Slovenija

Predlog ustavne obtožbe naj bi vložili konec prihodnjega tedna, a z dopolnitvami

Ljubljana, 23. 03. 2021 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
624

Predlog ustavne obtožbe proti premierju Janezu Janši, ki jo je prejšnji teden napovedal prvak LMŠ Marjan Šarec, bodo po naših informacijah vložili konec prihodnjega tedna. Opozicijske stranke so že začele z usklajevanjem besedila ustavne obtožbe, ki pa jo čakajo še dopolnitve. Te so nujne, pravijo v SD, medtem ko SAB napoveduje, da bo v besedilo vključen tudi očitek kršitve ustavne pravice do čiste pitne vode. Levica pa predlaga dopolnitve glede "protiustavnega omejevanja pravice do referenduma glede orožarskih apetitov vlade".

Ustavno obtožbo so v LMŠ napovedali po razkritjih o nenaročanju dodatnih odmerkov cepiva.
Ustavno obtožbo so v LMŠ napovedali po razkritjih o nenaročanju dodatnih odmerkov cepiva. FOTO: Damjan Žibert

Vložitev ustavne obtožbe zoper premierja Janeza Janšo je pretekli teden napovedal prvak opozicijske LMŠ, Marjan Šarec. In sicer po tem, ko so v javnost prišle informacije, da vlada lansko jesen ni naročila dodatnih odmerkov Pfiterjevega cepiva, saj naj bi pričakovali, da bo pred tem odobreno cepivo AstraZenece. A Evropska agencija za zdravila je kot prvo odobrila Pfizerjevo cepivo, medtem ko je bilo AstraZenecino v EU odobreno šele konec januarja. Velike težave so nato nastale pri dobavi obljubljenih odmerkov AstraZenece, Janša pa je s prstom pokazal na, po njegovih besedah, slabo pogodbo z AstraZeneco.  

Jeseni bi sicer lahko naročili dodatnih 500.000 odmerkov cepiva Pfizer in BioNTech, ki bi jih prejeli do junija letos, s tem pa bi bilo lahko cepljenih 250.000 oseb. Šarec se je ob tem javno spraševal, ali je šlo pri (ne)naročanju cepiva za špekulacijo s cenami ali željo podaljševati epidemijo v nedogled. Cepivo AstraZenece je namreč bistveno cenejše od Pfizerjevega. 

Prav cepljenje oziroma zadostna precepljenost prebivalstva je sicer ključ do vrnitve v normalno življenje, vztrajno poudarja tudi slovenska vlada. A Sloveniji se cilj precepiti okoli 70 odstotkov odraslih do konca poletja vse bolj izmika.

SD: Nujne so dopolnitve osnutka ustavne obtožbe 

Šarec je konec preteklega tedna sporočil, da je osnutek ustavne obtožbe že spisan. Ustavno obtožbo bodo po naših informacijah vložili konec prihodnjega tedna, LMŠ-ju pa naj bi se pridružile tudi SAB, SD in Levica. Stranke so prav danes začele z usklajevanjem besedila ustavne obtožbe. Kot kaže, bo prvotni predlog dopolnjen z več očitki. 

V SD so nam potrdili, da so danes opravili prvi vsebinski pogovor o predlogu ustavne obtožbe. "LMŠ je o nameri najprej obvestila medije. A gre za preveč resen instrument, da bi se o njem dogovarjali preko medijev. Danes smo se strinjali, da so nujne dopolnitve. V SD smo predlagali, da ustavno obtožbo vlagamo po opravljeni nujni seji odbora za zdravstvo, ko bo mogoče le-to opremiti še z manjkajočimi podatki," pravi predsednica SD, Tanja Fajon

V SD menijo, da so nujne dopolnitve ustavne obtožbe.
V SD menijo, da so nujne dopolnitve ustavne obtožbe. FOTO: Damjan Žibert

Na predlog SAB v ustavno obtožbo vključen tudi očitek kršitve ustavne pravice do čiste pitne vode 

Za SAB je ključno, da je poleg spornega ne-naročila potrebnega cepiva v obtožbo vključen tudi očitek kršitve zakona v primeru nefinanciranja STA in tudi potencialna kršitev zakona o tožilstvu glede neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. "Če gre v prvem primeru pri naročilu cepiv morda za nekoliko težje dokazovanje kršitve zakona in ustave (ker bi bilo pred vlaganjem obtožbe morda smiselno še nekoliko raziskati okoliščine naročila), gre v slednjih dveh primerih po našem mnenju za precej jasne zakonske kršitve," pravijo v stranki. 

