Slovenija

Uroš Novak, kandidat za KPK: Največja težava v Sloveniji je sistemska korupcija

Ljubljana, 01. 03. 2018 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uroš Novak, kandidat za namestnika predsednika KPK, je ob javni predstavitvi poudaril, da bo njegovo glavno vodilo, če bo imenovan v senat, transparentnost in integriteta. Dejal je, da se je prijavil zato, ker je ocenil, da ima "dovolj širok pogled, izkušnje, znanje in voljo, da bo lahko na tem področju storil še marsikaj".

Kandidat za namestnika predsednika KPK Uroš Novak je v javni predstavitvi poudaril, da bo njegovo glavno vodilo, če bo imenovan v senat KPK, transparentnost in integriteta. Kot pravi, je v Sloveniji največja težava sistemska korupcije, zaradi česar so potrebni sistemski ukrepi. Meni, da je nujno potrebna nova resolucija o preprečevanju korupcije.

Novak je v današnji javni predstavitvi v predsedniški palači povedal, da se je na drugi razpis za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) prijavil zato, ker je ocenil, da ima "dovolj širok pogled, izkušnje, znanje in voljo, in ker smatra, da se lahko na tem področju naredi še marsikaj".

Uroš Novak se strinja, da komisija trenutno nima ugleda v javnosti. Po njegovem mnenju bi ga lahko povrnila s transparentnostjo in celostnimi ter sistemskimi ukrepi.

Transparentnost navaja kot enega glavnih navodil pri svojem delu, če bo imenovan v senat KPK, ker je to eden temeljnih postulatov sodobnih družbenih sistemov. Prav tako izpostavlja integriteto, saj je to nadvse kompleksna in nujna sestavina sodobnega časa.

Kot je ocenil, je največji problem pri sistemski korupciji, ki je ne moremo reševati s posameznimi ukrepi - ti trajajo predolgo in lahko zajezijo le promil dejanskega stanja -, pač pa s sistemskimi. Največje tveganje za korupcijo je po njegovem mnenju sprega med politiko in gospodarstvom, kar kaže tudi podatek, da je 94 odstotkov slovenskih podjetij navedlo, da jih pri poslovanju ovirata klientelizem in korupcija. Kot problematično je izpostavil tudi dejstvo, da je v Sloveniji še 30 odstotkov podjetij v državni lasti, 17 odstotkov bruto domačega proizvoda pa gre preko javnih naročil.

Po njegovem mnenju potrebujemo v Sloveniji novo resolucijo o preprečevanju korupcije, ki bi posebej obdelala poglavje tveganj pri gospodarstvu. A ta resolucije bi morala biti sprejeta z največjim konsenzom v državi, je dodal.

Področje zaščite t. i. žvižgačev je po njegovi oceni pri nas slabo urejeno, medtem ko je lobiranje dobro urejeno v primerjavi z drugimi državami, ampak ureditev je dobra le za registrirane lobiste.

Uroš Novak je kandidat za namestnika predsednika KPK.
Uroš Novak je kandidat za namestnika predsednika KPK. FOTO: Aljoša Kravanja

Novak trenj med Sedlarjevo in Štefanecom ni želel komentirati

Trenj med predsednikom KPK Borisom Štefanecem in nekdanjo namestnico predsednika KPK Almo Sedlar, ki je nato odstopila, Novak ni želel komentirati, ker da zadev ne pozna, niti ni o tem želel brati, saj ga ne zanima. Sodelovanje s Štefanecem pa si predstavlja popolnoma enako kot s kom drugim. Dejal je, da doslej ni bil v stiku z nobenim članom senata komisije, je bil pa v stiku z zaposlenimi v KPK.

Po besedah generalne sekretarke v uradu predsednika republike Nataše Kovač se je predsednik republike Borut Pahor odločil za Novaka, ker je dober kandidat in ne, ker bi bil edini kandidat. "S svojimi strokovnimi organizacijskimi in vodstvenimi izkušnjami, dosedanjim delom in z izkazanim poznavanjem pristojnosti in poslanstva KPK izpolnjuje visoke kriterije za izpolnitev funkcije," je navedla Kovačeva in dodala, da je zato utemeljeno pričakovati, da bo pri svojem delu samostojen in neodvisen.

