Slovenija

Upravno sodišče: prepoved Thompsonovega koncerta v Mariboru nezakonita

Ljubljana, 26. 06. 2019 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so pred dvema letoma v Mariboru prepovedali koncert hrvaškega pevca Marka Perkoviča Thompsona, je zdaj Upravno sodišče razsodilo, da je bila prepoved nezakonita. Organizator koncerta napoveduje, da bodo zdaj nastop kontroverznega glasbenika izvedli. Thompson je odločitev sodišča pozdravil. To pa pravi, da so s sodbo postopek znova vrnili na mariborsko upravno enoto.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prepoved koncerta nezakonita
    02:20
    Iz 24UR: Prepoved koncerta nezakonita
  • Iz 24UR ZVEČER: Toplak o odločitvi upravnega sodišča
    03:23
    Iz 24UR ZVEČER: Toplak o odločitvi upravnega sodišča
Na Thompsonovih koncertih ne manjka simbolike ustaštva in neonacizma.
Na Thompsonovih koncertih ne manjka simbolike ustaštva in neonacizma. FOTO: POP TV

20. maja 2017 bi moral v mariborski Festivalni dvorani Lent nastopiti hrvaški pevec Marko Perković Thompson. Koncert je bil razprodan, a se nikoli ni zgodil. Iz varnostnih razlogov. Mariborska policija je namreč par dni pred koncertom na Upravno enoto Maribor podala predlog za preklic dovoljenja za koncert. Ocenili so, da bi posledice, ki bi nastale, če bi se na prireditvi zgodila kazniva dejanja, bile bistveno večje od posledic, ki bodo nastale z odpovedjo prireditve. 

Organizator se je na umik dovoljenja za koncert pritožil na Upravno sodišče. To je zdaj razsodilo: prepoved razprodanega koncerta Marka Perkovića Thompsona v Mariboru meseca maja 2017 je bila po vseh točkah nezakonita. Odločitev sodišča je organizator Milan Trol sporočil na svojem Facebook profilu. Napovedal je tudi, da bo zdaj organiziral nov koncert, poroča Žurnal. Na komentar organizatorja še čakamo. 

Upravno sodišče: UE Maribor bo znova odločala o koncertu

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Upravno sodišče. Potrdili so, da je njihov zunanji oddelek v Mariboru na seji senata 11. junija ugodil tožbi organizatorja koncerta. S tem so, kot so poudarili, izdano prepoved odpravili in zadevo vrnili Upravni enoti Maribor v ponovni postopek. 

"Upravna enota v Mariboru bo v ponovnem postopku, upoštevajoč stališča odločila ali lahko organizator izvede koncert," so še zapisali na Upravnem sodišču. 

"Odločba je postala pravnomočna z dnem seje 11. 6. 2019," so še poudarili na Upravnem sodišču.

Thompson čestital organizatorju za vztrajnost

Odločitev Upravnega sodišča pa je pozdravil tudi Thompson, ki je na svoji Facebook strani zapisal nekaj podrobnosti iz odločbe. "Vsakdo ima pravico organizirati javne dogodke, prireditve in druga zbiranja, nihče nima pravice prepovedati zbiranje, razen če zakonodaja veleva drugače," je citiral ugotovitve sodišča. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je še zapisal, je sodišče ugotovilo, da je organizator naredil vse, kar zahteva zakon o javnem zbiranju ter da ni bilo nobenega utemeljenega razloga, da bi vnaprej sklepali, da bo pevec ali skupina obiskovalcev zagrešila kaznivo dejanje. 

Policija je takrat svoj predlog utemeljevala z informacijami, ki so jih pridobili, da so se koncerta nameravali udeležiti posamezniki iz okolij, kjer so bili koncerti istega glasbenika prepovedani oziroma da se bodo koncerta z namenom vsiljevanja in izvrševanja kaznivih ravnanj udeležili njegovi radikalni privrženci iz Hrvaške. 

