Slovenija

Upravno sodišče zavrnilo Sazas

Ljubljana, 02. 07. 2010 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo Sazasa zoper urad za intelektualno lastnino, kar pomeni, da je bila odločitev urada pravilna in da ta ni prekoračil pooblastil.

Upravno sodišče je na seji 10. junija zavrnilo še eno tožbo Sazasa zoper sklep urada za intelektualno lastnino, s katerim je odredil odpravo kršitev zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Sodišče je ocenilo, da je sklep urada pravilen in zakonit ter da urad ni presegel svojih pooblastil, so danes sporočili iz urada. Odločitev upravnega sodišča je pravnomočna, izpodbijati jo je mogoče le še z izrednimi pravnimi sredstvi.

Sazas ni uspel s tožbo na Upravnem sodišču.
Sazas ni uspel s tožbo na Upravnem sodišču. FOTO: POP TV

Gre za sklep urada, ki se nanaša na skupščino Združenja skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) iz leta 2007 in na kateri so bila obravnavana gradiva, povezana z delovanjem Sazasa v letu 2006, vključno z delitvijo sredstev, zbranih v letu 2006. Urad je med drugim odredil, da mora skupščina Sazasa obravnavati več gradiv, ki morajo biti pripravljena tako, da bo mogoče jasno ugotoviti, koliko sredstev je bilo v letu 2006 dejansko zbranih in razdeljenih med vse imetnike pravic, koliko med domače in tuje, ter tudi, kakšen je dejanski znesek promocijskega sklada, ki je bil porabljen v letu 2006, saj v nobenem dokumentu ni pojasnjeno, komu in po kakšnih merilih so se delila sredstva iz tega sklada.

Med drugim mora skupščina obravnavati splošni obračun, ki ga na predlog odbora za zaščito avtorskih pravic potrdi upravni odbor Sazasa, saj je to po pojasnilih urada temeljni dokument za delitev avtorskih honorarjev in dejansko predstavlja poročilo o načinu oblikovanja delilne mase. Sazas bo tako svojim članom moral omogočiti vpogled v dokumente, na podlagi katerih se delijo zbrana sredstva, vključno s podatki o zbranih in porabljenih sredstvih promocijskega sklada. Šele po seznanitvi s temi podatki lahko člani Sazasa tvorno sodelujejo v skupščini in odločajo o celotnem poslovanju združenja, so poudarili v uradu.

Po sklepu mora Sazas uradu poslati splošni obračun za leto 2006, seznam rednih članov in skupne sporazume z združenji uporabnikov. Urad pričakuje, da bo Sazas ravnal v skladu s pravnomočnim sklepom urada in da bo sam odpravil tudi morebitne istovrstne kršitve zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki so nastale po izdaji navedenega sklepa. Kot so še poudarili, bo urad namreč zahteval, da ista pravila veljajo za vse skupščine.

Upravno sodišče je maja že zavrnilo eno tožbo Sazasa zoper sklep urada iz oktobra 2007, s katerim je urad združenju odredil odpravo kršitev zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Sklep urada se prav tako nanaša na Sazasovo skupščino leta 2007 in na kateri so bila obravnavana gradiva, povezana z delovanjem Sazas v letu 2006, vključno z delitvijo sredstev, zbranih v letu 2006. Na Sazasu so pojasnili, da so to odpravili že pred tremi leti s sklicem izredne skupščine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CtrlDelete
03. 07. 2010 02.28
Vem samo nekaj...a to je, da je gospod Žurej zelo dober prijatelj gospoda Urbana C. (ima ambicije za prevzem žezla)....... gospod Matjaž J. je pa zaradi užaljenosti ker ga niso povabili med redne člane tudi eden od soustanoviteljev gonje proti SAZASU! Eni so pač užaljeni ker ne morejo odločati na skupščinah SAZASA, ker nimajo dosežene predpisane "kvote", povrhu vsega, pa jih radijske postaje ne vrtijo zadosti, oziroma ne prijavljajo njihova dela SAZASU! Mnogi od avtorjev so pa napisali in prijavili mogoče en ali dva glasbena dela, pa dobijo izredno malo, oziroma včasih nič! Mnogi avtorji pač živijo od avtorskih pravic kar je v normalnem svetu že povsem normalno! Pri denarju se pač vse neha.
Buena Vita
02. 07. 2010 20.56
ŠE RES JE VSAKI RITI PO MERI BATINA
bebo3
02. 07. 2010 15.31
Ja končno se nekaj dogaja. A bo že kdo zaprl to mafijsko organizacijo Sazas, pa to je neverjetno kaj tam delajo. To je čisto nedoumljivo.
obvescevalec
02. 07. 2010 14.48
Samo tako naprej, Žurej!
LomilkaSrc
02. 07. 2010 14.30
pregovor pravi da za vsako rit raste šiba