Slovenija

'Parlamentarna preiskava ne sme biti namenjena političnemu obračunavanju'

Ljubljana, 21. 03. 2024 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Državni svetniki so na sredini seji sprejeli pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnem nezakonitem financiranju Gibanja Svoboda. V Gen-I so zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije označili za nezakonito in neustavno. Njen cilj je pridobiti najširšo mogočo količino podatkov, ki bi jih lahko uporabili za diskreditacijo družbe, so prepričani pri največjem trgovcu z elektriko v državi. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je dejala, da morajo vse preiskave potekati zakonito in v skladu z ustavo.

"Državni svet ima pravico zahtevati parlamentarno preiskavo in Državni zbor preiskavo odredi," je v izjavi za medije povedala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Poudarila je, da mora biti vsaka parlamentarna preiskava zakonita in v skladu z ustavo. Zahtevo je že posredovala Zakonodajno-pravni službi DZ. 

Če bodo strokovne službe imela kakšne pripombe ali pomisleke, bo predsednica DZ od Državnega sveta, ki je predlagatelj, zahtevala, da dodajo popravke. Pomisleke glede zahteve je sicer že podala pravno-kadrovska služba Državnega sveta, je še dejala Klakočar Zupančičeva. Po njenem mnenju sicer ne gre za nov način ravnanja, saj so tako pred njo ravnali že njeni predhodniki.

"Parlamentarna preiskava ni institut, s katerimi bi se želelo diskreditirati politične nasprotnike. Je institut, s katerimi se lahko ugotavlja politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, katerega namen je oceniti dejansko stanje glede določene problematike, ki je potem podlaga za morebitno odločanje DZ. Viden mora biti njen javni interes," je dodala in poudarila, da morajo preiskave potekati zakonito in v skladu z ustavo. "Preiskovalna preiskava nikakor ne sme biti zlorabljena za namene političnega obračunavanja."

Kot predsednica DZ se bo v svojem mandatu zavzemala, da parlamentarne preiskave potekale zakonito.

Poudarila je še načela ustavnosti in zakonitosti, jasne določitve predmeta, časovnega vidika in namena preiskave, jasne razvidnosti javnega interesa in spoštovanja človekovih pravic ter temeljnih svoboščin oseb, ki so zajete pri delu preiskave.

Ker v Sloveniji še ni vzpostavljen institut pravnega varstva zoper odločitev za vzpostavitev parlamentarne preiskave, ga bo treba po več opozorilih ustavnega sodišča in tudi Evropske komisije ustrezno urediti z novelacijo zakonodaje, je poudarila Klakočar Zupančičeva.

Zato pričakuje, da bo ministrstvo za pravosodje takoj pristopilo k spremembam zakona o ustavnem sodišču, sama pa je že ustanovila delovno skupino, ki se ukvarja z zakonom o parlamentarni preiskavi. Cilj je, da se vzpostavi ustrezno pravno sredstvo za presojanje ustavnosti in zakonitosti akta o odreditvi parlamentarne preiskave in preprečitev zlorab instituta parlamentarne preiskave, je še pojasnila.

Preiskava podjetij Gen-I in Star Solar

Pobudo za odreditev parlamentarne preiskave je podal državni svetnik iz vrst SDS Andrej Poglajen, uradno pa je predlog vložila interesna skupina lokalnih interesov. Namen parlamentarne preiskave je med drugim pojasniti in razjasniti vsa dejstva in okoliščine ter oceniti dejansko stanje domnevnega finančnega izčrpavanja podjetja Gen-I in nezakonitega financiranja volilne kampanje stranke Gibanje Svoboda za državnozborske volitve leta 2022, izhaja iz zahteve za odreditev parlamentarne preiskave.

Člani preiskovalne komisije bodo ugotavljali vlogo in odgovornost nekdanjega predsednika uprave družbe Gen-I in trenutnega premierja Roberta Goloba v obdobju, ko je bilo to podjetje pod prevladujočim vplivom ali v lasti države, in sicer, s kakšnim interesom naj bi domnevno ravnal nezakonito oziroma v nasprotju z veljavno zakonodajo.

Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič
Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič FOTO: Bobo

V preiskavi se bo med drugim ugotavljalo tudi morebitno interesno ozadje ustanovitve in delovanja družb KCA in Media partner agencija oziroma izdajateljev medijev ter ali so bili ti zlorabljeni za domnevno nezakonito financiranje volilne kampanje stranke Gibanje Svoboda za državnozborske volitve leta 2022.

Gen-I: Zahteva za parlamentarno preiskavo je nezakonita in neustavna

"Cilj podane zahteve za parlamentarno preiskavo je z neustavnimi in nezakonitimi metodami ter kršitvijo nekaterih ključnih ustavno varovanih pravic, kot so pravice do zasebne lastnine in pravice do svobodne gospodarske pobude, pridobiti najširšo možno količino podatkov, tako poslovno zaupnih kot zasebnih, ki bi jih snovalci zahteve po potrebi selektivno plasirali v javnost in jih uporabljali za diskreditacijo družbe z namenom povzročiti ji nepopravljivo in nenadomestljivo poslovno škodo," so po glasovanju v državnem svetu sporočili iz Gen-I.

Zahteva za parlamentarno preiskavo v takšni obliki, skladno z zaključki pravnih mnenj, ki so jih pridobili na Gen-I, lahko predstavlja le "ponoven primer zlorabe inštituta ustavne kategorije parlamentarne preiskave, hudo zlorabo državnega sveta kot državne ustanove in grob poseg v demokratično in ustavno ureditev". Gen-I bo o nadaljnjih korakih za zaščito svojih poslovnih interesov in z ustavo varovanih pravic javnost sproti obveščal.

V družbi so spomnili na argumente, ki so jih prek pooblaščenca Mirka Bandlja naslovili na državni svet. Zahteva za parlamentarno preiskavo tako po njihovem prepričanju ni le vsebinsko neutemeljena in z ničemer obrazložena, ampak je na ravni pamfleta. "Predmet obravnave ni opredeljen, opisani niso niti domnevni dogodki, ki naj bi bili sporni oz. niso niti navedeni, predvsem pa tudi ne časovno opredeljeni. Nekateri ključni podatki, na katerih temelji zahteva, so celo povsem neresnični," so zapisali.

Robert Golob in Gen-I
Robert Golob in Gen-I FOTO: Bobo

Popolnoma nedoločen predmet preiskave po njihovi oceni pomeni, da bi lahko ta zajela poslovanje podjetja za obdobje 20 let nazaj. "S tem bi se ustvarila praksa, po kateri bi lahko politika na podlagi popolnoma nedoločenih ali celo izmišljenih navedb pridobivala poslovno zaupne in občutljive podatke katerega koli slovenskega podjetja, ki bi si ga katera od političnih strank zaradi različnih razlogov vzela za tarčo," so posvarili.

Da gre za nesmiselno preiskavo in med seboj časovno povsem pomešane nedefinirane posle, po njihovem mnenju izhaja tudi iz dejstva, da trenutni nosilci javnih funkcij v povezavi z Gen-I niti teoretično niso mogli tudi zlorabiti svojega položaja, kot je razvidno iz zahteve. Predsednik vlade Golob je bil namreč, kot so spomnili, predsednik uprave do 17. novembra 2021, torej le še pol leta po tistem, ko je družba uradno pridobila status podjetja v državni lasti. "Tudi v tem obdobju ni bil politik, še manj nosilec funkcij državne oblasti," so navedli v Gen-I.

Zagotovili so tudi, da družba nikoli in v ničemer ni sofinancirala niti volilne kampanje niti kako drugače stranke Gibanja Svoboda, ki je bila ustanovljena po tistem, ko je Golob prenehal voditi podjetje.

Po njihovem vedenju poslovanje družbe tudi ni predmet nobenih postopkov državnih organov, še najmanj postopkov, ki bi bili povezani z morebitnimi nepravilnostmi, prekrški ali celo kaznivimi dejanji. S posameznimi gospodarskimi subjekti, ki so predmet preiskave, pa družba po lastnih zagotovilih nikoli ni poslovno sodelovala.

