Slovenija

Upravno sodišče ugodilo Horvathovi tožbi KPK glede nezdružljivosti funkcij

Lendava, 12. 07. 2022 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanec državnega zbora in član Sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava Ferenc Horvath je sporočil, da je upravno sodišče ugodilo njegovi tožbi ter odpravilo ugotovitve KPK o njegovi nezdružljivosti funkcij. Gre namreč za zastopanje interesov madžarske narodne skupnosti, ki je tudi po ustavi neposredno zastopana v obeh državnih organih. Upravno sodišče je tako ugotovilo, da je KPK kršila ustavne pravice in pravice postopkov. Horvath je na novinarski konferenci v Lendavi dejal, da pričakuje javno opravičilo, prav tako pa želi, da predsednik KPK razmisli o odstopu. KPK je medtem napovedala, da bo na sodbo glede Horvathove nezdružljivosti funkcij vložila revizijo.

Poslanec državnega zbora in član Sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava (MSNSOL) Ferenc Horvath je sporočil, da je prejel sodbo Upravnega sodišča Republike Slovenije v upravnem sporu, ki ga je sprožil zaradi integritete in preprečevanja, o tožbi zoper ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) glede nezdružljivosti funkcij. Upravno sodišče je razsodilo, da se tožbi Horvatha ugodi, istočasno pa se s tem odpravijo tudi ugotovitve KPK o nezdružljivosti funkcij.

Med drugim je sodišče ugotovilo tudi, da ni sporno, da Ferenc Horvath opravlja funkcijo poslanca državnega zbora in tudi funkcijo člana Sveta MSNSOL. Skozi obe funkciji namreč zastopa interese madžarske narodne skupnosti, ki je po slovenski ustavi neposredno zastopana v predstavniških organih lokalne samouprave in v državnem zboru. Tako po mnenju sodišča ne gre za nezdružljivost funkcij in tudi ne za nasprotja interesov.

Ob tem je sodišče sporočilo tudi, da KPK tudi v svojih ugotovitvah o nezdružljivosti funkcij ni pojasnila, kakšna nasprotja interesov obstajajo v konkretnem primeru. "Pri dejanskem nasprotju interesov gre namreč za neposreden vpliv zasebnega interesa na izvrševanje javne funkcije, kar lahko pripelje k dajanju neupravičene koristi s posameznikom povezani osebi ob neenakopravnem obravnavanju drugih, česar pa KPK ni ugotavljala in ne ugotovila," so zapisali.

Sodišče še meni, da KPK pri ugotavljanju nezdružljivosti funkcij ni interpretirala določil Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ustavno skladno: "Pri razlagi zakona namreč ni mogoče izhajati iz predpostavke, da je zakonodajalec pri sprejemu določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije imel namen predstavnika narodne skupnosti postaviti v položaj, ki je manj ugoden od tistega, ki ga priznava Ustava RS."

S tem je upravno sodišče odločilo, da je KPK že v postopku objave ugotovitve glede nezdružljivosti funkcij Ferenca Horvatha kršila pravila postopkov Zakona o upravnem postopku in Zakona o upravnem sporu. "Zaradi tega so njene sprejete in objavljene ugotovitve nezakonite in jih je treba odpraviti," so odločili.

Horvath od KPK in od njenega predsednika pričakuje, da prevzameta odgovornost

Odvetnik Branimir Šijanec, ki zastopa poslanca Horvatha, medtem meni, da sodba pomeni precedenčni primer oziroma izhodišče za vse podobne postopke in odločitve na tem področju v prihodnosti. Poslanec upa, da bo odločitev sodišča vplivala tudi na sodbe glede nezdružljivosti njegovih funkcij poslanca in zastopnika Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.

"Sodišče očita KPK marsikatero zadevo, tudi kršenje ustavnih pravic, tudi da določeni upravni postopki niso bili pravilno izpeljani. V obdobju, ko je trajal ta postopek, je bilo name naslovljenih veliko kritik, žaljivk, bil sem velikokrat obdolžen nekega koruptivnega dejanja in podobno," je danes opozoril Horvath.

Pritožba zoper sodbo ni dovoljena, poslanec pa od KPK in od njenega predsednika pričakuje, da prevzameta odgovornost ter da se ponovno preučijo dejanja, "pri katerih niso spoštovali določil ustave, pri katerih so posegli v ustavne pravice avtohtonih narodnih skupnosti v Sloveniji in škodili ugledu KPK ter pravne države". Ob tem še pravi, da bi predsednik KPK moral razmisliti tudi o svojem odstopu.

Kot je še pojasnil, je upravno sodišče 3. junija v upravnem sporu, ki ga je sprožil zoper Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), tudi razsodilo, da se ugotovitve KPK glede nezdružljivosti funkcij odpravijo. Tožena stranka mora tožeči stranki v 15 dneh od vročitve te sodbe povrniti tudi stroške upravnega spora.

