Slovenija

Ura na Rotovžu znova bije

Maribor, 16. 01. 2022 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ura na stolpu 507 let stare Mestne hiše Rotovž znova bije. Kot so sporočili z Mestne občine Maribor, so uri povrnili njen zgodovinski značaj in ji namestili nov mehanizem. Obnova je stala približno 30.000 evrov.

Čeprav je bila ura posodobljena že pred približno dvajsetimi leti, se je mehanizem pričel kvariti, zato je bil čas za prenovo, ki jo je prevzel restavrator Aleš Lombergar. Ta je z Gorazdom Šifrerjem sodeloval pri prenovi ure na Prvi gimnaziji Maribor in Stolni cerkvi Maribor. 

Obnova ure je stala približno 30.000 evrov.

Nove številčnice in kazalci sedanje ure na Rotovžu so posnetek tistih iz leta 1900. Številčnice so iz kaljenega stekla, rimske številke ter bela osnova pa so natisnjene v emajlu, ki je zelo obstojen. Zaradi enostavnejšega vzdrževanja so številčnice vgrajene v okrogla okna iz nerjavečega jekla, kar omogoča dostop do zunanjosti številčnic tudi brez gradbenih odrov ali dvigal. Na notranji strani številčnic so vgrajeni trije električni urni pogoni, ki jih krmili računalnik in stalno preverja čas po satelitskem signalu. 

Mehanizme in krmiljenje so izdelali v zagrebški urarski delavnici Lebarović z dolgoletno tradicijo. Na zunanjo stran so na osi pritrjeni pozlačeni kazalci, ki so bili po Lombergarjevih načrtih lasersko izrezani iz jeklene pločevine in jih je oblikoval kleparski mojster Žarko Šerc. Kazalce je z lističi iz čistega zlata pozlatila restavratorka Silvana Veič

Zgodovina ure na Mestni hiši Rotovž 

Ura na Rotovžu je bila deležna veliko metamorfoz skozi desetletja. Do leta 1900 so bile številčnice naslikane na zid, kar je videti tudi na ohranjenih fotografijah in razglednicah. Ob prelomu 19. v 20. stoletje pa se je takratna mestna oblast odločila za veliko novost in na zvoniku Rotovža naročila izdelavo ure s steklenimi številčnicami, ki bo ponoči osvetljena. V zvonik so naredili tri okrogle odprtine premera 1,4 metra in vanje vstavili belo opalno steklo. Okrogla stekla so imela na sredini luknjo za os kazalcev in naslikane rimske številke. Steklena številčnica in kazalci so bili zelo lepi in za tisti čas velika tehnološka novost. Steklene številčnice iz leta 1900 so vidne na fotografijah in razglednicah vse do druge vojne. 

Rimske številke so bile takrat že sprane, kazalci rjasti in vsaj eno steklo počeno. Med zavezniškimi letalskimi bombnimi napadi so bile steklene številčnice ure na Rotovžu uničene. Na fotografiji iz prvih povojnih let je videti nove številčnice z arabskimi številkami. V zgodnjih 60. letih so uro temeljito prenovili, namesto mehanske ure, ki jo je bilo treba vsakodnevno navijati ročno, so vgradili električne mehanizme in številčnice iz pleksi stekla, ki jih je izdelovala tovarna Iskra. Iskrine ure z enakimi številčnicami in kazalci so bile takrat vgrajene v vse javne ustanove in jih ponekod srečamo še danes. Zaradi okvar je ura obstala in okrog leta 2000 so jo posodobili. Številčnice z rimskimi številkami in kazalci niso bili najlepši in tudi trije mehanizmi so se kmalu začeli kvariti, zato se je Mestna občina Maribor letos odločila, da bo uro spet popolnoma prenovila.

Prenova ure je le del celovite notranje in zunanje prenove ene najpomembnejših posvetnih stavb v Mariboru, ki je je ta deležna. Lani so tako sanirali južno pročelje, torej del, ki gleda na Glavni trg. Sanirali so okrušene dele in oplesk fasade ter obnovili in sanirali ali čistili okenske okvirje in police, kjer je bilo to potrebno. Cena omenjene obnove je znašala nekoliko manj kot 50.000 evrov.

Letos pa so se v MO Maribor odločili za interventno sanacijo stropa, balkona in rotovškega stolpa, a postopek javnega naročanja za izbiro izvajalca še poteka, izbran naj bi bil predvidoma do konca februarja. Ker gre za kulturni spomenik, je morala MO Maribor od Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije predhodno pridobiti kulturno-varstveno soglasje, pogoji pa med drugim določajo, da barvne odtenke finalnega sloja fasade in ostalih elementov, ki bodo obnovljeni, določi restavrator ter da je treba v investiciji ohraniti in sanirati profilacijo fasade. 

"MO Maribor se je za interventno sanacijo odločila zaradi vidnega povesa s štukaturami okrašenega baročnega lesenega stropa v prvem nadstropju glavnega trakta (Poročna dvorana), vidnih razpok kamnitih konzol, plošč ter poškodbe strehe balkona na južni fasadi glavnega trakta in nagnjenega Rotovškega stolpa s počenim opečnim lokom bazne konstrukcije," so sporočili z mariborske občine in dodali, da bodo s sanacijskimi deli zagotovili stabilnost, hkrati pa preprečili propadanje stavbe. Dela naj bi bila zaključena v poletnih mesecih letošnjega leta. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
17. 01. 2022 08.44
+0
A vite kak so urmoharji dragi.Oni iz Graza je cenejši!
Nimasmisla
16. 01. 2022 19.43
-1
Cena je pa olals
Suna darms
16. 01. 2022 16.57
-1
arsenović bo zdaj lahko sinhrono praskal prihodnost. le-ta pa je med nogami.
Walter Pravicek
17. 01. 2022 08.47
+0
Zaj bodo gostje Arsenovićevih "gostinskih-storitvenih kapacitet"zmogli gledati na vuro na turnu.Se ljudsko reče:reveži majo vuro na cerkvenem turno,mi mamo mobije!Bolj precizne,točne kak švicarska vurica.
Triindvajseti December
16. 01. 2022 16.30
-3
Podatek življenskega imena 🤣🤮🤣🤮🤣
Walter Pravicek
17. 01. 2022 08.47
+2
jesenvoyo
16. 01. 2022 16.08
-3
A ne bo koga motilo ponoči to bitje ?
Herba
16. 01. 2022 15.55
-3
30 tisoč eurov??? še ena legalna kraja...
Sachs
16. 01. 2022 15.32
+2
če pa kaj, imamo v Mariboru dnar…..
detect
16. 01. 2022 14.56
-4
zdaj ko je pa elektronika zraven,bo pa čez dve leti spet zanič.
dakoto
16. 01. 2022 14.47
+5
Super ,da so jo porihtali... Zdaj pa naj pri 166M€ proračuna najdejo še 30000 € za pasji park,da ne bo mesto še naprej posrano...
mužik
16. 01. 2022 15.36
+5
dakoto............. če bi vsak za svojim psom spucal ne bi bilo nič posrano.
Herba
16. 01. 2022 15.57
-1
enega, ki dobiva brezposelnost zaposlit za določen čas, da z elektro šokerjem spominja lastnike psov, da spucajo svinjarijo za seboj