Slovenija

Ustanovili Forum 21

Ljubljana, 31. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V Ljubljani so uradno ustanovili Forum 21 in za njegovega predsednika imenovali nekdanjega predsednika republike Milana Kučana.

Kučan vztraja, da gre za civilnodružbeno pobudo (Foto: POP TV)
Kučan vztraja, da gre za civilnodružbeno pobudo (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Gre za združbo, ki jo vodi nekdanji predsednik države Kučan, med njimi pa je veliko predstavnikov domačega gospodarstva.

Več kot dvesto javnih osebnosti je nocoj ustanovilo Društvo za politična, gospodarska, razvojna, socialna, kulturna in etična vprašanja Forum 21, ki mu bo predsedoval bivši predsednik države Milan Kučan. Za podpredsednika društva je bil na javnem glasovanju izvoljen Slavko Pregelj, za tajnika Božo Kovač, izvolili pa so še sedemčlanski upravni odbor, programski svet kot kolegijski strokovni organ, nadzorni odbor in disciplinsko komisijo. Za predsednika programskega sveta pa je bil predlagan Niko Toš, sicer znan kot vodja Politbarometra, najbolj znane raziskave javnega mnenja v državi. V upravnem odboru bodo sedeli gospodarstveniki Janez Bohorič, Sandi Češko, Marta Kos Marko in Janez Škrabec, nekdanji Kučanov svetovalec Miha Ribarič in Jaro Berce.

Forum 21 želi vplivati

Kučan je v obrazložitvi ustanovitve društva med drugim povedal, da želijo vplivati na razmere, ki "bodo določale prihodnost slovenstva in njegovo aktivno in odgovorno vlogo v svetu". Poudaril je še, da se društvo sicer ne bo potegovalo za udeležbo v porazdelitvi politične moči, bo pa opredeljevanje članov Foruma 21 do političnih vprašanj pomembna, a ne edina in prevladujoča oblika delovanja.

Forum 21 je tudi že napravil prvo politično potezo. Sprejel je izjavo o nedeljskem referendumu o izbrisanih, v kateri poziva ljudi, naj razmislijo, ali bodo sploh sodelovali na takšnem referendumu.

Kučan je omenil tudi tiste javne odzive, ki so ustanovitev društva sprejeli "odbojno in s predsodki". Po oceni bivšega predsednika države gre za bojazni, da bo društvo v volilnem letu vplivalo na novo porazdelitev politične moči. Društvo želi imeti vpliv na politično in družbeno dogajanje, vendar ne gre za to, "koga bo društvo podpiralo v tej tekmi za porazdelitev politične moči, ampak kaj bo podpiralo". Pomembni so politični koncepti, projekti, stališča, opredelitve, vrednote, njihova prepričljivost in verodostojnost, je zatrdil Kučan.

Poziv k premisleku ob referendum o izbrisanih

Zoran Predin
Zoran Predin FOTO: POP TV

Člani društva so se sicer danes z izjavo, ki jo je prebral pevec Zoran Predin, opredelili do trenutno najbolj vročega političnega vprašanja - referenduma o tehničnem zakonu o izbrisanih. Tako so se pridružili januarskemu pozivu k pravni in politični odgovornosti, v katerem so številni državljani pozvali k čimprejšnji ureditvi vprašanja izbrisanih v skladu z odločbo ustavnega sodišča. Pri referendumu gre po mnenju članov Foruma 21 dejansko za vprašanje spoštovanja človekovih pravic in odločb ustavnega sodišča, čeprav državljani formalno odločajo o tehničnem zakonu o izbrisanih. Na referendumu ni mogoče odločati o človekovih pravicah, zato Forum 21 državljanom predlaga razmislek, ali bodo sodelovali na takšnem referendumu.

Nekdanji član predsedstva Slovenije Matjaž Kmecl je predlagal kasneje sprejeto dopolnitev izjave, tako da je referendum označen tudi kot "sramota za demokratično Slovenijo". Velja spomniti, da je bil Kmecl nekaj dni po odločitvi ustavnega sodišča aprila 2003 sopodpisnik izjave, v kateri je bilo med drugim zapisano, da pri odločitvi sodišča ne gre zgolj za politično izredno občutljiv, temveč tudi za pravno zelo vprašljiv poseg v pristojnosti zakonodajne veje oblasti in s tem v celotni pravni red. 19 podpisnikov pisma je protestiralo predvsem proti odločitvi ustavnega sodišča, da morajo pristojni organi upravičencem po uradni dolžnosti takoj začeti izdajati dopolnilne odločbe o stalnem prebivanju.

Za Slovenijo 21. stoletja

Člani društva so z manjšimi popravki sprejeli predlog ustanovne izjave, ki jo je Kučan povzel v obrazložitvi ustanovitve društva. Društvo se bo med drugim zavzemalo za socialno stabilno, solidarno in notranje povezano družbo, za pravno in socialno varnost, krepitev nacionalne identitete. Usmeritev društva kot dela civilne družbe je dvojna: tako želijo obogatiti podlage za kompetentno odločanje političnih družbenih in kulturnih elit v zvezi z upravljanem javnih zadev v Sloveniji, EU in v mednarodnem prostoru. S premišljenimi javnimi izjavami pa se želijo odzivati tudi na dogajanja v sodobnem političnem prostoru Slovenije. Glede zunanjepolitičnih usmeritev društva velja omeniti Kučanove besede o mednarodnem terorizmu, proti kateremu se ni mogoče boriti zgolj z vojaško silo, ampak tudi z odpravljanjem kulturnih, socialnih in gospodarskih vzrokov zanj.

