Slovenija

Vsebina ustavne obtožbe proti Janši: cepiva, mediji in tožilstvo

Ljubljana, 20. 03. 2021 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1452

Proti predsedniku vlade Janezu Janši bo prihodnji teden vložena ustavna obtožba, je napovedal vodja največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec. V predlogu ustavne obtožbe skupina poslank in poslancev Janši očita kršitev več členov ustave, kazenskega zakonika in drugih zakonov zaradi opustitve dolžnega ravnanja pri nakupu cepiva, poseganja v medije in pritiskov na tožilstvo. Predlagatelji so zapisali, da je obtožba pred Ustavnim sodiščem utemeljena in nujna, "da se omenjenemu funkcionarju prepreči nadaljnje škodljivo delovanje". Podporo obtožbi so napovedali v stranki Levica, medtem ko v SD menijo, da lahko opozicija pred tem "izčrpa še veliko drugih možnosti".

Predlog obtožbe predsednika vlade RS pred Ustavnim sodiščem RS zaradi kršitev ustave in hujših kršitev zakona je spisan na 16 straneh in razdeljen v tri sklope.

Predlagatelji Janezu Janši kot predsedniku vlade v prvem sklopu očitajo odklonitev kritične dobave cepiva. Kot pojasnjujejo, ima pravica do zdravja med človekovimi pravicami pomembno mesto, "ena izmed temeljnih obveznosti države pa je vzpostavitev delujočega zdravstvenega sistema, ki je državljanom in državljankam sposoben zagotoviti ustrezno zdravstveno varstvo". Kot so zapisali, predsedniku vlade ni bilo v interesu, da 90 poslank in poslancev odloča o upravljanju z državo v času zdravstvene krize, epidemijo pa da je izkoristil "za ukrojitev države po svoji meri". Janši in njegovi vladi ob tem tudi očitajo, da si je v času epidemije prisvojila posebno vlogo in tudi pristojnosti. Ob tem navajajo, da je vlada izbrala z njo "povezane in skrbno izbrane strokovnjake".

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Miro Majcen

Vladi očitajo spremembo Zakona o nalezljivih boleznih, "s katerim je Ministrstvu za zdravje odvzela pristojnosti ter jih prenesla na vlado in njenega predsednika". "Priča smo sprejemanju številnih nepreglednih pravnih podlag, neučinkoviti nabavi zaščitne in druge medicinske opreme in političnemu kadrovanju." Predlagatelji so prepričani, da bodo člani vlade za "svoje neodgovorno upravljanje z epidemijo" morali odgovarjati.

Poleg vsega si je vlada sedaj privoščila še "fiasko z nenaročanjem vseh možnih odmerkov cepiv," opozarjajo. To bo po njihovem mnenju imelo občutne posledice na zdravstveno stanje Slovenk in Slovencev.

"Če predsednik vlade ni vedel za odpoved nakupu dodatnih odmerkov cepiv proizvajalca BioNTech/Pfizer ali je ob poročanju predstavnikov pristojnega ministrstva zavestno sprejel odločitev, da se v opcijskem postopku ne naroči dodatne količine cepiva, so izpolnjeni znaki kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, kot ga opredeljuje 258. člen Kazenskega zakonika," izpostavljajo avtorji predloga ustavne obtožbe.

Izpostavljajo predvsem, da je usmerjevalni odbor Evropske komisije 16. marca ugotovil, da je neenakomerna razporeditev dobave cepiv posledica slabe presoje držav članic v procesu naročanja. "Iz številk je bilo mogoče razbrati, da Slovenija nima toliko odmerkov, kot bi ji pripadalo po sistemu pro grata glede na prebivalstvo, ker decembra 2020, ko je bilo v drugem krogu na voljo dodatnih 100 milijonov odmerkov cepiva BioNTech in Pfizer v okviru prve pogodbe s tem podjetjem, ni naročila ničesar." Kot izpostavljajo, je Slovenija do 15. marca prejela zgolj 344.800 odmerkov cepiv, kar je občutno manj od načrtovanih 560.000 odmerkov v prvem četrtletju. Primanjkljaj bi po njihovem mnenju lahko nadomestilo pol milijona odmerkov cepiv proizvajalcev Pfizer in BioNTech, kar bi  zadoščalo za cepljenje 250.000 Slovencev.

"Tudi izjava Janeza Janše, da je bilo takoj po njegovem prihodu na ministrstvo naročenih dodatnih milijon odmerkov, ni na mestu, upoštevajoč, da gre za količine iz osnovne pogodbe, ki bodo dobavljene precej pozneje, kot bi bili dobavljeni odmerki iz opcijskega naročila." Kot so zapisali, gre za nedopustno odločitev, ne glede na to, ali je bil razlog za to taktiziranje ali cena cepiva.

