Slovenija

Klakočar Zupančičeva: Nosite rdeče salonarje ponosno, bodite ženske, kakršne ste

Ljubljana, 05. 01. 2024 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Suzana Perman, K.K.
Komentarji
316

Tetovaže, piercing, rdeči salonarji, vpadljiva oblačila, pa javno petje na radiu, na proslavi. Videz in vedenje, ki bi ga prej pripisali kakšni glasbeni zvezdi kot pa osebi, ki predstavlja prvi obraz naše zakonodajne veje oblasti. Se bivša sodnica Urška Klakočar Zupančič vidi kot sodobna čarovnica, drzna bojevnica, o kateri piše v svojih knjigah in so jo pošiljali na grmade? V kakšnih odnosih sta s predsednikom Svobode in premierjem Golobom? Ter kaj v svoji politični karieri obžaluje?

Urška Klakočar Zupančič s svojim vpadljivim vedenjem in pojavnostjo vse od prevzema ene najpomembnejših funkcij v državi vzbuja pozornost in sproža polemike. Od posmeha, zgražanja in dvignjenih obrvi enih pa do odobravanja in aplavzov drugih. 

Je bivša sodnica, ki se je v zaprtem Facebook pogovoru zaradi nestrinjanja s covidnimi ukrepi vlade Janeza Janše znašla v disciplinskem postopku in bila oproščena, je borka za človekove pravice in pravice živali, ločena mati dvojčkov, borka za sinovo zdravje, pa za asistenco na domu bolnih mladoletnih. Hkrati je tudi pravna zgodovinarka, pisateljica dveh zgodovinskih romanov, namenjenih predvsem ženskam, ki si drznejo biti pogumne, drugačne, svobodne. Njen zaščitni znak so rdeči salonarji, kot simbol sodobnega upora proti šovinizmu, ki so ga posvojile tudi nekatere druge poslanke.

Kot je poudarila ob imenovanju, je tudi borka za spoštljivo komunikacijo, zlasti v parlamentu, ki mu predseduje. Poslancu SDS-a Žanu Mahniču je denimo dejala: "Izrekam vam opomin za žalitev, ki ste jo izrekli". "Gospod Černač, ne podcenjujte me. Sedite in dajte mir!" pa je denimo zabrusila poslancu Zvonetu Černaču

Za pogovor pred našo kamero je izbrala ljubljansko opero, a ne da bi nam kaj zapela, ampak ker meni, da sta umetnost in kultura v naši družbi prepogosto podcenjeni. Na vprašanje, če bi še kdaj javno zapela, je odgovorila: "Verjetno bom tudi kdaj zapela javno, zakaj pa ne? Petje pa res ni nič slabega"

Medtem ko sta predsednica republike in zunanja ministrica nezadovoljstvo javno izrazili, pa je sporna Delova karikatura, ki vse tri prikazuje zgoraj brez, ni prizadela. "To je satira in mislim, da jo je tako treba tudi jemati," je povedala. 

Urška Klakočar Zupančič
Urška Klakočar Zupančič FOTO: Aljoša Kravanja

Bistveno manj smešni so ji bili prepogosto prazni poslanski sedeži brez opravičila. "Danes lahko povem, da se poslanci udeležujejo sej državnega zbora in da se tudi redno opravičujejo," je povedala. 

Netolerantna je do žaljive poslanske komunikacije, zato je tudi nemalokrat stroga, opozicija pa ji redno očita zlorabe poslovnika. Kot je povedala za 24UR, lahko kritično komuniciramo tudi tako, da se "ne spuščamo v besedne greznice". "Če je verbalno nasilje dovoljeno v parlamentu, potem se to nasilje seli na ulico in še kam drugam," je prepričana. 

Glede orožja je povedala, da ne bo nikoli odgovor za naše stiske in da se ji zdi neprimerno na kakršen koli način govoriti o oboroževanju ali pa kazati orožje. "Vedno nam bo prineslo več gorja," meni. 

