Tujina

Uradno: Evropska komisija v torek o vstopu Hrvaške v schengen

Bruselj/Ljubljana, 21. 10. 2019 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
84

Pripravljenost Hrvaške na vstop v območje schengna bo na dnevnem redu torkovega zasedanja kolegija evropskih komisarjev, ki bo potekal v Strasbourgu, so potrdili na Evropski komisiji. Po neuradnih informacijah naj bi komisija ocenila, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengen.

Šefi kabinetov komisarjev so danes potrdili dnevni red torkovega srečanja, ki se bo začelo ob 13. uri, je ob razgrnitvi dnevnega reda kolegija v Bruslju potrdila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva.

"Kolegij bo spregovoril o napredku Hrvaške pri izpolnjevanju potrebnih pogojev za pridružitev območju schengna," je dejala.

Prav Hrvaška bo po njenih besedah tudi v središču novinarske konference s komisarjem za notranje zadeve Dimitrisom Avramopulosom po kolegiju, ki je predvidena ob 15.30.

Kot kaže, bo Jean-Claude Juncker Hrvaški jutri odprl vrata v schengen.
Kot kaže, bo Jean-Claude Juncker Hrvaški jutri odprl vrata v schengen. FOTO: AP

Po neuradnih informacijah naj bi komisija ocenila, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengen, obenem pa naj bi jo pozvali k nadaljnjim prizadevanjem.

22. oktober se je že sicer omenjal kot datum obravnave pripravljenost Hrvaške na vstop v schengen, potem ko je komisija pred tem obravnavo preložila že dvakrat – z 2. na 16. oktober in s 16. na 22. oktober, o čemer smo že poročali. 

Neuradno: Bulčeva naj bi opozorila, da ni pravi čas za sprejem odločitve o Hrvaški

Komisija predsednika Jean-Clauda Junckerja bo tako oceno Hrvaške objavila tik pred iztekom mandata. Oceno naj bi objavila v obliki sporočila, ki naj bi vključevalo podroben opis izpolnjevanja meril. Komisija naj bi tudi jasno povedala, da je zadeva zanjo končana in da se k temu vprašanju ne bo več vračala.

Slovenska komisarka Violeta Bulc naj bi po neuradnih informacijah sicer opozorila, da zdaj ni pravi čas za takšno odločitev, temveč bi bilo treba prej zagotoviti normalno delovanje schengenskega prostora. Na več mejah med sedanjimi članicami schengna je namreč že nekaj časa vzpostavljen mejni nadzor.

Slovenija, kot je v petek v Bruslju dejal premier Marjan Šarec, nasprotuje temu, da o tem vprašanju odloča odhajajoča Evropska komisija. 

Šarec je večkrat izrazil nasprotovanje temu, da o vstopu Hrvaške v schengen odloča trenutna sestava komisije, ki je v odhajanju.
Šarec je večkrat izrazil nasprotovanje temu, da o vstopu Hrvaške v schengen odloča trenutna sestava komisije, ki je v odhajanju. FOTO: AP

Končno odločitev o tem, ali lahko neka država vstopi v schengen, sicer sprejmejo članice EU s soglasjem. Po neuradnih napovedih zelene luči za vstop Hrvaške v schengen ni pričakovati v bližnji prihodnosti. Skeptičnih naj bi bilo več članic, med njimi Nizozemska, Nemčija in Francija.

Ključni pri tem so migracijski in varnostni izzivi, zaradi katerih več članic unije, med njimi Nemčija, Francija in Avstrija, še vedno izvaja nadzor na notranjih mejah v schengnu. Dokler se ne zagotovi normalno delovanje schengna, tudi ni pričakovati njegovega širjenja.

Ali bo Slovenija vložila veto? Šarec: Ravnali bomo politično

Na vprašanje, ali bo Slovenija vložila veto, Šarec konec septembra ni odgovoril naravnost. "Slovenija bo ravnala tako, kot se bo v tistem trenutku pokazalo, da je prav in v interesu Slovenije, pa ne samo Slovenije, ampak predvsem v interesu vladavine prava," je odgovoril.

Če pa bo Evropska komisija delovala politično in Hrvaški dala zeleno luč za vstop v območje schengna, bo tudi Slovenija ravnala politično, je še dejal takrat.

V izjavi za novinarje v DZ je Šarec danes dejal, da ostaja pri tem stališču. Na vprašanje, če se mu ne zdi vsaka odločitev Evropske komisije politična, je dejal, da je to res, vendar pa mora politična odločitev temeljiti na strokovni evalvaciji, ki da pove, ali država izpolnjuje kriterije. 

"Za nas je pomemben predvsem odnos do varnosti, se pravi, ali je sosednja država sposobna varovati schengen, in pa seveda tudi vladavina prava," je dejal Šarec. "Želeli bi, da glede tega ne bi odločala ta komisija, zlasti zaradi znanih dejstev iz preteklosti, tudi strankarskih povezav," je dodal.

