Slovenija

Policisti še ne bodo mogli uporabljati IMSI lovilcev

Ljubljana, 23. 07. 2019 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
L.Š. / STA / Ti.Š.
Komentarji
49

Ustavno sodišče je ob obravnavi zahteve poslancev SDS in Levice za oceno ustavnosti več členov spremenjenega zakona o kazenskem postopku začasno zadržalo izvajanje 150. a člena, ki ustvarja pravno podlago za uporabo IMSI lovilcev. Po oceni ustavnega sodišča bi lahko izvrševanje tega člena povzročilo težko popravljive škodljive posledice.

Predlagatelji med drugim izpodbijajo 150. a člen zakona o kazenskem postopku, ki govori o uporabi tehničnih sredstev za nadzor signala mobilne telefonije, ne da bi predlagali zadržanje njegovega izvrševanja, je pojasnilo ustavno sodišče. Čeprav predlagatelji niso predlagali začasnega zadržanja, se je ustavno sodišče za to odločilo po uradni dolžnosti.

Ustavno sodišče se je za zadržanje 150. a člena odločilo po uradni dolžnosti.
Ustavno sodišče se je za zadržanje 150. a člena odločilo po uradni dolžnosti. FOTO: POP TV

Ukrep uporabe IMSI lovilcev je, kot so zapisali ob tem, lahko podlaga za nadaljnje invazivne posege države v človekove pravice in temeljne svoboščine, med drugim omogoča tudi izvedbo drugih prikritih preiskovalnih ukrepov, ki jih sicer ne bi bilo mogoče izvesti ali katerih izvedba bi bila precej otežena.

150. a člen zakona o kazenskem postopku organom pregona omogoča uporabo posebnih tehničnih sredstev za nadzor signala mobilne telefonije za ugotavljanje podatkov, potrebnih za razpoznavo komunikacijskega sredstva in lokacijo komunikacijskega sredstva.

"Ukrep omogoča izrazito neosredotočeno zbiranje in obdelovanje številnih osebnih podatkov iz zasebnega življenja širokega kroga posameznikov," navaja ustavno sodišče. Prav v teh lastnostih, katerih posledica je poudarjena invazivnost posegov, ki jih omogoča, se ukrep bistveno razlikuje od ostalih ukrepov, ki jih problematizirajo predlagatelji. Zato je ustavno sodišče v danes objavljeni odločbi začasno zadržalo izvajanje le 150.a člena, ne pa tudi ostalih zakonskih sprememb, ki jih izpodbijajo poslanci SDS in Levice.

Zadevo bo sicer ustavno sodišče obravnavalo absolutno prednostno. Ločeno pa bo odločilo tudi o zadržanju dela 216. člena, ki omogoča hišno preiskavo brez navzočnosti preiskovanca.

Členi, ki urejajo prikrite preiskovalne ukrepe

Vložili so sicer tudi zahtevo za oceno ustavnosti tretjega in sedmega odstavka 148. člena ter členov 149.b, 149.c in 156. ter drugega stavka prvega odstavka 216. člena zakona o kazenskem postopku. Spremenjeni členi urejajo tako imenovane prikrite preiskovalne ukrepe, ki omogočajo zbiranje in obdelovanje osebnih podatkov iz zasebnega življenja posameznikov.

Vlagatelji zahteve za oceno ustavnosti menijo, da gre pri noveli zakona, ki ureja kazenski postopek, pri številnih vprašanjih, ki se dotikajo uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov in ukrepov pridobivanja ter nadzora podatkov o prometu, za hud ter nesorazmeren poseg v zasebnost.

Zahtevo za oceno ustavnosti so vložili poslanci SDS in Levice, pri čemer so izpodbijali več členov spremenjenega zakona o kazenskem postopku, ki urejajo tako imenovane prikrite preiskovalne ukrepe, ki omogočajo zbiranje in obdelovanje osebnih podatkov iz zasebnega življenja posameznikov. Predlagali so tudi zadržanje več členov zakona, med njimi ni bilo 150. a člena. Tega so sicer omenili v obrazložitvi, v smislu, da se nanaša na druge zanje sporne ukrepe oziroma člene.