Na drugi razpis se je sicer prijavilo sedem kandidatov. Medtem ko so formalne pogoje izpolnjevali vsi, so bili po mnenju izbirne komisije trije primerni za imenovanje. Poleg Novaka sta bila po mnenju komisije primerna še Mirjam Dular in Sandi Sendelbah, ki pa sta naknadno odstopila od kandidature.

Dularjeva je po pojasnilih Kovačeve odstopila od kandidature po lastni presoji, ob koncu pogovora s Pahorjem, ko se je izkazalo, da njen predlog, da predsednik razreši oba sedanja člana senata, ni sprejemljiv. Predsednik republike namreč nima te pristojnosti.

Pismo Sendelbaha pa je predsednik prejel na dan, ko ga je pričakoval na pogovoru. Navedel je, da od kandidature odstopa, ker je naknadno ugotovil, da se ne strinja s Pahorjevim mnenjem, ki ga je podal po koncu prvega razpisa. Takrat Pahor ni izbral nobenega od predlaganih kandidatov, med njimi pa je bil tudi Sendelbah.

Pahor bo predvidoma sporočil svojo odločitev o imenovanju v prihodnjih dneh.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MorskiMedved
01. 03. 2018 20.02
+5
Slovenčki bogi! Namesto, da bi mu priznali, da je pogumen, ker si upa v to gnezdo od Štefaneca pluvate, ker ste reve!4 Prijavite se na razpis pa probajte!
01xxy
01. 03. 2018 19.01
-2
Pahorju je uspeloo. Protikorupcijska nikoli več ne bo preiskovala izvora premoženja mojstra Janše. To je bil njegov namen, ko je odstopil Klemenčič, ki je odkrival Janševe tatinske podvige.
Castrum
01. 03. 2018 16.43
+1
KPK je farsa!
komarec
01. 03. 2018 15.53
+3
Pri Kimu korupcije ni. Si upa kdo trditi, da to ni ena od dobrih lastnosti S. Koreje?
Castrum
01. 03. 2018 16.41
+2
Jožajoža
01. 03. 2018 15.20
+2
uroš novak, a boš ti, če boš izbran, delal v korist in dobro tistih, ki so te na to funkcijo predlagali in na koncu imenovali. Seveda boš, in temu se reče sistemska korupcija v sloveniji.
AlternativeFacts
01. 03. 2018 14.49
+2
A bejž, mi imamo sistemsko kurupcijo, kdo bi si mislil? Ja kje pa je ta "system"? Pa ja da ne v državnem zboru? Torej? Kje ima Slovenija problem? Tako je v STARIH OBRAZIH....sedaj pa se delajmo kot da ne vemo kdo je star obraz in začnimo debate, kdo je bolj star obraz....
MorskiMedved
01. 03. 2018 14.34
+3
naj človek začne z delom, ker le po delu lahko sodimo človeka !!
mkmorfius
01. 03. 2018 14.33
-1
"...da bo lahko na tem področju storil še marsikaj..." - Valda, do prvega klica iz Murgel, pol pa bo spet samo sprenevedanje in na koncu odstop iz osebnih razlogov...
morjeblata
01. 03. 2018 14.32
+1
Same briljante , še nikoli slišane izjave in ugotovitve . Sedaj bo seveda vse dugače in vse se bo spremenilo . "Nov obraz" , staro ogledalo .
ti?2
01. 03. 2018 14.30
+0
Sistemska korupci - beri nadzorovana kraja s strani udbovske mafije komunistov sedaj pa na novo ustanovljenih strank, ki zmagujejo na volitvah.
sagesse
01. 03. 2018 14.33
+9
tič2/// tu se z vami ne morem strinjati..... politična barva pri temu nima nobene veze... vsak v javnem sektorju,,kateri niso samo levičarji jemljejo podkupnine,ker ni kazni..tako da.. tu je problem slovencev,kot naroda,,, najbolj noro se mi zdi,ko nekdo reče,, ja saj vem da janković krade, ampak nekaj je naredil tudi za ljubljano...... v neki nemčiji,avstriji ali na švedskem je nemogoče,da bi nek državljan to izrekel,,in zato smo 500 let za njimi,,zaradi naše miselnosti.........
