Slovenija

V Slovenijo je do zdaj prišlo že 21 oseb: 'Veseli so, da spet živijo v miru in svobodi'

Ljubljana, 20. 01. 2020 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za repatriacijo iz Venezuele, kjer je življenje postalo neznosno, je zaprosilo okoli 50 Slovencev, v Slovenijo pa jih je prišlo že 21. "Vsi se dobro počutijo, so zadovoljni in olajšani, da končno živijo v miru in svobodi," so povedali na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Najbolj pomembno je, da smo z repatriacijo uspeli pravočasno, pravijo.

Več videovsebin
  • V Slovenijo iz Venezuele prišlo že 21 oseb
    01:06
    V Slovenijo iz Venezuele prišlo že 21 oseb
  • Iz SVETA: Repatriacija iz Venezuele
    01:15
    Iz SVETA: Repatriacija iz Venezuele
Repatriacija je še vedno odprta, prosilci se lahko še naprej prijavljajo.

Ob tem so na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu danes sklicali novinarsko konferenco, na kateri sta državna sekretarka Olga Belec in sekretar Dejan Valentinčič predstavila aktualne razmere v zvezi z repatriacijo.

Belčeva je povedala, da je bil to pionirski načrt za Slovenijo, z izvedbo katerega so zelo zadovoljni. "Eno je bilo ta načrt sestaviti na papirju, drugo pa ga implementirati v življenje in zdaj lahko tudi uradno rečem, da nam je uspelo," je dejala.

Za repatriacijo je po njenih besedah zaprosilo okoli 50 ljudi. Na uradu so izdali 16 odločb za 29 oseb. Do zdaj je v Slovenijo prišlo že 21 oseb, od tega šest v decembru, ostalih 15 pa v januarju. K nam mora priti še osem oseb, a krivda, da se to še ni zgodilo, ni na naši strani, pravi Belčeva. Določeni ljudje na primer čakajo na konec šolskega leta ali urejajo kakšne osebne zadeve. "Realno je pričakovanje, da bi na osnovi prosilcev v Slovenijo lahko prišlo še približno 16 oseb." 

Olga Belec je povedala, da so na uradu izdali 16 odločb za 29 oseb.
Olga Belec je povedala, da so na uradu izdali 16 odločb za 29 oseb. FOTO: POP TV

Od teh, ki so že pri nas, dve tretjini živita pri sorodnikih, eni tretjini pa pri nastanitvah pomaga država. Starosti so različne, prevladujejo družine in ljudje, ki so še vedno delovno sposobni. "Vsi se dobro počutijo, so zadovoljni, da so prispeli v Slovenijo in olajšani, da končno živijo v miru in svobodi."

Kot zanimivost je opisala primer, da jih je nek prosilec, ki bi jim moral dostaviti potrdilo o nekaznovanosti, prosil, naj počakajo še nekaj tednov, saj tam, kjer bi ga moral dobiti, niso imeli navadnih belih listov. Ker ljudje, ki so se vrnili, prihajajo iz različnih delov Venezuele, so se nekateri v Sloveniji prvič v življenju srečali s kapami in rokavicami, je še povedala.

Belčeva je opozorila, da jih zdaj čakajo še določeni izzivi, iščejo na primer rešitve za učenje slovenskega jezika. Dobre ljudi je pozvala, da potrebujejo stanovanja, predvsem pa službe.

Tudi Valentinčič je dejal, da je vesel, da so projekt, ki je trajal dolgo časa, uspelo pripeljati do te točke. Razlogov za to, da stvari trajajo, po njegovih besedah ne gre iskati v Sloveniji, saj to ni odvisno samo od nas. Je pa res, da se je pri nas moralo skoordinirati kar sedem ministrstev. Ni samo pomembno, da jih pripeljemo sem, pač pa tudi to, kaj se zgodi, ko pridejo sem, je opozoril.

Najbolj pomembno je, da smo z repatriacijami uspeli pravočasno, je poudaril. "Ljudje so živeli v hudih razmerah. Bali smo se najhujšega, a k sreči ni bilo nobenih žrtev."

