Slovenija

Zaposleni spisali pismo proti ministru, na ministrstvo pa prihajajo tudi pisma podpore

Ljubljana, 25. 01. 2019 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaposlenim na ministrstvu za kulturo je prekipelo. Premierju Marjanu Šarcu, ki še razmišlja, kaj bo storil z resornim ministrom, so pisali, da z Dejanom Prešičkom ne morejo več sodelovati. Na ministrstvu medtem poudarjajo delovne dosežke ministra in sporočajo - prejemamo tudi pisma podpore.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sindikat ne želi več sodelovati s Prešičkom
    02:55
    Iz 24UR: Sindikat ne želi več sodelovati s Prešičkom
  • Iz SVETA: Sindikat želi Prešička zamenjati
    02:37
    Iz SVETA: Sindikat želi Prešička zamenjati

Sindikat zaposlenih na ministrstvu od Šarca želi, da ministra zamenja in zagotovi "dostojne delovne razmere".

Zaposleni pravijo, da je minister v njihovih očeh izgubil še zadnjo kredibilnost, potem ko so se dogovorili za sestanek, kjer bi se minister in zaposleni soočili glede očitkov o nedopustnem odnosu ministra do nekaterih sodelavcev, a je minister vseeno "vsem medijem, ki so ga povabili, pojasnjeval razmere na ministrstvu in izrecno zanikal neprimerne odnose z nekaterimi sodelavci, ki mu jih očitajo in o čemer so se želeli pogovoriti".

"Kako naj razrešimo medsebojne odnose, če minister v javnosti najprej več dni razširja prepričanje, da so očitki sodelavcev neresnični, da se očitana dejanja sploh niso pripetila? O čem naj bi potem s sodelavci sploh razpravljali?" se sprašujejo v pismu.

Prav tako so prepričani, da se je v enem od nastopov izkazalo, da "minister ne razume pojma človekovega dostojanstva, saj meni, da sodelavce lahko trpinči, če za to obstaja razlog". Sindikat zato meni, da človek s takšnim osebnostnim profilom ni primeren za opravljanje javnih funkcij.

Minister je sicer v oddaji Tarča na nacionalni televiziji dejal: "Mogoče včasih povzdignem glas, ne rečem, ampak ne trpinčim brez razloga, ne zmerjam, ne mečem ključev."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Pisma podpore ministru prihajajo z vseh področij kulture"

Medtem so s kulturnega ministrstva sporočili, da pisma podpore ministru Prešičku prihajajo z vseh področij kulture: "Podporo mu izrekajo samozaposleni v kulturi, nevladniki, predstavniki javnih zavodov, ljubiteljske kulture ... Nekatera pisma so naslovljena na ministra osebno, nekaj jih je bilo naslovljenih neposredno na predsednike vlade."

Nekaj pisem so tudi priložili sporočilu, ob tem pa dodali, da je "najpomembnejša naloga kulturnega ministrstva omogočiti pogoje delovanja tako ustvarjalkam in ustvarjalcem kot vsem institucijam na področju kulture".

In prepričani so, da minister na tem področju dobro opravlja svoje delo. Kot pravijo, je bil na vladi potrjen rebalans proračuna, kjer je za kulturo predviden dvig integralnih sredstev za 30 milijonov. Delež proračuna Ministrstva za kulturo v državnem proračunu bo tako prvič po letu 2012 ponovno znašal 1,90 odstotka. 

"Ob tem bi radi poudarili, da je bil v štirih mesecih mandata ministra Prešička po več letih objavljen 9-milijonski razpis Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture," poudarjajo na ministrstvu. 

Prav tako poudarjajo, da je ministrstvo nadaljevalo s postopki sprejemanja Zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe RS v kulturi, sprejet je bil Pravilnik o strokovnih komisijah, ki med drugim predvideva razširitev komisij na pet članov, kar bo omogočilo širšo strokovno preglednost in ustreznejše vrednotenje projektov. Pri sestavi komisije se zasledujejo uravnoteženo zastopana strokovnost, zastopanost obeh spolov in enakomerna pokritost ozemlja Republike Slovenije, prav tako je ministrstvo objavilo javna povabila za posamezna področja delovanja strokovnih komisij, s katerimi poziva vse zainteresirane, da podajo kandidature za članice in člane strokovnih komisij.

