Slovenija

'Upamo, da plaz na Ratitovcu ni bil uvod v črno snežno sezono'

Tržič, 06. 12. 2021 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
13

Zima se še ni dobro začela, toda to ne velja za hribe, ki jih je sneg bogato pobelil. Snežni navdušenci so že nabrusili smuči in sani, planinci obuli robustne zimske čevlje. A ekipa Službe za plazove Zelenica-Tržič in Zavoda za varstvo pred snežnimi plazovi opozarja, naj nas v gore ne vleče le deviška belina sveže snežne odeje. Vprašajmo se, kakšne so tam razmere. Ker ekipa budno zre v bela pobočja ter šteje in spremlja nepremišljenost ljudi ter celo društev in njihovih vodij, je spisala svoja razmišljanja ter podala nekaj napotkov.

"Snežni plaz nima voznega reda! Sneg bo ostal v hribih še nekaj časa, časa bo še dovolj ... Ali zgolj opozorila res niso več dovolj? Nas res ne bo streznilo nič drugega kot nova večja nesreča, kakršnim smo že bili priča v preteklosti? Kdo bo odgovoren potem?" To je nekaj izsekov iz zapisa strokovnjakov za plazove Mance Volk Bahun, Gregorja Bahuna in Primoža Štamcarja iz Službe za plazove Zelenica-Tržič in Zavoda za varstvo pred snežnimi plazovi. 

S prerezom snežne odeje lahko natančneje napovemo, kako stabilen je sneg. Tovrstno znanje lahko pridobimo v gorniških oz. alpinističnih šolah ali na tečajih zimske tehnike.
S prerezom snežne odeje lahko natančneje napovemo, kako stabilen je sneg. Tovrstno znanje lahko pridobimo v gorniških oz. alpinističnih šolah ali na tečajih zimske tehnike. FOTO: arhiv Mance Volk Bahun

Svoja razmišljanja, stališča in opozorila so spisali zaradi dogajanja v zadnjih dneh, ko je plaz na Ratitovcu odnesel tri smučarje, predvsem pa zato, ker si prizadevajo, da bi se ljudje le zavedeli, da so za svojo varnost odgovorni predvsem sami. "Naše trenutno vedenje v gorah pa je v prvi meri neodgovorno predvsem do bližnjih in do reševalcev. Ti ob klicu na pomoč točno vedo, da nimajo prav veliko časa, da rešijo zasutega. Za pomoč zasutemu v plazu je ključnih prvih 15 minut, v tem času pa reševalci običajno šele izvejo za nesrečo," so izpostavili. 

V zadnjih dneh so namreč snežne in vremenske razmere v naših gorah nepredvidljive ‒ predvsem zaradi starega in novozapadlega snega ter vetra, so pojasnili Volk Bahunova, Bahun in Štamcar: "Po vseh delih Alp že poročajo o plazovnih nesrečah in žal tudi o žrtvah. In razmere so še kako resne tudi pri nas. Upamo, da kložasti plaz na južnem pobočju Ratitovca, ki je odnesel tri turne smučarje in enega poškodoval, ni bil uvod v 'črno' snežno sezono. Vemo, da sobotni plaz ni bil le osamljen primer, vendar je bil k sreči edini, ki je zahteval posredovanje reševalcev." Plaz je poškodoval turnega smučarja na Ratitovcu, v Avstriji pa vzel tri mlada življenja.

 Nad nadmorsko višino 1400 metrov tretja stopnja nevarnosti plazov

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1400 metrov znatna, tretje stopnje, nižje pa večinoma zmerna, druge stopnje. V Centru RS za obveščanje zato opozarjajo, da so nevarna strma pobočja nad gozdno mejo, na katerih se lahko prožijo posamezni manjši plazovi suhega snega. To velja zlasti za področja, kjer je sneg padel na tršo, skorjasto podlago. Nevarna so tudi mesta z napihanim snegom, ki so lahko zaradi vetra spremenljivih smeri na vseh straneh gora. "Klože je novi sneg prekril, zato je nevarnost težko prepoznati. Predvsem na mestih, kjer je novega snega manj, lahko že z manjšo obremenitvijo sprožite snežni plaz kložastega snega," so izpostavili.