Na današnjo novinarsko konferenco je prišla tudi družina Hočevar, ki se je v Slovenijo vrnila prejšnji teden.
Na današnjo novinarsko konferenco je prišla tudi družina Hočevar, ki se je v Slovenijo vrnila prejšnji teden. FOTO: POP TV

Po ocenah urada v Venezueli živi do tisoč oseb slovenskega rodu, vendar ne izpolnjujejo vsi pogojev za repatriacijo. Da slovenščina na primer ni med pogoji, pa kot zanimivost pojasnjuje Valentičič, da se jezik kot narodna identiteta izgubi med prvimi. "Lahko si dober Slovenec brez slovenskega jezika," je dodal. Številni namreč ohranjajo identiteto z navadami, kot je na primer peka potice za praznike, je povedal.

Situacija vsak dan hujša

Dedek Andreasa in Daniele Hočevar je Slovenijo zaradi študija zapustil leta 1950. Po 70 letih so se zdaj vrnili njegovi potomci. "Situacija v Venezueli se poslabšuje, vsak dan je huje. Kratkoročnega izboljšanja ni, dolgoročno pa ga vidimo šele zelo daleč," je povedala Daniela.

"Venezuela danes je povsem drugačna, kot je bila, ko sem bila še otrok. Kakovost življenja se je spremenila," pa je opisala Andreasova žena Amal. Za zadnji mesec dela je prejela borih deset evrov, čeprav so cene dobrin primerljive z našimi. 

Repatriacija je zanje pomenila edino upanje. Dolgih šest mesecev je trajalo, preden so se vkrcali na letalo in odpotovali novemu življenju naproti. "Na slovenski strani ni bilo veliko težav, so pa bili na venezuelski strani – pridobiti potne liste, vse papirje pravočasno," pravi Andreas. 

Vsakodnevne stavke, nezadovoljstvo, pomanjkanje hrane in zdravil so iz že tako revne države do zdaj odgnale že pet milijonov ljudi.

Mama v Venezueli, oče v Španiji

Med mlajšimi rojakinjami, ki so prispele v Slovenijo, sta tudi 19-letna Maria in 14-letna Ana Paula, ki sta v državo prispeli s svojo babico Slavko Voglar in njeno sestro Marijo Voglar. Slednja je bila po besedah Valentičiča motor, ki je poganjal postopek celotne repatriacije rojakov.

