Slovenija

Ustavno sodišče zadržalo pogoj PC, PSS pozdravlja odločitev, Koritnik obžaluje

Ljubljana, 30. 09. 2021 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič, Mirko Vorkapić
Komentarji
4099

Ustavno sodišče je s sedmimi glasovi za in dvema proti zadržalo določbo, ki bi od zaposlenih v državni upravi zahtevala izpolnjevanje pogoja PC. V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pozdravljajo odločitev Ustavnega sodišča in dodajajo, da bi morala vlada biti prva v tej državi, ki spoštuje ustavo. Medtem pa je obžalovanje izrazil minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki pa je hkrati dejal, da odločitev sodišča spoštuje. Premier Janez Janša pa (so)odgovornost "za nadaljnje zbolele in umrle zaradi covida-19" pripisuje "večini na ustavnem sodišču".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ustavno sodišče zadržalo pogoj PC v javni upravi
    03:42
    Iz 24UR: Ustavno sodišče zadržalo pogoj PC v javni upravi
  • Iz SVETA: Ustavno sodišče zadržalo pogoj PC
    04:01
    Iz SVETA: Ustavno sodišče zadržalo pogoj PC

 

Ustavno sodišče je sklep sprejelo s sedmimi glasovi proti dvema. Proti sta glasovala sodnika Klemen Jaklič in Marko Šorli, ki sta napovedala odklonilni ločeni mnenji.

Po navedbah ustavnega sodišča del odloka od predstojnika organa državne uprave zahteva, da zoper tiste zaposlene, za katere ne bi veljale izjeme, v primeru neizpolnjevanja pogoja prebolevnosti ali cepljenja (PC) ukrepa v skladu s predpisi o delovnih razmerjih. Odlok ne konkretizira teh ukrepov. To pomeni, da lahko predstojnik izvaja postopke, ki jih določata zakon o javni upravi oz. zakon o delovnih razmerjih. Ukrep v skladu s predpisi o delovnih razmerjih pa je tudi odpoved pogodbe o zaposlitvi. Glede na to nikakor ni mogoče izključiti, da bi bili zoper zaposlene, ki ne bi izpolnjevali pogoja prebolevnosti ali cepljenja, izvedeni disciplinski postopki, pa tudi postopki odpovedi pogodb o zaposlitvi, ugotavlja sodišče.

Glede težko popravljivih škodljivih posledic, ki bi utegnile nastati z zadržanjem izpodbijanega 10.a člena odloka, so upoštevali, da vlada ni utemeljila, da bi se ravno med zaposlenimi v organih državne uprave novi koronavirus pomembno hitreje in bolj širil kot v preostali populaciji ali pri drugih skupinah posameznikov, ki so glede na svojo zaposlitev še bolj izpostavljeni rizičnim stikom. Trditvam vlade, da je izpodbijani ukrep edini, ki omogoča zagotavljanje pravice delavcev do varnega in zdravega okolja, zato ni mogoče slediti. Iz navedb vlade ni mogoče sklepati, da bi bilo delovanje državne uprave tako ogroženo, da je treba določiti strožji pogoj za opravljanje dela, ugotavlja sodišče.

Če bi se izpodbijani 10.a člen izvrševal, pa bi se kasneje izkazalo, da je protiustaven oziroma nezakonit in bi ga ustavno sodišče razveljavilo ali odpravilo, bi lahko nastale težko popravljive škodljive posledice za tiste zaposlene v državni upravi, ki ne izpolnjujejo pogoja PC in zanje ne bi bili upoštevni izjemi iz izpodbijanega člena.

Po navedbah ustavnega sodišča ni mogoče spregledati, da je vsako cepljenje po naravi stvari za posameznika trajen in nepovraten ukrep, do katerega v primeru zahteve po izpolnjevanju pogoja PC lahko pride proti volji posameznika. Glede na to ni upoštevna niti trditev vlade, da pomeni izpodbijana določba ukrep začasne narave. 