morjeblata
01. 03. 2018 14.36
+3
Kajetan
01. 03. 2018 14.27
+1
Ko se hoče človek narediti pametnega pač reče da je problem sistemska korupcija ?? Če bi šlo za sistemsko korupcijo bi stvari potekale malo drugače tukaj gre za organiziran kriminal, ki ima včasih za posledico da se nekomu ponesreči popravilo lastne strehe ali pa naredi celo samomor z treni streli v hrbet, al pa te mogoče kaki pijani lovec tak z 200-300 metrov trofi.
Jožajoža
01. 03. 2018 14.24
+0
kdo je ta uroš novak, od kod je prišel ta uroš novak. kdo plačuje tega uroša novaka. kaj je v življenju naredil ta uroš novak........do sedaj NIČ. tako so se leta 91 kot iz neba pojavili janša,peterle,baučar,pučnik.........nesposobni , a močni retoriki. seveda, z močnimi botri iz ozadja.
sagesse
01. 03. 2018 14.26
+7
A se še vedno niste sprijaznili da se je slovenija odcepila od jugoslavije.... če vam kaj ne paše,, lahko mirno greste v jugovino,od koder izvirajo vaše korenine.......
ti?2
01. 03. 2018 14.31
+3
Ja joža joža ti takoj zrihtam pasuš za srbijo ali makedonijo.
Jožajoža
01. 03. 2018 14.43
+1
če se odcepiš, in če si živel v dveh državah, lahko primerjaš. slovenija v jugi raj, po 91 pa nekaj najslabšega, kar se državici,kot je slovenija ,lahko zgodi. sedaj živim že v tretji državi, avstriji, ni bogve kaj, je pa delo,redne plače in ostale ugodnosti, kot smo jih imeli v jugoslaviji.
Jožajoža
01. 03. 2018 18.47
+2
hudo je, da so nam "osoboditeljizasvojžep"ukradli domovino, ki nam je nekoč bila mati, sedaj pa hudobna mačeha. tako zelo hudobna, da se nas je avstrija usmilila, in nas vzela za "svoje".
Madeni
01. 03. 2018 14.21
+8
Sistemska KORUPCIJA JE TO, DA KO JE MRAKOVA NEZAKONITO UGRABILA OTROKE NI POLICIJA PO SLUŽBENI DOLŽNOSTI JI NATAKNILA LISICE Cerar BI JO MORAL NAGNAT SODSTVO PA PREGANJAT...Del sistemske KORUPIJE JE NEZAKONITA kraja profesorjev, prodaja diplom..zaprli pa nikogar policija nič..pravosodje nič vsi pa ŠTRAJKAJO ZA VEČJE PLAČE..To je pa višek norčevanja iz naroda pardom sistemske KORUPCIJE..Posiljevalec Srbijanc pa na čelu v LJUBLJANI..
Kajetan
01. 03. 2018 14.25
+5
Žal to ni sistemska korupcija ampak je organiziran kriminal ki ima vse indice kriminalnega kaznivega dejanja.
zurbrigen
01. 03. 2018 14.19
-1
IN še kako pravi ima, ČE JE NEBI BILO, tud ON nebi nokoli bil KANDIDAT
Shesmeteet
01. 03. 2018 14.24
+1
Lahko zacne kar s svojimi Slov. zeleznicami.
Madeni
01. 03. 2018 14.17
+6
Zakaj ne policija to je kriminal KOMISIJA NJEN NAMEN JE DA SE NIČ NE NAJDE SISTEMSKA KORUPCIIJA JE TO DA SE Z KRIMINALOM UKVARJA KOMISIJA KI IMA NALOGO DA NIČ NE NAJDE POLICIJA NIČ, PRAVOSODJE NIČ TO JE sistemska korupcija..
DAEMONIUM
01. 03. 2018 14.14
+1
Gotof je, cim je sledece izrekel: "Uroš Novak se strinja, da komisija trenutno nima ugleda v javnosti". Stefanec bo zatolkel do nafte in mu popolnoma onemogocil delo! On bo ocenjeval, da komisija nima ugleda!?!!!
