Slovenija

Usklajevanje proračuna se prične v torek

Ljubljana, 13. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za finance Anton Rop, ki je prejšnji četrtek napovedal rebalans letošnjega državnega proračuna, bo v torek začel pogovore s proračunskimi uporabniki, da bi našli predvidenih 15 milijard tolarjev prihrankov pri izdatkih proračuna.

Finančni minister Rop se bo pogovarjal s proračunskimi porabniki
Finančni minister Rop se bo pogovarjal s proračunskimi porabniki FOTO: POP TV

Ko bo vlada pripravila rebalans, ga mora poslati še v potrditev v DZ in dokler ga poslanci ne sprejmejo, pa bo veljalo začasno zadržanje izvrševanja letošnjega državnega proračuna, ki ga je minuli četrtek sprejela vlada. To bo predvidoma trajalo 25 dni in se bo lahko po zakonu o javnih financah podaljšalo še za 20 dni.

Minister Rop se bo v torek najprej sestal s predstavniki zakonodajne in sodne veje oblasti, pogovore s posameznimi proračunskimi uporabniki pa bo nadaljeval do konca tedna in predvidoma tudi še naslednji teden, so povedali na finančnem ministrstvu. Na osnovi pogovorov bodo pripravili razrez načrtovanih prihrankov. Preden se bodo odločili komu in koliko vzeti, je namreč potrebno preveriti posamezne programe, vendar bo tam, kjer je delež fiksnih stroškov visok, razmeroma malo prostora za posege. Sicer pa so za nekatere programe na finančnem ministrstvu že preverili njihovo realizacijo in ugotovili, da se posamezni razmeroma slabo uresničujejo in prav v teh so po Ropovi oceni zadostne rezerve.

Najti bo treba 15 milijard tolarjev
Najti bo treba 15 milijard tolarjev FOTO:

Proračun za leto 2002, ki ga je DZ sprejel konec novembra lani, predvideva ob 1223,3 milijarde tolarjev prihodkov in izdatke v višini 1348,5 milijarde tolarjev. Vendar pa je Urad za makroekonomske analize in razvoj, ki je lani jeseni Sloveniji napovedoval 3,6-odstotno gospodarsko rast, v spomladanskem poročilu popravil ocene o pričakovani gospodarski rasti navzdol, prav tako pa tudi oceno uvoza, zasebne potrošnje in investicij. Te nove napovedi makroekonomskih kazalcev pa zahtevajo od vlade pripravo novega razreza javnofinančnih virov, je v četrtek po seji vlade pojasnil minister Rop. Vlada namerava z rebalansom oklestiti izdatke za 15 milijard tolarjev in naj bi torej znašali 1333,5 milijarde tolarjev.

Dokler DZ ne bo sprejel rebalansa državnega proračuna, predvidoma v 25 dneh, pa je vlada ustavila prevzemanje novih obveznosti s pogodbami v breme državnega proračuna na naslednjih področjih: izdatki za blago in storitve, subvencije, nakup in gradnja osnovnih sredstev in investicijski transferi. Začasno so ustavljeni tudi vsi novi postopki oddaje javnega naročila. Do sprejema rebalansa se bodo torej izvrševale le vse sprejete pogodbene, zakonske in druge obveznosti, ki jih ima vlada na osnovi sprejetih programov.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni