Slovenija

Švarc Pipanova: Predsedniku vlade sem ponudila svoj odstop

Ljubljana, 05. 02. 2024 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.S., M.M., M.P.
Komentarji
1560

Usoda pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan je po dnevih ugibanj, obtožb, pritiskov in političnega pregovarjanja naposled le znana. Kot je povedala, je premierju Robertu Golobu ponudila svoj odstop, a ne odhaja še takoj. Dokler ne odide bo še naprej preiskovala nakup sodne stavbe, reševala pa bo tudi nekatere druge pomembnejše teme, kot je stavka sodnikov in tožilcev, je povedala v naši večerni oddaji 24UR ZVEČER. Odločitev ministrice sicer prihaja po politično razburkanih dnevih, ki jih je zaznamovala prav afera sodna stavba.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Golob sprejel odstop Švarc Pipan
    03:13
    Iz 24UR: Golob sprejel odstop Švarc Pipan
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Cirilom Ribičičem
    06:59
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Cirilom Ribičičem
  • Iz 24UR ZVEČER: Švarc Pipanova premierju ponudila odstop
    05:41
    Iz 24UR ZVEČER: Švarc Pipanova premierju ponudila odstop
  • Iz 24UR: Politična saga aktivirala opozicijo
    03:20
    Iz 24UR: Politična saga aktivirala opozicijo
  • Iz 24UR: V stranki SD vre
    01:09
    Iz 24UR: V stranki SD vre
  • Iz SVETA: Švarc Pipanova še na položaju
    04:12
    Iz SVETA: Švarc Pipanova še na položaju

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je v oddaji Marcel TV Slovenija povedala, da je predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila odstop. Odločitev je sprejela, čeprav premier odstopa ni zahteval sam, saj da ni želela očitkov, da se oklepa stolčka, zaradi napetosti tako v stranki kot koaliciji, kot je povedala v oddaji 24UR ZVEČER pa tudi zato, ker so se pojavili očitki, da želi z obstankom na ministrskem mestu sama zakriti sledi.

To je storila, kot je razkrila, na sestanku s premierjem, kjer sta se sicer strinjala tudi, da bo na položaju, dokler ne razišče nepravilnosti. In koliko časa bi to lahko trajalo? Kot je dejala, bi bilo to lahko dva ali tri tedne, po potrebi pa tudi dlje. Ta čas bo še naprej preiskovala nakup sodne stavbe, reševala pa bo tudi nekatere druge pomembnejše teme, kot je stavka sodnikov in tožilcev. "Stvari še vedno raziskujem, vsak dan pridejo na plan neka nova dejstva. Še vedno smo v fazi zavarovanja dokazov, čakamo na prihod kriminalistov," je še povedala v naši večerni oddaji.

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan FOTO: POP TV

O njenem ponujenem odstopu mora zdaj odločiti Golob. "Vse je odvisno od premierja. Gospodar te odločitve mora in tudi je vedno predsednik vlade. V ustavni demokraciji te odločitve ne more sprejeti nobena stranka," je dejala ministrica ter dodala, da mora tudi Golob o njenem odstopu premisliti, verjame pa, da bo svojo odločitev sporočil v doglednem času.

Švarc Pipanova namignila, da bi bilo morda bolje, da jo nasledi minister iz druge stranke

Kot smo poročali, sta se sicer neuradno sestala že v petek, tudi takrat rezultata srečanja javnosti nista razkrila. Dogovorila naj bi se sicer, da naj bi, ko bo prišel čas za to, ministrica odstopila sama, kar je zdaj tudi storila. Njen odstop mora sicer potrditi tudi predsednik vlade, ki mu je ministrica sicer hvaležna, da ji je dal čas, da lahko preveri in razkrije sume nepravilnosti, žal pa ji je, da ji te možnosti ni dalo tudi vodstvo njene stranke.

Skrbijo jo tudi pogovori o izstopu stranke iz koalicije, za katere je slišala v medijih. Žal ji je, da je SD pripravljen žrtvovati koalicijo, vlado in tvegati predčasne volitve, "zgolj zato, da bi se čim prej zakrilo sume spornih dejanj in praks". Kot je poudarila, se je v preteklosti namreč že dogajalo, da je minister odšel, sporne prakse pa so se nadaljevale.

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan FOTO: Bobo

Sama sicer, kot nam je povedala, z vodstvom stranke že od prejšnjega ponedeljka ni več v komunikaciji, prav tako pravi, da je vodstvo stranke "gluho" za njene predloge. "Medtem pa po mojih obtožbah generalnega sekretarja Klemna Žiberta ni nihče v vodstvu stranke preveri oz. ga pozval na odziv," dodaja.

