22°C

Pomanjkanje brezplačnih vozovnic: upokojenci ponekod ne morejo oddati vlog

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
42
V skladu z novelo zakona o cestnem prometu ima približno 600.000 upokojencev od 1. julija na voljo brezplačen prevoz v medkrajevnem linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem in železniškem prometu. Vendar imajo, kot kaže, številni težave z dostopom do kartic, saj jih je na nekaterih prodajnih mestih zmanjkalo. Na ministrstvu za infrastrukturo, kjer obljubljajo skorajšnjo dobavo novih kartic, pa medtem upokojence spodbujajo k pošiljanju vlog po (elektronski) pošti.

V preteklih dneh so številni upokojenci poskušali oddati vlogo za uveljavitev pravice do brezplačnih vozovnic v javnem prometu, vendar so jim na prodajnih mestih povedali, da je kartic zmanjkalo in da vlog ne sprejemajo več. Ponekod upokojence usmerjajo z železniških postaj na avtobusne ali obratno. Na celjski železniški postaji denimo že več kot 14 dni zaradi pomanjkanja kartic ne izdajajo vozovnic. Da jih je zmanjkalo, do tega dne uradno niso sporočili na spletnih straneh infrastrukturnega ministrstva in Slovenskih železnic.

Za pojasnila o pomanjkanju kartic na prodajnih mestih smo se obrnili na ministrstvo za infrastrukturo, kjer so nam sprva povedali le, da sprejemajo vloge, ki so bile poslane po pošti in e-pošti, ter izdajajo kartice s subvencioniranimi brezplačnimi vozovnicami za vse upravičence. 

Ponekod je zaradi pomanjkanja kartic oddaja vlog nemogoča.
Ponekod je zaradi pomanjkanja kartic oddaja vlog nemogoča.FOTO: Miro Majcen

Ob našem vztrajanju, da pojasnijo, ali to pomeni, da je prevzem vozovnic na okencih vseeno mogoč, so vendarle priznali, da imajo res težave z dobavo vozovnic,"ki jih je na nekaterih (ne vseh!) prodajnih mestih zmanjkalo". So pa zagotovili, da so tik pred nabavo novih. "Vozovnice sicer na ministrstvu za infrastrukturo izdajamo tudi, če nam vlogo pošljejo po klasični pošti, kar je za mnoge upokojence najbrž bolj udobno in v covid razmerah tudi bolj varno, da jim ni treba hoditi na avtobusne ali železniške postaje."  

PREBERI ŠE
Nekateri upokojenci že preizkusili nove brezplačne vozovnice

Vseeno se ob tem postavlja vprašanje, zakaj primanjkuje kartic, ko pa je podatek o številu upravičencev do brezplačnih vozovnic (600.000) znan? Na ministrstvu pravijo, da so izdali že skoraj 140.000 brezplačnih vozovnic, da pa so na veliko povpraševanje računali že na začetku julija, zato so tudi podpisali pogodbo za dobavo dodatnega števila kartic. "Kartice so v dobavi, vendar se zapleta pri njihovi inicializaciji, ker gre pri novih karticah za novejše serije čipov, katerih inicializacija je drugačna kot pri dosedanjih karticah."

Prevozniki sicer po podatkih ministrstva ugotavljajo, da upokojenci uporabljajo vozovnice. So pa nastale težave, priznavajo. "Zgodilo se je tudi že, da je bilo potnikov na obali toliko, da niso mogli vsi na avtobus ob želeni uri, kar je povzročilo nekaj razburjenja. Primerilo se je tudi (na avtobusni postaji Ljubljana), da je bil avtobus do konca napolnjen z upokojenci, tako da potnik, ki je na okencu kupil vozovnico, na avtobus ni mogel, ker ni bilo prostih sedežev. Problem s kapacitetami povzročajo tudi navodila NIJZ glede zaščitnih ukrepov," še pojasnjujejo na ministrstvu.