Slovenija

Uradno potrjeno: risinja Mala je hči doseljenega risa Goruja

Ljubljana, 03. 02. 2020 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
11

Strokovnjaki so razvozlali uganko in z genetsko analizo potrdili, da se je doseljeni madžarski ris Goru izkazal in je zares oče mladiča risinje Teje iz Male Gore. Mladiča, ki je ženskega spola, so poimenovali Mala in ji nadeli telemetrično ovratnico. Medtem so v Romuniji ujeli tri nove rise, ki se bodo kmalu preselili v Slovenijo in na Hrvaško.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Risom v Sloveniji in na Hrvaškem zaradi parjenja v sorodu grozi izumrtje, zato so strokovnjaki maja lani začeli doseljevati populacijo iz Romunije. V Sloveniji so v Loškem Potoku izpustili risa Goruja, na Hrvaškem pa Doruja. Goruja je po enem mesecu pritegnilo območje Male Gore – teritorij slovenske risinje Teje – in očitno sta postala več kot prijatelja. Samica je namreč dobila mladiča, o čemer smo poročali decembra lani.

Mladič Mala in mama risinja Teja.
Mladič Mala in mama risinja Teja. FOTO: LIFE Lynx

Prva reprodukcija Goruja uspešna

Ugibanja, ali je Goru zares oče, so se zdaj razjasnila, saj je genetska analiza potrdila, da je bila prva reprodukcija Goruja uspešna. Z risinjo Tejo sta dobila samičko, ki so jo strokovnjaki projekta LIFE Lynx, ki bedijo nad doseljevanjem risov, poimenovali Mala."Njuno srečanje smo zabeležili s pomočjo telemetričnih ovratnic, ki ju nosita oba risa. Parjenje med Tejo in Gorujem se je zgodilo v obdobju njunega druženja v prvem tednu junija, ko samice evrazijskega risa sicer navadno že kotijo, Teja pa je mladiča skotila avgusta," so pojasnili z LIFE Lynx.

Mala in Goru
Mala in Goru FOTO: LIFE Lynx

Malo so sodelavci projekta z Oddelka za biologijo, Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani januarja opremili s telemetrično ovratnico. "Risinji Mali smo nadeli telemetrično ovratnico, da bomo lahko spremljali njeno gibanje, potem ko se bo ločila od svoje mame," je razložil Hubert Potočnik z Biotehniške fakultete. Ker je Mala manjša, kot so običajno risi v tem času, ima tudi manjše možnosti za preživetje, potem ko jo bo mama zapustila. Telemetrična ovratnica bo omogočila, da bodo projektni sodelavci po potrebi lahko Mali s hranjenjem pomagali preživeti kritične mesece do popolne osamosvojitve.

Še trije risi v slovenske in hrvaške gozdove

Osebki iz druge, neogrožene (karpatske) populacije dajejo upanje, da se bo stopnja sorodnosti slovenskih in hrvaških risov znižala. Goru in Doru iz Romunije sta bila tako prva od 14 risov, ki so ju vključili v populacijo v Sloveniji in na Hrvaškem.

Risinja Teja
Risinja Teja FOTO: LIFE Lynx

Letos so sodelavci iz nevladne organizacije ACDB, partnerji projekta LIFE Lynx iz Romunije, ujeli že tri rise, ki bodo preseljeni v Dinaride. Dva bosta doseljena v dinarske gozdove v Sloveniji, en ris pa bo preseljen na Hrvaško, na območje Narodnega parka Paklenica na Velebitu. "Obe karanteni v Sloveniji sta pripravljeni za sprejem novih dveh risov. Risa bosta prepeljana v Slovenijo, ko bodo znani rezultati vseh veterinarskih preiskav in urejena vsa potrebna dokumentacija," je pojasnil koordinator projekta LIFE Lynx z Zavoda za gozdove Slovenije Rok Černe.

S potrditvijo Gorujevega očetovstva so dokazali začetek vključevanja dedne zasnove novo doseljenih karpatskih risov v genetsko osiromašeno dinarsko populacijo. "To je ključnega pomena za reševanje težav, povezanih s sokrvjem (parjenjem v sorodstvu) v dinarsko-JV alpski populaciji risa in bo pripomoglo k preprečevanju njenega izumrtja," so zadovoljni va LIFE Lynx.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simoni?
04. 02. 2020 11.54
-1
Je v Sloveniji sploh še kaj avtohtonega?
anakondabox
04. 02. 2020 08.41
+1
Bravo, spet smo dobili eno lepo, spravljivo družino. #srce
ahim1225
03. 02. 2020 17.38
+4
Ker je malo risov, se ženijo med seboj, posledica pa je da so degenerirani.
siska55
03. 02. 2020 16.57
+15
Ris,plemenita zival vredna obcudovanja
User416781
03. 02. 2020 16.20
-4
Novica dneva...;)
osscar
14. 11. 2020 16.15
mmickica
03. 02. 2020 16.15
+4
Zdaj selijo rise k nam, cez par let jih bodo pa streljali, tako kot uboge medvede in volkove.
rossis
03. 02. 2020 15.53
+5
Ta novinar piše članek, katere materije sploh ne pozna. Goru je prišel iz Romunije. Mogoče pa Orban sploh še ne ve do kod seže Madžarska. Novinar, javi se Orbanu, da te odlikuje, ker si odril novo madžarsko županijo v Romuniji.
Generacija56
03. 02. 2020 14.48
-12
No, posneli so živalski seks. Sedaj so srečni. Ker ni bilo pre kamero, izključujejo vse druge opcije. Je pač živalski resničnostni show, uvožen iz ZDA..... Prebivalci butal pa ploskajo nad napredkom tehnologije.
mptour
03. 02. 2020 14.38
+8
A vi sploh berete, kaj pišete? Kaj zdej Madžarska ali Romunija?
ho?emVšolo
03. 02. 2020 14.57
+10