Glede na navedeno po oceni ustavnega sodišča ni mogoče pritrditi vladi, da bi bile posledice zaradi zadržanja izvrševanja izpodbijane določbe težje od posledic, ki bi nastale, če bi se izpodbijana določba izvrševala.

V PSS pozdravljajo odločitev, Koritnik obžaluje

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pozdravljajo odločitev Ustavnega sodišča. "V prvi vrsti, da je obravnavalo našo pobudo in preprečilo poseganje vlade v človekove pravice in svoboščine. Tako pravice policistov, drugih zaposlenih v državni upravi ter vseh državljanov. Ta odločitev nastavlja ogledalo vladi republike Slovenije, zaradi dejanj katere smo priča nazadovanju na področju temeljnih pravic in demokratičnih standardov. Politična oblast bi morala biti prva v državi, ki bi morala spoštovati ustavo," je povedal predsednik sindikata Rok Cvetko na današnji novinarski koferenci. 

Dodali so, da pričakujejo, da se "po tej odločitvi US tudi vlada vnaprej odloča bolj premišljeno, predvsem pa v duhu socialnega partnerstva odloča o pravicah vseh v Republiki Sloveniji." Hkrati pa so izrazili pričakovanje, da bo tudi končna odločitev US enaka kot današnja. 

Rok Cvetko
Rok Cvetko FOTO: 24ur.com

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa je na vladni novinarski konferenci dejal, da današnjo odločitev US obžaluje, ampak hkrati poudarja, da jo bo spoštoval. "Pogoj v državni upravi od jutri še ne bo veljala. Pri današnji odločitvi gre za začasno zadržanje, ne dokončno odločitev," je poudaril. "Nihče me ne bo prepričal, da protestov, kot je bil včeraj, ne bi bilo, če pogoja PC in PCT ne bi veljala."  

"V ogledala se moramo pogledati prav vsi. Sedaj moramo situacijo preučiti z vseh možnih zornih kotov, in zadeve miriti, ne pa še dodatno prilivati olja na ogenj. Usesti se moramo, skupaj s stroko in resno prediskutirati nadaljnje korake," je povedal minister, ki je omenil, da so tako on, kot njegovi sodelavci, v zadnjih dneh prejeli več groženj s smrtjo. "Podobno je tudi s predstavniki stroke in tistimi, ki se upajo izpostaviti. Očitno so naša življenja pač vredna manj."

Zavrnil je tudi očitke, da se vlada s stroko glede uvedbe pogoja PC ni posvetovala. Kot trdi minister, je resnica ta, da se je za pogoj PC za celotno državo zavzemala prav stroka. Napovedal je, da do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo na voljo za gostovanja v informativnih oddajah in za izjave. "Ker želim iskati rešitve, ne pa si graditi medijske podobe."

Na odločitev sodišča se je odzval tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je na družbenem omrežju zapisal, da sta bila "dva pravna strokovnjaka zopet v manjšini proti sedmim epidemiologom ustavnega sodišča."

Medtem pa so v LMŠ prepričani, da so bila njihova opozorila glede uvedbe vladnega odloka PC pogoja za zaposlene v državni upravi upravičena. "Po našem mnenju uvedba PC pogoja, kot ga ta vlada predlaga, pomeni de facto obvezno cepljenje za vse zaposlene v državni upravi, ki bolezni covid-19 niso preboleli. Tega pa ni dopustno narediti z vladnim odlokom. Takšna zahteva, kot je obvezno cepljenje, bi morala biti opredeljena v zakonu, natančneje v  Zakonu o nalezljivih boleznih, kar pa je najpomembneje -  o takem ukrepu bi se po našem trdnem prepričanju morala izjasniti predvsem stroka."

"Za vsakega, ki bo v Sloveniji v prihodnje za posledicami okužbe z novim koronavirusom zbolel ali umrl zaradi nadaljnjega širjenja virusa, ki je v glavnem posledica prenizke precepljenosti prebivalstva, nosi soodgovornost večina na ustavnem sodišču," je ob današnji odločitvi ustavnega sodišča na zapisal premier Janez Janša. Janša je sicer poobjavil tudi Jakličevo objavo, da gre za še eno "v vrsti odločitev te sestave, ki se je s pravnimi argumenti in v okviru ustavnosodne doktrine o zadržanjih preprosto ne da konsistentno obrazložiti".