V medresorskem usklajevanju je medtem osnutek predloga Zakona o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti, v končnem medresorskem usklajevanju pa tudi Strategija kulturne dediščine.

V času ministrovega mandata so, tako na ministrstvu, v javno obravnavo predali šest predpisov, načrtujejo pa pripravo novega Nacionalnega programa za kulturo.

Kaj se dogaja na ministrstvu?

V zadnjih dneh v javnosti odmevajo očitki ministru za kulturo Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu. Pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) so premierja Šarca v pismu pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju. Šarec se je z ministrom sešel že v torek in ga tudi pozval, da se opredeli do navedb iz pisma sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva. Sum kaznivega dejanja preiskuje tudi policija. Prešiček vse očitke zavrača.

Poleg domnevnega šikaniranja v medijih odzvanjajo tudi očitki, da je minister službeni avtomobil uporabljal v zasebne namene. V avtomobilu je po navedbah SD, iz kvote katere prihaja Prešiček, večkrat prevažal glasbene inštrumente, nekateri so mu očitali tudi prevažanje družinskih članov. V SD menijo, da napaka ni tako velika, da bi minister moral oditi, a če bo tako zahteval premier Šarec, temu ne bodo oporekali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (483)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vedezevalka1
27. 01. 2019 17.56
+2
Po vsem videnem, slišanem in prebranem so prevozi postranska stvar....MOBING je največji problem, ampak ljudje, ki so v preteklosti dajali ovadbe, so jih dobili po prstih in v njih se je naselil strah, da bodo v primeru prijave posledice....Če ima Šarec pogum, bo odstavil Prešička in Škoberneta....
vedezevalka1
27. 01. 2019 17.56
Po vsem videnem, slišanem in prebranem so prevozi postranska stvar....MOBING je največji problem, ampak ljudje, ki so v preteklosti dajali ovadbe, so jih dobili po prstih in v njih se je naselil strah, da bodo v primeru prijave posledice....Če ima Šarec jajca, bo odstavil Prešička in Škoberneta....
asdfghjklč
26. 01. 2019 20.31
+0
Vse bolj se mi dozdeva, da je umrli uslužbenec naredil samomor prav zaradi Prešička. Dam jajca stran, da mu je zagrozil nekaj, kar si noben ne bi hotel slišati, še manj pa, da bi to doživel. Zaradi izgube šihta se po moje ne bi ubil … tu je moglo biti nekaj večjih oz. hujših besed.
?ebula
26. 01. 2019 13.30
+2
V včerajšnjem dnevniku so razkrili, da je na kulturnem ministrstvu zaposlenih 150 ljudi. To je pravzaprav pravi in velik problem. Prepričan sem, da jih je več kot polovica, ki nimajo tam kaj početi. Ali se vam sanja koliko davkoplačevalskega denarja gre v nič. Sindikalist pa, ki je zagovarjal te svoje so"delavce", pa je dajal videz kot da je noč prej preživel ob vodki in marihuani.
Karantanija
26. 01. 2019 17.16
+6
disorderliness
27. 01. 2019 12.58
Čebula po pisanju izgleda, kot da boluje za kakšnim sindromom. Ne trdim, da je tako, izgleda pa le.
slovenskidelavec
26. 01. 2019 12.24
+11
Saj ni nobenega reda v Sloveniji, sem prijavil mobing in dobil opomin pred odpovedjo, ker sem z tem žalil. Vsa uprava podjetja pa stoji za tistim ki mobing izvaja. Poblaščenka, pa ni pol stvari raziskala, saj je plačana od podjetja, da nič ne najde in vdari po prijavitelju.