Politične razprave o prepovedi

Sicer pa je razprodan koncert Thompsona v Mariboru sprožil tudi politično razpravo, med drugim je takratni predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims sklical nujno sejo, na kateri so razpravljali o razlogih za prepoved koncerta. Že ob napovedi dogodka pa so mnogi izrazili pomisleke, med drugim takratni župan Andrej Fištravec in predsednik DZ Milan Brglez

Tudi hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković je med obiskom v Gospiću potrdil, da je od hrvaške veleposlanice v Ljubljani Vesne Terzić zahteval, naj preveri, kaj se je zgodilo v Mariboru, in ugotovi razloge za prepoved Thompsonovega koncerta. 

Thompsonove koncerte so v preteklosti prepovedali v mestih v Švici, Avstriji in na Nizozemskem, saj tam pevca ocenjujejo za promotorja ustaštva in neonacizma. Njegov odvetnik pa je zanikal navedbe, da so Thompsonove koncerte prepovedali tudi v Nemčiji. Besedila njegovih pesmi poveličujejo hrvaški nacionalizem in ustaštvo. Predvsem je sporna njegova pesem "Jasenovac i Gradiška Stara" ter dejstvo, da se njegov največji hit začne z ustaškim pozdravom "Za dom spremni". 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (546)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sha6ow66
30. 06. 2019 13.15
+0
za dom spremni? kaj to pomeni?
Principat
27. 06. 2019 14.25
+0
glavno da se neki sekti ugodi prihod kontravezaša in istočasno prizadane velik del prebivalstva . koncerte so prejšnja leta prepovedali v Nemčiji, Avstriji, Nizozemski, Švedski, Švici,.a 2009 celo prepoved v EU za 3 leta ,, le komu mi solimo pamet in kdo nam soli pamet in nas začne na vse načine poniževat in celo plju ,, t ,, sekta pojdi na hrvaško in tam poslušaj in TUDI na hrvaškem v vsakem mestu ne more imeti nastopa
Andree
27. 06. 2019 17.02
-2
Ta nacionalist je dovoljen kjer so dovolj močni sektaš8 ala HDZ/SDS ter seveda cdu. V Nemčiji je prepovedan v delih kjer vlada SPD ali pa zeleni. Tam kjer pa vlada cdu/csu pa ta provokator lahko nastopa. Tako se je sam pohvalil
Sava Sava
27. 06. 2019 14.19
-5
V hrvaškem (ne nemškem!) ustaškem koncentr. taborišču Jasenovac (1941-1945), ki ga v svojem hitu dobrohotno in ponosno omenja rodoljubni Thompson, je bilo ubitih nekaj sto Slovencev in celo osem slovenskih katoliških duhovnikov. Ki nikoli ne bodo ne blaženi in ne svetniki. Med drugim v svoji pesmi »Jasenovac i Gradiška Stara« omenja tudi ustaškega junaka Maksa Luburića (1913-1969), ki je lastnoročno (po lastnih izjavah) s hladnim orožjem pobil na stotine zapornikov v tem taborišču in drugod po lepi naši. Ubili so ga v Španiji leta 1969 (20.4. – na Hitlerjev rojstni dan!) v atentatu in to kar brez pravičnega demokratskega sojenja. To krivico je možno vsaj moralno popraviti z obiskom tega koncerta. In morda bi kak slovenski škof prišel blagoslovit koncert. Sorodniki pobitih niso dobrodošli! Za plačilo vstopnine so zaželeni forinti.
ivanveliki
28. 06. 2019 08.01
+1
cirenij
27. 06. 2019 13.35
+5
Žalostno slovensko sodstvo. Nekdo se naj spomni, pa hitlerju postavi spomenik, pa bo zakonito.
ivanveliki
27. 06. 2019 13.46
-11
Kaj pa imata Thompson in Hitler skupnega,ti zlo antihrvaško.
nightifly
27. 06. 2019 15.10
+2