Trditve o domnevnem finančnem izčrpavanju družbe in opustitvi skrbnosti dobrega gospodarja so medtem popolnoma izmišljene, so podčrtali. Poslovanje družbe je vsako leto predmet rednih revizij, Gen-I pa ima glede na kompleksnost poslovanja v mednarodnem okolju energetskih in finančnih trgov vzpostavljene vse najzahtevnejše instrumente presojanja skladnega in zakonitega poslovanja ter obvladovanja tveganj, so nanizali.

Kot popolnoma neutemeljenega so zavrnili tudi očitek namena finančnega oškodovanja družbe ob nameravani prodaji deležev Gen-I in Elektra Ljubljana v podjetju Gen-EL, 50-odstotnem lastniku podjetja Gen-I.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totnhem
22. 03. 2024 08.51
Eno leto prepozno.
Kollerik
21. 03. 2024 21.33
-5
Tale Dr. Golob je pravi balzam po norenju obsojenca & co.....
OrodniK
22. 03. 2024 08.11
+5
Balzam za naše denarnice- da jih krepko olajša...
zavetnik
21. 03. 2024 21.26
-2
Naj najprej nekaj preiščejo iz časov covida in orožja ter nakupov patrij denar nepojasnjenega izvora itd itd pa potem naprej
zapiramvamustaaa
21. 03. 2024 20.40
-1
No ja Golob kakršen že je nas ni zatiral z policijskimi urami in zaprl 2.000 firm malih podjetnikov v enem letu.Pa samo pod Janšovim vodstom lahko slišiš zdravnike kako govorijo:ČE BOSTE NA SMRT BOLANI BOMO PREDNOSTNO ZDRAVILI CEPLJENE.No mislim da sem s tem stavkom povedal neprecenljivo.Tako da Golob lahko ukrade še bilijone pa vendar ne bo tako hudo kot v covid času.
zmerni pesimist
21. 03. 2024 20.34
+0
Tale pekoči pa namerno provocira drugače je pa sds
User2582218
21. 03. 2024 20.24
-2
Vlada dela dobro, nobenih zlorab ni, vse je čisto in transparentno, kar nekaj vsi natolcujejo
biggbrader
21. 03. 2024 18.51
+3
UKZ je še kar lojalna dr. Golobu, saj jo še ni zalučal preko rame.
avgust.
21. 03. 2024 18.58
+6
Hanna74
21. 03. 2024 18.39
+8
vlada stranka brez programa ,brez vrednot eno govorijo svobodnjaki z levico ..ko so na oblasti ne zmorejo premaknit nic,tako kot so nas nalagali z 30 dni do specialista,narod pa nasedu..se vidi da se narod prebuja glede kvazi novih obrazov..tega servirati ne bo več mogoče..
Poraz boli
21. 03. 2024 18.21
+10
pekoči paradižnik-A NISI NA PROTESTU? Haha..Te je strah da izgubite oblast? Boste boste..slej al prej..tik tak
Yon Dan
21. 03. 2024 17.31
+2
Novi svet, brez kabale, prihaja... Konec suženjstva.....
ap100
21. 03. 2024 17.29
+13
samo gen je okradel državo in državni proračun izključno v delovanju tistega za kar je bil ustanovljen do leta 2022 za najmanj 1,5 mia eur. v zadnjih 2 letih pa še za dodatne 2 mia.
zavetnik
21. 03. 2024 17.24
-10
Takoj ukiniti to Janševo združbo , ki caruje in vlada v DS predstavlja politiko janšizma zato tega ne potrebujemo in ta denar razdeliti v dobrodelne namene
avgust.
21. 03. 2024 17.28
+9
Tega bo malo. Rajši bi delež od taga, kar je odtujil Golob. Bo veliko več.
ap100
21. 03. 2024 17.30
+9
te je strah da te bodo našli na seznamu ? - a si morda prodajalec elektrike iz fotovoltaike
poper00
21. 03. 2024 17.59
-8
avgust Janša je pokradel težke miljarde.Seveda je dosti razdajal za podkupnine ampak denar ni problem ,problem ga je le plasirati.No pa saj tudi snežič kaj pomaga.Pa seveda sestrična,pa gospa iz Bosne...............