"Slovenija bo zasledovala predvsem svoj interes – ta je, da prek naše meje dobimo čim manj ilegalnih migrantov," je še poudaril. Migranti, ki prispejo v Slovenijo, namreč po njegovih besedah od nekod prihajajo, kar pomeni, da meja med BiH in Hrvaško ni nepropustna. "Za schengen pa so potrebni določeni kriteriji, bojimo se, če bo Hrvaška sposobna to izvajati," je še dejal. 

Hrvaški evroposlanci: Bruselj naj potrdi pripravljenost Hrvaške za vstop v schengen

Da naj v torek Evropska komisija potrdi tehnično pripravljenost Hrvaške za vstop v schengensko območje ter se upre politizaciji procesa njenega vstopanja v schengen s strani slovenskih evroposlancev, pa so danes v skupnem pismu pozvali hrvaški evroposlanci. Pismo je skupen odziv na nedavno pismo šestih od skupno osmih evropskih poslancev iz Slovenije, ki so Evropsko komisijo prejšnji teden pozvali, naj odločitev o pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengensko območje sprejme nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen

Slovenski poslanci so minuli teden v posebnem pismu pozvali, naj odločitev glede hrvaškega izpolnjevanja pogojev za vstop v schengensko območje sprejme nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen.
Slovenski poslanci so minuli teden v posebnem pismu pozvali, naj odločitev glede hrvaškega izpolnjevanja pogojev za vstop v schengensko območje sprejme nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen. FOTO: AP

"Evropska komisija se mora upreti poskusu politizacije procesa vstopanja Hrvaške v schengen s strani slovenskih evroposlancev, mora ostati politično nepristranska ter na podlagi objektivnih meril sprejeti odločitev o tehnični pripravljenosti Hrvaške za vstop v schengensko območje," po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina piše v pismu, pod katero so se podpisali vsi hrvaški evropski poslanci.

"Hrvaška je izpolnila vse tehnične pogoje in v skladu s tem pričakujemo zeleno luč komisije za naš vstop v schengen," so v svojem pismu poudarili hrvaški evroposlanci. Ob tem so opozorili, da bi "morebitna preložitev zaradi političnih pritiskov in neutemeljenih sumov v tehnično in pravno pripravljenost Hrvaške za vstop v schengen škodovala verodostojnosti komisije ter zaupanju evropskih državljanov".