jovanmali ,,,,, ti zlo hrvasko , ,,,,, ste kdaj bral kaj o temu tomsonu in koga povelicuje ? Ravno to sem prej pisal spodaj . Pa se to ,tudi v Sloveniji zivi kar nekaj croatov ,ki so peto kolo ,peta kolona ,kakor hocete , in samo cakajo kdaj bo Slovenija izdahnila ,da se jo polastijo -te . Nic ne bo , jovanmali , Slovencio smo dobrohotni ,ne pa zajci . Mislim,da bi vito ze lahko vedeli - vsaj od brizinskih spomenikov naprej ---aja , croatov takrat se ni bilo na teh koncih , ker so se iz obrobja Poljske preselili na obmocje Slavonije veliko kasneje . Tudi zato crvati nimajo kaj stegovati kremplje naokoli .
Tone781
27. 06. 2019 13.34
+5
A zdej lahko pa vsak ustaš pri nas provocira ljudi. Naj pride in naj ga pravi Mariborčani primerno pozdravijo.
jps28
27. 06. 2019 13.28
+8
Ustavno sodišče, sds lutkice. Jaz bi to ukinil.
Mariborrrrrrrrr
27. 06. 2019 13.23
+9
Naj bo doli kmet Hrvaški
korintos23
27. 06. 2019 13.13
+8
Moraš pa biti res dol pretočeni ustas da lahko njegovo muziko poslušaš in jo obožavaš!
JohannDoe
27. 06. 2019 13.48
+1
Niti ne. Zna zaigrati na dušo. Vprašanje samo komu.
nightifly
27. 06. 2019 13.05
+16
Torej je neko sodisce v Sloveniji dalo klofuto Svicarski konfederaciji ,ker je prepovedala koncert temu apologetu nacizma in obozevalcu Hitlerja , ki je hotel izbrisati slovenski narod . Svicarji so njegov koncert brezkompromisno ,brez pompa enostavno prepovedali in to osebo pospremili iz Svice na mejo in mu zazeleli lepo pot v Croatio . Tu ne gre vec za leve ,desne , take in drugacne ,tu gre za promoviranje cistega nacizma . Se spomnite Galliana in njegovih nepremisljenih besed ? Kako je reagiral svet ?Tako ,da so ga odrezali ,pa tudi ,ce je vrhunski kreator . Ponavljam , ne levo ne desno ni problem ,problem so ekstremi in vse vrste homofobije .Da je ta thomson placanec in dobitnik sredstev za svoje delovanje iz crnih fondov vlade Croatie je znano in jasno . Jasno je tudi ,da je ZAL Croaska drzava nedemokraticna tvorba in po moje ne zasluzi clanstva v UE ,niti ,da je meritativen partner in sosed R Slovenije . Slovenci morajo to imeti vedno v mislih ,ce hocejo ohranit na dolgi rok komaj pridobljeno drzavnost . Skrb in naloga vladajoce garniture R Slovenije je samo ena -brezkompromisno in brez popustov ,odpustkov in odlogov skrbeti za popolno suverenost drzave Slovenije ---ker se edino tako lahko skrbi za vse drzavljane te drzave ,ki si zasluzijo ,rekel bi skoraj suzenjski status vseh politikov napram drzavljanom . Vsi ,ki so kakorkoli povezani z delom v drzavni upravi bimorali biti resnicno sluzabniki naroda ,ne pa nasilni nadutezi ,ki se imajo za nekaj vecvrende . Tudi v tej luci morajo koncert tega naceka popolnoma prepovedati . Koncentr. taborisca so se vedno svez in bolec spomin v zavesti Slovencev ,da ne govorim o Zidih .In permisa za koncert bi bila enostavno boleca klofuta za Slovenijo . Zakaj so ta kncert prepovedali v Pulju ?
nightifly
27. 06. 2019 13.06
+6
Samo popravek iz prve vrste -----sodisce v Slo BI dalo klofuto Svici ,ce bi dovolilo koncert .......
korintos23
27. 06. 2019 13.11
+7
V Rijeki in Pulju ga ne upa imeti ker tam živi malo več enega drugega naroda.
korintos23
27. 06. 2019 13.15
+5