Prepričani so, da je zakon v omenjenih delih protiustaven, saj da krši 2., 8., 14., 15., 22., 23., 35., 36. in 153. člen ustave. Gre med drugim za določbe, ki vsakomur zagotavljajo enake pravice in svoboščine ter njihovo varstvo, tudi sodno, pravico do zasebnosti in nedotakljivost stanovanja.

Vlada sicer meni, da izpodbijane določbe večinoma dopolnjujejo že veljavno ureditev, da v pravni red vnašajo višjo stopnjo jasnosti in določnosti, da se z njimi odpravljajo težave, zaznane v praksi, in da so usklajene z zahtevami, izhajajočimi iz ustavnosodne presoje, prakse Evropskega sodišča za človekove pravice in Sodišča EU, predvsem pa temeljijo na načelu sorazmernosti.

Ti podatki so lahko podlaga za nadaljnje invazivne posege države v človekove pravice in temeljne svoboščine, nanašajo pa se lahko na širši krog posameznikov. Ustavno sodišče je ocenilo, da bi sicer izvrševanje teh členov lahko povzročilo težko popravljive škodljive posledice, ki pa bi lahko nastale tudi z zadržanjem izvrševanja izpodbijanih določb, če bi se izkazalo, da niso v neskladju z ustavo.

Nemožnost uporabe pooblastil za izvrševanje prikritih preiskovalnih ukrepov bi namreč izrazito negativno vplivala na možnosti državnih organov za uresničevanje javnega interesa po kazenskem pregonu storilcev kaznivih dejanj in s tem na varstvo pravic žrtev in drugih posameznikov do osebnega dostojanstva in varnosti iz ustave, je še zapisalo ustavno sodišče.

Ministrstvo za pravosodje podpira absolutno prednostno obravnavo novele zakona o kazenskem postopku

Ministrstvo za pravosodje je ob odločbi ustavnega sodišča znova zavzelo stališče, da so ob pripravi rešitev upoštevali načelo sorazmernosti. Obenem podpirajo odločitev sodišča, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno.

Kot so ob tem spomnili na ministrstvu, ki je pripravilo novelo, 150.a člen organom, ki odkrivajo, preiskujejo in preganjajo kazniva dejanja in njihove storilce, omogoča uporabo posebnih tehničnih sredstev za nadzor signala mobilne telefonije za ugotavljanje podatkov, potrebnih za razpoznavo komunikacijskega sredstva in lokacijo komunikacijskega sredstva.

"Ob pripravi predlaganih zakonskih rešitev je bilo upoštevano načelo sorazmernosti, saj gre za poseg v ustavno varovane človekove pravice, za kar morajo obstajati pogoji nujnosti, primernosti in sorazmernosti v ožjem smislu. Ker bi po oceni ustavnega sodišča izvajanje tega instituta lahko povzročilo težko popravljive škodljive posledice, podpiramo odločitev sodišča, da bo zadeva obravnavana absolutno prednostno," so ob tem zapisali na ministrstvu.

V SDS in Levici pozdravljajo zadržanje uporabe IMSI lovilcev

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je ob tem ocenil, da gre za "prvi dober signal ustavnega sodišča, ki govori o tem, da so težnje po vzpostavitvi policijske države, ki jo ima trenutno vlada, pretirane". Odločitev ustavnega sodišča pozdravljajo tudi v SDS.

Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje oziroma pravno izvrševanje člena zakona o kazenskem postopku, ki ustvarja pravno podlago za uporabo tako imenovanih IMSI lovilcev.
Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje oziroma pravno izvrševanje člena zakona o kazenskem postopku, ki ustvarja pravno podlago za uporabo tako imenovanih IMSI lovilcev. FOTO: iStock

Poslanec SDS Dejan Kaloh je v odzivu pozdravil odločitev ustavnega sodišča. Ob tem je spomnil, da digitalna tehnologija dopušča bistveno večje posege v zasebnost kot doslej, novela zakona o kazenskem postopku pa po njegovih besedah dopušča dodatne neustavne možnosti vohunjenja za ljudmi.