vedezevalka1
27. 01. 2019 18.05
To je glavni problem, ker so ljudje v preteklosti že dajali ovadbe cca 77, pa še nobena do danes ni bila rešena...???Zakaj, ker država ne deluje in po prstih jih dobijo zaposleni, vodilni pa se zamenjajo...
JApajaDAja
26. 01. 2019 12.18
+5
še malo , pa se bomo spraševali "sd-kaj je to ?"!
papi1
26. 01. 2019 11.29
+10
Kaj se gre ta vlada. Židan sploh ne ve kako se njegov kolega piše. Treba je nagggonit tele šalaabajzarčke!
Lado Lopati?
26. 01. 2019 11.19
-3
"kulturniki""" HAAHAHA, PRIDE ČLOVEK ,DA NAREDI RED ,DA JIH POSTAVI NA TLA ,PA GNOJI LENI-un OČALAR NA TEDNIKU,KRILIL IN MENCAL ,JA PRAVI KULTURNIK !! ANE tomićićka !! UPAM ,DA KLOVEN NEBO NASEDEL IN GA NE BO ODSTAVIL!!! OBŽALUJEM SMRT ŠOFERJA AMPAK VERJEMTE ,DA MINISTER NIII KRIV !!! NAJ POGLEDAJO V NJEGOVO ŽIVLJENJE IN TEŽAVE ,PA BOJO VIDELI !!!
vedezevalka1
27. 01. 2019 18.08
+1
Očitno nikoli nisi doživljal stiske zaradi mobinga, zaslužiš si z lopato po riti, ker žališ umrlega in njegovo družino!!!
dragan krstic
26. 01. 2019 11.04
+7
Janša je brez oklevanja odstranil 2 državna sekretarja: Drobniča ko je odrinil mikrofon ko mu je novinarka hotela zastaviti vprašanje ter Štrosa ko je v zvezi s penzijami odgovoril novinarju da se upokojenci naj ne bojijo zmanjšanja pokojnin ampak samo Matilde. Pri ta rdečih je seveda vse drugače. Pa še samomor uslužbenca sploh ne bi prišel v javnost če ne bi Bojan Požar na Požareportu poročal o tem.
srebrnibreg
26. 01. 2019 11.45
+3
Nick menjaš neumnost ti ostane. Pravzaprav skoraj vsak dan uporabljaš na desetine nickov kot tvoj bodičasti
Malinha
26. 01. 2019 16.08
+4
dragan je prišel jokcat na ta portal, ker je njegova jokarija noretv zaprla komentiranje. Bošček.
Zsolt
26. 01. 2019 10.34
+6
Ko je več tisoč slovenski družin, ki so jih tuje banke zasužnjile v TOKSIČNIH CHF KREDITIH potrebovalo SD-jevo pomoč za sprejem zakona o konverziji, sta bila pubec DEJAN in peb MATJAŽ na športnem dnevu. Ko pa je treba zaščititi SD-jvsko smetano MRAMOR/TEKAVČIČ/PRAŠIČEK/ŠKOBERNE/ TEŠ 6, ki se izživlja nad sodržavljani pa igrata neko sprevrženo moralo v zagovor barab. FANTA nekateri se vaju bodo spomnili po tem kar sta naredila, drugi pa zagotovo po tem kar nista.
Dobra
26. 01. 2019 10.27
+3
Vsi javni uslužbenci so kot nekdaj Židi, krivi za vse, za svoje napake in za tiste, ki z njimi brezobzirno gospodarijo. Najnižje rangirani, prijazni uslužbenec ne zasluži pietete, z njim pometajo, ko je živ in mrtev. Na vrhu pa je kolerik, ki lahko trpinči z razlogom. DeJANA učijo nastopov in mu pošiljajo naročena pisma podpore kot nekdaj bronastemu vladarju iz Velenja. Po Titu DeJAN.
wolfterier
26. 01. 2019 10.26
+5
Sem že mislil,da je Franci Kek sindikalista špilov .
Karantanija
26. 01. 2019 12.32
+2
veritas5
26. 01. 2019 10.11
+5
Glasbeniki za svoje delo uporabljajo glasbila, torej svoja lastna, dragocena delovna sredstva. Če je imel minister soglasje za delo pri prejšnjih inštitucijah, je vsekakor lahko pravažal svoja delovna sredstva iz ene lokacije na drugo lokacijo svojega delovnega mesta. To ni nikakršna napaka. Ali minister sploh pozna definicijo trpinčenja in ali jo tudi novinarji? Na podlagi novinarskih člankov in TV soočenj prav gotovo ne. Nekateri pišejo z namenom diskreditacije.