Mlajši sestri sta v rodni Venezueli pustili mamo, medtem ko je oče v Španiji, kamor je odšel s trebuhom za kruhom, kot je dejala Slavka Voglar. Podobno kot družina Hočevar sta sestri priznali, da je bilo najtežje za seboj pustiti družino, a se že veselita novega življenja v Sloveniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Volga Malek
21. 01. 2020 09.07
-3
Dobrodosli dragi rojaki doma ! Vsi tisti ki tako udrihate po Slovencih iz Venezuele ti ljudje so prisli legalno, 'kulturna obogatitev' pa vsak dan ilegalno s taxijem s policijo v azilni dom.
Malinha
21. 01. 2020 10.06
+0
Volga, izdajalka, kje si bila, ko je bilo tako lepo,ko te ni bilo in seveda, kdaj se vrneš? Najprej pa... iskrene sožalje....
Iva Goga Deko
21. 01. 2020 07.28
+3
Kako razmišljate, normalno je da se Slovenskim državljanom pomaga , kaj je z vami, raje pomagate migrantom in tej balasti, ki dela probleme. Nikoli ne veš kako se obrne v življenju, vedno ti bo pomagala družina, skupnost, nekdo ki ima nekaj skupnega s teboj. Ne razumem da je Slovenec proti Slovencu!!! Nisem Slovenka vendar jim bom pomagala, če bom lahko.
omega _v6
20. 01. 2020 19.08
+5
Prosim novinarje naj napišejo kaj si ti ljudje mislijo o rdeči oblasti?? Sigurno so močno razočarani izgubili so vse kaj so imeli zato,ker se rdeči ne morejo zaustaviti krasti!! Vedno sem trdil,da komunizem prinaša bedo in pomanjkanje!!
gusar.
20. 01. 2020 18.00
+12
Umirite se, raje pomagam komurkoli, kot, da bi sam potreboval pomoč.. LP
Emtisunce
20. 01. 2020 17.53
+28
Če je tale sekretar Valentinčič res trdi da Slovenski jezik ni narodna identiteta ,ga takoj zabrište iz državne službe. Dejte mu metlo naj cesto pometa, za državnega sekretarja ob takih izjavah in razmišljanju ni sposoben ker žali Slovence in Slovenijo !!!
Komendator
20. 01. 2020 19.45
+1
V primeru, da otroka Slovenca posvojijo tujci in ga ne naučijo slovenščine bo otrok še vedno Slovenec!
Casey Ry
20. 01. 2020 17.49
+3
Imajo da vrnejo vso pomoč, nam tudi država plombe gor daje! Nazadnje se bo njih bolje futralo, kot Slovence tukaj groza!
Geres
20. 01. 2020 17.56
+8
Niso oni krivi za stanje v državi. Niso oni krivi, da se paru z otroci za manj kot povprečno plačo ne splača delat. Niso oni krivi za čakalne vrste, ki jih daljšajo tudi vsi tisti, ki za vsako malenkost izsiljujejo napotnico. Zafural je lepo kar ta narod z ujčkanjem v vato ljudi, ki se jim ne ljubi delat, z mirnim spremljanjem, kaj se dogaja na javnih razpisih itd.
mobi7
20. 01. 2020 18.02
-5
Geres - Migranti ki prihajajo prek Hrvaške v Slovenijo tudi niso krivi, al kako si ti to razlagaš....?
Geres
20. 01. 2020 18.30
+3
Za to da smo mi danes kjer smo, ne, niso odgovorni.
sonofabitch
20. 01. 2020 18.48
+2
@XoX7 Migranti, ki prihajajo prek Hrvaške v Slovenijo so ILEGALNI migranti, tile zgoraj so LEGALNI migranti, ki so si uredili papirje in vztopili v državo na legalen način. Vem, da vam levičarjem razlika med tema dvema besedama dela velike preglavice pa enkrat boste že pogruntali.
Geres
20. 01. 2020 17.47
+1
Dejstvo je, da v Sloveniji delovne sile že primanjkuje. Tudi zato,ker se delu državljanov ne da delat in živijo od sociale in otroških dodatkov. In če že moramo uvažati delovno silo, potem se mi to ne zdi slaba izbira.
marzo
20. 01. 2020 18.50
+1
Piše, da prevladujejo delovno aktivni. To se da razumeti tudi tako, da je na enega delovno aktivnega skoraj en upokojenec...
Tomy Bananas
20. 01. 2020 17.25
+19
Leta 91 ni nobeden od njih zahteval Slovenskega državljanstva.So se nam smejali in nas podcenjevali sedaj pa ko je panika je pa Jugoslavija pardon Slovenija moj dom. Oni so bili državljani Jugoslavije lahko bi šli tudi v Hrvaško ali Srbijo. Z Slovenijo imajo toliko skupnega kot migranti iz pakistana so navadni ekonomski migranti.
medo357
20. 01. 2020 17.49
+2
Moti te teh 50 Venezuelcev, ne moti te pa 500000 ali več Balkancev!
Uporabnik1552103
20. 01. 2020 18.05
-1
verjetno je sam med temi 500000......predstavljaj si jih,kako se tresejo. da ne bo več prostora zaa a lbance in bosance, če pridejo slovenci nazaj
Tomy Bananas
20. 01. 2020 18.11
+4
