Slovenija

Usklajevali se bodo v parlamentarni razpravi

Ljubljana, 07. 09. 2010 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Erjavcu spet ni uspelo z zahtevo glede usklajevanja pokojnin s plačami in inflacijo. Glede na to, da bo vlada predlog reforme poslala v DZ že v četrtek, Erjavec ne pričakuje sprememb.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Aljoša Kravanja

Prvak DeSUS Karl Erjavec tudi danes na kolegiju predsednikov strank ni uspel s svojo zahtevo glede usklajevanja pokojnin s plačami in inflacijo. DeSUS vztraja na usklajevanju v razmerju 80:20, vlada pa na 60:40 in bo, kot kaže, tak predlog v četrtek poslala v DZ.

Vlada je namreč že napovedala, da bo predlog pokojninske reforme v DZ poslala 9. septembra, četudi ne bo usklajen z vsemi socialnimi partnerji. Toda glede na to, da gre zakon v redni parlamentarni postopek, bo še veliko možnosti, da DeSUS uveljavi svoj interes, je po kolegiju dejal Erjavec.

Sam sicer ocenjuje, da je danes padla dokončna odločitev in do četrtka sprememb ne bo. Napovedal pa je, da bo poslanska skupina DeSUS vložila dopolnila k zakonu. V DeSUS tako po Erjavčevih besedah pričakujejo, da bodo formulo usklajevanja pokojnin znotraj koalicije uskladili v parlamentarni razpravi. Če pa do tega ne bo prišlo, je DeSUS že večkrat zatrdil, da pokojninskega zakona ne bo podprl.

Kot je še povedal predsednik DeSUS, so se v ponedeljek na ministrstvu za finance sestali minister za finance Franc Križanič, ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ter razpravljali tudi o pokojninah. Vendar konsenza niso dosegli. "Čutil sem, da je Svetlik že malo popuščal na razmerje 65:35, a izhodišče DeSUS je 80:20," je dejal Erjavec.

Po njegovih besedah so se na sestanku pogovarjali tudi o predlogu usklajevanja pokojnin s plačami in inflacijo v razmerju 70:30, na kar bi prvak DeSUS še pristal, a tudi o tem dogovora niso dosegli.

Minister Svetlik je z izvršnim odborom DeSUS kompromis glede pokojnin iskal 25. avgusta. Tedaj je sicer Erjavčevo pripravljenost na usklajevanje pokojnin v razmerju 70:30 ocenil kot dobro. Vlada in DeSUS pa imata na drugi strani še en odprt problem, in sicer vladni predlog za zamrznitev pokojnin. Tudi na to DeSUS ne pristaja ter v primeru zamrznitve odreka podporo proračunu za prihodnji dve leti.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
07. 09. 2010 19.57
KAK TO JE,AI,AI,
Buena Vita
07. 09. 2010 19.57
KO SO ERJAVČKA VRGLI PROČ , KO SO NASTAVILI DVOJNEGA DRŽAVLJANA KANE ZA OKOLJSKOVARSTVENIKA,,, TAKRAT JE JANKOVIČ USPEL VSE ZELENE POVRŠINE OKROG LJUBLJANE ZA SVOJA PODJETJA UREDITI TAKO DA BODO NJEGOVI ŠLAMPARSKI PRIJATELJI ZIDARLILI
alterego
07. 09. 2010 17.35
Korl, ti si še zadnji up slovenskih upokojencev in dalavcev!
Peter Kralj 1
07. 09. 2010 17.00
Erjavec, bodi pokončen, ne daj glasov za takšno neumnost. Srčno upam, da tudi opozicija in SNS ne bodo dali svojih glasov. Drugače naj sploh ne grejo na naslednje volitve!