Kot je zapisal, so pričakovali, da bo ustavno sodišče začasno zadržalo več drugih členov omenjene novele, a je sodišče ocenilo, da bi s tem lahko nastale težko popravljive posledice, če bi se izkazalo, da izpodbijani členi niso v neskladju z ustavo. "Kar pa seveda ne pomeni, da bo končna odločitev ustavnega sodišča v prid vlade."

Po besedah Vatovca pa je tudi ustavno sodišče ugotovilo, da gre za prekomerno širjenje policijskih pooblastil, ki gre v škodo pravice do zasebnosti državljanov. "Ocenjujemo, da je to v tej zgodbi prva dobra poteza ustavnega sodišča, v nadaljevanju pa pričakujemo, da bodo govorili še o ostalih členih, predvsem o tistem, ki govori o hišni preiskavi brez navzočnosti preiskovanca," je navedel Vatovec.

MNZ: Uporaba IMSI lovilcev bi prispevala k večji učinkovitosti dela policije

Na ministrstvu za notranje zadeve pa medtem odločitev ustavnega sodišča obžalujejo. Menijo namreč, da bi njegova uporaba prispevala k večji učinkovitosti in uspešnosti dela policije.

Ob tem so izpostavili, da "v EU državah že uspešno in učinkovito uporabljajo IMSI lovilce in se ob tem lažje zoperstavljajo najhujšim oblikam organiziranega in drugega kriminala".

Ustavno sodišče je začasno zadržalo zakonsko podlago oziroma izvajanje dela zakona o kazenskem postopku, ki ustvarja pravno podlago za uporabo tako imenovanih IMSI lovilcev.
Ustavno sodišče je začasno zadržalo zakonsko podlago oziroma izvajanje dela zakona o kazenskem postopku, ki ustvarja pravno podlago za uporabo tako imenovanih IMSI lovilcev. FOTO: Kanal A

Poslanci SDS in Levice so vložili zahtevo za ustavno presojo več določb marca sprejete novele zakona o kazenskem postopku. Menijo, da gre pri noveli zakona pri številnih vprašanjih, ki se dotikajo uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov in ukrepov pridobivanja ter nadzora podatkov o prometu, za hud ter nesorazmeren poseg v zasebnost.

Od ustavnega sodišča so zahtevali presojo in zadržanje več členov zakona, med njimi ni bilo 150. a člena. Tega so sicer omenili v obrazložitvi, v smislu, da se nanaša na druge zanje sporne ukrepe oziroma člene.