starcov
01. 03. 2018 14.06
-2
se zacel ni pa ze ve kaj je pri nas narobe jao meni ta pa je maher....
CyberWorm90
01. 03. 2018 14.05
+7
drugmu tiru komot lohka rečemo orgarniziran gospodarski kriminal s podporo politike : )))
sagesse
01. 03. 2018 14.12
+8
Glejte osebno poznam enega rusa v sloveniji...tip kupi kmetijsko poplavno zemljišče.Jaz ali vi ne bi mogla tam postaviti niti pasje ute... evo.. v 4 mesecih je dobil gradbeno dovoljenje,,jaz enostavno nisem mogel verjet,da je to mogoče...rekel mi je da je plačal 250.000 eu podkupnine,, to je tako noro,,da ne dojamem,,s tem,da to vsi vedo..pa nikome ništa...... poznam drugega rusa,kateri iz rusije uvaža neka aluminijasta okna in vrata... ker je ruska tovarna prekopirala zaščiteno nemški patent,nihče ni mogel tega prodajati na evropskem trgu,,naši so mu izdali dokument,da ima proizvodnjo v slovenijii..in sedaj to prodaja po evropi z slovenskim certifikatom--- plačal je 600.000 eu podkupnine,,če laže on,,jaz tudi,, s tem da to sploh nihče ne skriva.Kot pravijo,, na telefon napišejo cifro bančnega računa v luksemburgu in to je to...NORO....
CyberWorm90
01. 03. 2018 14.17
+2
sej rusija je znana po mafiji še taljane so postrojili se ne upajo kej dost piskat : ))))
CyberWorm90
01. 03. 2018 14.17
+2
wčas bla zloglasna taljanska mafija dans pa ruska : )))
sagesse
01. 03. 2018 14.21
+2
CyberWorm90/// ti rusi v sloveniji so male ribe,,res je da večino nepremičnin(to ko nakladajo po medijih,kako se nepremičnine prodajajo) v sloveniji pokupijo rusi--kateri ne živijo tukaj.odprejo podjetje in kupujejo,,v bitu perejo umezan denar---vse laufa na keš.Po nekih informacijah bo ruska mafija pokupila v sloveniji za 2 milijardi nepremičnin... na obali je vsak drugi objekt v ruski lasti..........
CyberWorm90
01. 03. 2018 14.24
+2
glawni so pa weč al manj wsi biwši iz kgb : ))))
CyberWorm90
01. 03. 2018 14.25
+2
najwečji šwercer z orožjem bil yurij orlow : ))) zalagu je pol afrike s kalašniki pa rpgji itd : ))))
CyberWorm90
01. 03. 2018 14.27
+2
sagesse
01. 03. 2018 14.28
+1
CyberWorm90// KGB-ja ni več,, sedaj se imenujejo FSB...... v rusiji imajo oni čisto vse v rokah........
CyberWorm90
01. 03. 2018 14.29
+1
Shesmeteet
01. 03. 2018 14.30
+0
Za evropo je bil glavni, saj drugih vojn v evropi ni bilo kot jugoslavija.
CyberWorm90
01. 03. 2018 14.34
+2
kdo je bil leta 92 predsednik držawe : )))
sagesse
01. 03. 2018 14.03
+5
aja sistemska korupcija,,wow,,to pa je ugotovitev,99 % javnega sektorja v sloveniji je podkupljenega,,oziroma vsak vzame podkupnino,ker ve da ni nobene sankcije,,,,je čisto vseeno kakšno storitev potrebuješ.... ko ponudiš dovolj denarja,vzame vsak,,od papirjev za gradnjo na poplavnem območju do papirjev za uvoz v eu čudnih stvari... osebno mi je rekel en ruski poslovnež,,da se samo v bolgariji lažje podkupi državnega uradnika kot v sloveniji..........
murinar
01. 03. 2018 14.10
+6
Avtomatik4
01. 03. 2018 14.00
+8
"največja težava v Sloveniji je sistemska korupcija". ma ne! a do tega zaključka je sam prišel?!?! je s tem odkritjem dokazal primernost za to pozicijo?!?!?!