Meteorološka postaja na Zelenici, ki med drugim meri debelino snežne odeje.
Meteorološka postaja na Zelenici, ki med drugim meri debelino snežne odeje. FOTO: arhiv Mance Volk Bahun

V nedeljo je v gorah zapadlo od 10 do 30 centimetrov snega. "Pod okoli 1300 metrov n. v. je bil sneg moker, višje pa suh. Zaradi hladnega vremena bo v gorah ostal suh, le počasi se bo preobražal in sesedal. Nastajali bodo novi zameti zaradi vetra," so napovedali v Centru za obveščanje.

'Kljub res črni statistiki te doline se posamezniki še vedno požvižgajo na opozorila'

Po podatkih Volk Bahunove, Bahuna in Štamcarja od ena do dve osebi na leto umreta zaradi plazov. Nesreče se dogajajo kljub vsem opozorilom strokovnjakov ter dostopu do znanja in opreme, ki ni bil še nikoli tako lahek, kot je danes, so poudarili: "Pa se ob vsemu znanju in 'top' opremi res obnašamo odgovorno? Ali res naredimo vse, kar je v naši moči, da bi se domov vrnili veseli in v enem kosu?"

Plaz
Plaz FOTO: arhiv Mance Volk Bahun

Strokovnjaki namreč zadnje dni opažajo številne zapise o 'popolnih' razmerah na izjemno plazovitih območjih. "Samo splet srečnih okoliščin je 'kriv', da se ni zgodilo kaj hujšega. Posebej občutljivi smo za dogajanje na območju Zelenice, kjer vedno znova s strahom zremo v severna pobočja Begunjščice in jugovzhodno pobočje Spodnjega Plota. Kolone navdušencev se v vseh razmerah podajajo proti Domu na Zelenici. Le malokdo pa se zaveda, da so plazovi na kratki, trikilometrski razdalji od prelaza Ljubelj do koče na Zelenici do zdaj zahtevali kar devet smrtnih žrtev. Kljub res črni statistiki te doline se posamezniki še vedno požvižgajo na opozorila in na zaporo servisne ceste na Zelenico, ki jo mirne duše zaobidejo," so poudarili Volk Bahunova, Bahun in Štamcar.

Ekipa Službe za plazove Zelenica-Tržič pozorno spremlja snežne razmere na območju Zelenice.
Ekipa Službe za plazove Zelenica-Tržič pozorno spremlja snežne razmere na območju Zelenice. FOTO: arhiv Mance Volk Bahun