Predlagatelji tako menijo, da je Janez Janša zaradi nenaročanja cepiva kršil Ustavo Republike Slovenije in več zakonov, njegova odločitev pa da predstavlja grob odklon od prizadevanja države za ustrezno zdravstveno varstvo njenih državljanov. "Zaradi decembrske odpovedi dodatnim odmerkom cepiva nastaja Republiki Sloveniji, predvsem pa njenim prebivalkam in prebivalcem, znatna škoda na zdravstvenem, gospodarskem, socialnem in drugih področjih."

Slovenska tiskovna agencija
Slovenska tiskovna agencija FOTO: Bobo

 Nedopustni posegi v medije

V drugem sklopu predloga ustavne obtožbe predlagatelji opozarjajo na nedopustne posege v medije, za katerimi stoji aktualna vlada na čelu z Janezom Janšo, predvsem na Slovensko tiskovno agencijo (STA). Kot izpostavljajo, je neprikrita agenda aktualne vlade prevzeti nadzor nad neodvisnim in avtonomnim medijskim prostorom, pritisk na medijsko krajino pa da je "ena od rdečih niti mandata aktualnega predsednika vlade".

Še posebej izpostavljajo novembrsko potrditev odločitve UKOMA o ustavitvi financiranja javne službe STA ter predloge treh novel zakonov: o medijih, RTV Slovenija in STA. "V ozadju se skriva jasen namen: najprej finančno, nato pa programsko in kadrovsko oslabiti kakovostna javna servisa."

 "Politični pritisk na medijsko krajino je ena od rdečih niti aktualnega predsednika vlade. Znane so metode napada - od kadrovskih do finančnih, poljuben je zgolj vrstni red. Glavna tarča predsednikove namišljene "vojne", oziroma odkrite težnje po discipliniranju krajine, pa je STA." 

 

"Motivi za taka ravnanja predsednika vlade so jasni. Segajo od njegove prvinske antipatije do avtonomnih medijev, ki ne podležejo pričakovanjem, da se bodo sprevrgli v trobila, pa do glavnega cilja nadzorovati in obvladovati tako informacije kot njihovo interpretacijo." Ob tem izpostavljajo ustrahovanje urednikov, novinarjev in preostalih zaposlenih, medtem ko "si je predsednik vlade za obračun s STA očitno dovolil uporabiti vsa sredstva". Janšev cilj je, tako predlagatelji, uničenje neodvisnih medijev.

"Z vsemi navedenimi kršitvami predsednik vlade spodjeda tudi temelje demokracije," opozarjajo.

Pritiski na neodvisnost sodstva

Zadnji sklop obravnava pritiske na neodvisnost sodstva, ki jih predsednik vlade "vrši tako neposredno kot tudi prek njemu podrejenih medijev in Twitterjevih profilov". V predlogu poudarjajo, da se pritisk odraža pri ustavitvi imenovanj in napredovanj državnih tožilcev, ustavitvi imenovanj dveh evropskih delegiranih tožilcev na EJT, žaljenju posameznih tožilcev ter pisanju pisem generalnemu državnemu tožilcu Republike Slovenije, v katerem je predsednik vlade zahteval preganjanje protestnikov, ki so nosil transparente "smrt janšizmu".

Prav glede slednjega primera predlagatelji opozarjajo, kako je vlado zmotilo stališče okrožnega tožilstva, ki v protivladnih transparentih ni videlo znakov kaznivega dejanja spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. To označujejo za "nedopusten politični pritisk najvišjega predstavnika izvršilne veje oblasti na generalnega državnega tožilca".

"Gre za protiustaven in nezakonit poseg v samostojnost državnih tožilcev, od katerega predsednik vlade očitno ne pričakuje ravnanja v skladu z zakonskimi pooblastili, ampak postopanje v skladu s političnimi zahtevami, njegovimi političnimi zahtevami - in sicer, da se kazensko preganja (ustrahuje) politične nasprotnike in ljudstvo prepreči zagotovljena svoboda izražanja."

Ob tem opozarjajo, da zaradi zastojev, ki jih je povzročilo vmešavanje v delovanje sodstva, škodimo ugledu Slovenije in pregonu kriminala pri nas. "Dodatno skrb vzbuja tudi dejstvo, da vlada pritiske na tožilstvo stopnjuje tudi s spremembo zakonodaje in drugih predpisov."

