Slovenija

Bržan po odločitvi upravnega sodišča: Končno lahko začnemo nemoteno delati

Koper, 07. 02. 2019 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
98

Upravno sodišče je zavrnilo pritožbo Borisa Popoviča na izid županskih volitev v Kopru. Sodišče je sicer ugotovilo nekaj kršitev pri izvedbi volitev, a te naj ne bi vplivale na izid volitev. Bržan je dejal, da je pričakoval takšno odločitev in izrazil zadovoljstvo, da lahko začnejo na občini nemoteno delati.

Popovič je v drugem krogu županskih volitev 2. decembra lani tesno izgubil proti Alešu Bržanu.
Popovič je v drugem krogu županskih volitev 2. decembra lani tesno izgubil proti Alešu Bržanu. FOTO: Aljoša Kravanja

Upravno sodišče je zavrnilo pritožbo nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, je sporočil Popovičev pooblaščenec Franci Matoz. Sodišče je sicer ugotovilo, da so kršitve pri izvedbi volitev bile, vendar pa da niso uspeli v zadostni meri dokazati, da so kršitve vplivale na izid volitev, je navedel Matoz. "Sodbo bomo še podrobno preučili, nakar bo s strani Popoviča sprejeta nadaljnja odločitev," je še napovedal Matoz.

Upravno sodišče je kar 28 strani dolgo sodbo objavilo na svoji spletni strani. V sklepnem delu je zapisalo, da pritožnikova pritožba ni utemeljena in jo je zato zavrnilo. Odločitev je sodišče sprejelo brez glavne obravnave, čeprav jo je Popovič predlagal. O pritožbi so odločili predsednica sodnega senata Mira Dobravec Jalen in člana Lea Chiabai in Andrej Orel.

"Odločitev namreč temelji na dokazih, ki so bili že izvedeni v postopku izdaje odločbe občinske volilne komisije (OVK) in izpodbijane odločbe občinskega sveta, v pritožbi niso navedena nova dejstva in dokazi, ki bi lahko vplivali na odločitev, pravna stališča, na katera se sklicuje pritožnik, pa ne pomenijo dejstev, ki se dokazujejo v sodnem postopku," so zapisali v sodbi.

Bržan: Končno lahko začnemo nemoteno delati

Za koprskega župana Aleša Bržana je zavrnitev pritožbe Borisa Popoviča na upravnem sodišču pričakovana. Veseli ga tudi, da je to zdaj za njimi in da lahko začnejo nemoteno in neobremenjeno izvajati razvojni program in razvojni načrt občine. Dodal je, da je nujno sprejeti proračun, da lahko začnejo nemoteno delati. Zadolžitve občine ne izključujejo.

Pritožbo na upravno sodišče je bivši župan in Bržanov protikandidat na zadnjih lokalnih volitvah Popovič vložil zoper sklep koprskega občinskega sveta z 21. decembra lani, s katerim je bilo ugotovljeno, da lahko Aleš Bržan začne izvrševati funkcijo župana Mestne občine Koper. Upravno sodišče je potrdilo, da je Bržan županske volitve dobil s 17 glasovi prednosti pred Popovičem. Pritožba na sodbo upravnega sodišča ni mogoča, lahko pa Popovič pravico išče še na ustavnem sodišču.

Kot je Bržan povedal v današnji izjavi za medije, je pričakoval, da bo sodišče "potrdilo jasno izraženo voljo ljudstva in zavrnilo povsem nepotrebno pritožbo poraženega tekmeca".

"Ekipa, ki je bila zaenkrat na čakanju, je že pripravljena, občinski proračun je v veliki meri tudi pripravljen in čas je, da začnemo svoj program izvajati," je poudaril Bržan. Dodal je, da je dela veliko, izzivov tudi ne bo manjkalo, "ampak nenazadnje smo tukaj zato, da izboljšamo kakovost bivanja v občini, razumno razvijamo tako mesto kot podeželje in da skupaj skrbimo za dobro prihodnost naše lokalne skupnosti".

Samega sodnega postopka ni posebej komentiral, saj da mu ni posvečal prevelike pozornosti. "Zame so se volitve zaključile že decembra," je dejal.

Kaj je sodišče ugotovilo glede kršitev?

Pritožbo je Popovič vložil zoper sklep koprskega občinskega sveta z 21. decembra lani, s katerim je bilo ugotovljeno, da lahko Bržan začne izvrševati funkcijo župana Mestne občine Koper. V pritožbi je Popovič navajal predvsem kršitve volilnega molka, nepravilnosti pri glasovanju na domu in ugovor, da je OVK prekoračila svoja pooblastila. Ob tem je zahteval ponovno štetje glasov.

