Slovenija

Spisana obtožnica zoper Uroša Smiljića v aferi preskakovanja čakalnih vrst

Ljubljana, 02. 08. 2018 21.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Specializirano državno tožilstvo je spisalo obtožnico zoper Uroša Smiljića, osumljenega korupcijskih kaznivih dejanj v aferi s preskakovanjem čakalnih vrst v UKC Ljubljana. Smiljiću očitajo, da je od sorodnika onkološke bolnice vzel 20.000 evrov za ureditev hitrejšega zdravljenja, v drugih primerih pa naj bi zahteval tudi podatke iz tajnih policijskih evidenc.

Urošu Smiljiću tožilstvo očita, da je za ureditev hitrejšega zdravljenja onkološke bolnice zahteval in tudi dobil 20.000 evrov. Partner omenjene bolnice mu je denar dal za zdravnika, a slednja sta zanikala, da bi kaj dobila. Eden izmed njiju, kirurg na Onkološkem inštitutu Erik Brecelj, je v sodni preiskavi pričal, da je bila bolnica zelo hitro operirana zaradi stanja njene bolezni in njene mladosti. Za podkupnino torej ni bilo potrebe, poroča Dnevnik.

Poleg Uroša Smiljića naj bi se v še nepravnomočni obtožnici specializiranega tožilstva znašlo še devet obtoženih oseb. Med njimi naj bi bila tudi dva zdravnika, Rado Janša z interne klinike in Tomaž Malovrh s kirurške klinike.

Smiljič naj bi Janši v zameno na to, da je mimo uradnega čakalnega seznama opravil zdravniške storitve določenim bolnikom, obljubil, da mu bo uredil izdelavo hišnega nadstreška, nakup prhe in različnih kuhinjski aparatov po nižji ceni. Malovrhu pa naj bi za pregled bolnice obljubil, da bosta njegova otroka lahko poletela s policijskim helikopterjem, trdi tožilstvo.

Smiljić naj bi prejel tudi 4000 evrov za to, da je za neko drugo bolnico uredil sprejem v bolnišnico in zdravniška pregleda.

Uroš Smiljić naj bi urejal hitrejše operacije, ko je bil zaposlen kot skladiščnik v UKC Ljubljana.
Uroš Smiljić naj bi urejal hitrejše operacije, ko je bil zaposlen kot skladiščnik v UKC Ljubljana. FOTO: POP TV

Podatki iz policijskih evidenc, polet s helikopterjem, ogled letališča

Ne le denar, Smiljić je v zameno za posredovanje zahteval določene podatke iz tajnih policijskih evidenc, v primeru, ko je posredoval za sorodnico Viljema Trplana, svojega prijatelja in policijskega komandirja na policijski postaji Gornji Petrovci. Da bi onkološko bolnico operirali mimo čakalnega seznama, naj bi od njenega moža, direktorja uprave za policijske specialnosti Roberta Sušanja, zahteval, naj poskrbi, da bo Trplanova hčerka, bodoča policistka, opravljala prakso blizu doma.

Pri Smiljiću naj bi posredoval tudi vodja pilotov v letalski enoti policije Damijan Bregar, in sicer za to, da so njegovega hudo bolnega sodelavca operirali prednostno. V zameno naj bi Smiljić in prijatelja dobili polet s policijskim helikopterjem. V zameno za to, da je direktorju operative na Letališču Jožeta Pučnika Robertu Gradišarju uredil preglede pri Janši, pa naj bi si Smiljićev znanec lahko ogledal letališče.

Smiljič obtožbe zanika, policisti pod drobnogledom

Smiljić naj bi v sodni preiskavi zanikal očitane nezakonitosti. Zatrdil naj bi, da mu nikoli nihče ni obljubljal nagrad, pa tudi sam da je ni ne zahteval ne dobil. Trdil naj bi, da je želel le pomagati ljudem, saj je imel tudi sam izkušnje z zdravljenjem svojcev. Tudi ostali obtoženi, razen Iztoka Požarja, ki naj bi Smiljiću izročil 20.000 evrov za zdravnika, so kazniva dejanja zanikali.

Vpletene policiste pa naj bi pod drobnogled vzel poseben oddelek specializiranega tožilstva za pregon in preiskovanje uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Preiskava naj bi bila že končana, odločitev, ali bodo ukrepali, pa naj bi bila znana do konca avgusta.

Takratni vodja uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj je spomladi že izgubil tožbo zoper policijo, v kateri je zahteval vrnitev v službo. Zatrjeval je, da očitki v izredni odpovedi o zaposlitvi niso resnični, a delovnega sodišča ni uspel prepričati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssbobo
03. 08. 2018 20.10
-1
smiljiću...... kod tebe se očitno da naročiti prav sve..... daj budi cura pa sestavi koalicijo da budemo opet kao neka sretna družina
Thinc25
03. 08. 2018 14.10
-6
Že spet: Lovijo kurje tatove! Uroš Smiljić, naj takoj toži urednika 24.ur, če smo pravna država bo tožbo dobil.
santamaura
03. 08. 2018 11.07
+6
Lopovščina tega goljufa je samo posledica neuporabnega zdravstvenega sistema. Proti tistim resničnim krivcem in goljufom, ki so za to odgovorni pa ni obtožnice. Ne - Oni sedaj sestavljajo nove koalicije in iščejo mandatarja, ki jim bo požegnal korupcijo in bančne račune v davčnih oazah. Eni so celo tako nestrpni, da ne morejo počakati z razprodajo naših hotelov in toplic
Transformerji
03. 08. 2018 10.39
+3
Neverjetna hitrost, spisana je obtožnica, zadeva bo pa zastarala......
JApajaDAja
03. 08. 2018 10.34
+3
ta je "naš" ali "njihov"...da vem kakšen komentar naj napišem!?.....dokler se bomo šli takih iger brez meja nam bo vedno huje, slabše!
DirtySanchez
03. 08. 2018 09.23
+3
v zapor z njim.
Rade 74
02. 08. 2018 22.53
+12
Čisto nič ni pomemben, osebno ga poznam, navaden parazit in ritoliznik. Včasih je filal avtomate z sendviči po KC-ju
wolfterier
03. 08. 2018 09.19
+5
Smiljić je naš,prej bo spet pomočnik direktorja,kot pa kaznovaqn !
ni_mi_vse_eno
02. 08. 2018 22.39
+9
Ziher ne bo dočakal obtožbe, ta skladiščnik je preveč pomemben.
butalistan
02. 08. 2018 22.12
-2
Hahaha ste nasli krivca. Butale slovanske zagamane.
wolfterier
03. 08. 2018 09.20
+1
wolfterier
03. 08. 2018 09.21
+3