Že v oddaji Marcel pa je nakazala tudi, da bi bilo morda dobro, če bi jo na položaju nadomestil minister iz kakšne druge stranke. Sama sicer zaenkrat ostaja v stranki, saj da verjame v socialno demokracijo, a le pod pogojem, da se SD "preporodi". "Da se v vodstvu oz. v stranki in državni upravi očisti strankarskih vplivov, očisti tovrstnih spornih praks in sprejme ob tem objektivno odgovornost stranke ter zagotovi, da strankarski vplivi ne bi bili več prisotni na ministrstvih in državnih aparatih na tak način."

Meni namreč, da takšno strankarsko kadrovanje lahko pomeni veliko korupcijsko tveganje. "Če se je stranka in njeno vodstvo pripravljeno s tem soočiti, sem v njej pripravljena ostati," je dejala v naši večerni oddaji.

Zaradi afere sodna stavba pa naj bi bila sicer po naših informacijah pravosodna ministrica deležna tudi groženj, zato ji je bilo odrejeno policijsko varovanje. V petek se je medtem oglasila na družbenem omrežju in se javnosti zahvalila za podporo in spodbude, "ki dajejo vedeti, da je bolje pozno kot nikoli le napočil čas za neomajno vztrajanje vseh nas, da presekamo sporne politične prakse in vzpostavimo vodotesne sisteme varovalk proti vdorom parcialnih interesov pri vodenju in upravljanju države". 

Kot je zapisala, bo morala nositi težko breme zavedanja, da se je tudi sama nehote ujela v zanke tovrstnih praks. "Pa vendar četudi bom najverjetneje morala oditi, danes, jutri ali kasneje, bom šla mirno, z zavestjo, da se val tega boja ne bo več dal zlahka ustaviti," je še dodala. 

V stranki SD 'vre'

Zaradi afere "vre" tudi v stranki Socialnih demokratov. V nedeljo zjutraj se je sestalo ožje vodstvo stranke. Redne tedenske kolegije imajo sicer običajno ob torkih, a so ga izvedli že v nedeljo. Po naših informacijah je na sestanku eden od vidnih vodilnih članov, evropski poslanec Matjaž Nemec, začel razpravo o morebitni kolektivni odgovornosti kar celotnega vodstva stranke, torej predsednice Tanje Fajon, in v drugi vrsti odgovornosti drugega človeka v stranki, generalnega sekretarja Klemna Žiberta

Po informacijah STA je bil sicer za danes načrtovan sestanek ožjega vodstva SD s predsednikom vlade, ki je na srečanje povabil predsednico stranke Tanjo Fajon, ministre stranke in vodjo poslanske skupine Janija Prednika. A so v kabinetu predsednika vlade prejeli povratno informacijo, da se sestanka v imenu stranke lahko udeleži generalni sekretar SD Žibert. Predsednik vlade se medtem po informacijah STA naj ne bi želel sestati zgolj z Žibertom, ampak z vodstvom SD s predsednico Fajon na čelu, zato so sestanek prestavili na enega prihodnjih dni.

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan FOTO: Bobo

Prav njega je, spomnimo, za zdaj še vedno aktualna ministrica obtožila vpletenosti v afero, kar pa sam zanika. Afera sicer slabo luč meče na celotno stranko, ob tem pa premier še vedno ni uslišal zahteve SD, da razreši njihovo ministrico. Golob je stranko pozval, naj na obtožbe odgovorijo, a so Socialni demokrati v odgovoru zgolj ponovili svoja pričakovanja o slovesu Švarc Pipanove, s čimer pa premier ni bil zadovoljen. 

Predsednik opozicijske stranke SDS Janez Janša se je medtem oglasil na družbenem omrežju X in zapisal, da je "očitno čas tudi za interpelacijo vlade". Ocenil je, da je nakup nove sodne stavbe na Litijski cesti "organiziralo omrežje SD" pod taktirko glavnega tajnika stranke Žiberta in da je "nemogoče, da predsednica stranke ne bi vedela za tak projekt". Meni tudi, da je za nakup moral vedeti Golob s tihim soglasjem ministrstva za finance oz. ministra Klemna Boštjančiča. "Ali pa je tako nesposoben, da mu milijone iz državne rezerve zapravljajo sekretarji vladnih strank," je še dodal. 

Kdaj naj bi SDS vložil interpelacijo, Janša ni razkril.  V SDS so se sicer potegnili nazaj, da to še ni napoved uporabe enega najmočnejših opozicijskih orožij, ampak le premislek njihovega predsednika.