Kot je v sodbi še zapisalo sodišče, pri odločitvi občinske volilne komisije glede neveljavnih glasovnic ni bilo nič narobe, ponovnega štetja glasov zakon niti ne predvideva.

Sodišče se strinja, da je bila enemu volivcu – invalidu na volišču za predčasno glasovanje kršena ustavna pravica, vendar to po mnenju sodnikov ni bistveno vplivalo na končni izid.

Pri izvedbi glasovanja na domu pa sodišče ni ugotovilo nikakršnih kršitev.

Popovič je v drugem krogu županskih volitev 2. decembra lani tesno izgubil proti Bržanu. Zaradi razlike vsega nekaj glasov in domnevnih nepravilnosti je dolgoletni koprski župan podal ugovor na občinsko volilno komisijo, ki pa je ugovor zavrnila, tako da je tudi po uradnih izidih volitev župan ostal Bržan. Popovič se je nato pritožil še na koprski občinski svet, ki pa je njegovo pritožbo na ustanovni seji 21. decembra zavrnil in tedaj za župana potrdil Bržana.

Bržan nadaljuje z delom

Glede letošnjega proračuna je Bržan priznal, da je povolilen, kar pomeni, da je pas malo zategnjen. Ob tem pa je zagotovil, da bodo naredili vse, da ne bodo okrnili socialnih transferjev ter aktivnosti različnih organizacij in društev. Napovedal je, da bodo začeli sredi leta nastavljati proračun za naslednje leto oziroma dvoletje, ki pa bo participativno naravnan. Po njegovih standardih trenutni proračun še ni participativen, "je pa precej bolj vezan na izmenjavo informacij, kot je bil v preteklih letih".

Ob tem je izpostavil, da so že in bodo še imeli sestanke s predstavniki krajevnih skupnosti "tako, da se bodo izvajali tisti projekti, ki so prioritetni posameznim področjem oziroma območjem".

Glede morebitnega zadolževanja za uresničitev ključnih želja in ciljev, ki so si jih zadali v programu, je Bržan pojasnil, da "o končnih številkah ne moremo govoriti". Prihodkovni del se po Bržanovih besedah giblje okoli 60 milijonov evrov. "Kar se tiče odhodkov, financ in samih finančnih tokov, pa je veliko projektov preloženih z lanskega na letošnje leto. To nas bo precej bremenilo," je izpostavil župan. Dodal je, da zadolžitve ne izključujejo, ampak morajo najprej dokončno oblikovati proračun in potem videti če in v kakšnem obsegu.

V ponedeljek je Bržan za podžupanjo imenoval občinsko svetnico iz vrst Liste Aleša Bržana, Jasno Softić, ki funkcijo zaradi začasnega financiranja opravlja nepoklicno. Funkcijo bo s polnim delovnim časom prevzela predvidoma s prvim marcem, je izjavil. V ponedeljek pa bo predvidoma znano tudi, kdo bodo drugi podžupani, je še napovedal.

