Slovenija

Ljubljanska univerza na lestvici najboljših na svetu napredovala za 97, mariborska padla za 159 mest

Ljubljana, 09. 06. 2018 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
99

Univerza v Ljubljani se je uvrstila med 370 najboljših univerz na svetu. V primerjavi z lani se je po lestvici povzpela za 97 mest. Slabše se je odrezala Univerza v Mariboru, ki je zdrsnila za kar 159 mest.

Univerza v Ljubljani se je na lestvici najboljših univerz na svetu povzpela za skoraj 100 mest višje kot lani.
Univerza v Ljubljani se je na lestvici najboljših univerz na svetu povzpela za skoraj 100 mest višje kot lani. FOTO: Miro Majcen

Center za ocenjevanje najboljših univerz na svetu (CWUR), ki predstavlja največjo globalno lestvico univerz, je nedavno objavil letošnji seznam najboljših univerz na svetu. Univerza v Ljubljani se je med več kot 18.000 univerzami uvrstila na 370. mesto. To je 97 mest višje od lanskoletnega 467. mesta.

Na lestvici sicer znova prednjači ameriška univerza Harvard, prvih 10 mest pa poleg ameriških zasedata še dve univerzi iz Velike Britanije. 

Lestvica CWUR meri kakovost izobrazbe in usposabljanja študentov, ugled članov fakultet in kakovost njihovih raziskav. Gre za zanesljivo globalno lestvico visokošolskih ustanov, ki je znana po objektivnosti, preglednosti in doslednostil. Zaupajo ji študentje, profesorji, vodstva univerz in vladni predstavniki po vsem svetu.

'Znanstveniki UL se uvrščajo v sam svetovni vrh'

Na Univerzi v Ljubljani so veseli uvrstitve, saj to, kot pravijo, nakazuje odlično delo njihovih članic. "Zelo pomembno je tudi sodelovanje z okoljem (gospodarstvom), v katerem je Univerza v Ljubljani zelo uspešna. Na področju pridobivanja projektov Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), imamo glede na velikost države, izjemne dosežke. Smo edina slovenska univerza s pridobljenimi ERC projekti. Znanstveniki Univerze v Ljubljani se uvrščajo v sam svetovni vrh. Spomnimo se samo prelomnega znanstvenega prispevka, ki dokazuje, da virus Zika iz okužene matere lahko okuži možgane ploda in povzroči trajno okvaro možganov in mikrocefalijo. Sem sodijo tudi številne nagrade za znanstveno odličnost zaposlenih na Univerzi v Ljubljani, ki jih dobivajo doma in po svetu," je dejal rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič.

Med najboljših 1000 tudi Univerza v Mariboru, a je zdrsnila na rep lestvice

Na lestvico 1000 najboljših univerz na svetu se je uvrstila tudi Univerza v Mariboru, ki pa je od lani, ko je bila 819., padla za 159 mest in se letos nahaja na 978. mestu.

"Univerza v Mariboru konkretno pri razvrščanju na lestvici CWUR ne sodeluje, zato tudi težko komentiramo spremembe na lestvici. Kot je opaziti iz opisa, je v zadnjem letu prišlo do spremembe v metodologiji razvrščanja," so se na to uvrstitev odzvali na mariborski univerzi. 

So pa tudi na Univerzi v Mariboru poudarili, da je to le ena od lestvic, na katero so se uvrstili. Izpostavili so pregled najboljših univerz v Evropi revije Times (The best universities in New Europe 2018), kjer so se letos uvrstili celo med 10 najboljših raziskovalnih univerz  iz novih članic Evropske unije. "Že sama uvrstitev univerze na mednarodne lestvice razvrščanja pomeni, da ima univerza vzpostavljen notranji sistem kakovosti, ki omogoča spremljanje razvoja visokošolske dejavnosti na osnovi kazalnikov kakovosti, ki so tudi mednarodno primerljivi," so zapisali. 

Kakšni so kriteriji CWUR za razvrščanje univerz?

