Slovenija

Univerze ob začetku novega študijskega leta pozdravljajo študente

Ljubljana, 01. 10. 2019 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za študente se začenja novo študijsko leto. V novem študijskem letu bo približno toliko študentk in študentov, kot jih je bilo v minulem študijskem letu, ko jih je bilo 65.440. Minister za izobraževanje jim je v poslanici zaželel uspešno novo študijsko leto.

Za novo študijsko leto 2019/2020, ki se pričenja danes, je pet univerz, tri javne in dve zasebni, ter en javni in 47 zasebnih samostojnih visokošolskih zavodov, razpisalo 48.357 vpisnih mest za vpis v 1. letnik na 816 študijskih programih, in sicer na 335 dodiplomskih študijskih programih prve stopnje, 370 magistrskih študijskih programih druge stopnje (od tega devet enovitih magistrskih) in 111 doktorskih študijskih programih tretje stopnje.

V novem študijskem letu bo približno toliko študentk in študentov kot jih je bilo v minulem študijskem letu, ko jih je bilo 65.440, so sporočili iz ministrstva za izobraževanje.

Največ razpisanih mest je s področja družbenih, poslovnih, upravnih in pravnih ved.
Največ razpisanih mest je s področja družbenih, poslovnih, upravnih in pravnih ved. FOTO: Thinkstock

Prvič je bilo za novo študijsko leto razpisanih dvanajst študijskih programov, šest na prvi, dva na drugi in štirje na tretji stopnji. Tretjina od teh, dva na prvi in po en na drugi in tretji stopnji, so s področja fizioterapije, so dodali.

Največ razpisanih mest s področja družbenih, poslovnih, upravnih in pravnih ved

Med razpisanimi študijskimi mesti jih je bilo 38,1 odstotka za študijsko področje družbene, poslovne, upravne in pravne vede, 13,7 odstotka jih je s področja tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva, sledijo umetnost in humanistika (10,8%) , z 10,2 odstotka zdravstvo in sociala, z 9,2 odstotka naravoslovje, matematika in računalništvo, z 8,4 odstotka izobraževalne vede in izobraževanje učiteljev, s 7,3 odstotka storitve ter z 2,4 odstotka kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo.

Za brucke, bruce in njihove starše ter ostale študente ljubljanska univerza, ki letos sicer obeležuje 100-letnico, na Kongresnem trgu danes pripravlja tradicionalni Pozdrav brucem.
Za brucke, bruce in njihove starše ter ostale študente ljubljanska univerza, ki letos sicer obeležuje 100-letnico, na Kongresnem trgu danes pripravlja tradicionalni Pozdrav brucem. FOTO: Miro Majcen

Končni podatki o vpisu v visoko šolstvo ter o številu študijskih programov bodo na voljo sredi novembra 2019, vsi vpisni postopki pa bodo zaključeni 30. oktobra 2019.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je študentom in zaposlenim v višjem in visokem šolstvu v poslanici zaželel uspešno novo študijsko leto. Izrazil je veselje, da so se odločili za študij, in poudaril, da je terciarna stopnja tista, ki jih dokončno pripravi na poklic, da pa tudi vse tisto, kar v življenju potrebujejo.

Dobrodošlice za bruce

Za brucke, bruce in njihove starše ter ostale študente ljubljanska univerza, ki letos sicer obeležuje 100-letnico, na Kongresnem trgu danes pripravlja tradicionalni Pozdrav brucem. V novo študijsko leto jih bo pospremil rektor Igor Papič. Na stojnicah 23 fakultet in treh akademij bodo na voljo informacije o študiju. Zvečer ljubljanska študentska organizacija v kampusu pripravlja dobrodošlico s koncertom.

Mariborska univerza je za novince pripravila t. i. bruc paket, s katerim jim bo zaželela dobrodošlico in ponudila osnovne informacije o študiju na univerzi. Tradicionalno dobrodošlico jim pripravlja tudi mariborska študentska organizacija.

Dobrodošlico študentom, še posebej brucem, pripravlja tudi primorska univerza, kjer bodo mlade na fakultetah nagovorili dekani, na Titovem trgu v Kopru pa jih bo tradicionalno pozdravilo še vodstvo univerze. Za informacije o študiju je tudi tokrat poskrbela študentska organizacija.

Ob začetku študijskega leta Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) opozarja tudi na tri izpostavljene teme, ki so se v preteklih letih izkazale za najbolj akutne in jih je treba nasloviti čimprej. Prva je po mnenju ŠOS štipendijska politika, ki v Republiki Sloveniji trenutno dijakom in študentom po njihovem ne omogoča brezskrbnega izobraževanja. Druga je bivanjska problematika in tretja kakovost izobraževanja.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

supergigi
01. 10. 2019 09.18
+11
Vsekakor bodo največ odnesli študenti ekonomije pri predmetu Maksa Tajnikarja lol.
pop greznica
01. 10. 2019 10.06
+5
pa tisti na FU pri Stanki Setnikar Cankar, sami biseri slovenske tranzicije
emilzapata
01. 10. 2019 08.24
+19
veliko teh mladih brucev bo ostalo z dolgim nosom in razočaranih.
supergigi
01. 10. 2019 09.17
+8