Dodajajo, da bo na njihov predlog v ustavno obtožbo, v primeru sprejema spornega vladnega zakona o vodi, vključen tudi očitek kršitve ustavne pravice do čiste pitne vode, ki je bila v ustavo vključena prav na njihovo pobudo. "To je za nas ključno," pravijo v SAB. 

"V SAB smo tudi zelo zadovoljni, da se bo pred vložitvijo ustavne obtožbe, ki je zelo resno in skrajno politično orodje, na seji odbora za zdravstvo še nekoliko bolj raziskalo ozadje nenaročila potrebnih cepiv, kar bo omogočilo, da bo imela obtožba tudi v tem delu več možnosti za uspeh, zato jo bomo tudi sopodpisali." 

 Ustavno obtožbo zoper predsednika vlade lahko sicer vloži najmanj deset poslancev DZ, predlog pa mora nato podpreti 46 poslank in poslancev. 

Za komentar smo se obrnili tudi stranko Levica. Odgovore še čakamo. 

Levica z dopolnitvami glede "orožarskih apetitov vlade" 

V Levici pa bodo predlagali, da se besedilo ustavne obtožbe dopolni tudi s protiustavnim omejevanjem pravice do referenduma glede orožarskih apetitov vlade. "S tem je povezana tudi direktna kršitev sklepa ustavnega sodišča. Ta se dogaja v tem trenutku, ko vlada s  predlogom Zakona o izvrševanju proračunov krši 2., 3., 44. in 90. členom Ustave, da si bi zagotovila možnost sklepanja večstomilijonski orožarskih pogodb. Z našimi dopolnitvami bomo zagotovili trdnejšo argumentacijo nezakonitega in protiustavnega delovanja predsednika vlade," pravi vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. "Predsednik vlade Janez Janša vsak dan ruši ustavno ureditev, tepta demokratična načela in si nedvomno zasluži ustavno obtožbo," še dodaja. 

Tudi v Levici bi besedilo ustavne obtožbe še dopolnili.
Tudi v Levici bi besedilo ustavne obtožbe še dopolnili. FOTO: Bobo

Ključni očitki napadi na medije, pritiski na tožilstvo ter nenaročanje cepiva 

"Spomnimo se, da je tvital o Slovenski tiskovni agenciji, prepiral se je z vsemi mogoči ljudmi na svetu in tako je verjetno, da do naročila ni prišlo," je ob napovedi ustavne obtožbe dejal Šarec. V osnutku premierju očitajo predvsem opustitev dolžnega ravnanja pri nakupu cepiva, s čimer je vlada po besedah predlagateljev kršila pravico do zdravja ljudi. "Če predsednik vlade ni vedel za odpoved nakupu dodatnih odmerkov cepiv proizvajalca BioNTech/Pfizer ali je ob poročanju predstavnikov pristojnega ministrstva zavestno sprejel odločitev, da se v opcijskem postopku ne naroči dodatne količine cepiva, so izpolnjeni znaki kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, kot ga opredeljuje 258. člen Kazenskega zakonika," izpostavljajo avtorji predloga ustavne obtožbe.