Po mnenju poslancev gre pri uporabi ukrepov pridobivanja in nadzora podatkov o prometu za hud poseg v zasebnost, zaradi česar je treba možnost tovrstnih posegov omejiti izključno na nujne primere, pri tem pa zagotoviti ustrezne varovalke, ki bodo preprečevale zlorabe. Navedeno pa se navezuje tudi na ureditev prikritega preiskovalnega ukrepa nadzora signala mobilne telefonije, so opozorili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fržoww
23. 07. 2019 17.25
-3
Vsi tisti k mislte da bi policija kej dosegla z IMSI lovilci pri kriminalcih ste ocitno pojedl še premal kornfleksa.. Policija ni sposobna met lovilca da android telefon nebi zaznal da je na fake anteni če se malo poglobis v te vode...
štrekeljc
23. 07. 2019 16.24
+0
SDS in Levica skupaj? Neprecenljivo! Ampak prav v času vladavine SDS je policija lahko uporabljala IMSI lovilce, da je kontrolirala demonstrante proti vladi dr. J.J.-ja. Tudi neprecenljivo!
fafajonka
23. 07. 2019 16.11
+16
Nekoč je bila zdrava kmečka pamet zelo cenjena.......danes so pa ponarejene diplome.
FCL
23. 07. 2019 15.23
+22
318 migrantov so ujeli ta vikend...bolanija, ampak ni panike a ne?
proofreader
23. 07. 2019 14.50
+29
Pri nas lahko kriminalci delajo brez težav, če niti sodniki ne upoštevajo uradnih oseb (kot tisti, ki je tekal mimo varnostnikov na sodišču).
User112003
23. 07. 2019 14.40
+29
Neka meja zdrave pameti bi mogla biti. Vendar takega ki ga sumijo česarkoli, bi pa policija mogla imeti vsa dovoljenja za karkoli.
d14858
23. 07. 2019 14.38
+19
Sploh ni res, da se z imsi lovilcem zbirajo osebni in drugi podatki udeležencev, ki niso predmet kazensko pravnega postopka, če se tako izrazim, glede na to da se tako izražajo tudi na sodišču. IMSI lovilec naj bi se uporabljal izključno na podlagi sodne odredbe, kolikor mi je znano, za kar je potreben utemeljen sum in katero nenazadnje odobri preiskovalni sodnik. Tako da so njihove navedbe sodišča bolj kot ne strel v koleno, saj bi sami odobrili uporabo imsi catcherja, da bi tako pridobljeni dokazi bili veljavni na sodišču. V kolikor bi policija zbirala dokaze, ki niso del sodne odredbe bi bili tako ali tako nezakonito pridobljeni in neuporabni.
kleinek
23. 07. 2019 14.37
+31
Slovenija... raj za kriminalce
kritika1
23. 07. 2019 14.32
+39
Predlagam Ustavnemu sodišču, da oceni ustavnost policije, očitno je ne potrebujemo, vsaj take ne, ki bi bila učinkovita, ki bi delovala tudi v nasprotju z interesi dnevne politike. Glavno, da bo policija lahko lovila kurje tatove, lovila migrante na južni meji, organiziran kriminal podprt s politiko, to pa bo nedotakljivo. Sprašujem Ustavno sodišče, kaj pa moja pravica do varnosti, kdo bo to zagotovil, brezzoba policija, pokvarjena politika? Pravice in temeljne svoboščine so svetinja, vendar tudi za oškodovance - žrtve mar ne? Kdo nas bo zaščitil pred spletnimi giganti, ki delujejo neovirano, v to se ne spuščate, ker ste nemočni, zagotavljate pa, da policija vendarle nebi imela preveč prostih rok, pri pregonu kriminala. Namesto da bi zahtevali ostrejši nadzor, v kolikor je ocena da obstoječi ni zadosten, klestite pooblastila policije na vsakem koraku. Ko se boste pogovarjali z žrtvami kriminalnih dejanj boste morda le dojeli, da je treba zaščititi le te in ne kriminalcev, pred "domnevnimi, možnimi ..., zlorabami policije.
fljfo
23. 07. 2019 14.19
+15
Jajo in Mesec skupaj? Sem vedel, da se bodo bratje v ideologiji prej ali slej spečali...
kavch
23. 07. 2019 14.12
+34
Imsi lovci so že zastarela tehnologija totalno neuporabna. Nihče od krim. Združb in resnih kriminalcev ne bo uporabljalo telefonskih klicev in sms preko sim kartice. Imamo aplikacije telegram, msn,... katerih se ne da poslušat preko tega. Totalna beda