Predlagatelji Janši očitajo, da je z ravnanji in posegi v tožilstvo "jasno pokazal ignoranco do ustave". "Državno tožilstvo namreč ni del vlade, ki mu je mogoče ukazovati, mu naročati, koga naj preganja in koga ne. Gre za samostojen državni organ, vezan na ustavo in zakon."

Šarec: Kot opozicijska stranka smo dolžni uporabiti vsa orodja, ki so nam na voljo v parlamentarni ustavni demokraciji

Marjan Šarec je v današnji objavi na družbenem omrežju zapisal, da so "kot opozicijska stranka dolžni uporabiti vsa orodja, ki so nam na voljo v parlamentarni ustavni demokraciji. Med drugim tudi interpelacije in najostrejše orodje, ustavna obtožba." Zapisal je, da je interpelacija orodje opozicije, ki omogoča soočenje argumentov in protiargumentov, zakaj mora določen minister oditi, ustavna obtožba zoper predsednika vlade pa je po drugi strani "bistveno ostrejše orodje, saj na koncu odloči Ustavno sodišče in zato je manj politično in bolj pravno orodje".

Šarec je ob tem dodal, da je za ustavno obtožbo predsednika vlade treba zbrati 10 podpisov poslank in poslancev.  "Če predlog na seji DZ prejme 46 glasov, DZ pošlje predlog ustavne obtožbe na Ustavno sodišče in to potem odloči, ali so kršitve dovolj velike, da predsedniku vlade preneha funkcija."

Stranka LMŠ tako lahko priskrbi dovolj poslanskih podpisov za vložitev ustavne obtožbe, kakšno je stališče drugih opozicijskih strank, pa v tem trenutku še ni znano. Levica je sicer pred dnevi napovedala podporo predlogu. Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da se bodo o tem pogovorili na sestanku opozicije. 