Ob današnji odločitvi Ustavnega sodišča so poudarili, da so "vladni odloki, s katerimi se posega v človekove pravice in ki so sprejeti z danes na jutri ter so ob tem še neživljenjski in polni nejasnosti, nesprejemljivi in tudi škodljivi. Razlog za nizko precepljenost pa bi morala vlada iskati v neustrezni komunikaciji, ki vnaša dodatno zmedo in povečujejo nezaupanje javnosti"

Tudi v SD so opozorili, da iz vseh dosedanjih odločitev ustavnega sodišča izhaja, da z odloki ni mogoče posegati v pravice ljudi. "To je nov dokaz protiustavnega ravnanja vlade," so navedli v zapisu. Kot so zapisali, ustavno sodišče nikoli doslej odločitev katere koli vlade tako pogosto spoznavalo kot neustavne ali pa jih zadržalo, zato je nujno, da se obdobje sedanje vlade konča.

Podoben je tudi odziv stranke SAB. "Še ena klofuta vladi, ki ne spoštuje zakonov in pravic posameznikov," so zapisali v tvitu in dodali, da se na tak način ne vlada in ne izigrava zakonodaje in DZ. "Ker vlada v DZ nima večine, je edina prava pot, da odstopi," menijo.

Dopoldne so se pred ustavni sodišče zbrali tudi protestniki.

Zaradi pogoja PC vloženih več ustavnih pobud

Zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo sicer vloženih več ustavnih pobud. Kot smo že poročali, je ustavno sodišče prejelo že več kot 250 pobud posameznikov iz državne uprave, ki izpodbijajo vladni odlok. Ustavno sodišče je medtem sporočilo, da bo nekatere pobude za presojo ustavnosti omenjenega vladnega odloka obravnavalo absolutno prednostno.

Vlada je namreč sklenila, da bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, medtem ko se bo iz t. i. pogoja PCT izločilo T, torej testiranje. Ta pogoj bo veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote), in ne za celoten javni sektor. 

Pred ustavnim sodiščem se je dopoldne v času obravnave zahteve zbralo nekaj protestnikov, ki nasprotujejo uvedbi pogoja PC v državni upravi. Policija varuje območje pred vhodom v sodišče, ki ga je ogradila z ograjo. 

PSSJS: Uvedba pogoja PC zgolj za državno upravo bi bila arbitraren in nesorazmeren ukrep

V Pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja (PSSJS) sicer vsebinsko podpirajo vse ukrepe, ki so namenjeni zaščiti in varovanju zdravja, vendar pa so prepričani, da je "sprememba pogoja PCT v PC za državno upravo z vladnim odlokom sprejeta nepremišljeno, način uveljavljanja tega pogoja pa je nejasen in nelogičen"

"Uvedba pogoja PC zgolj za državno upravo je bila arbitraren in nesorazmeren ukrep, ki postavlja javne uslužbence v neenak položaj in povsem po nepotrebnem vnaša veliko nemira in nezadovoljstva med velik del, ne le zaposlenih v državni upravi, temveč tudi širše. Hkrati spravlja v stisko tako delavce kot tudi delodajalce oziroma njihove predstojnike," so zapisali v odprto pismo vladi in ministru za javno upravo. Dodali so še, da o uvedenih ukrepih ni bilo izvedeno nobeno posvetovanje s sindikati.

Digitalno covidno potrdilo
Digitalno covidno potrdilo FOTO: Bobo

Opozorili so na dejstvo, da imajo nekatere določbe vladnega odloka skrajno šibke pravne podlage, zaradi česar so delavci in delodajalci izpostavljeni izjemnim pravnim tveganjem, ki so povezana z izvajanjem omenjenega odloka. "Povsem nerazumljivo je, da vlada v enem letu in pol ni uspela zagotoviti ustreznih pravnih podlag za sprejemanje ukrepov za omejevanje epidemije, ki bi hkrati upoštevale načelo delitve oblasti in omejevale arbitrarne odločitve," so prepričani. 

