Slovenija

Uspeh zakoncev Login ovekovečen v poslovnem romanu Iza in Samorog

Ljubljana, 22. 04. 2021 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Janez Usenik, 24UR ZVEČER
Komentarji
46

Ves svet že ve, da znamo Slovenci delati čudeže, zdaj pa lahko o tem preberejo celo roman, ki je v slovenščini izšel pod naslovom Iza in Samorog. To ni nova Disneyjeva pravljica, samorog je beseda, ki v angleščini opisuje zasebno podjetje, ki hitro doseže milijardno vrednost. Kot je na primer slovenski Outfit 7. In zgodba o njem je v resnici pravljična.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Izo in Samom Loginom
    13:34
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Izo in Samom Loginom
  • Iz 24UR: Knjiga Iza in Samorog
    02:02
    Iz 24UR: Knjiga Iza in Samorog

 

Redko se zgodi, da v slovenskem prostoru dobimo knjigo, ki govori o tem, kako v sedmih letih zaslužiti milijardo evrov, v njej pa so predstavljene podrobnosti, kako se je to zgodilo. O denarju, sploh pa milijardah, tisti, ki jih imajo, ne radi govorijo, četudi so do njih prišli s svojimi idejami in s svojim trdim delom. Stigma v Sloveniji, da je s tabo nekaj narobe, če si bogat, še ni razbita. Tudi zato Slovenci redko slišimo, kaj je navdihnilo naše milijonarje, da so prišli do zgodbe o uspehu.

Prodaja Outfit 7 za milijardo evrov je seveda zakonca Login tega odrešila, še toliko bolj pa ker živita na Cipru. Kaj še čutita do Slovenije in kam vlagata denar?

Tudi zakonca Login med novinarji veljata za težavna, nerada govorita. Pravita, da zato, ker ju vsi sprašujejo o denarju, onadva pa želita govoriti v vrednotah, o filozofiji vodenja. Dani Polajnar je zdaj o tem napisal kar malo "holivudiziran" roman o ameriškem novinarju, ki v Sloveniji spoznava zelo nenavadno podjetje. Takšno, v katerem vlada tudi duhovnost. 

"Sama prelomnica za uspeh podjetja se je zgodila, še preden je bilo podjetje ustanovljeno. Ena najpomembnejših stvari je namreč namen," je dejal Samo Login. Tudi o tem govori danes izdana knjiga - o pomembnosti namena za sam uspeh. "Namen odgovarja na vprašanje, zakaj delamo to, kar delamo. To pa naj nikoli ne bi bil denar, temveč neki večji cilj oz. sprememba, ki jo želim videti v svetu," je dodala Iza Login.

Talking Tom
Talking Tom FOTO: POP TV

Knjiga ne zanika, da je to nenavaden pristop. "Eden od solastnikov je jasno povedal, da je njemu to lari fari, a nikoli ni nasprotoval," pravi Iza. Ker je v ekipi vladalo spoštovanje, so tudi nenavadni pristopi pomagali ustvariti pogoje. "Da bo delo izpopolnjevalo ljudi," pove Samo.

Zakaj je bil Samo Login odločen, da podjetja ne bo prodal za manj kot milijardo?

"Vedeli smo, da bo to maček Tom, vedeli smo, kaj želimo s tem podjetjem doseči, imeli smo zelo jasne cilje, da želimo v sedmih letih zaslužiti 100 milijonov evrov, in to po obdavčitvi. Nato smo sicer zaslužili še veliko več, ampak imeli smo zelo jasne cilje - tako finančne kot časovne. To nas je motiviralo," je razložil Samo. "Imela pa sva tudi strast," ga je dopolnila Iza. "Strast je tisto, kar da energijo, da lahko dosežeš cilj."

Samo Login je bil trdno odločen, da za manj kot milijardo ne bo prodal podjetja. "Vedel sem, koliko je podjetje vredno, kakšen potencial ima, na kakšen način se vrednotijo podjetja. V resnici bi lahko bila vrednost tudi večja pa ne bi bilo nič nenavadnega," je povedal Samo.

In tako nastajajo uspehi. Za Slovence pa ja to nauk, naj ne tarnamo, kako se pri nas nič ne da. Samo zase pravi, da se je rodil s privilegiji. "Lahko sem brezplačno študiral, kolikor sem hotel," pojasni. Izi Login sprva ni bilo najbolj prijetno, ko je izvedela, da je najbogatejša Slovenka. Sedaj se je pa na to navadila, "dobiš usnjeno kožo in se s takšnimi titulami ne obremenjuješ več".

Samo in Iza Login
Samo in Iza Login FOTO: POP TV

 Toda če se samorogi v Sloveniji lahko rodijo, tu ne morejo živeti. Tudi ta imperij ima zdaj sedež v tujini. A za to niso krivi samo davki, kot večkrat slišimo. Tuji investitorje zanima tudi, kakšno je zakonsko okolje, kakšno varnost ponujajo sodišča, pove Samo. "Tu Slovenija ne kotira zadosti visoko. Ta del pravljice moramo še napisati," dodaja.

