Slovenija

Upokojenci niso enotni

Ljubljana, 05. 11. 2007 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Društvu seniorjev se ne strinjajo z odločitvijo Zveze društev upokojencev Slovenije, ki podpira delavski protest.

V klubu seniorjev, ki deluje o okviru interesnih organizacij SDS, ter v Društvu seniorjev Slovenije se ne strinjajo z odločitvijo Zveze društev upokojencev Slovenije, da bi se 17. novembra pridružili demonstracijam proti delodajalcem. Demonstracij se ne bodo udeležili, saj je "ta vlada že od začetka svojega mandata sprejela vrsto ukrepov za izboljšanje položaja vseh upokojencev", so sporočili iz SDS. Prepričani so, da se tovrstna vprašanja "rešujejo na podlagi pogovorov in sodelovanja, ne pa na ulicah".

Bizjak je opozoril na dejstvo, da je "prav ta vlada izpolnila obljubo upokojencem in zagotovila usklajevanje pokojnin s plačami".
Bizjak je opozoril na dejstvo, da je "prav ta vlada izpolnila obljubo upokojencem in zagotovila usklajevanje pokojnin s plačami". FOTO: POP TV

Predsednik Društva seniorjev Slovenije ter Kluba seniork in seniorjev pri SDS Ivan Bizjak je v izjavi za javnost poudaril, da v društvu razumejo stiske upokojencev, saj so med njimi tudi člani seniorskih organizacij, ki se s svojo pokojnino "le težko prebijajo iz meseca v mesec".

S tem namenom se v društvu zavzemajo za pravične pokojnine, pridobljene na osnovi minulega dela in vplačanih prispevkov, je pojasnil Bizjak. Dodal je, da je za prejemnike najnižjih pokojnin treba poskrbeti z ustreznimi socialnimi ukrepi, saj se po njegovem mnenju pokojnine lahko izplačujejo le na podlagi vplačanih prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje.

Bizjak: Vlada izpolnila obljube

Po mnenju predsednika društva seniorjev in kluba seniorjev pri SDS je za "dosego sporazuma in najboljših rešitev potrebno dogovarjanje, mnogo dogovarjanja, ne pa nastopaštvo, politikanstvo in hujskaštvo".

Bizjak je opozoril na dejstvo, da je "prav ta vlada izpolnila obljubo upokojencem in zagotovila usklajevanje pokojnin s plačami". Spomnil je, da bo naslednja uskladitev pokojnin sredi meseca novembra skupaj s poračunom za letošnje leto.

V društvu in klubu seniorjev so mnenja, da so podatki o prejemnikih najnižjih pokojnin morda točni, ne prikazujejo pa števila tistih, ki poleg pokojnine prejemajo še dodatne pokojnine iz tujine in so deležni še drugih prihodkov. V ta namen predlagajo, da bi se predstavilo tudi te podatke.