Predsednica SD Tanja Fajon pa je opozorila, da je ustavna obtožba zelo resen instrument. Po njenem mnenju, bi lahko pred tem izčrpali še veliko drugih možnosti, s katerimi bi dosegli, da ljudje izvedo, kaj se je dogajalo z nabavo cepiva. Kot je povedala, je potrebno preveriti dejstva, ali Slovenija decembra res ni izkoristila priložnosti nabave skoraj pol milijona odmerkov cepiva. Če ogrožene skupine zaradi tega še danes niso cepljene, Fajonova meni, da bi temu lahko sledil tudi kazenski pregon.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1452)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Božo Repovš
02. 04. 2021 11.15
ljubljeni vodja ničevosti
yss
02. 04. 2021 11.14
Pravilno!! Tudi, če ne uspe je treba nakazati na hude kršitve te vlade na vseh omenjenih področjih. Če hočemo vsaj približno ohraniti t, kar so nam naši predhodniki izbojevali na področju človekovih pravic, prava ,svobode govora in medijev, moramo poizkusiti vse. Ta škodljiva vlada je v 1 letu, kot slon poteptala kulturo, sodstvo, zakone v policiji ,laže, prikriva dejstva, se prepira z Evropo in sama s sabo, Dovolj bo in to je treba ustaviti, da ne bo še večje škode,Tisti, ki tega ne vidijo, verjetno uživajo v vzporednem svetu z svojim ljubljenim Vodjem to bridkega konca..¨¨Vesolje odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo!!!
zlati70
22. 03. 2021 14.45
+2
Marjan Šarec.. Obseden z maščevanjem, sovraštvom in kronično užaljen zaradi svoje neumnosti! Me resno zanima, od kje si se vzel? Da si imel hudo otroštvo si sam povedal.. Ampak, od kje tako vedenje, ki za seboj potegne razne Bandellije, Kordiše, Fajonke in cel kup pokvarjenih novinarjev!? iz kje pravzaprav si, kdo te je vzgajal!? Na njih je namreč vsa odgovornost, oni so krivi za vsa podla dejanja, ki si jih zmišljuješ in odigraš v imenu mafijske globoke države! Kdo ti je podaril gene in kdo jih je oblikoval v tako pošast? Ustavna obtožba me skrbi: vse so namreč vnaprej določili po scenariju: Z lažjo, da je cepiva premalo naročenega, napisana obtožba, ki jo delajo vrhunsko pokvarjeni pravniki komunizma in Ustavno sodišče, ki je končno brez sramu pokazalo skorumpirano vlogo v prid levičarjem! Čisto malo me res skrbi epilog tega pokvarjenega komedijanta..
Ponosno na DESNO
22. 03. 2021 08.28
+4
A je Golobič že najdi nov obraz, tako kot so ga zadolžili in mu naročili v F21 .....
amedeo
21. 03. 2021 21.21
+1
Končno se je opozicija prebudila...ni mi pa jasno zakaj SD vedno nekaj solira in sabotira?
Oknaj 4
21. 03. 2021 20.41
+0
Upam da bo ta napoved ustavne obtožbe za Šarca isto kot je bila nezaupnica za Erjavca
+3
Sedaj sem že kot zagrižen levaški propadli komunajzer spoznal vse kar je možnega na levi in desni strani. Zaradi tega sedaj otroke učim tako "ko boš velik bodi kot g.Janša" le tako boš pomagal sebi domovini ter državljanom za kar te bodo iz srca spoštovali.Ne bo ti namreč potrebe stopiti na stran pota kot se to dogaja pri nas levičarjih.
INAZ
21. 03. 2021 20.18
+5
Šarec se ni udeležil sestanka s stroko pri Pahorju, ker epidemija zahteva poglobljeno razpravo stroke in politike. Tako je zapisal na twitterju. 😇😇😇
Oknaj 4
21. 03. 2021 20.25
+1
NA LEVO ni OK
21. 03. 2021 20.27
+2
Ja seveda se Šarec ni udeležil sestanka zaradi poglobljene razprave, ker je poglobljena razprava zanj prezahtevna za njegov razum. Cipresko ni v stanju razumevanja resnih epidemioloških razmer. Njegovo znanje temelji na napadanju in s tem opravičevanju za svoj neuspeh in pobeg. Tovariš Šarko je tuli- pan brez cveta.
amedeo
21. 03. 2021 21.22
-2
sinhron
21. 03. 2021 19.47
-3
Kot je v navadi pri Janši , da nikoli ni nič kriv in želi vso krivdo vedno, ampak vedno prevaliti na druge in jih obremeniti za dela , ki jih niso naredili in kar je še huje , jih skuša diskreditirati s celotnim svojim aparatom , v vseh njim bližnjih trobilih in s tem doseči , da bi LAŽ postala njihova resnica ! Tako je tudi v tem primeru , ko svojo krivdo pripisuje Gantarju , a ta ima neizpodbiten dokaz da ni odpovedal 400 tisoč doz cepiva Pfeizer-BioNtech , ker je davno pred tem odstopil ! To je storil predsednik vlade in začasni zdravstveni minister I.J.JANŠA !
Jožajoža
21. 03. 2021 20.15
+0
pustimo njegove laži,prevare,sposobnost poskrbet za svoje žepe.......to je še najmanj. najhuje je, kako je njegov dobro plačani propagandni stroj,nORA 23TV IN KLET TRSTENJAKOVA naredil slovencem nevarno skupino ljudi.se spomnite,ko je janša napadal našo RTV.njegovi so takrat napadali novinarje te hiše po sloveniji.....ko je šarec napovedal ustavno obtožbo za delovanje proti slovenskemu narodu......so spet ti speči vojaki aktivirani in grozijo šarcu.......