CWUR pri razvrščanju univerz uporablja sedem kazalnikov, pri čemer pa se ne zanaša na raziskave in predložene podatke univerz. Ti kazalniki so kakovost izobrazbe in fakultete, zaposljivost študentov, rezultati raziskav, število publikacij in citatov ter vpliv člankov. Kakovost izobrazbe izmerijo glede na število študentov univerze s pomembnejšimi mednarodnimi nagradami in priznanji in glede na velikost univerze, kakovost fakultete pa glede na število profesorjev, ki so prejeli večje mednarodne nagrade in priznanja.

Univerza v Ljubljani je poleg uvrstitve na lestvici CWUR uvrščena tudi na preostale tri najvplivnejše globalne lestvice. Na Šanghajski lestvici (ARWU) se že več let zapored uvršča od 401. do 500. mesta. Na lestvici (Times Higher Education Ranking (THE) je uvrščena od 601. do 800. mesta, na lestvici QS World University Rankings pa se uvršča med 651. in 700. mestom.

Zaposljivost študentov izmerijo glede na število študentov univerze na vodilnih položajih v najuglednejših svetovnih podjetjih in glede na velikost univerze. Kazalnik rezultatov raziskav ugotovijo glede na število raziskav. Kazalnik števila publikacij izmerijo na podlagi števila znanstvenih člankov v uglednih publikacijah, kazalnik števila citatov pa na podlagi števila citiranih člankov. Kazalnik vpliva izmerijo glede na število znanstvenih člankov, objavljenih v vplivnih revijah.

Nobelovi nagrajenci ugled univerz dvignejo v nebo

Na Univerzi v Ljubljani poudarjajo, da rangiranje univerz ni edini kazalnik kakovosti izbrane univerze ali objektivni dejavnik uspešnosti univerz. "Kazalniki, ki določajo uvrstitev določene univerze na neko lestvico, so lahko zavajajoči. Različne lestvice namreč izpostavljajo številne elemente, ne pa vseh," opozarja Papič. 

Najstarejša in trenutno najbolj uveljavljena lestvica je ARWU (Academic Ranking of World Universities), znana tudi kot Šhanghajska lestvica. Na tej lestvici 30 odstotkov uspešnosti prispevajo Nobelovi nagrajenci, 20 odstotkov najvišje citirani raziskovalci, 40 odstotkov raziskovalni dosežki sodelavcev, 10 odstotkov pa je popravek glede na število raziskovalcev. "Glede na to, da v Sloveniji nimamo Nobelovih nagrajencev, imajo slovenske univerze že v startu slabše izhodišče. Se pa kljub temu Univerza v Ljubljani kot edina slovenska univerza na Šanghajsko lestvico že več let zapored uvršča med petsto najboljših univerz na svetu," pravijo na UL. 

Po mednarodnih lestvicah se Univerza v Mariboru v zadnjih letih uvršča med tri odstotke najboljših univerz na svetu. Po mednarodni lestvici revije Times (Times Higher Education) se trenutno uvršča med 300 najboljših evropskih univerz oziroma 800 najboljših univerz na svetu in tako zaseda najvišje mesto med slovenskimi univerzami.

Poleg splošnih lestvic, pa univerze razvrščajo tudi glede na posamezna področja znanosti ali umetnosti. Tako se posamezne fakultete Univerze v Ljubljani na nekaterih področnih lestvicah uvrščajo zelo visoko. "Na primer na lestvici QS se program arheologija uvršča od 151. do 200. mesta, fizika z astrofiziko na od 251. do 300. mesta," našteva Papič. 

Obe univerzi poudarjata slabo financiranje

Papič je ob objavi letošnje lestvice opozoril tudi na slabša izhodišča UL v primerjavi s primerljivimi univerzami iz tujine: "Univerza v Ljubljani dobiva nekajkrat manj sredstev od univerz v bolj razvitih državah, ki so primerljive po številu zaposlenih in študentov, a še vedno dosega z njimi primerljive ali celo boljše rezultate. Za boljše uvrstitve na lestvicah se bodo torej morala povečati tudi vlaganja v univerzitetno dejavnost s strani države, saj smo bili v zadnjih letih priča padcu financiranja raziskovalne dejavnosti za kar dvajset odstotkov, pa tudi padcu števila mladih raziskovalcev za približno trideset odstotkov. Nenazadnje bi boljše uvrstitve na lestvicah dosegali tudi, če bi raziskovalni inštituti postali pridruženi člani univerze."

