Slovenija

Upokojevanje starejših delavcev: sindikati pozivajo k oceni diskriminatornosti

Ljubljana, 06. 01. 2021 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
34

Reprezentativne sindikalne centrale so na zagovornika načela enakosti in na varuha človekovih pravic naslovile skupni poziv k oceni diskriminatornosti dveh členov sedmega protikoronskega zakona, ki se nanašata na – po njihovih besedah prisilno – upokojevanje starejših delavcev.

Reprezentativne sindikalne centrale, članice Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), so na zagovornika načela enakosti Miho Lobnika in na varuha človekovih pravic Petra Svetino danes naslovile poziv k oceni diskriminatornosti 21. in 22. člena Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 (PKP 7). Določbi sta po njihovem mnenju diskriminatorni in ustavno sporni.

Sindikati pozivajo k oceni diskriminatornosti določb o upokojevanju starejših delavcev.
Sindikati pozivajo k oceni diskriminatornosti določb o upokojevanju starejših delavcev. FOTO: Dreamstime
Državni zbor je preteklo sredo, 30. decembra 2020, sprejel Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 (ZIUPOPDVE), ki poleg ukrepov za omilitev posledic epidemije zajema tudi določbi, ki sistemsko posegata v Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) in Zakon o javnih uslužbencih in – tako navajajo sindikati – nimata povezave z epidemijo. ZIUPOPDVE v 21. in 22. členu uvaja nov odpovedni razlog (vezano na 89. člen ZDR-1 in 156. člen ZJU), ki omogoča odpuščanje starejših delavcev brez navedbe utemeljenega razloga, ko ti izpolnijo pogoje za starostno upokojitev, torej pri doseženi starosti 60 let in 40 letih pokojninske dobe oziroma pri starosti 65 let in dopolnjenih najmanj 15 letih zavarovalne dobe.

V sindikalnih centralah menijo, da takšen predlog oziroma določbi ne predstavljata le zniževanja pravic in ogrožanja socialne varnosti starejših delavcev, temveč sta tudi ustavno sporni, posegata v svobodo delavca do dela in pomenita diskriminacijo na podlagi osebne okoliščine starosti.

"Zaskrbljujoče je, da se bodo delavke in delavci prisiljeni upokojevati tudi s krajšo pokojninsko dobo (manj kot 40 let pokojninske dobe pri starosti 65 let), kar prinaša nižje odmerne odstotke in s tem nižje pokojnine ter vodi v revščino v tretjem življenjskem obdobju," so zapisali v skupnem pozivu, ki so ga posredovali tudi medijem.

Prav tako sta določbi po njihovih navedbah v nasprotju s Konvencijo Mednarodne organizacije dela (MOD) št. 158 o prenehanju delovnega razmerja na pobudo delodajalca, ki določa, da delovno razmerje delavca ne preneha, če za to ni resnega razloga v zvezi s sposobnostjo ali obnašanjem delavca ali v zvezi z operativnimi potrebami delodajalca. "Nenazadnje sta določbi tudi v nasprotju z demografskimi projekcijami za Slovenijo in predstavljata dodatno grožnjo vzdržnosti pokojninskega sistema," so navedli.

"V podpisanih sindikalnih centralah vas pozivamo, da v skladu s svojimi pristojnostmi opravite presojo diskriminatornosti omenjenih dveh določb ter skladno s svojimi pristojnostmi ukrepate. Hkrati predlagamo, da zadevo obravnavate prednostno," so ob tem še pozvali zagovornika načela enakosti in varuha človekovih pravic.

Pod poziv so se podpisali predsednica Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen, predsednica KNSS-Neodvisnost Evelin Vesenjak, predsednik Slovenske zveza sindikatov Alternativa Zdenko Lorber in predsednik Zveze delavskih sindikatov Slovenije - Solidarnost Albert Pavlič.

*(Oba poziva sindikatov glede upokojevanja najdete v priponkah spodaj.)

Zagovornik že začel postopek ocene diskriminatornosti 21. in 22. člena PKP7

Iz urada zagovornika načela enakosti pa so nato sporočili, da je ta v skladu z 38. členom ZVarD na predlog reprezentativnih sindikalnih central že začel s postopkom ocene diskriminatornosti 21. in 22. člena PKP7.

V postopku ocene bo opravil test sorazmernosti in ocenil, ali je ureditev v PKP7 glede upokojevanja ustrezno, potrebno in sorazmerno sredstvo za doseganje določenega cilja in ali torej lahko predstavlja izjemo od prepovedi diskriminacije ali ne. "V primeru, da bo ocenil, da je predpis diskriminatoren, bo o tem obvestil predlagatelja zakona in državni zbor oziroma v skladu z 38. členom ZVarD sprožil zahtevo za presojo ustavnosti. Zavezujočo odločitev o morebitni diskriminatornosti predpisa sprejme Ustavno sodišče," so pojasnili.

