Slovenija

Uspešna pogajanja med ZRC SAZU in MZT

Ljubljana, 17. 04. 2000 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Znanstvenoraziskovalni center SAZU je 28. marca sklical novinarsko konferenco, na kateri je javnost obvestil o neutemeljenem zmanjšanju obsega financiranja njegovega dela s strani Ministrstva za znanost in tehnologijo (MZT) ter predstavil svoje zahteve po reformi državne metodologije financiranja raziskovalnega dela.

MZT je na podlagi predstavljenih dejstev predlagalo, naj ZRC SAZU nadaljuje znanstvenoraziskovalno delo v nezmanjšanem obsegu. MZT bo dodatno k poslanim pogodbam delno financiralo delo na zbirkah ZRC SAZU, saj so le-te nujen del znanstvene infrastrukture za raziskave kulturne in naravne identitete Slovenije in slovenskega naroda. ZRC SAZU je ugotovil, da so njegova prizadevanja končno obrodila sadove in je MZT pripravljeno delovati za ohranitev najpomembnejših raziskav za Slovenijo v nespremenjenem obsegu.

Uspešna pogajanja ZRC SAZU niso odpravila trajnih problemov v tej sferi. Nove sistemske rešitve v financiranju raziskovalnega dela in pospešena aktivnost MZT za povečanje deleža za znanost, raziskave in razvoj v državnem proračunu so več kot potrebne. Zato ZRC SAZU ponavlja svoje zahteve z novinarske konference kot še vedno aktualne: ohraniti je treba obstoječi obseg preverjeno kvalitetnih raziskovalnih programov, zagotoviti je treba dolgoročnost njihovega financiranja in onemogočiti prelivanje denarja med različnimi vedami in različnimi znanstvenoraziskovalnimi področji. Ne nazadnje od MZT pričakuje večji posluh za pobude raziskovalnih organizacij in učinkovitejši trud za doslednost in transparentnost lastnega administriranja.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.