Izkustvo gorja je osrednja zgodba junakinj njenih zgodovinskih romanov Gretin greh in Sibilina sodba, trpeli sta, ker sta bili drzni ženski, pogumni. "Obe ženski sta svobodomiselni, obe ženski si želita živeti tako, kot si sami želita," razlaga Klakočar Zupančičeva, ki je dodala, da je v njih zagotovo tudi nekaj nje. "Mene ne bodo dali zdaj, hvala bogu, na pravo grmado, bom pa gorela drugače, na Twitterju, Facebooku," pravi.

Ker je razmišljala s svojo glavo, se je opekla tudi v stranki, ki jo je soustanovila, pa čeprav v imenu nosi besedo svoboda. Lani je premier Golob pokazal vrata najmanj trem njenim tesnim zaupnikom, neuradno se je jeseni neuspešno iskalo poslanske glasove za njeno zamenjavo na čelu parlamenta, sledilo je slovo od vodstva, oziroma z mesta podpredsednice stranke. 

Na vprašanje, ali je Golob zamerljiv človek, je odgovorila, da je vsak človek do neke mere zamerljiv. "Jaz imam nek svoj način razmišljanja, imam svoja načela, vem, zakaj sem vstopila v politiko, in tako bo tudi ostalo. Ljudje so me konec koncev izvolili – verjetno tudi zaradi tega in ne bom jih razočarala. Se pa trudim z vsemi, tudi s predsednikom vlade, imeti spoštljive in korektne odnose," je razložila. 

Na slabih 400 kilometrov oddaljeni Dunaj je lani letela s falconom, v Ugandi posvojila šimpanzinjo in ji dala ime po sebi. Neizprosna in brez dlake na jeziku pred poslanci, a ko se je zoperstavila nekaterim, tudi kadrovski odločitvam Gibanja Svoboda, katere soustanoviteljica je, se je poslovila od mesta Golobove desne roke v stranki, ne pa še od mesta predsednice parlamenta. V nasprotju z Robertom Golobom, ki v priljubljenosti med ljudmi tone, se je sama povzpela tik pod sam vrh lestvic.

Odločitev o odstopu z mesta podpredsednice stranke je temeljila na tem, da si ni želela biti torišče. "Da bolj korektno rečem, nisem želela, da funkcija predsednika državnega zbora postane torišče, kjer bi se kresale burne politične vsebine," pojasnjuje. Zdi se ji zelo nehvaležno, da moraš biti včasih v vlogi, ko se moraš strankarsko politično opredeliti, hkrati pa predstavljaš tudi garant za pravice in dolžnosti opozicijskih poslancev. 

Pojasnjuje, da ljudje, ki so se združili v Gibanju Svoboda, delijo iste vrednote, a da ne razmišljajo vsi enako. "Prav je, da imamo različna mnenja, ker bomo samo tako rasli. Prav je, da se slišimo. Nima vedno samo nekdo prav ali pa vedno drugi prav," pravi. 

Glede Tine Gaber Golobu nikoli ni svetovala. "V zasebno življenje nikogar se jaz ne vtikujem," je zagotovila. Se pa kljub temu druži oziroma prijateljuje z ljudmi, ki Golobu niso več tako blizu ali pa je z njimi celo na bojni nogi - Tatjana Bobnar, Nataša Pirc Musar, Mojca Šetinc Pašek. "Vsi ljudje, ki ste jih našteli, so z mano v dobrih, korektnih odnosih, ki jih bom gojila še naprej. Ne vidim razloga, da bi se morala odreči osebnim povezavam s temi ljudmi, zato ker morda niso našli skupnega jezika s predsednikom vlade," meni. 

Glede domnevne kontaminiranosti preiskovalne komisije, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo Policije, vsaj dokler nima dovolj podatkov, se javno ne misli postavljati na nikogaršnjo stran. Padec priljubljenosti stranke je ne preseneča. "Zagotovo je razočaranje, ampak to mora biti samo vzgon za bolj trdo delo in več posluha za ljudi," je odločena. 