Podborsky
23. 07. 2019 14.11
+4
Ce bi bila na oblasti SDS, se bi zavzemala za uporabo IMSI lovilcev, se se spomnite, ko so nezakonito snemali seje Pahorjeve vlade?
najvsivedo
23. 07. 2019 14.22
+8
Si brihten da ti škodi....Pahor na Oblasti opozicija pa prisluškuje...ahhahhahahahahaa
Rudar
23. 07. 2019 14.25
-5
Model1a
23. 07. 2019 14.25
+6
ti si še posebno brihten, če verjameš, da je Pahor na oblasti. Pa da ne boš mislil, da sds podpiram...
Podborsky
23. 07. 2019 14.35
+0
Imas spomin zlate ribice, IQ pa sobne temperature, naj ti nekdo najde na netu posnetke, ker ti nisi sposoben, kako so prisluskovali in snemali seje Pahorjeve vlade, ko je zamenjal Janšo, ko ga je odnesla vstaja.
luka1112
23. 07. 2019 14.10
+6
Kupili so jih pa že.
procesoid
23. 07. 2019 14.03
+16
Tudi če bi slovenska sodišča imela na razoplago ne vem kakšne super duper ukrepe, v večjih primerih osumljencem vakumirajo v predelu pasu na polno, le rajo znajo pritisniti ob zid brez posebnih dokazov in ukrepov...
omega _v6
23. 07. 2019 14.00
-12
Postajamo policiska diktatura,ki velja samo za Slovence!! Policisti že lahko skoraj vse le kako jih ni sram,da za njih delamo mi DAVKOPLAČEVALCI!? Medtem pa oni popivajo po lokalih se obnašajo kot kaka posebna vrsta!! Zavedati se moramo,da policisti lahko vozijo pijani saj ob vsaki kontroli pokažejo zgolj policijsko izklaznico!! Samo poglejte vsaka prometna nesreča,ki jo povzroči policist ,ki ni v uniformi je brez alkotesta seveda,če ni težjih poškodb!? Ne vem zakaj policisti nimajo kontrol kot jih imamo ostali državljani?? Smo sramota od demokracije država v kateri smo državljani dobri zgolj za plačevanje davkov!!
kajpavzdevek
23. 07. 2019 13.51
+2
Ma to že ja izvajajo lep cajt in se reče " z prikritimi ukqgepi " . Telefone vstran zmetat pa bo
retrospect
23. 07. 2019 13.50
+20
"IMSI lovilec ali lažna bazna postaja je naprava za telefonsko prisluškovanje, s katero je mogoče identificirati mobilne telefonske številke, ugotoviti lokacijo teh naprav, s kom se uporabniki naprave sestajajo, kdo vse je v njihovi družbi ali celo koliko mobilnih aparatov je na določenih protestih. Uporaba teh naprav je sporna in je v slovenskem pravnem redu nedorečena, saj tehnični nadzor nad njimi ni mogoč. V mnogih drugih državah so IMSI-lovilci deponirani in so v posesti sodišč, zato da jih policija brez sodnih odredb ne bi mogla poljubno vklopiti. V Nemčiji pa so njihovo uporabo omejili na točno določeno področje, recimo protiterorističnih skupin"...kriminalci na dnevni bazi menjajo sim kartice in telefone, ta zakon bi bolj služil aktualni oblasti za omejevanje političnih nasprotnikov, in primerov ala Šiško ipd.
brabusednet
23. 07. 2019 13.48
+8
Edino pravilno ta zakon je za demokratične države.Pri nas pa vemo,kako se take stvari iskoriščajo v politične namene.Samo primer Kangler in Patrija je pokazala politične namene.
Rudar
23. 07. 2019 13.57
+8
Kaj imata pa ta dva primera s politiko? Razen, da se opba sklicujeta na to.
retrospect
23. 07. 2019 13.46
+36
Naj raje spremenijo zakon da bodo prisluhi in video materijal lahko služili kot dokaz na sodišču!! Ne poznam države kjer bi bilo to nezakonito razen v našem Mafijastanu!!
antilevi?ar
23. 07. 2019 13.40
+13
Omejili eno tehnologijo po drugi strani dve bolj sporni pa gredo skozi. Nadzor, nadzor in nadzor, to je bistvo vsega pod pretvezo za ljudi vse naj, prestrašiti ljudi, da se s časoma odpovejo svojim pravicam v imenu varnosti.
Krematorij666
23. 07. 2019 13.44
+6