Hrvaški poslanci tudi izpostavljajo, da je vstop Hrvaške v schengen kot eden najpomembnejših dosežkov Evropske unije v interesu vseh strani – Hrvaške, Slovenije in celotne unije. Ob tem so v pismu zapisali, da je že generalni direktorat Evropske komisije za migracije in notranje zadeve potrdil, da je Hrvaška med letoma 2016 in 2019 izpolnila vse tehnične pogoje za vstop v schengen. Po njihovem sedanja komisija pod vodstvom Junckerja že od leta 2015 aktivno spremlja tehnično pripravljenost Hrvaške za vstop v območje schengna, zato ima absolutno legitimnost za sprejetje končne odločitve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
23. 10. 2019 07.23
+1
naši niso hoteli nastavljati zadnjice in rezultat je tu!
provni
22. 10. 2019 10.05
+8
Dokler Hrvaška ne reši meja s sosedi nima kaj nadzirati. Amen
kaktusar1
22. 10. 2019 09.56
+8
na žalost dela naša bela garda vseskozi samo v škodo slovenije...žalostno, da še pri tem dejanju podpirajo hrvaško..
TargetHacker
22. 10. 2019 09.51
+3
Našo, že 25 let vladajočo vlado istih politikov, so hrčki peljali žejne čez vodo in jim popili ves Teran. Bravo kahla bravo cmerar, bravo židanec. Zdaj pa šmarec rešuje komedijo?! Hahahahahaaa
MAJOH
22. 10. 2019 09.17
+4
Ko Hrvatje govorijo o VERODOSTOJNOSTI je to kakor da bi tatu spustil v bančni trezor. Upam, da bodo vsi ki so za vprašanje vstopa sosedov v območje Schengena ravnali po črki prava, saj je drugače ogrožena njihova verodostojnost.
Vitruvio
22. 10. 2019 09.03
+19
Juncker je naredil več škode v EU kot Hitler !
puspan
22. 10. 2019 08.51
+13
Nič ne bo s sprejetjem v Shengen, dokler Rvati ne uredijo svojih obveznosti do sosedov. Ne vem, zakaj takšno razburjenje pri nas. Smo, kot nedorasencki, ki ne dobijo čokolade, drugi se pa norčujejo iz nas. Bolj me preseneča Janšev trop, ki spet meša drek v ozadju.
RUGIEVIT
22. 10. 2019 08.48
+11
Vir.S.N;»Včeraj sem se družila z domačini v Beli krajini. Nad razmerami, ki so mi jih opisovali sem zgrožena, a seveda to ne sme v javnost. Gozdovi so prepolni migrantov. Policija domačine opozarja, naj nikjer ne bodo sami. Sploh starejši! Psom se ponoči meša! Vlada pa čaka! Na kaj?« Ce bi bila Hrvaška zrela za shengen tega nebi bilo v taki meri!!!
RUGIEVIT
22. 10. 2019 08.41
+4
Glede na ribjo držo naše vlade bo hrvaska dosegla svoje!
kaktusar1
22. 10. 2019 09.57
+3
seveda, ko pa Hrvatom pomagajo slovenski kolaboranti iz vrst sds a
anakondabox
22. 10. 2019 08.26
+10
Junker se je tako sumljivo spogledoval s Plenkovičem in mu trosil nasmeške, da si od te odločbe ne obetam nič dobrega v prid Slovenije. Lobiranje in diplomacija sta tu velikega pomena, a kaj ko nas pri obojem prekašajo Hrvati. #težkabo
jesenvoyo
22. 10. 2019 08.21
+15
Ali je ali ni Hrvaška pripravljena za vstop v Schengen je odgovor vsekakor, samo pred tem mora pokazati kje ima urejene in priznane meje svoje države. Nerešeno mejno vprašanje z Bosno, Srbijo in z vstopom v Schengen pomeni, da EU nima jasne in medsebojno priznane meje s sosedi, če že spregledamo tudi nerešeno notranjo mejo med dvem članicama EU. Meje Schengena se ne morejo postaviti na nedoločene, meddržavno ne priznane meje, toliko previdna in pametna pa že mora biti EU, da nima meglenih, nejasnih zunanjih meja.
hotchilipoper
22. 10. 2019 07.31
+20
Če jim bodo dovolili vstop brez našega dovoljenja,potem se pripravimo na izstop iz EU brez debate
Principat
22. 10. 2019 07.20
+21
eno je živeti v Bruslju, drugo v dejanskem prostoru SLO- CRO , naši dopustniki v Bruslju pa itak so tam gor zaradi dobro plačanega stolčka in ostalih služb zlobirane prijateljske žlahte
mbtukaj
21. 10. 2019 21.28
+18
Če gre to skozi Sloexit.
Cesar Millan - Vodja krdela
22. 10. 2019 10.00
+2
Evropska UNIJA nikoli ni bila enako pravna in nikoli ne bo !!! Saj imajo že nekatere večje države kod so Nemčija, Francija ,Italija itd večji vpliv kod vse ostale države EU !!!!!!!!!!
Le vkup uboga gmajna
21. 10. 2019 21.26
+31
V primeru te sramote, vstopa Hrvaške v Schengen namreč, bo Bruselj dokazal, da male članice kot je Slovenija, niso enakopravne velikim. Potemtakem nima več smisla imeti poslancev v Bruslju in posledično naj sledi odpoklic le teh s strani vlade.
bojer
21. 10. 2019 21.11
+23
Če spremljamo podatke o prihodih čez hrvaško ozemlje, le ta nikakor ni pripravljena.
vinogradnik33
21. 10. 2019 20.57
+32
Da je Hrvaška politika , politika izigravanja ,politika prekritih dejanj in hinavščine , brez občutka za pravičnost in deluje izven vseh mednarodnih pravnih okvirjev , vendar nastopa enotno , za razliko od Slovenske politike , ki je del deluje v smeri dogovorjene politike , del politike (SDS ) pa proti , zato ne uspevamo kot bi lahko in morali ! Slovenija bi morala EU parlamentrcem v Bruslju jasno in glasno povedati , da Hrvaška nima rešenega mejnega vprašanja niti z eno sosedo , kako naj potem varuje svoje meje , če se ne ve kje potekajo te fantomske meje !? Vprašanja mej bodo tudi v bodoče kamen sporov med Hrvaško in sosedami , zato Hrvaška ne more v SCHENGEN intudi v EU ne bi smela in druge integracije !
User768643
21. 10. 2019 20.55
+30
Še vedno pa na koncu odločajo vse članice. In tukaj se bo videlo kakšno hrbtenico premorejo naši politiki. Ne vem za vas ostale, ampak jaz ne bi stavil na njih.
sosed5
21. 10. 2019 20.53
+22
Vsaka vlada, ki bo dala soglasje za hrvasko in sengen, v sloveniji ne bo obstala in tisti politiki se lahko preselijo v banglades, ker tu nikoli vec ne bodo imeli politicne kredibilnosti, in cloveskega dostojanstva
Le vkup uboga gmajna
21. 10. 2019 21.29
+8
Misliš, da to njih kaj briga!? Tako ali tako stranka določi kandidate za poslance. Janša ne bi videl parlamenta od znotraj že dva mandata, prav tako ne Eva Irgl, če bi morali volilci obkrožiti kandidata na listi in ne stranke. Sicer je pa tako, da polovica volilcev SDSa, pozna le Janšo, ostalih pač ne.
Smrekar1
21. 10. 2019 20.41
+20
Če gre tole čez vemo dvoje: Junker je podkupljiv in Plenković ima svojo državo kar malo alarmantno rad (Junker pa njega).