Ob koncu najinega pogovora prva dama parlamenta svetuje vsem ženskam: "Nosite rdeče salonarje ponosno, pojdite v njih in bodite ženske, kakršne ste, in pokažite to celemu svetu." Vsem državljankam in državljanom pa, da naj ne ocenjujejo ljudi po videzu. "Sploh ne po etnični pripadnosti, narodnosti, veroizpovedi. Zavedajte se, da je svet, ki ga imamo, nam dan na posodo in da moramo z njim lepo ravnati," je dodala. 

V novem letu želi Slovenkam in Slovencem predvsem pomirjenosti s seboj, kajti le tako, pravi, bomo lažje pomirjeni s svetom, ki nas obdaja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (316)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
06. 01. 2024 20.22
-1
Neki podobnega, sam veliko mlajš ima vse šole, pa zaposlitev ni blo v slo ampak v tujini! Žalostno! Kle pa berem to 🦥zvijanje
stumfeta
06. 01. 2024 19.26
+2
Uau. Tko zgleda, k da je ena ženska neki rekla, pa mora 300 plus incelov takoj planit po njej. Kakšen pogum!
stumfeta
06. 01. 2024 19.26
+0
Uau. Tko zgleda, k da je ena ženska neki rekla, pa mora 300 plus incelov takoj planit po njej. Kakšen pogum!
Samo12
06. 01. 2024 18.09
+0
Sektaši so ljubosumni, ker njihove lepotice za vse so veščinami v belem🐑
Glava
06. 01. 2024 17.49
+7
prodajalke ljubezni so tudi v rdečem..
Betuul
06. 01. 2024 17.56
-2
Samo12
06. 01. 2024 18.04
+0
Ti že ves, ker si resna stranka v takih klubih.
Samo12
06. 01. 2024 18.06
+1
Večinoma so v belem volnenem plašču, tu pa tam, ko jih obišče veliki, pa se rumeno modra ruta
Samo12
06. 01. 2024 18.07
+1
Večinoma so v belem volnenem plašču, tu pa tam, ko jih obišče veliki, pa se rumeno modra ruta🐑
Betuul
06. 01. 2024 20.19
-2
Večinima so v glavo in na glavi blond, rdeče žnable, zelene gatke, 👠na opetkah
Betuul
06. 01. 2024 17.48
+2
To je zdaj ena reklama za javno dražbo ‘pleyboy’
Betuul
06. 01. 2024 17.50
-3
In šparovih ‘ mehkih bio kondom vrečk’po 0,03€!
Samo12
06. 01. 2024 18.05
+1
Res je. Samo reklama za javno hišo ovc. Aja oprosti, to je trobilo sekte
cirenij
06. 01. 2024 17.24
+0
Gospa Urška, kam pa potem daste ali podarite vse te obleke in čeveljce, ki jih vsakodnevno menjujete? večina žensk si namreč lahko kake dvakrat letno privošči kako poceni coto. A mislite, da jih boste s sabo tja gor nesla? Tam jih ne boste potrebovala.
Samo12
06. 01. 2024 17.27
+5
V kveder na trs jih podari, tam ke veliko žensk in moških, ki si radi obujajo rdece ceveljce.
brezveze13
06. 01. 2024 17.02
+5
glede na njeno obnašanje, sem skoraj prepričan da je svojo izobrazbo kupila ali pa pridobila na račun mednožja
Samo12
06. 01. 2024 18.26
+1
Tone 12345
06. 01. 2024 16.46
+1
Če se bi vsi vi komentatorji morali podpisati s svojim pravim imenom vseh teh žaljivih komentarjev ne bi bilo in to na vseh portalih!in vsi vi ne bodite taki žleht hinavci skriti v anonimnem domu