Premierju poleg tega očitajo tudi pritiske na tožilstvo in poseganja v medije. Slednje vse bolj odmeva tudi na evropskem političnem parketu, o svobodi medijev v Sloveniji so ta mesec razpravljali tudi evropski poslanci, komisarka Vera Jourova pa je ob tem izpostavila, da so poskusi spodkopavanja vzdržnega financiranja in neodvisnosti STA ter pogosti verbalni napadi na novinarje v Sloveniji razlog za resno zaskrbljenost

Zadnji sklop pa obravnava pritiske na neodvisnost sodstva, ki jih predsednik vlade "vrši tako neposredno kot tudi prek njemu podrejenih medijev in Twitterjevih profilov". V predlogu poudarjajo, da se pritisk odraža pri ustavitvi imenovanj in napredovanj državnih tožilcev, ustavitvi imenovanj dveh evropskih delegiranih tožilcev na EJT, žaljenju posameznih tožilcev ter pisanju pisem generalnemu državnemu tožilcu Republike Slovenije, v katerem je predsednik vlade zahteval preganjanje protestnikov, ki so nosil transparente "smrt janšizmu".

Preberite še: 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (624)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TolstojV
24. 03. 2021 15.22
Ta kurji twiteraš je zgubil zaupanje volivcev zaradi prepirov, omaloževanja poslancev in kritiziranja ameriškega predsednika in konfliktov s EU.
User1280007
24. 03. 2021 15.15
In kakšne so posledice eventuelne obsodilne sodbe? Odškodninske, kazenske, ... ali 3 s šibo po Janezovi senci.
picijulka1
24. 03. 2021 14.46
-2
Predsednik vlade Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter poobjavil naslednji zapis: »Če še niste vedeli, Janja Sluga poučuje Janeza Janšo komunikacijo. Se mi zdi, da bi se ji dve, tri okol’ kepe lepo prilegli.«
bc123456
24. 03. 2021 14.27
+1
JANEZ JANŠA, PRIBIŽUJE SE TI KONEC VLADANJA, PROSI BOGA, DA TE ŠE BOG NE KAZNUJE , KAJTI TAM JE HUDA KAZEN.
DianaMul
24. 03. 2021 14.22
+0
FAJONZEM je najbolj podla oblika SIMBIOZE ( Rasizma + Kučanizma + Fašizma + Nacizma + FDV jezma ) STOP in SMRT FAJONIZMU.
slim386
24. 03. 2021 14.58
+2
Skoraj enako kot janšizem torej. Le da pri janšiznu ovčice še ližejo škornje ćelavemu
DianaMul
24. 03. 2021 14.20
+3
Prof. Avbelj o levici v SI. "Ko so ti ljudje in njihov monopol ogroženi, se običajno razglasi izredno stanje, diktatura in avtoritarna demokracija ... in mobilizirajo se vse možne sile, domače in mednarodne, da se povrne status quo." Kramberger je izjavil glede komunistov: "In ko ne bodo vladali, dodajam,takrat bodo protestirali in pozivali k smrti tistih, ki vladajo, pa niso iz njihovih vrst." Kramberger je imel nadnaravno videnje - božansko!
Klemzi28
24. 03. 2021 14.10
+2
Namesto da se tožarijo naj rajši kaj za državo naredijo ko pa da samo kradete banda ... Ta Šarec tudi ni za nikamor. ne maram Janše samo vas bo vse pojedel za malico
?ebula
24. 03. 2021 13.08
+2
Dol z jajotom - smrt janšizmuj!
Stanchy55
24. 03. 2021 14.52
+0
cakra
24. 03. 2021 12.58
-3
Zakaj Nemčija in druge države ki so dodatno naročile cepivo zapirajo državo, če je po izjavah Šarca to naročanje tako pomembno.
siniope69
24. 03. 2021 13.20
+4
Če bi prebral članek bi videl, da bi lani naročeno cepivo prišlo šele junija, tako pa bo AZ prišlo bog ve kdaj...
JanezNovakJohn
24. 03. 2021 12.56
+7