Ti balkanci so vzeli Slovenijo za svojo domovino med vojno v Bosni in Hrvaški delajo in plačujejo davke. Te Venezuelci se pa ve zakaj so odšli iz Slovenije sedaj ko pa ne morejo več preživeti bi pa radi prišli v Slovenijo nakatero jih neveže čisto nič. In ko se bo stanje izboljšalo bojo zelo hitro pozabili mamo Slovenijo.
ValterUdovernik
20. 01. 2020 18.26
-1
medo, sej smo Slovenci tudi balkanci. A si prespricu nizje razrede osnovne sole?
Zdravko Lajh 1
21. 01. 2020 09.53
-1
vertex
20. 01. 2020 17.19
+14
čudno ...američani so v sporu z iranom in venezuelo...dvema državama z največ nafte!!!...z nafto bogato libijo in irak so kar zbombardirali...z državami brez nafte pa nobenih sporov
kovexx
20. 01. 2020 17.28
+2
za bojši jutri
20. 01. 2020 17.37
+6
TheGrayMask
20. 01. 2020 18.16
-1
supergigi
20. 01. 2020 17.17
+7
Lepo da so prišli. Bodo prinesli malo latinske volje do življenja v našo dolino šentflorjansko.
dragan krstic
20. 01. 2020 17.14
+9
Ko so volili Chaveza je bilo super. Nihhče nič delal, cedila sta se med in mleko. Potem je začelo denarja primanjkovati, cene nafte so padle, pridobivanje venezuelske nafte pa stane ogromno finančnih sredstev ker ta takoimenovana nafta ni takšna kot menijo naši rdeči pametnjakakoviči. To je takoimenovana težka nafta ki ne šprica iz vrtin. Venezuela se je sposojevala milijarde od ZDA in GB ter dovoljevala za odplačevanje izkoriščanje te "nafte", Chavez pa se je odločil da bo nacionaliziral ta nahajališča. Zato je posledica da ZDA zahteva poplačilo dolgov. Ker pa denarja ni so seveda ZDA vedle sankcije. Veste ta rdeči opranoglavci, na zahzodu ni tako kot pri nas za časa komnizma. Tam velja pravni red.
kovexx
20. 01. 2020 17.17
+10
za bojši jutri
20. 01. 2020 17.39
+2
Težko, zelo težko, nemogoče vas je razumet
jaso6 1
20. 01. 2020 17.11
+11
zdaj pa hitro vse zaposlit pa to
Moros
20. 01. 2020 17.06
+16
Meni je tudi življennje v Sloveniji postalo neznosno. Se lahko preselim v kakšno DRŽAVO z OGROMNO SOCIJALO kjer mi NE BO POTREBNO DELATI?
Geres
20. 01. 2020 17.44
+0
V Evropi so meje odprte, nihče ti ne brani, da ne greš npr. v Nemčijo.
ahim1225
20. 01. 2020 17.00
+21
Levičarji z Kordišem na čelu so trdili, še pred kratkim, da je Venezuela dežela sanj.
Casey Ry
20. 01. 2020 17.00
+8
Naj se vrnejo na svoje stroške, Svoje!!!
za bojši jutri
20. 01. 2020 16.56
+10
Prihajajo volilci JJ
kovexx
20. 01. 2020 17.18
-1
Uporabnik1095190
20. 01. 2020 16.56
+38
Raje vidim,da se sprejme te ljudi v našo državo kot pa islamske borce pod krinko.
Fulano in Beltrano
20. 01. 2020 16.55
+23
En kup obupnih komentarjev, ki pač odslikavajo stanje v Sloveniji. Venezuela je bila pred nekaj desetletji tako bogata, da je dobila letalsko povezavo s Concordom na relaciji Caracas - Pariz. V času, ko so ljudje v Sloveniji s fičoti hodili na Jadran. Caracas je bilo velemesto, ki ga današnja srednja generacija še dobro pomni, ljudje pa odprti, komunikativni...Že samo upanje teh ljudi, da bodo v Sloveniji našli "mednarodno okolje", je utopično. Usodo jim bodo krotili lokalni omejenci, ponosni na sami sebe. Tako da, nič narobe z domoljubjem in pripadnostjo naši Sloveniji, je pa eno ogroooomno vprašanje, če se iz nič ne izplača bolj začenjati nekje drugje v Evropi.
marzo
20. 01. 2020 17.00
+6
Vprašanje, če ti ljude sploh imajo stik z realnostjo. Navajeni so bili na brezdelje in visok standard.
Fulano in Beltrano
20. 01. 2020 17.11
+5
Marzo, vsekakor si to preveril in jih vse poznas iz prve roke. V cem je smisel takega posplosenega zanicevanja?
marzo
20. 01. 2020 17.30
-2
DirtySanchez
20. 01. 2020 16.50
+32
To je spet ena zaušnica slovenskemu narodu..... jaz živim in pošteno in trdo delam in redno plačujem davke v sloveniji in od tega nimam nič oddržave nimam nič, , razen tega da moram pol leta čakat pri zdravniku na eno zdravljenje..... ti pa bodo zdaj prišli iz bogu za hrbtom ker so zdaj kao slovenci in jim bo država vse porinila veste kam, takoj socialna pomoč, stanovanja, itd..... v glavnem ti kao slovenci kar prej niso bili imajo takoj ko pridejo v slovenijo več pravic kot pošten deloven narod. Sramota, še romi, migtanti , zaporniki imajo več pravic od nas ki posteno delamo in redno plačujemo davke......
Kopriva60918022
20. 01. 2020 16.43
-6
a to so tudi begunci ki se jih je treba bat in jih sovražit ? kaj pravi janez ?