Slovenija

Upokojenci nočejo reform

Ljubljana, 04. 11. 2005 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ob sprejetju enotne davčne stopnje, se bodo podražili hrana, zdravila in prevozi, opozarjajo v sindikatu upokojencev.

Dušan Semolič je opozoril, da projekt reform skriva več pasti
Dušan Semolič je opozoril, da projekt reform skriva več pasti FOTO: POP TV

Z uvedbo enotne 20-odstotne davčne stopnje se bodo povečale cene hrane, prevozov in zdravil, za katere sedaj velja nižja, 8,5-odstotna stopnja. To pa so tisti izdelki oz. storitve, ki v strukturi potrošnje upokojencev z najnižjimi pokojninami predstavljajo najvišji delež, je opozoril predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Po njegovih besedah bo v primeru sprejetja enotne davčne stopnje 70 odstotkom ljudi zagotovo slabše, kot jim je sedaj, 30 odstotkom bo boljše, a med njimi zagotovo ni upokojencev. Uvedba enotne davčne stopnje po Semoličevih besedah direktno favorizira bogate, da bodo še bogatejši. Med upokojenci pa jih po zadnjih podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije kar 246.374 mesečno prejema pokojnino nižjo od 100.000 tolarjev. Takšnih, ki prejemajo pokojnino do 150.000 tolarjev, je kar 409.059 oz. slabih 81 odstotkov vseh prejemnikov pokojnin.

Kot je dodal podpredsednik Sindikata upokojencev Slovenije pri ZSSS Branko Pintar, bo prejemnik 100.000 tolarjev pokojnine potreboval dodatnih 48.000 tolarjev, da bo lahko kupil enako količino izdelkov in storitev kot pred uvedbo enotne davčne stopnje. Pri izračunu, je pojasnil, so upoštevali oceno povprečne inflacije v višini štirih odstotkov, ki nastane zaradi zvišanja davka na dodano vrednost.

Semolič je opozoril, da projekt reform skriva še več pasti. Če bi se znižal davek na dohodnino, ki sedaj znaša od 16 do 50 odstotkov, na 20 odstotkov, bi se namreč znižale tudi bruto plače najbogatejšim. Posledica pa bi bili tudi nižji prispevki, ki bi jih ta sloj prebivalstva plačeval v pokojninsko in zdravstveno blagajno.

Sicer pa je bil predsednik ZSSS kritičen predvsem do nekaterih napovedanih ukrepov, ki naj bi jih vpeljali takoj, in pri tem omenil ukinitev denarne pomoči brezposelnim, ukinitve zavarovanja v primeru brezposelnosti in postopne privatizacije bolnišnic. "Ukrepi, ki gredo proti brezposelnim", želijo v javnosti ustvariti mnenje, da so si brezposelni sami krivi, da so praviloma lenuhi in goljufi. To pa je krivično do ljudi, ki so izgubili delo in ne morejo dobiti novega, a ne po svoji krivdi, ugotavlja Semolič. Poudaril je, da "predlagatelji reform ne vedo ali ne vidijo, da ne morejo biti vsi večno uspešni, večno mladi in večno zdravi."

SVIZ odgovarja šolskemu ministru

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) Slovenije želi s sodelovanjem na protestih proti ekonomskim in socialnim reformam izraziti nasprotovanje zniževanju pravne in socialne varnosti vseh zaposlenih v javnem sektorju. S temi besedami SVIZ v sporočilu za javnost pojasnjuje svojo odločitev o sodelovanju na protestih ministrstvu za šolstvo, ki je izrazilo presenečenje nad to odločitvijo šolskega sindikata.

SVIZ je prepričan, da med konstruktivne rešitve za dobro zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, zaradi česar je ministrstvo še posebej izrazilo presenečenje nad odločitvijo sindikata, ne sodi razvrednotenje mnenja učiteljskega zbora pri imenovanju ravnateljev. Mednje, kot navajajo v SVIZ, prav tako ne sodi zaostritev normativov za nekatera delovna mesta v vrtcih in spremembe pri oblikovanju oddelkov v srednjih šolah, ki omogočajo oblikovanje oddelkov s celo 34 dijaki.

SVIZ bo protestiral kljub presenečenju šolskega ministrstva
SVIZ bo protestiral kljub presenečenju šolskega ministrstva FOTO: POP TV

V sindikatu menijo, da ministrstvo v svojem sporočilu navaja na misel, da se SVIZ zgolj zaradi svojih dosežkov iz preteklosti ne bi smel udeležiti napovedanih protestov in bi moral biti zadovoljen, ker "zaposleni v vzgoji in izobraževanju že dolgo niso imeli tako dobrih pogojev dela, kot jih imajo danes". Kot so še zapisali, bodo na protestih sodelovali, ker nasprotujejo razgradnji socialne države in ker jih skrbi za prihodnjo pravno in socialno varnost zaposlenih.

SLS za dialog glede paketa reform

Vlada ponuja jasne rešitve, odločitev za reforme pa je pogumna poteza, je ocenil Podobnik in dodal, da so posamezni ukrepi še vedno odprti za izboljšave, "kar je zelo pomembno".

Enotna odločitev vladne koalicije, ki je podprla predlagani okvir gospodarskih in socialnih reform, je zelo pomembna politična odločitev. Predvsem zato, ker je enotnost koalicije nujen predpogoj, da se lahko gre v slovensko družbo s predlaganim okvirjem. K dialogu v okviru teh rešitev pa je treba povabiti tudi predstavnike socialnega partnerstva, študentov, občin, univerz in opozicije, je dejal predsednik SLS Janez Podobnik.

Po njegovem mnenju je pomembno, da vsi ukrepi iz paketa reform, ki so vsebina dialoga med socialnimi partnerji, ostajajo sestavni del pogajanj za sklenitev socialnega sporazuma za naslednje srednjeročno obdobje. "Ta odločitev je znova potrdila občutljivost koalicije, da mora pri izvedbi celovite reforme ostati zelo pozorna na pomen socialne pravičnosti." Stališče SLS glede tega pa je, da se morajo ključni ukrepi izpeljati tako, da ne bodo povzročili poslabšanja položaja nekaterih že sedaj socialno ogroženih skupin prebivalstva, je poudaril prvak SLS.

Pavliha kritičen do prometne politike vlade

Poslanec LDS Marko Pavliha je izrazil kritična opozorila na račun okvira gospodarskih in socialnih reform v delu, ki se nanaša na promet. V besedilu ni niti z besedo omenjen drugi tir, je dejal Pavliha.

Glede Luke Koper ne povedo, ali bo tretji pomol zgrajen ali ne, čeprav stroka opozarja, da je ta nujno potreben za razvoj luke, opozarja Pavliha. V besedilu reform tudi ni besede o t.i. pomorskih avtocestah, ko se težki tovor preusmeri s cest na morje, je dejal. Pavliha nadalje opozarja, da vlada pri proračunu krši sprejeto resolucijo o nacionalnem programu za izgradnjo avtocest. Zanemarjeno področje pa je tudi pomorstvo, ki je dobilo odločno premalo sredstev.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0