Kot eno večjih svetovnih težav vidita način prehranjevanja

Prav tako sta si zadala nov cilj. "Najti je treba načine za vzdržnostno proizvodnjo surovin, ki bo profitabilen, da ga bodo kmetje želeli uporabljati. Najti nove kategorije hrane, ki bodo zdrave za ljudi in hkrati tako dobre, da potrošniki ne bodo rabili nekega prepričevanja. Če je hrana cenovno dostopna, priročna, zdrava, predvsem pa okusna, da nudi že kar orgazmične občutke, ne bomo potrebovali nobenega dodatnega izobraževanja. Vsi potrošniki bodo želeli sami takšno hrano," je povedal Samo. Njuni življenji sta se namreč usmerili v iskanje načinov, kako bi ljudem pokazala, da nas trenuten način prehranjevanja vodi stran od ekološke podnebne vzdržnosti.

Ameriški poslovnež Bill Gates je postal največji posamezni lastnik obdelovalnih površin. Tudi Gates vidi proizvodnjo hrane kot eno večjih izzivov in zato je logično, da je začel kupovati zemljo, pojasnjuje Samo. "On se vseh težav loti zelo racionalno reševat in razmišlja lahko daleč v prihodnost, kar veliko ostalim ljudem, tudi politikom, ne uspe in potem je kriv za vse živo po svetu. Moremo ga videti kot genija, ki se loti stvari dolgoročno reševati na razumske načine," še doda.