ap100
21. 03. 2024 18.08
+5
pa od kje vlečeš te miljarde - očitno sploh ne veš kaj je miljarda -edine miljarde ki so se zgodilo so bile alenikine dokapitalizacijske ter golobove električne - na zdravstvenih ki jih je obvadoval zemljarič pa je bila razpršitev enormna
avgust.
21. 03. 2024 18.11
+6
Poper, verjamem, a dejstvo je, da je znal, Golob pa vse na horuk in država propada. Poleg tega ne zna od EU nič iztržit, mi moramo njim dajati. Ni stanovanj, zdravstvo propada, javni sektor cel na nogah, gospodarstvo nazaduje. Nima ne ustreznega kadra, ne znanja. Ta na horuk stranka ni nobena baza. Ne zanima me, koliko si nekdo nakrade, če je naše življenje boljše, tu je v dveh letih konstanten propad in same zgodbe o korupciji, čeprav kontrolira vse osrednje medije. Dejstvo je, da mu ne gre. Da o teh Tina in instagram variantah niti ne razpravljamo.
Trapon
21. 03. 2024 16.48
+12
Pekočiparadižnik daj prosim enga dela se primi....ta portal ni samo za tvoje frustracije do JANŠE
avgust.
21. 03. 2024 17.15
+8
poper00
21. 03. 2024 18.00
-2
Potem pa bo tebi treba na Noro tv .Tam je tvoj portal.
avgust.
21. 03. 2024 18.12
+3
Tu je bolj zanimivo. predvsem ste zanimivi zagovorniki te vlade. Paradižnik mi polepša dan.
pekoči paradižnik
21. 03. 2024 16.42
-14
Smrt janšizmu, svoboda narodu.
Groucho Marx
21. 03. 2024 16.24
+10
Kuštravčev popoldanski fuš z državnim podjetjem je nezakonit, pa se kar vsi lewaci po vrsti sprenevedajo in gledajo stran, kot bi bili hipnotizirani.
Bučkapaceukrmper
21. 03. 2024 16.17
+13
Vsi LAŽEJO, še najbolj pa GOLOB
pekoči paradižnik
21. 03. 2024 16.14
-11
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma, ko je pacientova vlada vladala z odloki, kršila zakonodajo, ustavo, človekove pravice, pretepala ljudi, ki so brali ustavo, nas zapirala v stanovanja, ki je koruptivno nabavljala zaščitno opremo.....
avgust.
21. 03. 2024 17.30
+7
Očitno je zate JJ še vedno na oblasti in on odloča o naših pravicah, plačah,....Revež, zbudi se!
pekoči paradižnik
21. 03. 2024 16.13
-6
Dokler ne bodo vsi nekdanji člani partije, zveze komunistov in sodelavci UDBE izločeni iz javnega, družbenega in poslovnega življenja ali v zaporu, toliko časa v tej državi ne bo miru, normalnih razmer za življenje, napredka in objektivnega vrednotenja zgodovinskih dejstev. pri tem imam v mislih predvsem sodelavca udbe z imenom Sava.
pekoči paradižnik
21. 03. 2024 16.13
-7
Največji verniki v komuniste, v mit o komunistih, ki so ga svoj čas sami komunisti pridno in spretno širili dalje, so danes na desni, pri nas v sds.
pekoči paradižnik
21. 03. 2024 16.12
-9
janševci so obsedeni s pacientovo nedolžnostjo in s tem, da se mu že trideset let godi krivica. Žrtev je bil: .. ko so ga zaradi preveč skrajnih stališč izključili iz partije.,.... ko ga je Drnovšek zaradi Depale vasi in trgovine z orožjem razrešil s položaja obrambnega ministra,.... ko je padla njegova druga vlada je bil žrtev zlobnih rdečkarjev,.... ko je bil obsojen za različna kriminalna dejanja in žaljivih obtožb je bil žrtev krivosodja,..... janša je ves čas žrtev!