Zagovornik je sicer v priporočilih na PKP7, ki jih je pred obravnavo interventnega zakona v Državnem zboru poslal poslancem in vladi, opozoril, da bi takrat še predlagana, zdaj pa uveljavljena ureditev glede upokojevanja lahko vodila v slabše obravnavanje nekaterih delavcev v primerjavi z drugimi zgolj na podlagi starosti. Priporočil je vnovično proučitev predloga, poglobljeno razpravo in tudi test sorazmernosti ukrepa pred uvedbo.

Kot so sindikati opozorili že prejšnji teden, je minister za delo Janez Cigler Kralj s podporo takšnemu predlogu porušil vse temelje socialnega dialoga na ravni države. "Vsak minister za delo, ki bi dal kaj nase, bi ob takšnem ravnanju, ki pomeni tudi popolno izgubo njegove kredibilnosti, moral nemudoma odstopiti," so poudarili takrat. Razmislili bodo tudi o vložitvi ustavne presoje in sprožitvi postopka pred Mednarodno organizacijo dela, so napovedali.

Sedmi protikoronski zakon, ki ga je DZ potrdil minuli torek, med drugim določa, da bo lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe ali v starosti 65 let in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe, odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga. Pri tem bo imel delavec pravico do odpravnine. Ukrep je naletel na številne kritike.

Na ministrstvu za delo kritike medtem zavračajo in poudarjajo, da ne gre za prisilno upokojevanje. Kot je v torek dejal Cigler Kralj, gre za nujen in učinkovit ukrep, ki bo koristil tako mladim iskalcem zaposlitve kot starejšim delavcem. "Vem, da je tudi nekaj nasprotovanja temu ukrepu, a gre večinoma tudi za napačno interpretacijo," je dodal.

 