Bizjak kot licemersko označuje vprašanje predsednice ZDUS Mateje Kožuh Novak o tem, "kako bo zimo preživelo 82.549 upokojencev, ki imajo pokojnino manjšo od 300 evrov". Po njegovih besedah se predsednica ZDUS sklicuje na trenutno visoko inflacijo, zato Kožuhovo sprašuje, "kaj sta ona in njena stranka storili za upokojensko populacijo, ko sta bili na oblasti". Po njegovem mnenju se je takrat začel položaj upokojencev pospešeno slabšati. Upokojenci naj bi se takrat znašli v težkem položaju, saj je bila tudi inflacija po Bizjakovih besedah neprimerno višja pa tudi gospodarska rast veliko manjša.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
06. 11. 2007 07.40
No super.Upokojonci so neenotni. Tiste z velkimi penzijami razumem. Tiste ki pa so posporniki SDS ali celo njihovi čalani dobivajo pa mizerno penzijo pa ne morem niti nočem razumeti. Konec koncev gre v prvi vrsti za aktivno zaposlene. In posledica višjih prejemkov aktivno zaposlenih prinese višje penzije. Ovce janševe pa proti ker je veliki JJ tako rekel. In zadovoljni z obljubami vlade da bo poskrbela z socialnimi pomočmi tistim z nizkim penzijami. Sramota. Kakšna socialna pomoč lepo vas prosim? Dajte jim tako visoke osnovne penzije da bojo lahko preživeli brez socialnih pomoči. Delavec ki je šel v penzijo z polno delovno dobo in izpolnjenimi leti si zasluži tako penzijo da lahko živi ne pa preživi. Ali ni sramotno za takega upokojenca da poleg penzije dobi še dodatek za socijalno varnost ali nekaj podobnega? In penzijonisti če ste že skregani med sabo in neenotni vsaj tiho bodite in nas delovno aktivne pustite da si uredimo plače ne pa ga še tle srat če že ne pomagate. Na juriš!
buffa@email.si
06. 11. 2007 07.28
Seveda nismo enotni, eni delajo za domobranca bajuka drugi za RKC in JJ.Banda pokvarjena.
Luka Kovi? 1
05. 11. 2007 23.18
V klubu seniorjev, ki deluje o okviru interesnih organizacij SDS, ter v Društvu seniorjev Slovenije se ne strinjajo z odločitvijo Zveze društev upokojencev Slovenije, da bi se 17. novembra pridružili demonstracijam proti delodajalcem. Vsaka organizacija ali interesna skupina ima legitimno pravico do javnega izražanja svojega mnenja o aktualnih vprašanjih. Ni pa razumlkivo, da se društvo seniorjev Slovenije, ki deluje v okviru interesnih organizacij SDS ne bo pridružilo demonstracijam proti delodajalcem, ki jih pripravljajo delojemalci proti delodajalcem. Sami oziroma njihov predsednik ugotavlja, da je aktualna vlada zagotovila usklajevanje pokojnin s plačama - naj spomnim, da je to napravila pod pritiskom DESUS. Če bodo delojemalci prejemali višje plače bodo torej tudi pokojnine višje. Zato je ob tem, da predsednik Bizjakpoudaril:« da v društvu razumejo stiske upokojencev, saj so med njimi tudi člani seniorskih organizacij, ki se s svojo pokojnino "le težko prebijajo iz meseca v mesec". težko razumeti njihovo odločitev, da se demonstracijam ne pridružijo Slovenija dosega dobro gospodarsko rast in podjetja sosegajo dobičke, ki se kažejo v plačilih dividend in nagrad članom nadzornih svetov in uprav ne pa tudi v plačah zaposlenih in njihovem sodelovanju pri delitvi dobička. (kar je tudi del plače). Ker so plače in pokojnine neposredno povezane in višina izplačanih plač neposredno vpliva na višino višino: kot pravi g. Bizjak« pravične pokojnine, pridobljene osnovi minulega dela in vplačanih prispevkov. Je interes delojemalcev tudi interes upokojencev njihovo prepričanje« da se tovrstna vprašanja "rešujejo na podlagi pogovorov in sodelovanja, ne pa na ulicah". Je pravilno. Vendar pa sta za vsak dogovor potrebna dva v tem primeru: delojemalci in delodajalci. Dejstvo je da slednji zahteve delojemalcev zavračajo in protest je namenjen njim in vplivanju na njihovo sprejemanje zahtev delojemalcev . Uspeh delojemalcev je v neposrednem interesu upokojencev Ni pa se mogoče strinjati z izjavo g. Bizjaka, da je za prejemnike najnižjih pokojnin treba poskrbeti z ustreznimi socialnimi ukrepi, pravične pokojnine, pridobljene osnovi minulega dela in vplačanih prispevkov kot pravi g Bizjak – (za polno delovno dobo) ne morejo biti tako nizke, da je treba položaj njihovih prejemnikov reševati s socialnimi ukrepi – zagotoviti je treba pravično delitev iz naslova živega in minulega dela. Napovedani protest ni izraz nezadovoljstva z vladoampak izraz nezasovoljstva z delodajalci, ki niso pripravljeni prisluhniti zahtevam delojemalcev po pravičnejši razdelitvi dobička, ki ga ustvarjajo podjetja. Ker je interes upokojencev povezan z interesom delojemalcev je pametno in upravičeno, da se jim pridružimo !
Prvo Bore
05. 11. 2007 19.43
Sedaj še svoje upokojence prepričuje, da naj prepričujejo ljudi, da naj lažejo, ampak sem še vedno vidil penzijo in bolniško, ki nista presegla 400 €. Če to ni za kozlat, potem pa ne vem. Upokojenec mora uživati v penziji in biti aktiven v družbi, ampak sedaj pa še za avtobus nima.
hinko.murovec@siol.net
05. 11. 2007 19.29
Ja ljubi g. Bizjak, pri katerem fajmoštru je pa bil pri spovedi? LP