"V primeru ukrepov, ki posredno ali neposredno posegajo v pravice državljanov, delavcev, in pri aktivnostih, povezanih z varovanjem zdravja državljanov, bi morala vlada prva ravnati še posebej odgovorno in jih brezpogojno uveljavljati na zakonit način, v prvi vrsti z zagotovitvijo ustreznih pravnih podlag za svoje odločitve oziroma ukrepe," pišejo in dodajajo, da je nizanje ukrepov, ki nimajo ustrezne pravne podlage, nesprejemljivo in hkrati tudi nerazumljivo, saj preusmerja pozornost z vsebine, ki je še kako pomembna, na formo, ki je po njihovem mnenju nezakonita.

"Odlok velja do njegove morebitne razveljavitve ali odprave s strani Ustavnega sodišča, zato upamo in pričakujemo, da bo Ustavno sodišče izvajanje spornega odloka zadržalo še pred 1. oktobrom 2021," so zapisali in opozorili, da bi morebitno izvajanje odloka v smeri trajnih sprememb v delovnopravnem položaju delavcev lahko povzročilo nepopravljivo škodo. "Glede na navedeno tudi pozivamo vlado, da v kolikor je njen iskren namen zaščititi državljane, naj sporne odloke nemudoma umakne in ukrepe za varovanje in zaščito državljanov uveljavi na zakonit in ustaven način ob doslednem spoštovanju delitve oblasti," so pozvali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4099)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
01. 10. 2021 21.29
+2
Ni problem PCT ali PC ampak kako je ukrep sprejet. Omejevanje človekovih pravic in svoboščin gre lahko samo preko Državnega zbora in ne z odloki diktatorske vlade. Sprenevedanje okoli tega je slinasto in maloumno početje, saj z tako razlago "PsihoPacient" namerno zavaja državljane. Nikoli kriv oziroma vedno drugi, "PsihoPacient" sam izkazuje pomanjkanje etike in intelekta, zatekanje k nacističnim metodam propagande samo utrjuje prepričanje, da želi postati absolutni vladar v državi. Enostavno bi invalidna "vlada" dala odloke v Državni zboor kakor vse ostale EU države in problema ne bi bilo. Ustavno sodišče ne ruši odloke po tekočem traku, ampak ruši neposredne ukaze "PsihoPacienta", saj so diktatorsko sprejeti. Stvar je zelo preprosta, kar pa ne velja za glasovanje v DZ. Predsednik države " Marioneta von Maneken" bi moral razpustiti DZ, ampak za to moraš imeti korajžo in demokracijo sprejeti kot samoumevno. Hlapci po končanem hlapčevanju so odvrženi in to bo tudi "narcis".
Janez Novak 13
01. 10. 2021 13.05
+2
Še vedno se vrti reklama za LOTO za podvojeno sedmico 26.9.2021. Danes je pa že 1.10.2021.
Sasa V.
01. 10. 2021 10.59
+2
"... Za vsakega, ki bo v Sloveniji v prihodnje za posledicami okužbe z novim koronavirusom zbolel ali umrl zaradi nadaljnjega širjenja virusa, ki je v glavnem posledica prenizke precepljenosti prebivalstva, nosi soodgovornost večina na ustavnem sodišču, ..." Zanimivo - ali to pomeni, da je do včeraj nosil odgovornost tisti, ki je to povedal. Ali ga svojci umrlih do včeraj lahko tožijo? Ali je on samo "soodgovoren" pa jih lahko tožijo vse?
Banion
01. 10. 2021 09.35
+6