Poziv sindikalne centrale - Zagovornik - odpoved brez utemeljenega razloga
Poziv sindikalne centrale - Varuh - odpoved brez utemeljenega razloga
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scernig
10. 01. 2021 13.16
+1
Tisti ko ima svoje podjeteje naj dela,ostali pa se očitno pasejo na stolčkih in vlečejo lep denar,če ima pogoje takoj penzija....
riss
07. 01. 2021 20.29
+5
Samo prst v usta, ko vidiš naštete prisklednike, ki se borijo samo za svoj starostno in z delovno dobo neomejeni status. Namesto, da bi vsi, ki izpolnijo pogoje odšli v zasluženo penzijo, razen njih, ki si jo očitno niti niso zaslužili, ker se niso utrudili in bi radi še naprej vlekli neupravičene visoke plače in še 40% pokojnine. Zasebnik, ki si je zaslužil polno pokojnino, ker je sam plačeval dajatve in bi to morala biti neodtuljiva pravica, da dobi polno pokojnino, pa če želi še naprej opravljati svojo dejavnost, ne more dobiti zaslužene polne pokojnine, ne glede, da bo plačeval vse dajatve. V javnih/državnih službah pa ni podaljševanja, razen, če na borzi ni iskalca zaposlitve za konkretno delovno mesto in to samo za toliko časa, dokler se ne najde. Zgoraj omenjeni se torej borijo samo zase in njim podobne, da mozgajo državo in gospodarstvo, ter vse davkoplačevalce še naprej. PREDLAGAJMO REFERENDUM in spravimo zdrave/v tem primeru bolane sile v penzijo, ko izpolnijo pogoje. PA KAJ SE GRE kontinuiteta socializma/komunizma/levega fašizma, ker so izločevalci vsake zdrave logike?
hotchilipoper
07. 01. 2021 11.53
+0
Joj joj ne no,bo državni aparat skoraj prazen
morjeee
07. 01. 2021 11.31
+4
Pustimo mlade,naj delajo. Strički in tete v penzion......
silva-d
07. 01. 2021 10.53
+4
sindikati ki jih podpira uboga raja ki vsaki mesec plačuje članarino pa sploh pa ne vejo zakaj,še noben sindikat ni nobenemu delavcu poiskal službe,vsi delavci se izpišite iz te prevare,oni ne delajo za minimalca,kar se pa tiče diskriminacije kdo se ni v 40 letih delovne nadelal,pa star 60 let ta ni nič delal
slabogledam
07. 01. 2021 08.48
+4
No končno,sedaj pa na prepih še prejemnike socialne pomoči,javno upravo,poveljstvo vojske in policije.....
riss
06. 01. 2021 21.52
+8
Bana tardeča privilegirana in pokvarjena, če ste izpolnili pogoja 40 in 60, tisti trenutek sprostite delovno mesto mlajšim. V nasprotnem ste popolni egoisti, ki mislijo samo nase. Kakšna diskriminacija naj bi to bila? Ja, vi jo delate, do omenjenih skupin. Ščuvate ljudi, ki nasedajo vaši iskreni sovražnosti do mladih in iskalcev zaposlitve.
riss
06. 01. 2021 21.42
+11
Tudi sindikalisti v službi globoke države. Saj ne zagovarjajo delavskih pravic ampak svoje privilegije, da bi mešali zrak in politično sceno dokler bi se jim to hotelo. Pravi delavci pa komaj čakajo, da se upokojijo in s tem sprostijo delovna mesta čakalcem na zaposlitev in mladim. Za takšne privilegije in ne pravice, bi morali sindikaliste javno ožigosati, kot netilce medgeneracijske nestrpnosti.
Nimasmisla
06. 01. 2021 20.37
+11
delavec v tovarni komaj čaka zaposlen v javni upravi bi pa še grel stol
FAUSTOS1
06. 01. 2021 20.01
-8
SPET ena podtalna akcija janšistov v pakete pomoči skrivajo svoje profašistične cilje,z strahovlado uvesti tiranijo nad poštenimi slovenci ostali so v sds.
riss
06. 01. 2021 21.43
+9
filter
06. 01. 2021 19.55
+10
Vasko Simoniti - kulturni minister, v letu 2021 bo star 70 let. Se vam ne zdi, da bi pa v tem primeru bil že čas za pokoj. Se vidi, da ni imel težkega dela, da lahko odvzema prostor mlajšim.
silva-d
07. 01. 2021 10.55
+2
marker1
06. 01. 2021 19.30
+9
Sindikati spet zavajate. Kdor nima vseh pogojev, to je polna delovna doba in starost, ga nihče ne podi v pokoj. Tisti, ki pa imajo izpolnjena oba pogoja, pa morajo v pokoj, ker so svoje naredili in ovirajo mlajše pri napredovanju. Č ima oba pogoja je tudi že precej star. Seveda so tudi izjeme, kot zdravstveno osebje, ki so iskani poklici. Niso pa direktorji, vodje oddelkov, načelniki inšpektorji, ki jih je kot listja in trave v javni upravi.
iga_biba
06. 01. 2021 19.22
+5
Pokojnina ti ne pripada. pokojnina je zavarovanje za takrat, ko ne boš mogel delati. Delaš lahko do smrti, če želiš in zmoreš, šele takrat, ko ne zmoreš več pokojnina. Sedaj pa dva v pisarni eden dobiva k plači še 40%, sin od drugega pa nezaposlen. Brez službe in enako izobrazbo kot jo ima oni s 40% dodatka. Res je moral biti pamet tisti, ki si je to zmislil.
lenov
06. 01. 2021 19.02
+7
Diskriminatorni so ljudje ,ki ne gredo v pokoj kljub izpolnjenim pogojem za upokojitev in to do mladih,ki nimajo zaposlitve.Naj se upokojijo in dajo priložnost za delo mlajši generaciji.
terran
06. 01. 2021 18.35
+13
Zanimivo..... v mojem delovnem okolju.... Tisti, ki so dejansko oddelali svojih 40 let, ne kažejo nobene želje po vlečenju aktivne dobe, čeprav bi si izboljšali pokojnino za nekaj odstotkov, pa še 40 procentov pokojnine bi dobivali.... po drugi strani pa bo treba koga dejansko zbrcati v pokoj, ker bo, če gre, ostal brez kupa ugodnosti .... Torej možnost podaljševanja koristijo samo tisti, ki so že na udobnih položajih in službicah.... privilegiranci, zato pravilno...po 40 letih delovne dobe ali določeni starosti obvezno v pokoj...tudi politiki, direktorji, državni svetniki in župani... njihov čas je mimo.. naj naredijo prostor mlajšim.
shonchek
06. 01. 2021 17.57
+14
Edino pravilno, s štiridesetimi leti delovne dobe v pokoj, če bi pa kdo še rad delal naj pa pač dela samo za plačo, ne pa še 40% pokojnine zraven. Saj se ve kdo podaljšuje. Delam na tri izmene in nobena od mojih sodelavk še ni podaljšala. Sindikat pa naj se vtakne raje v pokojnine, da bodo normalne, če delaš 40 let.
marker1
06. 01. 2021 19.35
+2
Ti so pa zelo nespoštljiv. Vsak poklic je spoštovan, vsako delo je cenjeno, pri nekaterih delo poteka tudi ponoči in v praznikih, ko so drugi doma. Ne samo v tovarnah, tudi zdravniki s fakultetami delajo ponoči.
aa8
07. 01. 2021 08.46
+4
Shonchek: Odličen komentar .. zadnji stavek pa še prav posebej...
123soba
06. 01. 2021 17.54
+7
Še ena stvar, ki bi jo morali uzakoniti takoj. Vsi s.p.ji, d. o. o. ji, ki nimajo nobenega zaposlenega takoj zapret.
Supervillain
06. 01. 2021 17.45
+3
Naj delavce pustijo,da delajo in imajo polnih 40 let delovne dobe jaz jih res ne razumem kaj delajo.
drago štubljar
06. 01. 2021 17.43
-5
bliza se 11 januar vsi na ulice
zibertmi
06. 01. 2021 17.24
+0
če se to potrdi bo toninček popravil škodo