Spomnimo

Afera je izbruhnila prejšnji mesec, ko je prišla na dan domnevno sporna poraba javnih sredstev za nakup stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, za katero je ministrstvo za pravosodje odštelo 7,7 milijona evrov. Pogodbo o nakupu je podpisala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, zaradi česar jo je predsedstvo SD v pred dnevi pozvalo k odstopu.

Švarc Pipanova sicer sprejema objektivno odgovornost, a na položaju vztraja vsaj do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem je bila, kot pravi, zavedena. Ob tem je očitke usmerila tudi v nekatere člane SD. Opozorila je na vpletanje generalnega sekretarja SD Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

V SD so k predlogu za razrešitev ministrice pozvali tudi premierja Goloba, ki pa pravi, da mora pred odločitvijo o njeni politični usodi glede na hude očitke prejeti več informacij. A tudi v stranki SD vztrajajo pri svojem pozivu. Če jim predsednik vlade ne bo sledil, se bodo po besedah Fajonove v koaliciji morali pogovoriti "o zaupanju".

O očitkih ministrici bo ta teden razpravljala tudi komisija DZ za nadzor javnih financ. Zahtevo za sklic nujne seje komisije je podala NSi, glavni očitki pa so, da je bil nakup stavbe izpeljan brez cenitve, v pogodbi po načelu 'videno, kupljeno', ki je sestavljena na treh straneh, pa je protikorupcijska klavzula edina varovalka, ki ščiti državo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1560)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AFŽ
13. 02. 2024 17.40
še napiši mi lubica, ane. Saj menda veš da je treba pisno. Za to ne rabiš faksa.
Kostorog
06. 02. 2024 21.16
+3
Saj je dal gnojs tudi nepreklicni odstop, potem pa se je sramotil naprej.
andraa
06. 02. 2024 15.21
-2
poleg tega je dala ustni odstop kar bi kot kao pravnica morala vedeti da v zakonodaji ne obstaja,ali pa hoče nafarbat slovence
puspan
06. 02. 2024 14.04
+1
Preden se je odločila, da PV ponudi svoj odstop, je ponujala vsak dan še kaj drugega, ampak to ne spada ravno na ta portal, lahko pa si predstavljamo. Urška ni imela te sreče in samo upamo lahko, da ji ni preveč zamerila.
+6
V našem društvu smo zadovoljni, da smo sedaj edini v EU, ki podpis na pogodbi ne pomeni nič. In to od pravosodne ministrice.
+7
Nika in Jenul nista zaznala nepravilnosti zato je zame zadeva končana.
gebo 1
06. 02. 2024 12.22
+7
Tudi vaš porta probava zmanjšati težo tega dejanja,kraje našega davkoplačevalskega denarja,glede na to da ste članek razvrstili šele kot sedemnajsti po vrsti. Ampak se iz dneva v daln vsebolj vidi kakšne namere ima celotna koalicija. Čimveč pokrast. Sedaj se niti ne skrivajo več pri krajah. Še enkrat bravo volilci.
M_teoretik
06. 02. 2024 12.21
+1
Kdor nima svojih podrejenih ali pa članov stranke pod kontrolo je objektivno odgovoren. Poleg Dominike, bi morala odstopiti tudi predsednika SD in SDS. Radi higiene!?
marker1
06. 02. 2024 13.33
+1
fljfo
06. 02. 2024 12.20
+6
A so jo organi pregona sploh pridržali in temeljito izprašali?
prašek
06. 02. 2024 12.22
-7
fljfo
06. 02. 2024 12.27
+5
Krneki 00
06. 02. 2024 13.10
+4
ta bi mogla bit že v priporu......dej prašek povej če bi bil hojs namesto nje kako bi skakali v luft ..dvojna merila ..obsodi vsako krajo ivanovo0 al taubijevo
piu
06. 02. 2024 12.19
+7
Tile se obrača v grobu....
+11
V našem društvu menimo, da če se ni oglasila Jenul, ki je vodja naše ljudske skupščine in če se ni oglasila Nika je vse korektno. Niko je zmotil v zadnjih dneh edino Pater.
gebo 1
06. 02. 2024 12.12
+12