Night, saj niso v Sloveniji vsi za Thompsona, tudi v drugi sv. vojni so se družili samo eni, ustasi in domobranci! Vedno se najde plevel celo med najboljšim semenom. Imate jih vi v prvi Švici kar nekaj, samo tam ni sodnikov podpornikov SDS!
nightifly
27. 06. 2019 13.29
+4
korintos ,,,,, vem,vem , prijatelj , vem dobro ,da je vecina ljudi zelo zavedna etc etc .Toda ves cesa se bojim ? Ko en clovek ,pa naj bo sodnik ,politik ,predsednik ,kdorkoli izrabi oblast za necedne posle . Ena napacna odlocite v lahko pripelje do nepredvidenih posledic . Tak je bil za tudi podpis Slovenije ,v dobri veri seveda , ko je Croate pustila v Evropo . To lahko naredis samo z vzajemno pogodbo , overovljeno iin podpisano vsaj s treh strani . Slovenci smo zal resnicno se vedno zelo zelo naivni ko gre za velike stvari , lomimo pa sebi jajca za drobnarije in sosedovo kravo ,kozo ,traktor in tako naprej . Glej ,mene Croati ne zanimajo , do njih ne cutim nic . Zato pa me se vedno zanima Slovenija ,ker imam tudi slovensko kri , in se vecinoma pocutim Slovenec . Torej imam Slovenijo rad in mi ni vseeno . Zato pa postenem resnicno ´´bestialen´´ ko vidim -ali ljudi ,ali politike ustrezljive in s hlacami dol napram tem sosedom , torej na polno ustrezljive . Korintos , v cem , v kateri stvari so oni ustrezljivi in prijatelski do sosedov Slovencev ?
cirenij
27. 06. 2019 13.37
+1
Andree
27. 06. 2019 16.39
+2
Perković in Škoro( bratranca) imasta največ častilcev v Dalmaciji, Hercegovini in Zagrebu. Torej tam kjer prevladujejo Hercegovci in HDZ sekta. Slavonija ga ne mara prav tako,ga ne marajo Zagorci
Ivo Vodovnik
27. 06. 2019 12.14
+16
Tudi jaz mislim, da je to sodnico potrebno malo izprašati na kateri strani je ali na naši ali pa ustaški.
korintos23
27. 06. 2019 13.17
+6
HDZ in SDS so sorodni stranki, že dolgo sodelujeta.
DEEP
27. 06. 2019 13.18
-2
A kateri je to naši?drugo bradaš ti je očitno ušeč a te ti isti niso 90.povprašili!Ustaši te niso ,sigurno ,napadli!!
cirenij
27. 06. 2019 13.38
+4
DUPIN, napiši v slovenščini, da te bomo razumeli.
Nabru3
27. 06. 2019 12.04
+21
Super! Zdaj najdemo še četnike, domobrance, SSovce in jih vse povabimo, da lahko pri nas prirejajo koncerte. Zmagovalce 2. svetovne vojne. Naslednje leto Pliberška komemoracija ustašev pri nas! Pa kdo je tu nor?
JohannDoe
27. 06. 2019 12.54
+1
Dobro... vsi o nekih komunistih pa domobrancih pa fašistih... a res vsi spregledate osnovo, da gre za agitatorja in animatorja konkurenčne (bi podčrtal, če bi se dalo) in ne vedno prijateljske države in sosedove nacionalne ideje? Hrvaške domoljubne koračnice... s šahovnicami... sredi Slovenije...? A je kdo kadil kaj močnega tlele?
JohannDoe
27. 06. 2019 12.57
+0
Pri domoljubnih veselicah s šahovnicami in kokardami po Sloveniji razumem edino politike. Ti se tepejo za svoje volilne vrtičke pri raznih diasporah.
CIGU MIGU
27. 06. 2019 12.03
+15
ta thomson je kopija leljaka,le da nista kaj v sorodu,razen da sta oba od dol
andisej1
27. 06. 2019 11.09
+24
večkrat je imel prepoved koncertov HR NEMČIJA mi pa z veseljem bi tega hrvaškega domoljuba sprejeli LOLEKI
Andree
27. 06. 2019 12.33
+5
Merkelica ga je dovolila. NO saj SDS/HDZ/ cdu/csu so iste smeti
stajerc50
27. 06. 2019 10.57
+16