KPK bo na sodbo glede Horvathove nezdružljivosti funkcij vložila revizijo

Komisija bo na sodbo upravnega sodišča glede nezdružljivosti funkcij Ferenca Horvatha vložila revizijo, ker je "področje nezdružljivosti funkcij izrednega pomena tako s postopkovnega kot vsebinskega vidika ter ga jemljemo zelo resno in ker v vsebinsko podobni zadevi še poteka postopek pred ustavnim in vrhovnim sodiščem".

Komisija za preprečevanje korupcije
Komisija za preprečevanje korupcije FOTO: Bobo

Glede spremembe zakona pa so pojasnili, da so vladi maja 2021 že predlagali poenotenje ureditve nezdružljivosti funkcij, a niso prejeli odziva. Če bo treba bodo kasneje predlagali tudi spremembo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, so sporočili s KPK.

V odzivu za STA so zapisali, da je komisija od uveljavitve omenjenega zakona leta 2010 dvigovala standarde svojih postopkov in stremela k profesionalizaciji svojega dela. Prvi člen zakona komisiji nalaga, da skrbi za krepitev pravne države. "V okviru vsega tega smo vedno upoštevali mnenja sodišč in sledili njihovim ugotovitvam," so zapisali.

Na komisiji so ob tem dejali, da bodo izpolnili "vse obveznosti, ki so zapisane v izreku sodbe, v katerem pa ni zahteve po opravičilu". Spomnili so, da kadar je izrek sodbe zahteval opravičilo, so se tudi opravičili, s čimer so se navezali na želje, ki jih je ob odločitvi sodišča izrekel Horvath.

Glede odstopa predsednika KPK pa so pojasnili, da "odločitve o določeni zadevi ne sprejme zgolj predsednik komisije. Postopek pred komisijo je dvodelen: najprej strokovna služba profesionalno, zakonito in strokovno preuči zadevo in v zvezi z njo pripravi gradivo, nato pa o njej na podlagi istih vrednot odloča še senat v sestavi treh članov".

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dober-man
12. 07. 2022 21.13
+1
kpk pritozite... se dalje. na tem sodišču se se držijo janšisti!
borjac
12. 07. 2022 20.28
+3
Horvatu pomaga Orban in njegov prijatelj Janša, kot odškodnino bo ta Orbanov Poslanec v Slovenskem parlamentu zahteval Prekmurje, petokolonaše kot je ta Orbanov Horvat, je potrebno izpuliti in vreči v smeti že pri koreninah.
tona Iteb
12. 07. 2022 20.00
+1
A je to odločilo komunistično sodišče????????🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
bergman
12. 07. 2022 19.36
+2
Vsekakor bi se vprašal, če upravno sodišče opravlja svoje delo tako kot je treba ker je bilo že veliko kritik na delo US v primerih ko je bilo popolnoma jasno, pa so se ravno na tem sodišču drugače odločili!! Drugo kot drugo je pa to, da so na KPK in na US pravniki , odvetniki, sodniki, ki delujejo v nasprotju med seboj in zakoni!!!
Franci123
12. 07. 2022 18.50
+1
Ni čudno da je Slovenija leglo korupcije če protikorupcijska komisija ne zna opravljat svojega dela. Vsem pajacom trgat od plače.
mackon08
12. 07. 2022 19.24
+4
Franci123 kaj pa če upravn osidišče ne zna svojega dela opravljati na to pa nisi pomislil?
proofreader
12. 07. 2022 18.42
-2
To je tisti KPK, ki ne najde Veselovega soglasja?
osancta simplicitas
12. 07. 2022 18.20
+7
Šew funkcijo Orbanista mu dajte!
Spužva
12. 07. 2022 17.24
+0
A ta novica ni za naslovnico? 😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😆😁😁😁
osancta simplicitas
12. 07. 2022 18.21
+3
Spužva
12. 07. 2022 17.23
-1
Izhaja iz tega, da je KPK podobno narobe odločal tudi v primeru honorarnega dela šefa računskega sodišca Vesela?????? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Vap0
12. 07. 2022 17.16
+3
In kaj se zdaj tu usaja?!? Saj je dobil upravni spor, dobil bo povrnjene stroške in to je to? Kaj se zdaj tu repenči?!? Potem je še najbolje, da KPK sploh ne dela ničesar, ker potem se ne bo nihče repenčil. ŽE tako ali tako je tale KPK en navaden papirnati tiger...
Franci123
12. 07. 2022 18.37
-3
Kpk se mora opraviči za širjenje slabega glasu. Tako bi moralo vedno biti ko se nekoga po krivem obtoži. Če pa na Kpk niso sposobni opravljat svojega dela pa naj grejo za trak.
Vap0
13. 07. 2022 08.19
Franci, ne seri. Tale prekmurec tu se zdaj usaja, da bi moral predsednik KPK odstopiti, pa ne vem kaj še, zato, ker je Upravno sodišče pritrdilo tožniku. Ta res ni gladek.
Nimasmisla
12. 07. 2022 17.07
+4
In zakaj samo on
Vap0
12. 07. 2022 17.17
+1