Janez jih je že okregal da bodo krivi za vse smrti, dva že pišeta svoje mnje, ga nista imela takoj menda sta čakala na navodila. Ko je taisto sodišče v primeru Patrije razsodilo v janezov prid se je kar naprej skliceval na to sodbo in opeval pravičnost sodišča.
Banion
01. 10. 2021 09.35
+4
Janez jih je že okregal da bodo krivi za vse smrti, dva že pišeta svoje mnje, ga nista imela takoj menda sta čakala na navodila. Ko je taisto sodišče v primeru Patrije razsodilo v janezov prid se je kar naprej skliceval na to sodbo in opeval pravičnost sodišča.
mario7
01. 10. 2021 09.30
+8
Nočem umreti. Zato se NE bom cepil.
xavi007
01. 10. 2021 09.32
-1
štrekeljc
01. 10. 2021 10.56
+2
x, torej verjameš, da obstaja čudežni eliksir, ki omogoča večno življenje? OMG!
cEstMoi
01. 10. 2021 09.27
+6
Če PV šimfa Ustavno sodišče, pol pa vemo, kolk je ura.
Banion
01. 10. 2021 09.35
+6
Covid 19
01. 10. 2021 09.27
+8
Takoj spet čestitke ustavnemu sodišču za lepši nov dan.Cepljenci skačejo po komentarjih videno kot kobilice polite s kislino,ki so si pred tem kar same vzele pravico posiljevanja cepljenja prebivalstva.Znate brati? ABCČD..abeceda..,da vam je ustavno sodišče povedalo,da nima te pravice nihče? VAXBRIHTE,brigajte se zase,ker nas za vas ne briga!ZA ZDRAVJE PREBIVALSTVA IN USTAVLJANJE EPIDEMIJE IN ISTOČASNO PREZASEDENOSTI BOLNIŠNIC je poskrbela stroka in vlada, ko sta na ulice pognali 50,60, 100...tisoč ljudi brez mask in medsebojne razdalje..BRAVO,BRAVO,vsaka čast takim preventivnim ukrepom za zajezitev corona krize,brez besed.Sicer pa test,da vidimo po par dneh ali bo prišlo do poskoka okužb pri zbiranju tako velikih množic..Če pade še ta test,potem lahko nehate s tem "prehladom".
mario7
01. 10. 2021 09.30
+4
xavi007
01. 10. 2021 09.31
-4
Naivnež. Spremenil in zelo boš obžaloval svoj revolucionaren zanos, če boš zbolel. Pa ti to ne privoščim.
Covid 19
01. 10. 2021 10.12
+3
Xavi 007 sem že.. No če mi ne privoščiš pridi na pir,pa še kaj uporabnega materijala ti lahko dam.
Covid 19
01. 10. 2021 10.14
+2
mario7
01. 10. 2021 09.22
+7
Spoštovano US.Kdaj boste obravnavali odlok PCT ?Je skladen z Slovensko ustavo?
Silvester Ali62
01. 10. 2021 09.20
-5
kako je kaj biti predsenik sindikata ki sploh ne bi smel obstajati
Gabiula
01. 10. 2021 09.15
+9
Po Evropi stroka priporoča cepljenje z cepivom Jansen za mlajše od 50.let.Kdo je prinas odločal da se cepi tudi mladino?Stroka ali pacient?Kdo bo odgovarjal za posledice?
mario7
01. 10. 2021 09.23
+7
Kvazi stroka. beovička logarca,krekec,pokluka...
xavi007
01. 10. 2021 09.24
-1
Pri nas stroka, ki predpisuje zdravila in cepiva sledi stališčem in priporočilom Evropske agencije za zdravila (EMA).
Božje oko
01. 10. 2021 09.15
+10
Komu pripisuje g.JANŠA in g.Koritnik pa smrt dekleta?
xavi007
01. 10. 2021 09.21
-7
Komu pa ti pripisuješ smrti 4800 državljanov zaradi covida?
Covid 19
01. 10. 2021 09.29
+6
Xavi.. že tako bolnim in ostarelim na robu... brez virusa, največ jih je žal umrlo po domovih zs ostarele, tudi zaradi cepljenja..
xavi007
01. 10. 2021 09.37
-4
Zaradi cepljenja? To je čista lažna demagogoja, ki ne zdrži vode. Odkar je v domovih do 95 % precepljenost,se je umiranje zaradi covida ustavilo. Sedaj že lep čas umirajo mlajši anticepilci.
