Slovenija

Odlok o razpisu referenduma o rabi konoplje ni v neskladju z ustavo

Ljubljana , 24. 05. 2024 18.30 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
5

Ustavno sodišče je ugotovilo, da odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje ni v neskladju z ustavo. Odločilo je, da hkratna izvedba posvetovalnega referenduma z evropskimi volitvami ne more pomeniti zlorabe posvetovalnega referenduma. Menijo tudi, da so poslanci odlok o razpisu referenduma sprejeli skladno z ustavo.

Ustavno sodišče je v odločitvi zapisalo, da hkratna izvedba posvetovalnega referenduma z volitvami v Evropski parlament ne more pomeniti zlorabe posvetovalnega referenduma, saj lahko volivci na isti dan odgovorno glasujejo na volitvah in referendumu.

Prav tako je po mnenju sodišča neutemeljen očitek, da bi razpis tega referenduma s povečanjem volilne udeležbe na volitvah v Evropski parlament določenim političnim strankam in njihovim kandidatom oteževal politično tekmo na volitvah. "Povečanje volilne udeležbe, če bi do njega prišlo, samo po sebi ne more pomeniti protiustavnih posledic razpisa referenduma," so zapisali.

Gojenje konoplje
Gojenje konoplje FOTO: Shutterstock

Sodišče je tudi odločilo, da odlok ne krši ustavno zagotovljene pravice o odločanju, saj iz pregledanega gradiva ne izhaja, da bi bila poslancem "kakor koli otežena ali preprečena udeležba" na seji DZ oziroma glasovanju o odloku na tej seji, pa tudi ne na seji mandatno-volilne komisije, na kateri so poslanci odločali o odloku.

Ustavno sodišče je še zapisalo, da iz ustave ne izhaja obveznost DZ, da bi moral pred sprejetjem odloka, s katerim se razpiše posvetovalni referendum, pridobiti mnenje vlade ali ministrstva za zdravje, kot je zatrdil predlagatelj za oceno ustavnosti odloka.

Sodniki so v obrazložitvi poudarili, da ustavno sodišče ni pristojno, da bi presojalo skladnost sprejemanja odloka s poslovnikom DZ, ampak je pristojno za presojo skladnosti odloka z ustavo in zakoni. Pojasnili so, da lahko posvetovalni referendum razpiše le DZ sam, izid pa nima zavezujočih pravnih učinkov.

Ustavno sodišče je odločbo sprejelo z osmimi glasovi proti enemu. Proti je bil sodnik Klemen Jaklič, ki je v odklonilnem ločenem mnenju zapisal, da je ustavno sodišče s to odločitvijo odstopilo od svoje ustaljene presoje, po kateri je pristojno za presojanje kršitev določb poslovnika DZ. Poleg tega je pojasnil, da odločitve ni mogel podpreti, ker meni, da so se ostali sodniki izognili očitku predlagatelja, da je oblast zlorabila pravico do referenduma, ko je želela s hkratno izvedbo z evropskimi volitvami povečati volilno udeležbo njej naklonjenih volivcev.

Zahtevo za ustavno presojo odloka o posvetovalnem referendumu o rabi konoplje sta aprila vložili opozicijski SDS in NSi. Menita, da je odlok o razpisu referenduma, ki so ga poslanci potrdili na seji, v neskladju z več členi ustave. Med drugim sta opozorili na procesne nepravilnosti sprejemanja odloka in nasprotovali izvedbi referendumov hkrati z junijskimi evropskimi volitvami.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Minovak
25. 05. 2024 16.10
+2
Če imaš svoje sodstvo, policijo in medije, potem je lahko vsaka laž ,resnica,,,če si fanatik in praznoglavec, da verjameš. Takega vladnega norčevanja iz svojega ljudstva ni bilo še nikoli.
marker1
24. 05. 2024 20.05
+0
To je samo za potrebe posvetovalnega referenduma, kar ne pomeni nič. Gre se za višjo udeležbo na evropskih volitvah. Marihuana nikoli ne bo legalizirana. Tudi Levica je trgovala z legalizacijo marihuane samo toliko časa da je prišla v parlament. Potem pa vse tiho je bilo.
frenk707
24. 05. 2024 19.39
+2
še ena izgubljena bitka janševcev, ko so želeli zlorabiti institucijo US in referenduma. Smrt janšizmu,... svoboda narodu.
Jožajoža
24. 05. 2024 19.24
+0
jasno.janšisti spet brcajo v temo
Ramzes gobje zadnji
24. 05. 2024 18.42
-1
Sedaj, ko sem skoraj nehal, me boste spravili nazaj v začaran krog. Dovolili boste rastlino, ki te naredi počasnega in ti da zadovoljstvo, da nič ne rabiš. Heroin pa še vedno tretirajo kot trdo drogo, čeprav je manj škodljiv za telo, če se ga ne konzumira po igli.