Povabite ga na dobrodelni koncert, pa da vidimo kaj bo reko model...pomojem se boste rešli vseh težav povezanim z njegovim prihodom in afera bo obmolknila...ker ga ziher nebo, bo reko da ne more zaradi zdravstvenih težav,, ne digne se mu za đabe,, :))))
JohannDoe
27. 06. 2019 10.51
+6
Največji strup za domoljubje, kjer ga ni, je nadomestiti praznino z domoljubjem in ideologijo sosednjega naroda. Pobudniki in podporniki ilirskega gibanja na Slovenskem v preteklosti so nedvomno občutili toplino v svojih praznih in ledenih srcih, ko jih je ogrelo hrvaško domoljubje in ideja imenovana Ilirizem. Ampak po kriterijih marsikoga marsikje bi bili samo navadni izdajalci, ki so manjko lastnega domoljubja zamenjali za obilje sosedovega.
JohannDoe
27. 06. 2019 10.53
+8
... manjko lastne samozavesti za obilje sosedove.
M_teorija
27. 06. 2019 10.31
+7
Kdo drug kot Trol, bi se kej tacga spomnu!?
M_teorija
27. 06. 2019 10.29
+8
Lahko nastopi, ampak le v duetu z Boro Đorđevičem. Do takrat pa se pritoževat, do onemoglosti!?
zana68
27. 06. 2019 10.16
+4
Kaj pa Ceca - morilčeva žena? Pa Bora - četnik? In Balašević, ki pravi, da smo podalpski konjušari? Vsi ti so dobrodošli! Sami bedaki ste. Slabo mi je, ko berem vaše komentarje. Thompson je domoljub. Mi Slovenci pa domoljubja ne poznamo, ker smo to državo dobili prelahko. Hrvati so se zanjo mnogo bolj borili. Mi Slovenci pa se vsi sovražimo med samo, kaj šele, da bi imeli domovino radi. Če se komu kaj zgodi mu privoščimo. Ne poznamo ničesar drugega kot nevoščljivost, sovraštvo,...... Že 3 x sem bila na Thompsonovem koncertu. Jutri 28.06.2019 greva z možem v Oporovec Hrvaška. Vedno dobrodošla, nobenih izgredov, dobro vzdušje. Tega pri nas ne bomo doživeli.
JohannDoe
27. 06. 2019 10.33
+16
Za one bolj počasne dejmo še enkrat. Treba je it počasi, očitno. Ceca poje o epskih podvigih z neznanci v vecejih po diskotekah, Perkovič poje o tem, kako bo tudi njegov sin nosil dedovo ustaško uniformo in kako jih nihče ne bo premagal. Ne včeraj ali med vojno, to počne še danes. Predvsem to počne. Še vedno pa, draga Žana, nimam pametnega odgovora na vprašanje iz kakega bizarnega razloga bi morali v Sloveniji razumeti ali podpirati ogrevanje vaših domoljubnih čustev in bojevitosti pod našo streho. Ste dobrodošli gostje, ampak ste gostje v Sloveniji in ne doma.
JohannDoe
27. 06. 2019 10.36
+8
Rešitev vseh morebitnih anomalij vaših bratskih diaspor, ki se jim je uspelo privleči v lokalne pore odločanja, pa je treba iskati v smeri njihove odprave. In ne tem, da še vam dovolimo onečediti "svoj" del zelenice na vrtu.
andisej1
27. 06. 2019 11.06
+1
CIGU MIGU
27. 06. 2019 12.04
+4
abmam
27. 06. 2019 12.36
+1
Zana 68, najprej se informiraj kdo je kaj rekel, da ne boš širila lažnih novic. Balašević tega nikoli ni rekel, ampak Bora Đorđević!!!!!
korintos23
27. 06. 2019 13.13
+2
Kot Hrvatici se tudi spodobi da greš na Thompsonov koncert.
Mladen sir
27. 06. 2019 10.11
-8
Lahko ima koncerte kjer želi če pa Maribor tako smešen da zavrača koncert pa si naj bo Maribor v izgubi,Nič ne bo narobe.Še brat je imel svetinjo njegova pesma...
pingvinislo5
27. 06. 2019 09.48
+18
jst sploh ne vem kdo je to. tut ostalih jugo pjevačev ne poznam in življenje je tako lepše.