wolfterier
26. 01. 2019 10.28
+6
Bandelli je rekel,da minister lahko del,kar hoče.Kako,da je odletel,veritas5...
Pozitiven
26. 01. 2019 09.30
-1
To je njihov sindikalist, vidi se da ima probleme z alkoholom.
Karantanija
26. 01. 2019 09.07
+11
Problemi so očitno bili že prej. V katerih delovnih sredinah jih pa ni! ? Problemi so zato, da se jih rešuje, toda, ne na tak način, s tako trdo roko,kričanjem, žaljenjem, kot je to delal sedanji minister na tem ministrstvu in tudi na KGBL. Vodenje velikih skupin ljudi je umetnost, tega ne zna vsak. Obnašanje tega ministra pa vsekakor ni kulturno,je sto svetlobnih let od kakšne kulture. Če bo ostal, morda bo za nekaj časa bolje, toda, saj vemo - volk dako menja, svoje nravi nikoli!
Karantanija
26. 01. 2019 09.07
+1
wolfterier
26. 01. 2019 09.31
+1
Pisma podpore prihajajo.Ne mi rečt,pišejo jih trije Janšeti...
wolfterier
26. 01. 2019 10.29
+2
vedezevalka1
27. 01. 2019 18.11
Ne mešat JJ v vsak drek...pišejo mu tisti, ki imajo direktno korist od ministrstva in se bojijo, da se bo pipica zaprla...
korintos23
26. 01. 2019 08.59
+7
Novi minister se naj že vnaprej pripravi in sprijazni, da se na tem ministrstvu red delal ne bo, to so kulturniki, umetniki, oni živijo svoje življenje, čeprav imajo zajamčene plače.
Karantanija
26. 01. 2019 17.29
+1
Mogoče je kakšen umetnik, v glavnem pa niso. Oni delajo za umetnike, kulturo.
korintos23
26. 01. 2019 08.57
+3
A toti sindikalist na zgornji sliki ima tudi one prek katerim je pred par dnevi požar "gledališče" uničil?
wolfterier
26. 01. 2019 09.31
-2
Sem mislil,da so enga klošarja izpod mosta potegnil...
cirenij
26. 01. 2019 09.33
+0
Kulturniki,ki so izrekli podporo ministru imajo mogoče prav. Možno je, da vsa ta leta ni bilo možno naredit reda na tem ministrstvu. Ko pride nekdo, ki to hoče, je pa cel halo.Mogoče na drugačen način ampak vprašanje je, zakaj mu je prekipelo. Če se taki uprejo,vprašanje. če se ti ne utrga. POP TV objavite, kake so plače in zadolžitve teh "upornikov." Seveda lahko brez imen in priimkov. In kaj je minister od njih zahteval. Da bo obojestransko.
wolfterier
26. 01. 2019 10.30
+5
Red se ne začne pri kurirju in čistilki,a ne.
vedezevalka1
27. 01. 2019 18.13
Kateri kulturniki, a takšni kot je Kobal???
Teofil
26. 01. 2019 08.57
-4
Tale prašiček je že cela svinja
korintos23
26. 01. 2019 08.58
+9
korintos23
26. 01. 2019 08.51
+7
Najbolj pa boli poštenjake da je s službenim avtom par kilometrov na črno potegnil, zaradi tega bo vrag državo vzel! Samo poglejte kaj se dela z državno lastnino, koliko so je pokradli, koliko razprodali na črno sosedom, a to je pa bilo v redu?
Karantanija
26. 01. 2019 09.08
+4
wolfterier
26. 01. 2019 09.33
+5
Če se ne sme,se ne sme,enkrat,devetkrat ali večkrat 1
korintos23
26. 01. 2019 08.48
+14
Zakaj novinarji malo ne raziščejo kaj je pognalo v smrt tega nesrečnika, če to kar pišejo, potem je pa bil res z nečim drugim obremenjen. Zakaj se sodelavci z nekimi dokazi ne izjasnijo, mi ne moremo več z njim, konec je, zakaj je pa konec pa nič! A se je potem toti minister z vsemi zaposlenimi na ministrstvu pogovarjal in jih zaničeval in poniževal?