Podobno so poudarili tudi na Univerzi v Mariboru. "Potrebno se je zavedati, da je univerza izobraževalna in znanstveno-raziskovalna institucija, ki pa nima zagotovljenih sredstev za ustrezno infrastrukturo, ki je nujno potrebna za izvedbo tako raziskovalnih kot študijskih programov. Če se bo tudi v prihodnje nadaljeval padec deleža sredstev za infrastrukturno oz. podporno dejavnost, potem UM ne bo mogla zadržati svoje uvrstitve, saj je eden izmed osnovnih kriterijev tudi financiranje."

Sicer pa na obeh vodilnih univerzah pri nas poudarjajo, da se bodo še naprej trudili, da zagotovijo kakovosten izobraževalni program in študente opremijo z ustreznim znanjem in kompetencami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
11. 06. 2018 17.53
-3
Kaj so ti klobukarji tok našemljeni a je pust?
marsikajve
10. 06. 2018 19.32
-2
Surovina tak kot Ramos!!!
jarti?
10. 06. 2018 18.48
-1
ja, ta je tista, ki dežura....
Aquanaut
10. 06. 2018 14.28
+0
Dokler najboljšo slo univerzo UP (University of Philippines) žge za 150 mest, se ne preveč bahat. In tako bo ostalo, dokler bodo politični kadri vodili zadevo. Nekatere fakultete res dobro delajo, ampak izključno po zaslugi profesorjev, ne pa zaradi visokošolskega sistema. Vsaka čast takšnim.
Die einemaister
10. 06. 2018 09.04
-7
Jaz se sprašujem zakaj v SLoveniji ne uvedejo nemščine kot obvezni predmet že od prvega razreda OŠ dalje, vam povem zakaj ne , ker bi se že otroci po končani OŠ preselili v Nemčijo, Avstrijo in Švico, kjer bi nadaljevali šolanje, ter posledično življenje.
Principat
10. 06. 2018 15.27
+3
strel v prazno ,, po podatkih kjer šola ima namesto angleščine nemščino , učenci šepajo v vseh nadaljnih izobraževanjih
Cisto na hitro
10. 06. 2018 08.24
-1
Kje pa so Sovjetske univerze??? Najboljše so ameriške.
Bojan-F
10. 06. 2018 07.17
+0
Spet se Desni sektor in guruji komuniciranja spravljajo na slovenski izobrazevalni sistem, predvsem FDV. Le-zakaj?
Bojan-F
10. 06. 2018 07.21
-1
... le-kaj porecejo preiskuseni kadri ... g. Jansa dr. Janez ... g. Mate Dragutin ... g. Zver Milan ... g. Grims mag. Branko ... g. Lisec Tomaz ... g. Pojbic Marjan ... g. Rupel dr. Dimitrij ... ga. Valic Zver dr. Andreja ... g. Mahnic Zan ... ki bi nas radi popeljali skozi Prijedor v svetlo bodocnost.
Bojan-F
10. 06. 2018 07.34
-6
... da se ni en guru komuniciranja malo zaletel? Samo vprasam.
ivanblagi
09. 06. 2018 22.05
-7
Slovenija je v rit....i predvsem zaradi Lj fakultet.
LaFemme
09. 06. 2018 21.59
+7
Mladi diplomiranci pa še vedno ne dobijo služb.
ivanblagi
09. 06. 2018 21.56
-13
Za normalno funkcioniranje družbe je dovolj univ. stopnja . Magistri in doktorji so samo balast in ovira družbenemu razvoju!!! Tako je pač v praksi in več je doktorjev bolj je družba zaostala oziroma neumna...
marsikajve
09. 06. 2018 21.27
+1
Toti iz fakultet so si izplačevali dodatke za stalno pripravljenost. Verjetno še sedaj!!! Tudi na pravni, kar so sedaj ugotovili da je nezakonito. Torej spadajo v arest in ne na šolo!!!
Uporabnik113089
09. 06. 2018 21.25
+7
Pravna fakulteta univerze Edvarda Kardelja je bila izvzeta iz ocenjevanja. Upokojeni ekonomist Vili Kovačič je peljal scati 36 doktorjev in magistrov pravnih ved, ki so svoje titule dobili prav na prej omenjeni fakulteti...boljeahmadšamikotustavarepublikeslovenijepress...