Kam pa onadva vlagata denar? "Tudi mi imamo kar nekaj zemljišč v Srbiji. Gradimo ekološko farmo, ko zaključimo proces certifikacije, bo to ena največjih ekoloških farm v Evropi in verjetno največja miroljubna farma na svetu. Ostalo pa v naše projekte, ki gradijo trajnostne sisteme. Vsa znanja in modele, ki jih bomo razvili, bomo dali na uporabo zastonj," pove Iza Login. To bo na voljo vsem, ki bodo želeli njuno znanje uporabljati v profitne ali neprofitne namene.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rr3
23. 04. 2021 13.54
+1
Tak projekt ob vsj tej poplavi brez sreče nebi niti sonca videl. Ko uspeš vsak reče(mo), da ni bilo zaradi sreče.... Znanje pa to...
aghr
23. 04. 2021 12.17
+4
Sicer sta do neke mere precenjena, vendar jima privoščim uspeh brez primere bolj kot pa kakim vladnim kleptomanskim dobičkarjem, ki z lažmi in prevarami neupravičeno prihajajo do nečednih poslov. Loginoma vseeno čestitke.
resslovenka
23. 04. 2021 10.22
+4
Jaz ne bom komentirala, ker ne poznam situacije. Ju pa razumem, zakaj smatrata Slovenijo za deželo kjer sta bila rojena, Ciper pa za njun dom. 😎
audirs
23. 04. 2021 10.19
+1
Pohvale vredno da jim je uspelo! Me pa čudi da v današnjem svetu se milijono služijo na skoraj brezveznih in nepomembnih stvareh, medtem ko še vedno milijarda kitajcev živi iz dneva v dan.... Sej zato pa kitajska podjetja hitro rastejo, evropa in ZDA pa to dovolijo ker imajo spet nekateri korist od tega...
Amasakul
23. 04. 2021 09.07
+5
Čestitke, bravo ...
TistoPravo
22. 04. 2021 21.48
+7
Roman je to kar javnost vedo o tej zgodbi. V resnici pa so zgolj oprali milijardo...med katero so tudi neplačane odpravnine v privatizaciji delavstvu v 90tih...
misli s svojo glavo
23. 04. 2021 09.42
-1
sam negativizem...sicer se lahko motim, vendar bi res radi videl s čim se ti lahko pohvališ?
TistoPravo
23. 04. 2021 09.59
+1
Eni imamo predober spomin. In ja, motiš se...na tej točki smo daleč na drugih bregovih, in tudi z tem "romanom" so zgolj lahko v bok podobnim
rr3
23. 04. 2021 13.51
+1
In ko takšne kot si ti povprašaš s čim lahko karkoli dokažeš kar mlatiš se pa ali potuhnejo in ni ne duha in sluha več, postanejo agresivni, žalijo in vse ostalo + lapanje v tri krasne...
231koak
22. 04. 2021 21.46
+4
Hec je v tem , da ko sta dobila toliko denarja, sta izgubila tudi toliko prijateljev. Koliko sta jih pač imela. Vprašanje kako srečna sta, oziroma kako dolgo ta sreča traja. To občuti vsak malo bolj uspešen privatnik, kaj sele ona. Ni vse v denarju
misli s svojo glavo
23. 04. 2021 09.45
+3
dobila? precej napačna beseda...zaslužila je boljša. sta se znajdla? ja, skoraj sigurno. Sta imela tudi srečo? sigurno. vsekakor pa imata kaj pokazat. izgubila prijatelje? pravih prijateljev ne izgubiš zaradi denarja, izgubiš jih ker ne more ena od strani razmišljati kot druga.
ćurkl
22. 04. 2021 21.45
+5
Ko kapitalist prodaja njegovo filozofijo se primem za denarnico svojo...
jan.k94
22. 04. 2021 21.40
+8
Ko sta drago prodala podjetje in s davčnimi svetovalci razmišljala kako najbolje oprati denar, nista najbolj razmišljala o vrednotah in filozofiji vodenja...
ćurkl
22. 04. 2021 21.36
+7
Lahko je biti duhoven z ritjo, ki jo napenja od duhovnosti...
ćurkl
22. 04. 2021 21.38
+5
... in tako vsakič, ko zine, spusti duhovni navdih.
ćurkl
22. 04. 2021 21.39
+3
Bodite blagoslovljeni z Našo duhovnostjo, ki jo delimo z vami, raja, ki samo po obličju nam je sorodna ...
Mare61
22. 04. 2021 21.22
+14
In kako to milijardo spet obrneš ? Tako , da na isto temo napišeš knjigo in jo razprodaš “revežem” , ki mislijo, da bodo prebrali, kako obogateti. Enako je z njunimi predavanji.
mikica247
22. 04. 2021 21.16
+7
To je ta neumen in nepravičen, nesorazmeren kapitalizem v vsem svojem sijaju. Multibogataš zaradi enega bedastega mucka v aplikaciji. Človek, ki je ustvaril Rubikovo kocko, ali pa tipa, ki sta izumila Tetris, vsi iz Sovjetske zveze pa so prejeli priznanja. Zadnjič sem prebral, da Rubik še vedno živi v dvosobnem stanovanju in od svojega izuma ne živi kot multimiljonar. Normalen človek itak niti ne razmišlja, da bi svoj izum drago prodal, ampak da bo z njim obogatil svet. Ne rečem, da je Socializem idealen ampak je gojil to logiko, ki je za človeštvo osvobujoča. Tako pa smo danes sužnji raznih super lig.
Killing floor
22. 04. 2021 21.25
+4
Ta za tetris je en ubil sebe in cele familijo ta drug je pa ubogatel..to, da so pa sovjeti samo priznanje dobili je pa problem russije...
Kristina1266
22. 04. 2021 21.15
+3
Neumen kmet je dobil debel krompir. Ampak se naprej je neumen.
Cofar
22. 04. 2021 21.05
+16
po eni strani imajo taki kot so Samo Login zastonj študij, ko bi kak davek plačal pa takoj davčne oaze pa to...... večinoma imamo merila kako uspešni so taki, kot sta Loginova in prav je tako, vendar bi lahko spisek začeli s takimi, ki plačujejo največ davkov v svoji državi. Taki so še najbolj uspešni, le tako lahko denar kroži med ljudmi, ker imamo potem vsi nekaj od tega.
Killing floor
22. 04. 2021 20.49
+12
Z zadevo, ki je ze opstajala sta obogatel, svaka cast!
proofreader
22. 04. 2021 20.59
+4
Killing floor
22. 04. 2021 21.02
+3
proofreader
22. 04. 2021 20.47
+15
Bo sodišče prepovedalo knjigo? Menda ne dovolita pisanja o sebi.
proofreader
22. 04. 2021 20.46
+15
Aplikacija je pobirala osebne podatke mladoletnih in so zato sedež prestavili izven EU.
flexilbe principles
22. 04. 2021 20.41
+35
Želita govoriti o vrednotah? Ok, pa dajmo! Monetizacija aplikacije, ki je namenjena predšolskim otrokom (!), je cinična in perfidna ter zakopana v sloje in skrivalnice, ki jih otroci ne razumejo. Doktorirala sta iz cuzanja denarja prezaposlenim staršem preko njihovih otrok, ki so se nedolžno "igrali" in tako obogatela. Ampak to še niti ni najbolj patetično pri njima. Najbolj patetično je to, da se zdaj obnašata kot neka filozofa, humanista, erudita in polihistora, pa sta v resnici navadna bleferja. Ne pozabite, da je Iza dobesedno šlogala iz kamnov in pogodbe podpisovala, ko so se vsi planeti postavili v pravo linijo. Zdaj pa nakladata o "filozofiji vodenja". Ma ne me j*****. Na koncu ju je kupila kitajska firma za predelavo fosfatov, ker so z nakupom EU podjetja njihove delnice zrasle -- simpl. Davke sta speljala mimo Slovenije v Ciper, tako, da ne nakladati o "Tu Slovenija ne kotira zadosti visoko. Ta del pravljice moramo še napisati". Bleferja! Pa še to. Kot vegan jima lahko v ksiht povem, da sta s svojim veganskim militarizmom naredila temu gibanju nepopravljivo škodo, vsaj v regiji, če ne širše. Poznam ljudi, ki so v Outfit7 (oz. Auschwitz7, kot zaposleni rečejo tej firmi) iz maščevalnosti mazali kljuke in stole s šunko.
gregggegg2
22. 04. 2021 21.04
+4
Covidus
22. 04. 2021 20.39
+4
polletje
22. 04. 2021 20.36
+11
Pa kdo se bere take bedarije kaj mislita da sta Richard Branson...