abmam
01. 10. 2021 09.10
+12
Pajac Koritnik, ko boš odletel, bom dal za pijačo!!
0123456789
01. 10. 2021 09.09
+7
nizkotni komentarji prvega v izvršilni veji oblasti glede druge veje oblasti pa je skregano že s kmečko pametjo, kaj šele vredno politične elite pri nas. janša je očitno res na kakšnem ambulantnem zdravljenju diagnoz s polja F.
0123456789
01. 10. 2021 09.07
+8
US je v bistvu že nakazalo vsebinsko presojo. načelu sorazmernosti pri posegu v pravice javnih uslužbencev v državni upravi ni mogoče potrditi, cepljenje je nepovratni medicinski poseg, odlok je nezadostna pravna podlaga.
User300173
01. 10. 2021 08.56
+11
"Pacient" obtožuje vse naokoli, da so in bodo krivi za poslabšanje covid razmer. Ne drži in je čista laž in zavajanje državljanov. Omejevanje državljanskih svoboščin gre lahko samo preko Državnega zbora, torej izvoljenih poslancev. Tega slinasti in diktatorski politiki ne morejo in smejo odločati, saj s tem kršijo temeljna načela svobode gibanja in človekovih pravic. S tem tudi zavestno kršijo Ustavo in Zakon, torej se jih mora zakonsko preganjati. Zakaj PV ni preganjan po uradni dolžnosti, saj zapoveduje omejitve gibanja in s tem neposredno krši cel kup zakonov. "Pacient" oziroma "PsihoPacient" namerno krši zakone in posega v človekove pravice. Tožilstvo bi morala tega "Pacienta" zakonsko preganjati. Pri STA namerno ne izvaja odločbe Vrhovnega sodišča. Če vlada in predsednik vlade namerno krši zakone, tudi državljani niso zavezani na spoštovanje istih. Predsednik države ne ukrepa in razpusti DZ, tožilstvo in policija ne ukrepata napram vladi in PV...smo državljani talci sistema in "sociopatov"?
xavi007
01. 10. 2021 09.15
-6
Moja pravica je, da živim v zdravem okolju, tvoja pravica pa ni , da bolan prosto hodiš okrog in širiš virus, me s tem okužiš in da bom zaradi tebe zbolel. Ko so v YUGI izbruhnile črne koze, se nas je 18 mio cepilo v dobrih 19 dnevih. Nihče ni niti pomislil, da se ne bi cepil. Popolnoma enako bi moralo biti sedaj pri nas, saj je zaradi bolezni umrlo že preko 4800 Slovencev, v celi YUGI jih pa je takrat zaradi hitre reakcije umrlo samo cca 23. Ustavni sodniki pa se gredo demokracijo, namesto , da bi bila njihova prva skrb življenja državljanov. Upam, da jih bo zaradi njihovih odločitev , ki bodo in že povzročajo zaradi bolezni izgubo življenj bližnjih, tožil, pa magari pred ES za človekove pravice.
Kostorog
01. 10. 2021 10.58
+2
Ti xavi si pa res bolan in to v glavi, zgleda da cepivo že deluje in ti je skurilo še tisto malo možganskih celic ki si jih imel.
plavimil
01. 10. 2021 08.54
+5
Tudi njih bo doletelo, karma je hudič.
plavimil
01. 10. 2021 08.54
+4
Tudi njih bo doletelo, karma je hudič.
ho?emVšolo
01. 10. 2021 08.53
+9
US ima očitno dve suhi sdsovski veji
Posteni
01. 10. 2021 08.40
+17
minister obžaluje ?? pa kake konje mamo v naši politiki ,,, on lahko po takem fiasku zakoplje glavo v pesek in se skrije nekam. evo minister,, zaradi takega odnosa in komunikacije imate 10000 folka na ulicah in še 50X tolk nezadovoljnih državljanov " doma"