marsikajve
09. 06. 2018 21.37
+0
Vili ni pelo pravnike sc..at ampak jih je poscal.....
marsikajve
09. 06. 2018 20.57
+0
Slovenija je v rit....i predvsem zaradi Lj fakultet nato pa Mb in ostalih!!!
Bojan-F
09. 06. 2018 20.14
+6
Mednarodna primerjava solskih sistemov pozicionira drzave tako ... 6. Finska ... 7. Estonija ... 8. Svica ... 13. Nemcija ... 18. Slovenija ... 19. Avstrija ... 20. Zdruzeno kraljestvo ... 21. Ceska ... 28. Italija ... 29. ZDA ...
trunck
09. 06. 2018 20.24
+3
Bojan, to je dirigirano iz Murgel. Slovenski šolski sistemje na koncu, vsaj svečkarji tako trdijo. Za njih je tako ali tako vse zanič, neprofesionalno, itd Najbolj zanimivo pa je to, da svečkarji utemeljujejo slabo stanje v SLo z 'eksodusom' mladine v tujino, hkrati pa trdijo, da si s slovensko diplomo lahko 'rit' obrišeš. Kaj potem slovenska mladina hodi v tujino čistit WC-je?? Tudi to, ampak samo svečkarji z Novomeško ali Jambrekovo diplomo .
trunck
09. 06. 2018 20.01
+2
Upam, da je svečkarskim komentatorjem jasno, da je analiza mednarodna in da rezultati niso kakorkoli dirigirani iz Murgel. Seveda pa imata ti dve fakulteti manj sredstev, ker se določen del preusmerja v privat fakultete SDS kadra, ki so nujni zaradi tega, da tudi SDS kader dobi višjo izobrazbo, katere razen izredno redkih nikdar ne bi dobili na LJ ali MB fakulteti.
trunck
09. 06. 2018 19.58
+7
Ampak nekaj pa ne razumem, Srpinkladivo trdi, da je zaslužil 100 krat več kot profesor ljubljanske fakultete v življenju, kar bi pomenilo vsaj 300 milijončkov. Potem pa ta 'veliki zaslužkar' s takim denarjem visi na forumu in nima kaj početi. Moje preprosto mnenje je, da tip ni zaslužil še ničesar in tudi ikdar ne bo, edino kar uspeva je surfanje po netu in iskanje odgovorov. V najboljšem primeru pa pobira smeti v kakšni Avstriji ali Švici, popoldne pa se zapira v najeto sobco in sanjari o boljšem življenju. Fakultete pa niti povohal ni od znotraj.
NajboljsiBoguniverzuma
09. 06. 2018 19.55
+11
No ja, nekateri pa res pretiravate. UL in UMB, sta izobrazili veliko izredno sposobnih kadrov. Moje mnenje je, da niti ni toliko pomembno ali si na Harwardu ali nekje drugje, ampak koliko si odnesel in kako znas delati. BV ti je diploma iz ne vem kaksne fakultete, ce si foh idiot...
Dule Med
09. 06. 2018 19.24
+1
Mariborska se prebuja, noče tekomovati z sedanjim lažnim časom, programom.
fljfo
09. 06. 2018 16.46
+43
Kje bi šele bili, če FDV ne bi zbijal povprečja.....
rCharles
09. 06. 2018 15.39
+5
srpkladvo ti si pa ziher en falirani student, mas pa prau glede LJ, prevec politike sigurno, da ne omenjam pravne, 70% casa samohvala in kurtzanje drugih smeri, politika prof. je tvoja politika ipd.
Die einemaister
09. 06. 2018 18.22
-10
hahaha, preberi si spodaj moje komentarje pa boš videl, kdo je kaj faliran, če pa želiš lahko primerjava tudi TRR-je pa da vidimo.
penintheass
09. 06. 2018 19.07
+10
Kaj ti bo TRR ce si vec kot ocitno nesrecen s svojim lajfom
Die einemaister
09. 06. 2018 19.20
-6
Kje si to prebral????? Ali je to domet tvoje inteligence , oziroma te je SFRJ izobraževalni sistem mentalno pohabil do te mere, da nisi sposoben več racionalno razmišljati?