Na vprašanje o podžupanu iz vrst italijanske narodne skupnosti je izjavil, da je že imel precej razgovorov in da bi rad sprejel odločitev, ki je najboljša za ta del lokalne skupnosti. "Mislim, da moramo odgovorno sprejeti odločitve in izbrati tistega podžupana, ki bo uspel najboljše združevati ljudi znotraj italijanske narodne skupnosti in peljati projekte naprej tako, da se pravo veljavo da tudi tej skupnosti."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maxx365
07. 02. 2019 21.53
-1
Ja nič Popo, zdaj bo pa treba pravo službo najt, kjer je treba delat. Mogoče te bo pa dvojni Gašper v službo vzel, za meglo mešat bosta dobra.
uporabnik123x
07. 02. 2019 19.28
-12
Mislim, da se je Bržan zmotil ali pa so novinarji narobe zapisali. Mislil je reči: Končno lahko začnemo nemoteno KRAST! da lahko nafilamo žepe stricem in tetam, ki kontrolirajo to lutko od novega župana.
vinogradnik33
07. 02. 2019 17.09
+23
Popovičev čas se je iztekel in s tem se bo moral sprijazniti in sprejeti vse kar bo temu sledilo !
glava2
07. 02. 2019 16.53
+1
strici in tete iz ozadja imajo končno prosto pot...
nominator13
07. 02. 2019 16.52
+14
Popovič pejd zej k Matozu v službo če te vzame.glede na to koliko je izcuzal iz tebe bi te moral.
velikauharica
07. 02. 2019 19.32
+4
Ni od njega ampak od občine, se pravi od NAS! Kaj si ti nor, kje pa ima Popo toliko denarja da bo Matiju Armanija plačal?
slovenc59
07. 02. 2019 16.50
+8
Ni kej ! Se bo pritoževal do naslednjih volitev !
CIGU MIGU
07. 02. 2019 16.07
+12
popsi in kaj poreče montenegro kompanija,ker obljube bo potrebno izpolniti,sicer te pa čakajo še vse revizije,le teh pa se bo potrebno kar bati
Spark
07. 02. 2019 14.20
+26
Popo,popušil..sedaj si na Bržanovem čevlju,samo ne se sekirat za tabo gre tudi matos..
kladu
07. 02. 2019 15.39
+9
ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha P O P U Š I L V P O L N O !!!! HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA H ima boga....
brabusednet
07. 02. 2019 14.17
+2
Pa bomo videli,kdo je boljši župan.Da ne bo mnogo slabše,kot v Mariboru,ko je levičar Fištravec zavladal.Samo na Kitajsko je hodu rdečo zvezdo občudovat in občini stroške delal.
Amasakul
07. 02. 2019 12.49
+36
POHVALA BRŽANU ZA IZREČENE BESEDE !
Uporabnik1046796
07. 02. 2019 12.36
+39
Mater si dolgocajt Popovic!! Itak ti nic ne fali! Pozdravi raje svoj EGO!!!
Transformerji
07. 02. 2019 12.31
+26
Ne se sekirat Popovič, saj boš dobil dobro službo. Samo z Mišićem postanita dobra prijatelja - vse v stilu slovenske politike!
Absurdistan
07. 02. 2019 12.06
+44
Korito je mamljivo...
grunger81
07. 02. 2019 11.58
+56
Kaj ta Popo se še kar ni sprijaznil, džizus...
CIGU MIGU
07. 02. 2019 16.14
+10
zdaj bo res lahko pomival korito v svojih lokalih ,le će bojo koprćani sploh tam zahajali
Anticripstoned
07. 02. 2019 11.56
-69
Pope moj ne daj se. Ti si najboljši, Boris bori se do konca župan moj...Mi bomo vedno s tabo...gremo na evropsko sodišče
Marticka
07. 02. 2019 12.28
+42
Naj gre na evropsko sodišče z tvojim in njegovim denarjem.. 😂😂😂😂
Anticripstoned
07. 02. 2019 12.45
-45
in tvojim našim. Pope župan moj je bil oškodovan...ukradli so mu glasove. Tisti ki so ga oškodovali so bili izvoljeni od takih kot si ti...zato smo tam kjer smo...mi gremo po resnico na evropsko sodiče po resnico. na tvoj stroškr
Marticka
07. 02. 2019 19.02
+5
Pa kj je vaš popo vas financiral mesečno da ga tko ljubite?? Zgleda da ja.. Sem p ponosno vesel da so ga taki kot jaz po domače rečeno sjebali.. Ti pa kr tvojega miskota(popota) na hrbet pa kr v Haag z njim.. Preskočite evropsko sodišče.. Vam bo bolje.. Pa lep pozdrav iz Kopra.. 😂😂😂
bekson74
07. 02. 2019 11.53
+56
ta tud ne razume kadaj je dost...
felix58
07. 02. 2019 11.53
+23
Halo Mujo, skoraj bodo nove volitve, torej čez štiri leta, kaj zdaj mešaš d.
01xxy
07. 02. 2019 11.52
+49
Matoz se pritožuje tako dolgo, dokler ne pride do "svojih" sodnikov, ki sodijo v njegov prid! To pa je Vrhovno in tudi Ustavno sodišče. To je Slovenija.
mia76
07. 02. 2019 15.09
+7
To ni več normalno, da odvetnik še vedno vleče mlin, čeprav ni znal niti pritožbe utemeljit, bo potrebno znanje osvežiti ali pa naučiti kapučine delat,... Slaba reklama zanj in sramota za vse, ki to podpirajo, zanimivo bo, kdo bo vse te stroške pokril,...
dule100
07. 02. 2019 11.42
+21
Janković mu ni ravno koristil! Ja Koprčani niso Ljubljančani!
felix58
07. 02. 2019 11.54
+35
Nisem iz Kopra še manj iz Ljubljane, vendar sem mnenja, da gospod Jankovič živi z ljubljančani zato ga hočejo za župana. Popo pa si je svoj ugled zapravil s pravdanjem, zato pa naj ima posledice
Maxx365
07. 02. 2019 11.41
+31
No, zdaj pa nas čaka še pritožba na ustavno pa evropsko sodišče potem pa še na evropsko sodišče za človekove pravice... te španske oz. koprske limonade zgleda še ne bo tako hitro konec
01xxy
07. 02. 2019 11.57
+7
Šorli in dvojni dr. so za postavitev Popovića nazaj na županski stolček! Tam je Matozov vrtiček!