 03. 2020 11.06
+11
Kitajske so najboljše...... :-))))))))))))))))))))))))
fafajonka
10. 03. 2020 11.07
+12
Pa vse mize so frej.....takoj postreženi...... :-)))))))))))
N.N.
10. 03. 2020 10.51
+5
Gremooo...karantena cela država..
kkaattiikkaa
10. 03. 2020 10.29
+37
Kaj je sedaj? Toliko okužb, da po 11 urah ne upajo sporociti oz objaviti novih podatkov?
ajtutaki
10. 03. 2020 10.59
-10
Vprašajte se še, koliko jih je prehlajenih. Mogoče bi bilo dobro, da gredo v karanteno. #norost
headshot402
10. 03. 2020 10.15
+25
Torej klical sem ravnokar 0801404 in sem čakal nekaj časa, da sem prišel na vrsto. Potem sem vprašal, če je lahko močnan prehlad, ki se je pojavil nenadno posledica virusa, nato me je vprašala, če sem bil v kakšni drugi drzavi oziroma potoval ali imel stike z okuzenimi ljudmi na kar sem odgovoril, da nisem potoval ali bil v drugi drzavi in da ne vem, če sem bil s stiku z okuzeno osebo, saj sem bil v diskoteki pred 3dnevi in je bila nabito polna. Dekle na drugi strani, mi je razlozilo, da je lahko tudi prehlad del bolezni koronavirusa in po večini pri mlajših (torej velja za mene) in dejala, da mi priporoča, da kiham v rokav in ostanem doma dokler se zaveda ne poboljša. Testiranja pa baje ne potrebujem.
headshot402
10. 03. 2020 10.16
+11
Naj še povem to, da imam tudi glavobol, že drugi dan in da me bolijo sinusi in grlo. Vse skupaj se je pojavilo v roku nekaj ur.
headshot402
10. 03. 2020 10.17
+5
Simptome sem opazil včeraj okoli 18h nakar so bili samo hujši (glavobol, sinusi, grlo...)
Božji hram
10. 03. 2020 10.17
+5
Opazujemvas
10. 03. 2020 10.20
+17
Pokliči svojega zdravnika v ZD , povej svoje stanje , temperaturo in ostale simptome in prosi za navodila.
Božji hram
10. 03. 2020 10.29
+3
Še enkrat...pejt spat pa rolete dol pa klimo si prižgi v glavo
Boris6116
10. 03. 2020 10.35
+13
KAKO PREPOZNATI OKUŽBO S COVID-19 Najprej se okuži grlo, zato boste imeli vneto grlo, ki bo trajalo 3/4 dni. Zaprt nos, ki je tudi eden izmed nadaljnjih simptomov, se ne občuti tako kot pri običajnem prehladu. Pri koronavirusu se zdi, kot da se utapljate. Virus se nato prestavi v nosno tekočino, ki vstopi v sapnik in nato v pljuča, kar povzroči pljučnico. To traja približno 5/6 dni. Koronavirusna pljučnica je suh kašelj brez izcedka iz nosu.S pljučnico pride tudi visoka temperatura in oteženo dihanje. Če nekdo kihne in je kužen, okužene kapljice potujejo po zraku približno 3 metre preden padejo na tla. Koronavirus na kovinski površini preživi 12 ur, na tkanini 6-12 ur, na rokah le 5–10 minut, vendar je slednji prenos najnevarnejši.
bojst
10. 03. 2020 10.37
+10
Ampak ni panike. Ti se samo samopregleduj. Dokler ne obležiš na pol mrtev... Pol se morda kdo zmiga
bojst
10. 03. 2020 10.40
+7
Ne morem verjamet. V vseh teh dneh kar imamo tole situacijo, KONČNO in dober opis. Bravo. Upam, da je tudi res takole prepoznati simptome
fafajonka
10. 03. 2020 10.47
+19
Headshot402,....ravno na pravi portal si se obrnil,......tukaj smo sami dohtarji..... :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
graš?ak
10. 03. 2020 11.03
+0
graš?ak
10. 03. 2020 11.03
-1
Janezcesnik
10. 03. 2020 11.21
+0
Dokler ne dobis vrocine test nebo pokazal nic zato ti je verjetno rekla da trenutno ni se cas za test ostani doma caj pit res pa je da najbolje da poklices osebnega zdravnika
En procent
10. 03. 2020 12.46
Tole kopirat vsake par minut v komentarje!
milvuj01
10. 03. 2020 13.18
+1
CNN je poročal, da za COVID-19 še ni podatkov koliko časa preživi na različnih površinah, da pa je za podobne viruse koronaviruse (SARS) bilo ugotovljeno da preživijo tudi do 9 dni na plastičnih in kovinskih površinah. Kje si dobil podatek, da preživi 12 ur na kovinski površini?
zdravilozavse
10. 03. 2020 10.13
+17
Tudi informacije,da tisti,ki je zdrav in dobi coronavirus ne bo imel hujših posledic ne drži.Coronavirus povzroča pljučnice lahko tudi več zaporednih.Za zdravega človeka nobena pljučnica ni nedolžna,še manj večkratna.Zato pravijo,da so najbolj ogroženi starejši in ljudje,ki imajo pridružene bolezni.Ni treba povzročati panike,vendar pa če bi se strokovnjakom šlo za to,da se bolezen ne bi širila med ljudmi,bi morali za to,da lahko pravočasno ukrepajo bistveno več testirati ne pa čakati,da se pojavijo znaki in še,ko se le ti pojavijo je pogoj,da se je bolnik gibal na ogroženih območjih kar pa je že zamujeno,testirati bi morali tudi,če so znaki in še nisi gibal na ogroženem območju sicer imaš pomanjkljive podatke in težko pravočasno ukrepaš.
bojst
10. 03. 2020 10.13
+18
Nekje sem bral, da imamo v Evropi virus, ki je mutiral in je dosti hujši od onega na Kitajskem. Da je tudi smrtnost precej večja. O tem pa vsi lepo molčijo. Torej skrivajo prave podatke, da panika ne bi bila še večja. Pa kako za vraga naj človek ne bo paničen? Konec koncev gre za lahko v veliko primerih za življenje. Bi bilo torej zelo pametno, da nas o tem malo bolj informirajo, verjetno bi bili potem ljudje še dosti pazljivejši. Ker vidim, da enim dol maha za to in se direktno norca delajo iz nastale situacije. Seveda brez zavajanj. Ampak to pri nas verjetno ni možno, saj smo v SLO...