Golob ji je dober mentor pri prikrivanju nečednosti. Boljšega nebi mogla dobit.
Prijazna
06. 02. 2024 12.11
+10
Danes ne bom več komentirala ,ker tukaj smo deležni žalitve, da nismo ljudje.
prašek
06. 02. 2024 12.09
-18
12 apostol 06. 02. 2024 11.54 -9 Torej sds sektaši niso ljudje. To vemo że dolgo. .................... Na žalost imaš prav !!! Pa lep pozdrav !!!!😆😂
Prijazna
06. 02. 2024 12.11
+14
Ja vidim ,da je tudi tebi všeč, da žali ljudi.
prašek
06. 02. 2024 12.12
-17
SREBRNIBREG.
06. 02. 2024 12.22
-7
Saj to że dolgo govorim. Tisočnickni ponarejevalec nickov in tat avatarjev pa je temu dokaz. Sicer je pa to pod nickom Jernej sam povedal. Jaz sem samo potrdil.. V tem tenutku kot vidim ima enih 8 nickov aktivnih.
piu
06. 02. 2024 12.24
+7
Lewaci ne izgubljajte časa z nicki, vaša komunistična barka se potaplja.....
Krneki 00
06. 02. 2024 13.10
+2
sobo si nabavte pa se objemajte...druga vam več ne preostane ker je konec z levo vlado
Jernej Sekirnik
06. 02. 2024 13.32
-2
Dark Knight
06. 02. 2024 14.08
+1
Ta zmešan apostol že leta in leta bleje o tisoč nickih. Pa sam se poslužuje tega. Kdor ga zavoha ga...😉
prašek
06. 02. 2024 12.07
-10
Pravilno da je odstopila ! Zdaj pa zamenjavo na vrhu SD . Tanjo nagnati in naj Dominika prevzame !!! Da ne govorim še o cenilcih .............
+13
Prašek smo sprejeli tvojo vlogo .Postal si naš član.
prašek
06. 02. 2024 12.10
-15
marela ....... Pridi k meni, boš lahko iskal dentista !!!!!😂
+13
prašek
06. 02. 2024 12.13
-12
+13
A je cela družina doma tudi hčerka, ki je visoko šolana.
prašek
06. 02. 2024 12.17
-11
Ne rabiš hčerke, ki predava na univerzi. Ti potrebuješ samo mene, ki sem po novem tvoj dentist !!!!!!!😂😂
Krneki 00
06. 02. 2024 13.11
+3
hahaha ja prašek j ti verjetno še ženske nimaš kaj šele hčere....dej no....ne zmišljuj si pa priznaj d te mami živi
Dark Knight
06. 02. 2024 14.09
+2
Ta prašek je en navaden zadetko na metelkovi 🤣🤣🤣
mungus
06. 02. 2024 12.06
-6
upam da dr. Golob ne bo sprejel odstopa in da razkrinka to bando lopovsko katera pleni že na desetletja po SLOVENIJI....SD+SĐS-SS!!!!!
lizing
06. 02. 2024 11.59
+14
Če pogledaš 2 leti nazaj kako so bili vsi polne usta samohvale mi bomo ne bomo dovolili no zdaj se pa vidi,da česa se dotaknjo se nujno spremeni v d..k
misterbin
06. 02. 2024 11.48
+14
Tu se nima kaj ponujati .Od jutri naprej odstopim več ne bom v službi in konec .Take bedarije z odstopi ni nikjer po svetu .
Jernej Sekirnik
06. 02. 2024 11.48
+20
Ena največjih razlik med živalmi in ljudmi je, da živali nikoli ne dovolijo, da je vodja tropa največji bedak.
SREBRNIBREG.
06. 02. 2024 11.54
-10
Torej sds sektaši niso ljudje. To vemo że dolgo.
Prijazna
06. 02. 2024 11.56
+11
Upam ,da moderator ukrepa ,ker neprestano žališ komentatorje.
Prijazna
06. 02. 2024 11.58
+14
Jernej Sekirnik
06. 02. 2024 12.11
+5
Ne more iz svoje kože, pač starši so bili zaostali in niso znali z vzgojo otroka, pa tak....družba okoli njega je pa tudi z IQ jutranje temperature....
MajaZzz
06. 02. 2024 12.17
+1
Ni res pri opicah se to dogaja. Ostale zivali so po defaultu bedaki in tam velja Samo zakon moci! V vodi Je malo drugace ipak tam mrgoli zivljenje skoraj od zacetka veliko pred pravim drevesom na kopnem.
Japa Jade
06. 02. 2024 12.18
-5
Jernej, pa kaj je z vami, a je tvoj komentar kaj drugega kot žaljenje, dej umir se mal....
lakala28
06. 02. 2024 13.41
-2
bolnikovi podrepnki ne žalijo sploh. Njim je to domače oz. normalno.
Whyyesno
06. 02. 2024 11.36
+12
Tk kot da bo odstop resu kej v zapor pa drzavljanom denar vrnit