Zato znova opozarjajo: "Razmere v visokogorju so resne. Za svojo varnost smo v največji meri ogovorni sami." Kot so zapisali, se bodo še naprej trudili, da bi obiskovalci zeleniškega območja dobili sveže in točne informacije o snežni odeji, vremenu in razmerah. "Podatke na merilnih mestih zajemamo vsaki dve minuti in tako vemo, kaj se dogaja z vremenom in snežno odejo na tem območju. Hkrati meritve dopolnjujemo tudi z rednim terenskim opazovanjem. Dobro sodelujemo tudi s predstavniki Arsa, s katerimi se redno posvetujemo o trenutnem stanju v naših gorah," so zagotovili Volk Bahunova, Bahun in Štamcar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cyclo
06. 12. 2021 16.34
+0
Gora ni nora…
Jaronimo
06. 12. 2021 16.12
+0
Te pa ne morete napovedat, koliko in kdaj bojo, če vse ostalo napovedujete s 99% natančnostjo!!! Na primer, kdaj bo kateri val (Covid-19)
scipio
06. 12. 2021 15.32
+0
Mi smo etična družba le še pri karitasu in gorski reševalni službi. Oboje izvajamo zastonj, z zavzetostjo in dobro organizacijo in tehniko, pa le z blagimi opozorili tem premnogim breherjem, naj ne izzivajo preveč. Oboje izvajamo zastonj in vestno, delno za potrjevanje ega agentov teh služb, delno pa za spodbudo vsem tem breherjem, ki jih pri nas ne manjka, tako kot jih ni manjkalo vse od časa rokovnjača Groge in njegovih pajdašev iz savinjskih gozdov...Stoletja smo bili južna vojna marka k.und.k. imperija na meji z otomanskim sultanatom. Herzogtum Krain und Steiermark. Und Görz. Ali si lokalec poginil kje na Napoleonovem bajonetu ali kje v kakšnem jarku pri Austerlitzu ali kasneje kje v kakšni kaverni soške fronte...ali na Doberdobu...lahko pa tudi kje na vzhodu v Šleziji. In nazadnje kje na Poreznu ali na Pokljuki...Če si hotel mladec pasirati svoje gene v neko novo generacijo tega lokalnega slovanskega rodu, si moral biti disident vsaj za nekaj tednov ali mesecev, zato da so dekleta sploh prišla do tebe in ti do njih... In tako je šlo iz roda v rod. Torej grem na plaz kljub opozorilom sedanjega gorskega établissementa, in to naredim brez kakšnih občutkov krivde. Na koncu, vem, če zagusti, bodo hodili pome, hodili bodo do mene po tleh, po mokrem in po suhem, po vrvi in tudi po zraku, če bo treba. Ker oni me razumejo, saj so istega rodu in krvi kot sem jaz...
StAnalitik
06. 12. 2021 15.11
+1
Jaz sem bil pa trdno prepričan,da so tile alpinisti in turni smučarji vsaj malo pismeni.Že en mesec GORSKA REŠEVALNA opozarja na povečano možbost plazov.Fantje iz Želwznikov se po facebooku s slikami hvalijo,kako užuvajo v turni smuki.SickDay slike smuči,anede Vidic,potem pa.jok in stok.Vsem bi zaračunal reševanje,kdor ne upošteva opozoril.Tudi sam rad turno smučam,ampak ne takole pozersko.
pingvinislo5
06. 12. 2021 15.33
+4
ne boš verjel...ampak en velik delež reševalcev tudi turno smuča te dni... sam pa tudi čakam vsak nov sneg, da se zapodim na nov pršič. in točno se ve, kje so varne lokacije in kje ne. problem je, da je ogromno turnih smučarjev v zadnjem letu takih, ki o gorah nimajo pojma... zato opozorila! alpinistom in turnim smučarjem, ki se s tem ukvarjajo že leta, takih opozoril ne rabijo (ampak opozorila vseeno ne škodijo), ker pač poznajo razmere...
StAnalitik
06. 12. 2021 17.04
+0
OPOZORILA so že od nekdaj.Ne zaradi "mestnih" turnih smučarjev.Ne pametuj.Varnih mest v gori,ob napovedi povečanih možnostih plazov NI.Zelo si poučen.Zelo
hirajgo
06. 12. 2021 14.10
-2
Seveda bo uvod v črno sezono, kot vedno, če ljudje lezejo tja, kjer na vsakem koraku odsvetujejo, nepripravljeni. Naravna selekcija.
Rde?a pesa in hren
06. 12. 2021 13.40
+1
18 let je tista starost, ki jo recimo biologija in pravo določata, kot mejo, ko človek postane zrel in razsoden ter odgvoren za svoja ravnanja. v kolikor rine vgore, ko mu strokovnjaki sporočijo, da tam obstja resna. življenjska nevarnost, potem, če in ko je dopolnil 18 let nosi dogovornst zase in druge. če ga pa rešujejo, se pravi je preživel pod plazom, potme naj nosi stroške sam. v Franciji in marsikje drugod reševanje ni delo Karitasa. Najprej te povprašajo po zavarovali polici. Od odgovora je potem odvisno, kako bodo ravnali...
tornadotex
06. 12. 2021 13.37
+1
Zahvala piscu, da opozarja na to veliko nevarnost.In še morate, čim večkrat,ker ljudje so postali povsem neodgovorni.In še nekaj, uporabljajte močnejše pridevnike....Kot sem se sam prepričal, je v gorah trenutno smrtno nevarno.....
StAnalitik
06. 12. 2021 15.12
-1
ZARAČUNAT reševanje in bo rešeno.Ter kaznovati,zaradi neupoštevanje opozoril. JASNO
oježeš
06. 12. 2021 12.39
+2
Za avanturiste in nepremišljene ljudi nobeno še bolj dobrohotno opozorilo ne zaleže. Vsak ima svoje prepričanje in svoj prav in se na opozorila izkušenih ljudi ne ozirajo. Ko se vrnejo domov so junaki, ki želijo dokazati, da le ni tako nevarna situacija kot nekateri opozarjajo. Meni se taki ljudje ne smilijo, smilijo se mi pa reševalci, ker morajo v vsakem vremenu ob vsakih pogojih na teren in te lahkomiselneže reševati. Zima bo dolga, lepega vremena in stabilnega snega bo še več kot dovolj, zato ne na vsak način ponujati svojega življenja, predvsem pa se zaveda, da s spravljanjem sebe v nevarnost, pošiljate v nevarnost tudi reševalce, ki se trudijo rešiti vsakega človeka, ki je ali poškodovan ali se je spravil v življenjsko nevarnost. Če bi reševalci le beležili točke nesreče in spomladi naredili obhod na katerem bi lahko varno pobrali žrtve svoje nepremišljenosti, bi bilo sicer hudo za svojce, ampak humano do reševalcev.
pingvinislo5
06. 12. 2021 13.38
+3
pingvinislo5
06. 12. 2021 14.24
+3
ja, so bila opozorila, ki so v prvi vrsti namenjena nedeljskim pohodnikom in ljudem brez izkušenj. zadnjih nekaj dni se turno smuča po ogromno vrhovih karavank, nad pokljuko, golte, velika planina, ratitovec, sorica, krvavec, ljubelj, itd itd...folka kar mrgoli. večinoma gre to za lokacije, ki so varne ob novem snegu. seveda ob poznavanju terena ker še zmeraj obstaja neka možnost plazov na določenih območjih, ki se jim je fajn izogniti, npr servisna cesta nad ljubeljem je nevarna - tam se zmeraj najde nekaj ljudi, ki gredo po njej, verjetno ne slišijo opozoril + nimajo izkušenj... zato se za take opozorila stalno ponavljajo. sam pa poznam teren in bom sigurno turno smučal vsakič, ko bo nov sneg. seveda sem pa previden in nikoli ne bom izzival s kakimi bolj drznimi pobočji. letos feburarja, ko so bila izdana opozorila zaradi klož, je plaz zasul enega glavnih inštruktorjev za plazove (sam sem tisti dal izbral pred plazovi varen vrh)...ker za plazove pravijo, al zasuje ta nedeljske pohodnike ali pa najbolj izkušene, ker zaradi dobrega poznavanja terena in razmer je za njih meja med varno in nevarno bistveno tanjša... hkrati pa so reševalci zelo aktivni na terenu tudi v prostem času, ker morajo poznat aktualne razmere, biti morajo v kondiciji, itd. eden od reševalcev je še nekaj ur pred nesrečo pod storžičem sam smučal z begunjščice - pa je vedel, da so razmere zelo mejne... pred nekaj leti je en reševalec zdrsnil pod jalovcem, pa je tudi vedel, da so razmere izjemno zahtevne... tako da reševalci rešujejo tudi svoje... hkrati pa reševalci delajo na prostovoljni bazi, nikogar ne obsojajo, če se mu zgodi nesreča, sploh pa nimajo takih idej kot ti, da bi ponesrečene pobral splomladi. ma kak človk si to?!