Kučan je omenil tudi "več, blago rečeno, slabo utemeljenih napadov" na nekatere pobudnike ustanovitve društva. Bivši predsednik verjame, da bodo člani Foruma 21 v takšnih primerih "neutemeljenega napadanja dostojanstva človeka" med seboj solidarni. "Gre nam tudi za to, da se v Sloveniji pravica do življenja v normalnih razmerah, do misli in ustvarjanja v pogojih delujoče pravne in socialne države. Da se uveljavi pravica do odpora nenehnemu potiskanju življenja v negotovost nenormalnih in izrednih razmer. Kot da to ne bi bilo že zdavnaj za nami. Zdaj je čas ustvarjanja in graditve in ne čas rušenja," je dejal bivši predsednik. Kot je znano, so ustanovitev Foruma 21 kritizirale predvsem opozicijske stranke. Tako je predsednik SDS Janez Janša danes med drugim dejal, da bi bilo bolj korektno, da bi se Forum 21 ustanovil kot politična stranka.

ustanovitev Foruma 21
ustanovitev Foruma 21 FOTO: POP TV

Člani društva so sprejeli še statut Foruma 21, katerega član lahko postane vsak, ki se zavzema za razvoj človeških vrednot in ustvarjalnosti ter želi delovati pri oblikovanju in izvajanju ciljev in nalog društva. O sprejemu v članstvo odloča upravni odbor. Že omenjeni organi društva so odgovorni občnemu zboru, ki je najvišji organ društva. V sedemčlanskem upravnem odboru, ki ga vodi predsednik društva, so po funkciji še podpredsednik in tajnik ter štirje člani. Društvo se bo financiralo s članarino, iz naslova materialnih pravic in dejavnosti društva, z darili in volili, prispevki donatorjev, iz javnih sredstev in iz drugih virov.

Kučan zanika, da gre za njegov forum

Kot je na javnem pogovoru v Mariboru konec februarja dejal Kučan, pri ustanavljanju Foruma 21 ne gre za ustanovitev "njegovega foruma", ampak za ustanovitev društva. Po njegovih besedah gre pri ustanoviteljih foruma za skupino ljudi, ki jim ni vseeno, kakšna je oz. bo prihodnja podoba Slovenije in kdo jo bo oblikoval. Po Kučanovi napovedi se Forum 21 zagotovo ne bo angažiral na način strankarske politike, ne bo pa tudi privesek katerekoli stranke.

Ustanovni člani društva so med drugimi gospodarstveniki Zoran Jankovič, Bruno Korelič, Herman Rigelnik, Srečko Meh, Janez Pergar, Črt Mesarič, Miloš Kovačič, Tone Turnšek, Bine Kordež in Miran Goslar, univerzitetni profesorji Niko Toš, Bojko Bučar, Zdenko Roter, Ljubo Bavcon, Dušan Nečak, Božo Repe, Mirjana Ule, Lojze Sočan, Lev Kreft in Lucija Čok, kulturniki Andrej Košak, Gojmir Lešnjak, Vita Mavrič, Peter Božič, Saša Pavček, Mitja Rotovnik, Polona Vetrih in Evald Flisar, med ustanovnimi člani Foruma 21 pa so med drugim še Janez Kocijančič, Danica Purg, Tone Vogrinec, Marko Kosin, Marko Bulc, Ivo Daneu, Franci Kek, Franci Pivec, Božo Zorko, Dino Pucer, Mira Puc, Miloš Prosenc, Vasja Predan, Emil Zakonjšek, Primož Hainz in Silvo Komar.

Sicer pa bo Forum 21 podpiral tiste politične programe in delovanje, ki spoštujejo demokratične ustavne okvire politične tekmovalnosti in se zavzemajo za Slovenijo kot odprto in odgovorno nacionalno državo, razumljeno kot demokratično skupnost vseh slovenskih državljank in državljanov ter vseh ljudi, ki v njej živijo in jim gre pravica do svobodnega, varnega, človeka vrednega in dostojnega življenja.

Glede oblike delovanja pobudniki Foruma 21 med drugim pojasnjujejo, da želijo skozi dialog ustvarjati novo gibanje za demokratično, solidarno, notranje trdno povezano in pravično družbo ter za varno in demokratično prihodnost z javno in osebno blaginjo. Svoje cilje bo Forum 21 poskušal uresničevati tudi v vztrajnem pogovoru s političnimi in državnimi telesi, ki so volivkam in volivcem odgovorni za svoje odločitve.

Aktivni bodo tudi v tujini

Forum 21 bo aktiven tudi v mednarodnem prostoru, saj se bo povezoval "z drugimi miselnimi središči po svetu, ki prav tako iščejo odgovore na nova vprašanja 21. stoletja ob globoki neenakopravnosti v stihiji svetovnega razvoja, ki vedno znova poraja bedo in ponižanje, ko vztrajno v svoji ekonomski in finančni logiki zagotavlja ekološke, socialne in humane zahteve, istočasno pa zanemarja temeljne oblike regulacije in nadzora v nacionalnih državah in v globalni človeški skupnosti". Strokovno in širšo javnost bodo zato člani vabili k skupnim premišljanjem o slovenskih, evropskih in globalnih vprašanjih, še posebej pa o vprašanjih na jugovzhodu Evrope.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3