Betuul
06. 01. 2024 17.09
-4
Tone 12345
06. 01. 2024 16.43
-1
Bravo ga Urška samo naprej in prav imate!
Macu Picu
06. 01. 2024 16.27
+0
Vzrokov zakaj jo transfestit ni po začetnem dvorjenju povohal več, je več. In ni samo nutrija.
Samo12
06. 01. 2024 18.27
+2
Betuul
06. 01. 2024 16.13
+0
Ena penzijon nateganca ! S 1.1.🥚24 bo izredni dvig pokojnin na oktobersko 🥚23 penzijo! Pol pa redni februarski 🥚24, dvig penzije na oktobersko🥚24 penzijo! En hokus pokus na penzijon🤥 ali pod nos se obriš!
Samo12
06. 01. 2024 18.29
+1
Jasnovidec, pol se povej kako je nekdo upokojencem Vzel 25% in ravno zaradi tega so tako bogi, ker je izpraznil pokojninsko blagajno. Nihče vam Več ne verjame, očitate drugim, kar ste oz sami delate
Night fly
06. 01. 2024 16.11
-6
Dama Urska Klakocar je en Velik Soncek ..........
dpmem
06. 01. 2024 15.47
+1
KOKOŠ drugič...
Betuul
06. 01. 2024 15.50
+1
bazilika555
06. 01. 2024 16.00
+4
in še eden, ki ne ve še, kam točno paše....
dpmem
06. 01. 2024 15.46
+0
Betuul
06. 01. 2024 16.05
+0
Betuul
06. 01. 2024 16.14
+2
Betuul
06. 01. 2024 15.44
+2
Ti greta tamle gor raje povej kako mislite upokojence cvret na gretinem žaru to leto??!! Že od 1.1.024!! Po kakšni gretini ZPIZmatematiki!
Jožica55
06. 01. 2024 15.48
-2
Izgleda, da ste eni tu na portalu pod vplivom alkohola že od Novega leta naprej oz. drugače bom rekla "prav hudobni ste" !!!!!
Betuul
06. 01. 2024 15.53
+1
Mi smo pod vplivom onesnaženega 💨zraka ‘P10’in kurilnega smoga v ozračju! Piši knjigo : greta plava v ‘nangi’!
Betuul
06. 01. 2024 15.57
+1
Ni jasn ZAkaj pritoževanje jožica 55! Blond na blond!
Jožica55
06. 01. 2024 16.02
-1
Betuul
06. 01. 2024 16.21
+0
Jezdecu v prid ! Ostalim prah v pljuča, glavo in vmes še pesek v oči! Pa ne da bodo rdečki spremenil parlament v hipodrom in ustvarili konjske dirke! Ampak pazi! Konjski prah se obrača drvajslnom direkt v 🎃!
brezveze13
06. 01. 2024 15.30
+7
portal a vam je ta plačala da je prva na naslovnici ali pač nič ne delate mi gre na bruhanje ko vidim njeno sliko
Betuul
06. 01. 2024 15.36
+2
bazilika555
06. 01. 2024 16.02
+2
neglej je, raje glej Godčevga Jelkota....
Betuul
06. 01. 2024 15.24
+0
Tist golob bi moral biti kaznovan !! Poleg vsega še za nasilno odrivanje min Irene Šinko! Disciplinska iz tega njem ne uide!! Nič ni rešen!
Betuul
06. 01. 2024 15.22
+1
Sploh ni všečna! Sploh pa kadar odpre usta; se začne 😛z jezikom neki otepat! Kar je bilo jasno vidno pri govorjenju ob odrivanju g. min. Irene Šinko!!Kadar urša; govori preveč kaže jezik!!!Nima manire ! To početje je za privabljanje gostov!? Nikakor ne za predstavo politike slo!
Jožica55
06. 01. 2024 16.09
+1
Zelo očitno, da ti je všeč ker si si jo tako dobro ogledal !!!! 😂😂😂😂😂
Macu Picu
06. 01. 2024 15.00
+5
KIlava propaganda oblasti.