Predolgo in preveč govorijo. Naj najprej pripravijo interpelacijo, ustavno obtožbo, naj vse temeljito dokumentirajo, naj celotno zadevo spravijo na filemski (digitalni) tri urni dokaz in BOOOm. v vseh medijih in parlamentu. Ljudem je dosti da poslušajo eno te isto iz dvejsetih govorcev. Dajmo malo sodobnejšega pristopa.
User768643
24. 03. 2021 12.53
+4
Kakšni bluzatorji... A so se v tem letu ukvarjali še s čim drugim kot tem, kako se spraviti h koritu.
Klemzi28
24. 03. 2021 14.10
+0
slim386
24. 03. 2021 15.00
A si to isto govoril ko so v sđs vložili13 interpelacij in ustavno obtožbo?
kiropraktik
24. 03. 2021 12.52
-1
Do konca katerga tedna? Tako kot nezaupnica? Samo kokodakajo, jajc pa ni!
avioo
24. 03. 2021 12.54
+0
victini
24. 03. 2021 12.51
+0
Šarec isti močefit k vsi nasi poltiki nema veze drug drucga drmajo v glavo ze 30 let, za ljudstvo pa nben nc
pustolovc
24. 03. 2021 12.33
-9
Morda pa ima Šarec spet možnost sestaviti vlado, trije od SMC in štirje od DESUS. Slovenija bi pokala od navdušenja, EU pa še bolj, da je ne bi naslednjega pol leta vodil kriminalec.
malaraja
24. 03. 2021 13.37
+2
Hehe, kar 7 nickov ima danes kopriva in vse njene osebnosti želijo, da jih vodi kriminalec. Sadomazohistično življenje ovenele koprive.
Bolfenk2
24. 03. 2021 12.05
+10
Nihče še ni zmagal na volitvah, ker je kazal na napake drugih ampak če je znak volilce prepričati, da bi on bil boljši. KUL pa ima smolo, da je v tem mandatu že imel vlado in pokazal, da je še precej slabši od aktualne Janševe vlade. Strici se tega zavedajo in že pripravljajo nov obraz. Kul je že zgodovina.
Nidani
24. 03. 2021 12.28
+0
Strici vedo, da je Janez lanski sneg...le odležal bo še malo...in po volitvah upamo, da še malo na Dobu 😊
avioo
24. 03. 2021 12.56
-3
🌹Janez še dva mandata 100%,NAJBOLJŠA VLADA🌹,pod serpentinškom🤡🐑🕷 bi bilo že pol Slovenije na britofu.👍✌
Šekularac
24. 03. 2021 11.57
+8
Zaradi delovne preobremenjenosti tudi prijaznim ljudem iz ust zleti beseda, ki ustvari slabo voljo, pa je lahko le kritična. Nasprotnik seveda zavpije, da je žaljiva. Opozicija nič ne tolerira, saj ne pozna delovne preobremenjenosti.
Nidani
24. 03. 2021 12.30
+2
Opozicija je večina naroda in to tista, ki vas živi in ki bo plačevala vaše pufe v naslednjih rodovih!
User768643
24. 03. 2021 12.57
-2
Nidani. Tebi demokracija ni najbolj jasna. Vlada večina. Opozicija ni nikoli večina.
VirusX
24. 03. 2021 14.15
Skrajno nikjer- domača naloga, preberi zapis od Nidani še 1x.
Nosmoke
24. 03. 2021 11.57
+3
Ko nekdo , pa ni edini , pošilja JJ BREZ OBSODBE na Dob (tako se je delalo po letu 45) JE TO V SKLADU S PRAVILI KOMENTIRANJA . Moja reakcija na istem nivoju , pa je bila GROBA KRŠITEV PRAVIL "moderiranja" . Naši in vaši , kajne ??!!
Nidani
24. 03. 2021 12.30
+1
siniope69
24. 03. 2021 13.24
+1
Tako je, vsi ki so bili povezani s tem poslom v tujini so za zapahi, samo janez ne. Ne pozabite tega ovce!
aksa in bolcn
24. 03. 2021 11.56
+6
pa kaj res ni nobenega vzvoda, da se tega petelinjega pobalina, ki je celo njivo koruze že poteptal s temi puškami, ustavi? ker samo kakanje dela, pa čas zapravlja, ki se ga bi dalo boljše izkoristiti kot pa da se vlada z njim ukvarja..
avioo
24. 03. 2021 12.58
-2
Stripy111
24. 03. 2021 11.36
+6
POP-TV...24 UR....Serpentinškovo trobilo.....bljak..........
paulista
24. 03. 2021 11.00
+3
Živel Janša še na mnoga leta in veliko mandatov!! še naprej...