Slovenija

Uspešno opravljena vaja: iz goreče hiše rešili tri osebe

Ljubljana, 13. 09. 2019 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vaja, ki sta jo pripravila ljubljanski UKC in gasilska brigada, se je uspešno končala. Gasilci so iz goreče hiše rešili tri osebe, dve sta bili lažje, ena pa huje poškodovana, zato so jo reševalci odpeljali v klinični center. Po skupni vaji pa sta predstavnika obeh institucij podpisala tudi sporazum o nadaljnjem sodelovanju.

Ljubljanski UKC je skupaj z gasilsko brigado organiziral požarno vajo, v okviru katere so prikazali reševanje in oskrbo ponesrečencev v primeru požara.

V Ljubljani in okolici je med leti 2007 in 2016 zaradi zastrupitev s CO umrlo 85 ljudi, od tega 40 v poažrih.

Celotna vaja, ki se je končala uspešno, se je začela s požarom v hiši. Gasilci so najprej ugotovili, da so v objektu trije poškodovani. Eden izmed poškodovanih je bil huje poškodovan in so ga odpeljali v klinični center, dva pa sta bila lažje poškodovana in so ju oskrbeli kar na kraju dogodka.

Prva naloga gasilcev namreč je, da vedno najprej preiščejo objekt, najdejo poškodovane, jih oskrbijo in šele na koncu pogasijo ogenj. Reševalci po navodilih gasilske službe najprej počakajo na varnem mestu, potem pa poškodovance, ki jih gasilci prinesejo, najprej pregledajo in preverijo koncentracijo ogljikovega monoksida. Nato preverijo še, če so poškodovani ali opečeni, nato pa začnejo z oskrbo. Tudi pri gasilcih, ki gasijo požar, vedno preverijo koncentracije monoksida.

V UKC Ljubljana sicer vsako leto v povprečju obravnavajo 20 oseb, ki se zastrupijo z ogljikovim oksidom (CO). Kot opažajo v ljubljanskem kliničnem centru, je v zadnjih desetih letih prisoten trend naraščanja tovrstnih zastrupitev, približno dve tretjini zastrupitev pa se zgodita v času kurilne sezone, od začetka oktobra do konca marca.

Poleg števila požarov, pa na pojavnost zastrupitve s CO vplivajo tudi infrastrukturne težave. Leta 2014, v letu žledoloma, so v letni statistiki zabeležili največje število zastrupitev s CO, kar 48, v zadnjih desetih letih.

In če blage zastrupitve izzvenijo že ob premestitvi na svež zrak, pa zmerne potrebujejo nekaj ur trajajočo inhalacijo 100 odstotnega kisika, medtem ko je pri hudih zastrupitvah potrebna celo hiperbarična oksigenacija.

Generalni direktor ljubljanskega UKC Janez Poklukar in poveljnik Gasilske brigade Ljubljana Tomaž Kučič podpisala sporazum o sodelovanju med obema institucijama
Generalni direktor ljubljanskega UKC Janez Poklukar in poveljnik Gasilske brigade Ljubljana Tomaž Kučič podpisala sporazum o sodelovanju med obema institucijama FOTO: Damjan Žibert

Po uspešni požarni vaji, sta generalni direktor ljubljanskega UKC Janez Poklukar in poveljnik Gasilske brigade Ljubljana Tomaž Kučič podpisala sporazum o sodelovanju med obema institucijama. Kot je povedal Poklukar, se v UKC zavedajo, da samo usposobljeni strokovnjaki na terenu in medsebojno usklajene službe lahko vodijo do najuspešnejšega reševanja ljudi v stiski in ravno na tem temelji današnji dogovor oziroma podpis načrta oziroma skupnega izobraževanja na področju gasilstva in reševalstva.

Kučič pa je potrdil, da je ta podpis zadnje dejanje, formaliziranje tistega, kar počnejo že desetletja. "V resnici že od nastanka ene in druge institucije," je pojasnil in dodal, da je najpomembnejše, da imajo urejeno izobraževanje in usposabljenje, ker se vsakodnevno srečujejo na intervencijah in "ena dejavnost drugi ne predstavlja nobene konkurence, če se pa med seboj poznamo, poznamo delo in znamo z usklajenimi aktivnostmi izvajati reševalne aktivnosti, takrat vemo, da bo naš učinek in uspešnost naših dejanj toliko večja".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lumpimonster
13. 09. 2019 14.23
-2
Zto k je bla VAJA ospešna je vse kul? Pa a vi veste da ja to VAJA?
lumpimonster
13. 09. 2019 14.23
-2
In zakaj to sploh objavlate?