Rudolf Maister
21. 03. 2021 19.20
+5
Kaj pa kazen iz Bruslja,fajonisti so tulili ,da bo Slovenija izključena ,da za kazen ne bo predsedovala EU . Balkani.ti so propadli ,saj so tudi v EU videli ,kako so jih nategn.li naši tuleži. Milosavljeviča so vprašali,kolikšen procent je madžarskih medijev v Sloveniji( mimogrede cifra je približno 15%) ta " profesor " pa je samo zavil z očmi in dahnil" J A N Š A J E N E V A R EN"
Vrtni a
21. 03. 2021 19.11
+5
Imam svoje mnenje o JJ....samo v casu epidemije raje vidim njega kot PV, ker bo vsaj poskrbel za nas, vsi drugi so zal nesposobni, razen za svoje zepe. Zal takle mamo....
Rudolf Maister
21. 03. 2021 19.11
+5
Slovenija je napredovala na lestvici zelenih držav na 18 halo 18 ,še enkrat18!!!! na SVETU!!!! Napredovala je za 3 mesta od leta 2019. To ne boste našli na 24.com
Vrtni a
21. 03. 2021 19.09
+4
Naša opozicija je kap od kapi. Cel svet drvi v tretji val, oni se pa spilajo in afne guncajo.....
DKR
21. 03. 2021 19.29
+2
Dajmo pomagat madrasu do prepotrebnega zdravljenja - pošlji : SMS 5 madras.
Rudolf Maister
21. 03. 2021 20.17
-1
NA LEVO ni OK
21. 03. 2021 18.18
+4
Obsedenci z Janezom Janšo, mislim, da je Janez Janša odličen in sposoben PV, ker če ne bi bil, se ga ne bi tako bali in se vanj zaganjali za vsako ceno. Levake boli sposobnost Janeza, to je težava, ki ji niste dorasli.
Ponosno na DESNO
21. 03. 2021 15.42
+5
Šarec januar 2021, je identičen Nemcu maja 1945 - OBA STA VRGLA PUŠKO V KORUZO in pobegnila.
Ponosno na DESNO
21. 03. 2021 15.43
+2
snajpag
21. 03. 2021 15.56
-4
Si še vedno jezen na nemca, da vas je vse kvizlinge zapustil ne?
Ponosno na DESNO
21. 03. 2021 15.29
+3
Jermen
21. 03. 2021 14.14
+3
Sploj nevem zakaj je prisel iz zapora ce se vedno krade
Diabloss
21. 03. 2021 14.08
+1
Zanimivo jajo je čist enake točke uporabil spomladi zoper sarca ko je še bil na oblasti
Ibrahimović_Ibra
21. 03. 2021 14.26
+0
Ja ka pa zna Jajo druzga kokr kradit pa lagat. Take ne dajo v čuzo...
Prokleta Zima
21. 03. 2021 13.44
+5
Slabo spremljam politiko, a so v koruzo metalci pušk na oblasti? Hvala.
poneumljanje
21. 03. 2021 13.59
-2
Ja, so stonicna kopriva marela, trenutno in še čisto malo bo na oblasti tisti, kateri je puško v koruzo vrgel 2013 in še enkrat po končanih zadnjih volitvah, ker nesposobnež ni bil sposoben sestavit vlade !
Luther
21. 03. 2021 14.17
+3
Na vladi so tisti, ki so tja prišli zaradi izdaje. Puške so odvrgli predvsem SMSovci in Desusovci in izdajalsko odšli med ''domobrance''. LMŠ in ostali so morali v opozicijo. Ja na oblasti so metalci pušk.
bovin
21. 03. 2021 18.51
+4
Poneumljen a si ti tudi pijan padel v koprive.
DKR
21. 03. 2021 19.31
+2
Dajmo pomagat in zberimo sredstva za osebka "poneumljanje" in mu omogočimo prepotrebno zdravljenje - pošlji : SMS 5 poneumljanje.
Castrum
21. 03. 2021 13.43
+4
Da ne pozabimo: Ustavno obtožbo predlaga tisti, ki je strahopetno pobegnil, vrgel puško v koruzo, pustil prazna skladišča in izdal svoje kolege. Nikoli ne bomo pozabili.
RayManzarekDoors
21. 03. 2021 14.18
-2
Govoriš o tistem, ki ni želel nezakonito zaseči mask v zasebni lasti (kar je kraja), ker maske niso bile last R. Slovenine, o tistem, ki sta mu SMC in DESUS obrnila hrbet in strumno odšla v naročje IJJ (stranki, kateri ne bi prestopili praga parlamenta, če bi pred volitvami dopustili možnost sodelovanja z SDS), o tistem, ki ga je SDS konstantno minirala, sedaj, ko pa je IJJ capo di capi, pa bi morali vsi pridno kimati kot v S. Koreji? Malo si pobrkljal vse skupaj. Sem volil Pirate in jih tudi bom. Če pa bodo le ti nakazali 0,0000001% možnosti za kolabiracijo s Twitijem, pa glasa ne dobijo. Pa lp
Luther
21. 03. 2021 14.21
+2
Skladišča so bila po celi Evropi in celem planetu prazna. To se je videlo izrazito, kako so bogate države dobesedno kradle zaščitno opremo. Šarec ni pobegnil. Šel je v opozicijo, ker sta ga SMC in Desus izdali. Že dolgo pred tem, preden je odstopil, sta se ti dve stranki dogovarjali s Janšo. Vsi pošteni državljani Slovenije, ne bomo nikoli pozabili tega izdajstva in to se že vidi. SMC in Desus se potapljata. Pravzaprav SMC je že dokončno potonil in niti bog še manj pa Jeretič jih ne bo rešil. Taka je usoda izdajalcev.
Gepard007
21. 03. 2021 15.33
-2
Se pravi, da si proti SDS, ker so domobranci izdali Slovenijo. Tega nikoli ne pozabi!
Gepard007
21. 03. 2021 15.35
+1
Lahko začnemo samo s tem tednom. Jajo je rekel ne cepivom in smo ostali brez. Kdo bo odgovarjal? Jajo? Nikoli! Vsi drugi bojo krivi samo on ne!