Slovenija

Uspehi pilotnega projekta telemedicine: manj hospitalizacij in zapletov

Ljubljana, 16. 12. 2019 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
6

V okviru projekta Pametni sistem integriranega zdravstva in oskrbe so na daljavo z orodji telemedicine spremljali bolnike z nekaterimi kroničnimi boleznimi. Pri bolnikih z napredovalnim srčnim popuščanjem so uspeli zmanjšati število hospitalizacij za skoraj 20 odstotkov, bolnike s sladkorno boleznijo in povišanim krvnim tlakom pa so lažje vodili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pilotni projekt telemedicine
    02:39
    Iz 24UR: Pilotni projekt telemedicine
  • Iz SVETA: Teleoskrba
    02:44
    Iz SVETA: Teleoskrba

Bolnikom s sladkorno boleznijo, povišanim krvnim tlakom, kronično obstruktivno pljučno boleznijo, srčnim popuščanjem in astmo z imenom Pametni sistem integriranega zdravstva in oskrbe, ki so želeli sodelovati v pilotnem projektu, so razdelili merilnike in tablice, prek katerih so pošiljali podatke v zdravstveni dom oziroma na kliniko, kjer so spremljali morebitna odstopanja.

V projektu je sodelovalo 100 bolnikov s sladkorno boleznijo in povišanim krvnim tlakom iz Zdravstvenega doma Trebnje in 30 bolnikov s srčnim popuščanjem, ki jih vodijo v okviru kliničnega oddelka za kardiologijo v UKC Ljubljana.

Bolniki z napredovalim srčnim popuščanjem zaradi zapletov veliko časa preživijo v bolnišnicah in so z vidika stroškov v zdravstvu tudi dragi. Če so na podlagi rezultatov meritev, ki so jih bolnik izvajali doma z EKG, na kliniki opazili kakšna odstopanja, so bolnika pravočasno obravnavali, je pojasnil Bojan Vrtovec z UKC Ljubljana.

V projektu je sodelovalo 130 bolnikov.
V projektu je sodelovalo 130 bolnikov. FOTO: Dreamstime

Tako so uspeli zmanjšati število obiskov urgence, zaplete in hospitalizacije. Skrajšali so ležalno dobo, zmanjšali obiske v ambulantah, izboljšali terapijo in laboratorijske parametre. Podatkov o prihrankih nima, a verjame, da so ti znatni, zato verjame, da je v takšnem spremljanju bolnikov prihodnost, in upa, da bodo v UKC lahko s projektom nadaljevali v prihodnje.

Pozitivne rezultate spremljanja na daljavo so opazili tudi pri tistih, ki niso tako hudo bolni. Po besedah Marije Petek Šter iz Zdravstvenega doma Trebnje so pri sladkornih bolnikih okrepili sodelovanje pri zdravljenju in zavedanje za spremembo življenjskega sloga. Pri več bolnikih s povišanim tlakom so ugotovili, da so jih pretirano zdravili. Zaradi slabše e-pismenosti so sicer k sodelovanju težje pritegnili starejše bolnike.

Takšnih težav očitno nimajo v Veliki Britaniji. Zdravnik Maurice Smith iz Liverpoola, ki v okviru tamkajšnjega javnega zdravstvenega sistema skrbi za vpeljavo telemedicine, pravi, da starostniki v nasprotju s pričakovanji nimajo težav z uporabo telemedicine.

Projekt v obravnavi na ministrstvu za zdravje

Zaradi telemedicine beležijo četrtino manj hospitalizacij, v prihodnje želijo razširiti spremljanje na daljavo tudi za rakasta ter motorično-nevrološka obolenja.

Prispevek ekipe Preverjeno! o telemedicini si lahko ogledate tukaj.

Projekt Pametni sistem integriranega zdravstva so razvili Telekom Slovenije, UKC Ljubljana, Klinika Golnik, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Inštitut Antona Trstenjaka, Medicinska fakulteta v Ljubljani in Zdravstveni dom Trebnje.

Po besedah vodje projekta Petra Pustatičnika s Telekoma so na podlagi pilota, ki je potekal od 1. avgusta 2016 do sredine letošnjega leta, pripravili strategijo za uvedbo na nacionalni nivo. Ta je v obravnavi na ministrstvu za zdravje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Common_sense
16. 12. 2019 19.01
+2
No, a uganem, da bo ta projekt zatrla nasa vrla javna pooblascenka za varnost podatkov? ;) 100%
norecnakvadrat
16. 12. 2019 18.57
+2
Odlična zamisel in odlično izpeljan projekt, a ko bo stvar bila na tem da postane širše dostopna se bojo pa vanjo vtaknili razni birokrati in "regulatorji" ki bojo dosegli da bo človek potreboval eno goro papirologije in morje dovoljenj različnih organov za tako zdravstveno obravnavo
marston
16. 12. 2019 18.11
+2
Za bolnike z diabetesom tipa 2 je rešitev v ketogenski prehrani in zmernem gibanju z nekaj hiit vajami. Nobeno zdravilo ni potrebno, to dela le BigPharma za profite.
Uporabnik1375217
16. 12. 2019 18.42
+0
MojsterSplinter
16. 12. 2019 17.04
+11
Vsa tehnologija gre v zadnjem času v isto smer: zmanjšati komuniciranje med ljudmi v živo in narediti ljudi odvisne od naprav, ne od ljudi.
Uporabnik1375217
16. 12. 2019 18.05
-1
Edina pot da prenesemo višje plače stavkajočih v zdravstvu.